Korona virus i dijalektika ljudskog promišljanja umjesto političke inkvizicije drukčijeg mišljenja u svemu pa i u pojavi korona virusa

Slavko Kulić - Drukčije mišljenje

Prema zakonu dijalektike pravo na drukčije mišljenje i ljudsko promišljanje naspram sva tri važeća mišljenja jer nisu i konačna mišljenja, nisu valjana mišljenja, se ne može niti smije zabranjivati još manje kažnjavati onoga tko drukčije promišlja.

To važi i za vjerski determinizam (kreacionizam), kao i za politički determinizam (evolucionizam, sekularizam, ateizam), još manje za znanstveni determinizam (kao scijentizam) jer posljednjeg mišljenja nema niti ga može biti u smislu zakona o dijalektici. Sve je u kretanju pa i mišljenje o svemu. Za drukčije mišljenje ne smije biti progona onih koji promišljaju i znaju drukčije. Oni ne mogu biti diskreditirani, kompromitirani ili eliminirani od strane linearnih, važećih mišljenja u smislu progona, lomače, ako vjerski determinizam traži podložnost pojedinca i vjernika pod prijetnjom Boga (kreacionizam), a politički determinizam (evolucionizam, sekularizam, ateizam) koji traži podložnost pojedinca i naroda kroz diktaturu prava jačeg u smislu provođenja svoje volje (vlasti) bez otpora drugih. To karakterizira i znanstveni determinizam (scijentizam) kao neko važeće linearno mišljenje, kao utočište ljudskoga mišljenja. Ono bi trebalo biti otvoreno za drukčije mišljenje, za novo promišljanje, za nova znanja, u skladu sa zakonom dijalektike.

Problem je u tome što sva tri navedena ljudska mišljenja proizvode ograničenu svijest, ograničeno mišljenje bez razvoja svijesti i samosvijesti o sebi i svijetu. To vrijedi za sva područja u znanosti (2000 disciplina), posebno u području medicinske znanosti s pojavom korona virusa i bez njega. Ono se ne može zabranjivati, još manje kažnjavati one koji drukčije misle o toj pojavi. Vrijeme vjerske inkvizicije je prošlo, a politička inkvizicija kao da je na djelu. Ona proizlazi iz evolucionizma, diktature prava jačeg i s  naslova nasilnog provođenja svoje volje (vlasti) bez otpora drugog. Sukob atrakcijskih sila institucionalne moći i repulzijskog otpora sili i nasilju s pozicije pojedinca je uvijek završavala dominacijom institucionalne moći. U prilog kretanja ljudskog mišljenja prema humanizmu, transhumanizmu, ljudskosti i očovječavanju ljudske vrste moramo tolerirati drukčije mišljenje, evoluciju svijesti i savjesti ljudske vrste. To što ljudska vrsta misli da zna i čini životu i prirodi iskazuje se slabijim da razumijemo supridanost bitka – sklad ljudskoga mišljenja i ponašanja spram života i prirode. Konačnog ljudskog mišljenja ne može biti ni o čemu jer ga nema i ne može ga biti. Antropologija zna vrlo malo o Homo sapiens sapiensu.

Zadnji je došao na planetu Zemlju. Prisutan je tek 0.15% vremena od kako postoji život na Zemlji. Ljudska je vrsta je samo jedna od 8.5 milijuna živih vrsta i broji 0.5% u odnosu na druge vrste. Sa svime što misli da zna o svemu i u svemu, životu na Zemlji stvara više problema za opstanak i razvoj života od onoga što mu pomaže u smislu prirodnog prava na čovječniji i zdraviji život. To uključuje i pojam o zdravlju života na Zemlji pa i ljudske vrste u smislu prirodnog prava, prava na obrazovanje i prava na rad kao uporišta života svakog pojedinca i svakog naroda kao subjekta kulture i subjekta civilizacije.

Pravo na istinitost kao intersubjektivnu vrijednost nema nitko jer je istinitost konstrukt subjekta koji misli život i odnos spram prirode i to s desnom polutkom ljudskog mozga. Sadržaj ovog bloga dolazi s naslova medicine kao kulture života, tj. kulturne antropologije i deontologije.

Izvor: dr.sc. Slavko Kulić | Institut za svjetske probleme – za Europu

CenzuraDrukčije mišljenjeSlavko Kulić
Pretplatiti se
Obavijesti o
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neće
3 godine prije

“se ne može niti smije zabranjivati još manje kažnjavati onoga tko drukčije promišlja.”

Kineski virus je krivac za svjetsku pandemiju i za to moraju odgovarati.

awudbqwuzbqwzefbqewbfzqwef
3 godine prije

Evo legende, prvog koji je u Hrvatskoj počeo govoriti istinu onako akademskom mimikrijom da ga ne mogu direktno optuživati, Slavko Kulić uvijek bio ispred svog vremena, bravo profesore.

American_dream
3 godine prije

Pise portal koji je konkretno meni obrisao 99% komentara,samo zbog toga sto nisu na liniji populisticko antizapadne i proruske propagande.

shumadinac
3 godine prije

“Za drukčije mišljenje ne smije biti progona onih koji promišljaju i znaju drukčije” Vodite računa šta prenostite, ovim ulazite u “minsko polje”. Ako se tekst posmatra samo kroz epidemiju koronavirusa onda apsolutno ima smisla. Ali su na početku ubačeni stavovi neprihvatljivi svetu u kome smo do sada živeli. Do sada smo bili sekularno društvo koje ne negira veru ali za zakone i organizaciju društva koristi nauku. Kreacionizam i ravnozemljaštvo ne smeju biti “spaljivani na lomači” ali to delovanje mora biti ograničeno kao rad svake druge sekte. Naše društvo (još uvek) funkcioniše na naučnim metodama jer to većina (još uvek) podržava a nauka je u koliziji sa kreacionizmom jer kreacionizam ne uspeva da pokaže relevantne dokaze da bi bio ravnopravan deo nauke. Ako se dozvoli agresivno promovisanje kreacionizma dobićemo isto što i LGBT pokretom – promenu društvenih normi, u ovom slučaju bi dobili realnost koja se zasniva na veri (ili još… Čitaj više »

nepoželjni
3 godine prije

Ma, ja mislim da je stvar vrlo, vrlo jednostavna.
Sa mog stanovišta (običnog roba) ne treba puno, bez obzira da li me Bog stvorio, da li sam potekao od amebe , da li služim Bogovima ili (jačim od sebe) ljudima, da li je u pravu Papa ili Ajnštajn, …daj brate pusti me da živim i radim ako hoćeš od tog mog rada nešto oteti, pa da i tebi bude.
Ako kravi daš vode, dobrog sijena i žita, držiš je u suhoj i toploj štali a pustiš je i da pase na livadi, koristiti ćeš je godinama i od nje imati zdravo i kvalitetno potomstvo, ako je utamaniš za meso, kada ga poždereš i ti ćeš ubrzo za njom krepati.
Eto, mislim da od toga jednostavnije ne može biti.

Piretis
3 godine prije

Laknulo mi je kada sam pročitao da progon i lomača otpadaju kao sredstvo uklanjanja neistomišljenika. Diskreditacija, omalovažavanje ili zabrana upisa djeteta u vrtić i dalje su, i bit će, mjere da se “urazumi” ili ušutka onaj tko nije na liniji. Biti drugog mišljenja uvijek je opasno. Što netko ima biti pametan i misliti drugačije nego “struka”, država, crkva, škola ili bili tko tko sebe postavlja kako autoritet. Reći glasno :Car je gol smije dijete ili luđak, drugi će se pokajati. Nema tog društava koje odobrava pluralizam mišljenja. Ako za sebe tvrdi suprotno laže. Kada sve to stavimo u kontekst Corona virusa vidimo da vrijedi čak više nego obično. Proziva se liječnike koji se usude imati svoje mišljenje, prijeti im se, novinari imaju brifing od strane vladajućih tek da znaju što pisati a što prešutjeti. A mi ostali smo u režimu autocenzure. Kažem li kome svoju sumnju odmah me prekine i… Čitaj više »

Son of Alerik
3 godine prije

Izrastao iz kamena s Promine, kao smilje što izraste, dr Slavko Kulić, umjesto da je krenuo stazama skupljača materijalnih dobara, bogatstava, nekretnina, krenuo je putem filozofskih promišljanja o svijetu, životu i čovjeku. Zato me uvijek veseli njegov istančani stil, zauzimanje za moralne vrijednosti, živeći ono što govori.
Danas je svijet oko nas hipnotiziran. S jedne strane sa strahom, s druge strane s demonstriranom moći sustava. Danas reći nešto drugačije, kad 80% puka odobrava mjere kućnog pritvora na vlastiti trošak, kad sumanute Vlade diljem svijeta ruše sve oko sebe jest – čovječno.
Kad smo masa, onda s nama upravlja kolektivna svijest u koju je svatko utkao svoj komadić straha. Teško se oteti mišljenju i stavu većine. Teško je ostati principijelan. Teško je ostati pri zdravom razumu dok ludilo maršira ulicama i tjera nas iza vrata vlastitog doma.
Kapa dolje profesore Kuliću.

varjag
3 godine prije

Prof.Kulić je veličina bio i ostao.

Bosanac
3 godine prije

…Science, Ethics & Responsibility….. 🙂

Laki Topalović
3 godine prije

Kulic je ekonomist i nikakve veze nema s ovim . Ima stvari koje su crno bijele Zemlja nije ravna ploča. Svijetom ne vladaju nikakvi gušteri nacizam je zlo. Npr. Tu se nema što preispiitivati

Derim
3 godine prije

Nerijetko je “drugačije mišljenje” ustvari provokacija, pokušaj da se istina, potkrijepljena činjenicama, dovede u pitanje. Da se skrene s teme, dovedu drugi u zabludu, da posumnjaju u svoju prosudbu tako što im se da gomila lažnih i neprovjerljivih podataka. Cijenim drugačije mišljenje, mene tjera na preispitavanje svojega, ali jasno je da se na portalu već stvorila uigrana ekipa koja maltretira sve komentatore koji drugačije misle i provlače neku “svoju” agendu. Nije to iskazivanje svog mišljenja nego nametanje. Ipak, protiv sam brisanja komentara osim ako nisu otvoreni poziv na ilegalne radnje. Ako njih nije stid pisati gadarije zašto bi bilo mene da ih čitam ili ne čitam, a većinom ovo drugo i radim. Znam samo da se puno kvalitetnih komentatora javlja vrlo rijetko ili nikako i ne sumnjam da je zbog ove ekipe. Nažalost, redakcija tu ne može puno da učini. Brisanje komentara, isključivanje su mjere slabog i kratkog učinka. Samo… Čitaj više »

CAN
3 godine prije

JEDINO NA OVOM PORTALU,KADA KOMENTIRAM TRENUTNU SITUACIJU
SE NIJE DESILO…
UPS…NEŠTO JE POŠLO KRIVO.POKUŠAJ NAGODINU PONOVO…
TOLIKO O CENZURI U GLOBALU!
DOBRODOŠLI U WW III

ad astra
3 godine prije

Nešto mi ovaj tekst jako liči promišljanju osobe sa slike, gospodinu Slavku Kuliću.

puki
3 godine prije

od nista nikad nije nastalo nista. tako je i teorija velikog praska kao i teorija evolucije, oboje kvazi-religijska izmisljotina one druge strane: sekularne globalne elite, po principu dogmom na dogmu. Ako su religije i crkva nekada zabranjivali drugacije misljenje i zigosali ga kao herezu, dakle nitko nije smio proturjeciti da je svijet nastao tako kako pise u Bibliji, danas imamo obrnutu stvar, da su od teorije big banga i evolucije stvorene dogme za sekularni, wanna be napredni svijet ako bi tjerali mak na konac, onda bi mogli reci da su sekularizam, laicizam, takozvani ateisticki humanizam, prosvjecenje (prosvjeta), itd… samo predstupnjevi iluminatskog sotonizma elite kao negacije Boga po svaku cijenu. Doba prosvjecenja koje se od strane elite hvali kao napredak protiv navodno mracne i zatucane religije, je na latinski ustvari: iluminacija. A Lucifer je svjetlonosa ustvari prosvjetitelj… oni koji stalno lupaju o krizarskim ratovima kao navodno vjerskom fanatizmu, iako su u… Čitaj više »

Kkk
3 godine prije

Malo ko zna podatak o 8.4 miliona vrsta.a svakako smo u matrixu.

Alex
3 godine prije

“Ubi me prejaka reč”
Nekada i samo razmišljanje zna biti ubojito…kad se pretoči u djelo, pogotovo.
Vjera, kao uostalom i ljubav, ne trpe nikakvih kritika, pa ni racionalnosti. Znanstveni pristup je dobar isključivo kao modus rješavanja praktičnih problema. No, svakome , tko iolemisli svojom glavom, je jasno da je čovjek izuzetno komplicirano i multidimenzionalno biće, da bi ga se moglo zalijepiti isključivo za jednu-dvije ideje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI