Komisija EU tužena zbog tajnosti vakcine protiv Covida-19

EU Komisija - Tajnost cjepiva
11 komentara

Zeleni političari zahtijevaju odgovore dok EU primjenjuje obavezne zdravstvene pasoše.

Pet poslanika Zelenih tuži Evropsku komisiju zbog njenih ultra-tajnih ugovora o vakcinama, tvrdeći da su teško redigovane verzije koje je objavila EK „onemogućile razumijevanje sadržaja sporazuma“, piše u saopštenju objavljenom u petak.

„Tajnost je plodno tlo za nepovjerenje i skepticizam, i njoj nema mjesta u javnim ugovorima sa farmaceutskim kompanijama“, izjavila je Margrete Auken, danska poslanica Evropskog parlamenta koja je uključena u tužbu, dodajući da „odbijanje Evropske komisije da obezbijedi transparentnost o svojim ugovorima za vakcinu utiče na povjerenje javnosti u sposobnost EU da postigne najbolji mogući ishod za svoje građane.”

Poslanici Evropskog parlamenta zahtijevaju detalje ugovora koje je EK potpisala sa proizvođačima vakcina BioNTech, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Novavax, uključujući cijenu po dozi, avansne uplate, uslove za donacije vakcine, odgovornost i pitanja obeštećenja.

„Kupovine izvršene javnim novcem trebalo bi da dolaze sa javnim informacijama, pogotovo u zdravstvenim pitanjima“, rekla je holandska europoslanica i strana u tužbi Kim van Sparrentak u saopštenju grupe, napominjući da „povjerljivost pod maskom poslovne tajne samo podstiče neizvijesnost i strah.” Pored Auken i van Sparrentak, poslanici Evropskog parlamenta koji potpisuju tužbu su Tili Mec (Luksemburg), Juta Paulus (Njemačka) i Mishel Rivazi (Francuska), predsjednica parlamentarnog odbora za Covid-19.

Tužba, podnijeta Evropskom sudu pravde u Luksemburgu, uslijedila je pošto je predsjednica EK Ursula von der Leyen otkrila da će svaka država članica EU morati da usvoji digitalne Covid sertifikate EU, digitalni zdravstveni pasoš koji se izdaje onima koji imaju dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test ili dokaz oporavka od Covida-19. Dok je rok važenja takvih sertifikata trebalo da istekne krajem juna, EK ga ne samo obnavlja za još godinu dana, već ga čini obaveznim za svih 27 zemalja EU od 1. jula. Samo 15 ih trenutno koristi, kaže von der Leyen.

Ovaj potez dolazi uprkos tome što su mnoge države EU ukinule svoja ograničenja za Covid-19, udaljavajući se od nekih strožijih mjera uvedenih u prvih 18 mjeseci pandemije. Njemačka, koja je prvobitno tražila da svi građani stariji od 60 godina dobiju vakcinu protiv Covida-19, bila je primorana da odbaci te planove nakon što je to izglasano u Bundestagu, iako je ministar zdravlja zemlje upozorio da bi vlada mogla ponovo uvesti obavezne maske, jer očekuje da će se infekcije povećati na jesen.

U odgovoru na tužbu, EK je insistirala da ne može da otkrije ugovore koje je potpisala sa proizvođačima vakcina još 2020. godine, tvrdeći da je „komisija u poslu poštovanja ugovora“. U to vrijeme zakonodavcima EU koji su imali uvid  u ugovore je zabranjeno vođenje bilješki i primorani su da potpišu ugovore o neotkrivanju podataka.

Činilo se da je veći dio svijeta krenuo ka obaveznoj vakcinaciji protiv Covida-19 prije šest mjeseci. Međutim, spoznaja da, uprkos početnim obećanjima njihovih proizvođača, vakcine nisu bile magični lijek – ne samo da su nesposobne da zaustave širenje, već su nesposobne da spriječe dalju infekciju – ohladilo je žar javnosti za mandate. Zabrinutost za zdravlje i pritužbe na diskriminaciju nevakcinisanih takođe su doprinijele negativnim reakcijama. Međutim, proizvođači, kao i većina zvaničnika, nastavljaju da insistiraju da su vakcine „bezbjedne i efikasne“.

cjepivoCovidKomisija EUTužbavakcinazeleni
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
roberto
1 godina prije

U odgovoru na tužbu, EK je insistirala da ne može da otkrije ugovore koje je potpisala sa proizvođačima vakcina još 2020. godine, tvrdeći da je „komisija u poslu poštovanja ugovora“.

Što god to značilo..hehehehehe

Schwarze Hunderte
1 godina prije

PONOVNO – ZELENA – PODVALA !! Treba jednostavno , ukinut imunitet , proizvodjacima vakcina od krivicna gonjenja te naplate , nanijete stete u slucajevima , dokazanih contraindikacija kod cjepljenih TO – NEMA ZELENIH NA PLANETU , KOJI CE TO PRIMISLIT ZATRAZITI !! Prvo stoga sto su bas zeleni , krajnji produkt NWO , drugo , ovom JALOVOM kampanjom , zele povecat broj , vlastitih poslanika , unutar EU Parliament . Njima se poslije svega sto su do sada ucinjeli , ponajvise u domijeni promidzbe , neogranicenog influxa immigranata te lgbtq+ interjesa , APSOLUTNO NEMRE VJEROVATI ! ZMIJE !!! Toliko .

epilog
1 godina prije

“Tajnost je plodno tlo za nepovjerenje i skepticizam”
u ovome je sva sustina.

viking
1 godina prije

Savjet neinformiranima: nemojte se cijepit.

Ljudevit
1 godina prije

Eto zacudo, cak i neki zeleni kao progledali!!

Trsje
1 godina prije

Europska komisija nije postavljena od građana EU i nema veze s demokracijom, to je leglo u koje se imenuju Soroševe guje, sve ih treba lustrirati i pozatvarati, kakva tajnost postupka, to je tajnost korupcije i psihopatije.

łedeno doba
1 godina prije

jučer vidjeh na lokalnim portalima, opet 2 vijesti, koje izazivaju sumnju na “iznenaditis”:

– u zagrebu umro nastavnik- 38 godina
– u dugopolju umro bivši amaterski nogometaš – 39 godina

pošto u izvještajima ne piše ništa, da su imali možda neku bolest i slično

tuf
1 godina prije

U javnost će informacije biti puštene kada više ne budu mogle uzrokovati štetu ugovornim stranama. Kao i uvijek. Baš po istom predlošku funkcioniraju novinari koji objavljuju “istraživanja” i “otkrića” nakon što su se interesne strane već okoristile i osigurale. Tada nastupaju ONI, makar se u kuloarima već odavno sve razmjenilo. Čeka se zeleno svjetlo kako interesi ne bi bili oštećeni – a “kazne” ako i dođe do krivičnog gonjenja su smiješne i gotovo blagotvorne za počinitelje. Samo dva primjera, jedan strani i jedan domaći: 1) U SAD-u je definirana kazna za ilegalno odlaganje / nepravilno zbrinjavanje kemijskog otpada od strane kompanija. No, ta kazna je u praksi 100x manja od iznosa koji bi kompanija morala platiti za pravilno zbrinavanje opasnog otpada. Što mislite, na što se kompanije odlučuju? 2) Na “našim” prostorima je doslovno pravilo da se protiv igrača koji čine štetu u milijardama najteže dolazi do pravomoćnih osuda –… Čitaj više »

Max
1 godina prije

I treba tužiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI