fbpx

Korona virus i dijalektika ljudskog promišljanja umjesto političke inkvizicije drukčijeg mišljenja u svemu pa i u pojavi korona virusa

Slavko Kulić - Drukčije mišljenje

Prema zakonu dijalektike pravo na drukčije mišljenje i ljudsko promišljanje naspram sva tri važeća mišljenja jer nisu i konačna mišljenja, nisu valjana mišljenja, se ne može niti smije zabranjivati još manje kažnjavati onoga tko drukčije promišlja.

To važi i za vjerski determinizam (kreacionizam), kao i za politički determinizam (evolucionizam, sekularizam, ateizam), još manje za znanstveni determinizam (kao scijentizam) jer posljednjeg mišljenja nema niti ga može biti u smislu zakona o dijalektici. Sve je u kretanju pa i mišljenje o svemu. Za drukčije mišljenje ne smije biti progona onih koji promišljaju i znaju drukčije. Oni ne mogu biti diskreditirani, kompromitirani ili eliminirani od strane linearnih, važećih mišljenja u smislu progona, lomače, ako vjerski determinizam traži podložnost pojedinca i vjernika pod prijetnjom Boga (kreacionizam), a politički determinizam (evolucionizam, sekularizam, ateizam) koji traži podložnost pojedinca i naroda kroz diktaturu prava jačeg u smislu provođenja svoje volje (vlasti) bez otpora drugih. To karakterizira i znanstveni determinizam (scijentizam) kao neko važeće linearno mišljenje, kao utočište ljudskoga mišljenja. Ono bi trebalo biti otvoreno za drukčije mišljenje, za novo promišljanje, za nova znanja, u skladu sa zakonom dijalektike.

Problem je u tome što sva tri navedena ljudska mišljenja proizvode ograničenu svijest, ograničeno mišljenje bez razvoja svijesti i samosvijesti o sebi i svijetu. To vrijedi za sva područja u znanosti (2000 disciplina), posebno u području medicinske znanosti s pojavom korona virusa i bez njega. Ono se ne može zabranjivati, još manje kažnjavati one koji drukčije misle o toj pojavi. Vrijeme vjerske inkvizicije je prošlo, a politička inkvizicija kao da je na djelu. Ona proizlazi iz evolucionizma, diktature prava jačeg i s  naslova nasilnog provođenja svoje volje (vlasti) bez otpora drugog. Sukob atrakcijskih sila institucionalne moći i repulzijskog otpora sili i nasilju s pozicije pojedinca je uvijek završavala dominacijom institucionalne moći. U prilog kretanja ljudskog mišljenja prema humanizmu, transhumanizmu, ljudskosti i očovječavanju ljudske vrste moramo tolerirati drukčije mišljenje, evoluciju svijesti i savjesti ljudske vrste. To što ljudska vrsta misli da zna i čini životu i prirodi iskazuje se slabijim da razumijemo supridanost bitka – sklad ljudskoga mišljenja i ponašanja spram života i prirode. Konačnog ljudskog mišljenja ne može biti ni o čemu jer ga nema i ne može ga biti. Antropologija zna vrlo malo o Homo sapiens sapiensu.

Zadnji je došao na planetu Zemlju. Prisutan je tek 0.15% vremena od kako postoji život na Zemlji. Ljudska je vrsta je samo jedna od 8.5 milijuna živih vrsta i broji 0.5% u odnosu na druge vrste. Sa svime što misli da zna o svemu i u svemu, životu na Zemlji stvara više problema za opstanak i razvoj života od onoga što mu pomaže u smislu prirodnog prava na čovječniji i zdraviji život. To uključuje i pojam o zdravlju života na Zemlji pa i ljudske vrste u smislu prirodnog prava, prava na obrazovanje i prava na rad kao uporišta života svakog pojedinca i svakog naroda kao subjekta kulture i subjekta civilizacije.

Pravo na istinitost kao intersubjektivnu vrijednost nema nitko jer je istinitost konstrukt subjekta koji misli život i odnos spram prirode i to s desnom polutkom ljudskog mozga. Sadržaj ovog bloga dolazi s naslova medicine kao kulture života, tj. kulturne antropologije i deontologije.

Izvor: dr.sc. Slavko Kulić | Institut za svjetske probleme – za Europu

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
94 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Neće
Gost
Neće
1 godina prije

“se ne može niti smije zabranjivati još manje kažnjavati onoga tko drukčije promišlja.”

Kineski virus je krivac za svjetsku pandemiju i za to moraju odgovarati.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Neće

@ Neće

Tko mora odgovarati i kako?

Savonorola
Gost
Savonorola
1 godina prije
Reply to  Mercury

Tko i kako? Odgovor se sam nudi. Sveta inkvizicija !

Neće
Gost
Neće
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury
Pametan si ti, znaš ti jako dobro, tebi ne treba dva puta govoriti, ako treba onda moje saučešće za tvoje najbliže.

Dragan
Gost
Dragan
1 godina prije
Reply to  Neće

Otkuda ti znaš da je kineski i nisu ovo 70 desete da ameri samo kažu tko je kriv a oni su najveće zlo ovoga svijeta ,,,,,,,,

awudbqwuzbqwzefbqewbfzqwef
Gost
awudbqwuzbqwzefbqewbfzqwef
1 godina prije

Evo legende, prvog koji je u Hrvatskoj počeo govoriti istinu onako akademskom mimikrijom da ga ne mogu direktno optuživati, Slavko Kulić uvijek bio ispred svog vremena, bravo profesore.

guzičetinica
Gost
guzičetinica
1 godina prije

…puštaju ga da govori jer je bezopasan…a bezopasan je jer je genij….a genij je jer je renesansni čovjek koji vidi veliku sliku i koji se ne da navući na lijevo/desno pričicu. sretno mu u njegovu benignom životiću.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  guzičetinica

@guzo tako sam i ja nekako zaključio davnih dana, ali uvijek ga poslušam ili pročitam. Nedostaje mu prizemnije komunikacije da bi jasnije običnom čovjeku približio srž onoga što želi reći.

American_dream
Gost
American_dream
1 godina prije

Pise portal koji je konkretno meni obrisao 99% komentara,samo zbog toga sto nisu na liniji populisticko antizapadne i proruske propagande.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  American_dream

Poštovani,

Vi ne komentirate, nego vrijeđate, a to nije dio jedne konstruktivne rasprave, niti će ikada biti.

Svako dobro, jer vam ono doista treba.

Redakcija

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  American_dream

@ American_dream Da, dobro si napisao. 99% komentara su ti čisto vrijeđanje, a onih 1% koji ti prođu su jedna normalna rečenica i 3 rečenice vrijeđanja. Meni je fascinantno da te nisu u potpunosti blokirali. Ali izgleda da još uvijek vjeruju da će ti doći iz guzice u glavu pa da ćeš početi pisati komentare bez uvreda, a možda i kakav normalni komentar sa nekakom konstrukcijom gdje ti drugi komentatori mogu nešto odgovoriti. Ja sam debelo uvjeren da nećeš, ali bili živi pa vidjeli. E, a za početak nam linkaj svoje komentare sa Index-a i ostalih portla gdje pljuješ po… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije
Reply to  American_dream

@American dream, Kolega, ne znam koliko su vam komentara brisali, ali nije ni vazno. Evo, ja licno se zalazem da uvijek i u svakoj prilici imate APSOLUTNU slobodu izrazavanja, pa cak kad se licno NE SLAZEM niti sa jednom jedinom vasom recenicom! Znaci – cenzura – bilo kakva je najbrzi put u totalitarizam, a SLOBODE ima ili je nema. Binarni kod. Licno su meni bili obrisani neki komentari koji su: 1. Bili LICNI (dakle cenzor, urednik ili novinar ili BILO ko drugi NEMA nista sa tim)…. 2. Bili apsolutno u skladu sa SVAKIM pravilom diskutovanja na forumu… … Sta je… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Poštovani Istražuj,

Bojimo se da vaša tvrdnja nije ispravna.

Ružne riječi pametne ljude tjeraju od daljeg razgovora. To je cilj manipulatora i sociopata. Dominirati među slabima, a otjerati jake koji im se mogu suprotstaviti.

Svako dobro.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije
Reply to  L. R.

@L.R. Ja znam da nisam koristio “ruzne rijeci”, premda je i to apsolutno relatvna stvar? Koje miniatarstvo je zaduzeno za “lijepe rijeci”? Bez obzira, na bilo kakve “rijec” (i bez obzira da li ih je “ministarstvo” odobrilo ili ne) – brisanje tudjih stavova (koji nicim, ali bas nicim!) ne mogu biti pripisani urednistvu – jeste cenzura gospodo. A svaka cenzura – jeste totalitarizam – i NIJE ljudska. Dakle, ponavljam moj licni stav: Meni licno nikad nije smetao i nece smetati – niti jedan jedini stav bilo kojeg kolege u diskusiji! Sta vise, drago mi je da ima ljudi koji se… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Poštovani Istražuj,

Psovki ima na pretek. Da pustimo sve, malo bi bilo komentara. Svi bi se razbježali.

S poštovanjem

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  L. R.

Poštovani L.R. primjetih da ste u zadnje vrijeme uveli dosta reda na portalu. Sve pohvale oko toga. Neki ometači su doslovno izbrisani, super. Neću im navoditi nickove, svi ih znaju.I mene ponekad blokirate, i to na nekoliko dana ili čak tjedana. Osobno me zanima zašto, ne da bih se nadmudrivao s vama već da bih to izbjegao. I na kraju, u svakom slučaju podržavam blokiranje neodgovornih, dosta mi je izljeva psihopata.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Aha,zatto je meni svaki komentar,na dr.portalima u svezi “globalne pandemije zdravog razuma” ,ne blokiran…jer nema”pravne”osnove,nego…

UPS,nešto je pošlo krivo.

Došao bih samo,ne, TO nešto,nego puno toga.
Dobrodošli u WW3 !

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Za drukčije mišljenje ne smije biti progona onih koji promišljaju i znaju drukčije” Vodite računa šta prenostite, ovim ulazite u “minsko polje”. Ako se tekst posmatra samo kroz epidemiju koronavirusa onda apsolutno ima smisla. Ali su na početku ubačeni stavovi neprihvatljivi svetu u kome smo do sada živeli. Do sada smo bili sekularno društvo koje ne negira veru ali za zakone i organizaciju društva koristi nauku. Kreacionizam i ravnozemljaštvo ne smeju biti “spaljivani na lomači” ali to delovanje mora biti ograničeno kao rad svake druge sekte. Naše društvo (još uvek) funkcioniše na naučnim metodama jer to većina (još uvek) podržava… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac

Daj to malo pojasni. Koja je razlika između kreacionizma i bilo kakve druge religije? Gdje ta tvoja sloboda govora počinje, a gdje završava i tko određuje tu tvoju granicu? O kojim efektimaa ti to pričaš? Za virus vrijedi koji je gurnuo svjetski BDP u minus s neviđenim posljedicama, a kreacionizam treba sasjeći u korijenima koji nikakvu štetu (bar nije dokazano) nije proizveo. Ovo je odličan primjer kako je tvoja logika pala na tvojim vlastitim primjerima.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Mercury

@guest_398982
Problem je kolega što tumačiš tekst onako kako VERUJEŠ da sam mislio umesto da si si ga pažljivije pročitao (jer je lako protumačiti).
Kreacionizam je milion puta prežvakan i dok se ne predstave novi dokazi nema razloga vraćati se na to dok je korona još uvek nešto novo i nedovoljno istraženo (ili nije tako?) i svaka diskusija ima smisla. Ali moja logika zaista pada na pokušajima da razumem vezu poređenja štete korone i kreacionizma sa mojim komentarom i stavom uopšte.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac

Htio sam ti napisati odgovor, ali sam sve pobrisao pa ću ostaviti ljudima da sami zbilja dobro razmisle:
1.) Što je to ustvari sloboda govora?
2.) Da li je situacija sa LGBTQW pokretom rezultat slobode govora ili pustih milijuna dolara?
3.) Kolika je zbilja razina cenzure na temu ovog virusa? (napomena, cenzura nije samo brisanje nepodobnih komentara)

Samo lagana pitanja na nedjelju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mercury

Dakle ako u logici ja kao premisu uzmem da je Hitler volio pse i digao je ekonomiju o tvrdom da je bio dobar čovjek imam pravo govora jer je to istina? Kakve su to bedastoce

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac, de ti nama reci zašto se ne bi smjelo raspravljati o kreacionizmu?

Molim te samo kratko i ako je moguće da nam kažeš što je to kreacionizam u jednoj rečenici?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- “kreacionizam ne uspeva da pokaže… da bi bio ravnopravan deo nauke” Kreacionizam ni ne teži da postane dio znanosti, niti to može. On se prevenstveno zasniva na ubjeđenju i logici. No, ni teorija evolucije se ne zasniva na znanosti nego također na ubjeđenju ali zato uporno traži, čak se ugurava, da ju se tretira kao znanost. Dakle, imamo dva jednako neznanstvena pristupa od kojeg prvi žele samo da se čuje i njihov glas a drugi da imaju isključivi pravo na istinu. I zato imamo sukob. Izjednačimo obje pretpostavke i nastat će mir. Svatko će derati svoju kozu, mogu se… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Piretis

Kreacionizam u udžbenike kad je papa u enciklici priznao evoluciju i da svete tekstove ne čitamo bukvalno. Koju vi crkvu idete. Jel govore popovi šta kaže papa

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Laki- Mene Papino mišljenje ne obavezuje. Pravoslavci i protestanti Papu doživljavaju kao svećenika a ne kao vjerski autoritet. Ako je on “priznao” evoluciju neka mu bude, meni to priznanje ne znači mnogo.
Inače pitanje evolucije ni u katoličkoj crkvi nije riješeno. Mnogi uvaženi teolozi imaju kreacionistički pogled na stvaranje.

puki
Gost
puki
1 godina prije
Reply to  Piretis

tako je. osim toga, papa Bergoglio i ne samo on , vec cijeli vatikan su odavno igraci kabale i iluminaa. ima jedan hrvatski nezavisni desni katolicki portal tradicionalista, koji optuzuju ne samo ovog papu Bergolja, vec i Benedikta, Ivana Pavla II, i sve ostale pape od 2. vatikanskog koncila da su banditi i igraci NWO-a

Jadranko Cvrković
Gost
Jadranko Cvrković
1 godina prije

.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis ” No, ni teorija evolucije se ne zasniva na znanosti nego također na ubjeđenju ali zato uporno traži, čak se ugurava, da ju se tretira kao znanost”. Stalno se vraćamo na ovo pitanje kolega, da li si ikada potražio i pregledao DOKAZE evolucije? Jer postoji gomila dokaza, čak razvrstani po oblastima proučavanja. To su takvi dokazi da ih nećeš prihvatiti jedino ako to ne želiš. Možeš recimo da pratiš evoluciju raznih organa, da pratiš njihovo usavršavanje ili prilagođavanje drugačijim uslovima. Pogledaj recimo razvoj nervnog sistema – to je tok koji bez ikakve dileme pokazuje postepeno usavršavanje, ne treba ti… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- To je već puno puta raspravljana, ne i raspravljena, tema. Ja nikada nisam rekao da je Bog stvorio svijet prije 6 ili 7 tisuća godina. Niti znam niti je važno kada. Važno je da ne prihvatam ateistički pogled kojim se sve što vidimo desilo slučajno zbirom nevjerojatno mnogo sretnih i spretnih okolnosti. Ne možemo imati istovremeno i kreacionizam koji se temelji na smišljenom i voljnom djelovanju i evoluciju koja se temelji na mnogim slučajnostima. Bogu ne treba slučajnost i sretan niz okolnosti. Evoluciji je Bog nepotreban jer ništa nije smišljeno nego, eto, tako se potrefilo. Onaj niz, nazovi, dokaza… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

Još bolji primer: kad nikne seme hrasta ne poraste prvo paprat, pa trava, pa tek onda hrast… zaboravi.

Radesumar
Gost
Radesumar
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis Da si izucavao entomologiju znao bi da postoji teorija da je svaki stadij (kukuljica ili jaje, larva, imago i adult) u razvoju kukca zasebni organizam iliti vrsta. Evolucija ne prica o slucajnosti, vec o vezi izmedu svih zivih organizama i okolisa, te njihovom medusobnom utjecaju. Recimo bas kod rasta i razvoja kukaca, primjerice u prvom stadiju kukuljice, okolis i klima utjecu na razvoj u stadij larve, u stadiju larve je ishrana najvazniji faktor, dok primjerice mnogi kukci u adultnom stadiju nemaju uopce razvijen probavni sustav, vec spolni, jer u toj fazi je glavna svrha razmnozavanje. Kao sumar iz iskustva… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Radesumar

@guest_399310
Pod slučajnošću misli na korisne mutacije koje dovode do stvaranja savršenijeg organizma.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Radesumar

@Radesumar- Stvarno nemam neko znanje iz entomologije. Poštivam tvoje znanje ali ono nimalo ne dokazuje bilo koju od dvije pretpostavke. Taj je razvoj isto tako mogao zamisliti i Bog, nije morao nastati slučajno. I jedna i druga teorija su u biti stvar vjere. Niti se možemo vratiti u prošlost pa vidjeti niti s našim znanjem možemo znati kako je što počelo. Obje su samo pretpostavke. A nije to najgore nego to što je jedna nazvana ispravnom i jedino istinitom a druga odbačena kao laž i nemoguća. Koliko se god trudio da razumijem kako materija i energija uz izdašnu pomoć vremena… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis Ni ja ne mogu da shvatim zašto uporno ponavljaš: ” …a druga odbačena kao laž i nemoguća”. Nije odbačeno kao laž i nemoguće, nije to rigidni stav nekih starkelja koji “do podne mrze sebe a od podne ceo svet” već jednostavno NEMA DOKAZA za to što se tvrdi. I dok ne bude dokaza neće biti ni prihvaćeno kao što se neće prihvatiti ni naučna otrića “na časnu reč”. Niko ne brani kreacionizmu da postoji, da okuplja zainteresovane… ali mu bez dokaza nije mesto u nauci i obrazovanju. I ne treba ga gurati gde mu nije mesto jer se samo… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Nismo u srednjem vijeku, religiji i svemu s njom u vezi nije mjesto u znanosti. Ali jeste u društvu. U obrazovanju religija i kreacionizam mogu i trebaju biti spomenuti kao pogled na život i stvaranje i način razmišljanja dijela ljudi. Ono što nikako ne smije je da se ti ljudi omalovažavaju i svrstavaju u nazadne. Ovo “NEMA DOKAZA” je suvišno komentirati kad nema dokaza ni za nekakvu prajuhu iz koje je kao nastala bjelančevina pa potom prva stanica i tako redom do čovjeka. Osim toga ja ne tvrdim, ja vjerujem. Ja stvarno nemam ništa protiv da ti ili bilo… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis “Nije znanost jer nije dokazana, NITI MOŽE BITI” Izvini kolega ali ti (i ogromna većina pobornika kreacionizma, ravnozemljaštva – svega što se zasniv na verovanju) nastupaš vrlo isključivo – dokaze ne prihvataš koliko god ubedljivi bili. Ne verujem da će neko matematički dokazati evoluciju a svi ostali dokazi, obzirom da ne možemo putovati u prošlost niti znati tačne uslove koji su tada vladali, su posredni. Šta znači posredno? Evo recimo otkriveno je postojanje velike količine prostog alkohola u jednom zvezdanom sistemu. Iako je alkohol proste građe to je ipak prilično kompleksno jedinjenjne a nastalo je u krajnje ekstremnim uslovima… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Nije postojalo ni e od evolucije dok su ljudi, i to gotovo svi, vjerovali da je sve što vidimi stvoreno. Nije evolucija stvorila svoju suprotnost u kreacionizmu. Meni je osobno svejedno, mogu svi vjerovati u bezbroj pozitivnih mutacija uz minimaliziranje negativnih, mogu se praviti kao da zakon entropije uopće ne vrijedi, mogu na osnovu 2cm kvadratna neke drevne kosti “rekonstruirati” dinosaura od 5 tona, ma mogu što god hoće. Ja ću se i dalje diviti Stvoritelju dok stojim “malen pod zvijezdama”. Nema teorije da me netko ubijedi da je oko nastalo slučajno (barem ne dok ne vidim onaj spomenuti… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Uzmi vremena i razmisli – ne govori li u ovom pasusu dr Kulić i o tebi:
politički determinizam (evolucionizam, sekularizam, ateizam) koji traži podložnost pojedinca i naroda kroz diktaturu prava jačeg u smislu provođenja svoje volje (vlasti) bez otpora drugih. To karakterizira i znanstveni determinizam (scijentizam) kao neko važeće linearno mišljenje, kao utočište ljudskoga mišljenja. Ono bi trebalo biti otvoreno za drukčije mišljenje, za novo promišljanje, za nova znanja, u skladu sa zakonom dijalektike – dok si ti na strani onih koji zagovaraju diktaturu prava jačega?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ali ne Alerik, niko tebi ne brani da veruješ ni u kokošku-proroka ali dok ne dokažeš da je ona prorok ne možeš ZAHTEVATI ista prava kao recimo religija ili možda nauka? Nema tu prava jačeg, u našem društvu se zahteva dokaz za sve da bi se izbegla zloupotreba verovanja u sve i svašta kako nam odgovara. Pusti sad nauku, možeš li da odeš na sud, da kažeš “ja verijem da je onaj meni uzeo milion evra” i da zahtevaš presudu u svoju korist iako je svima jasno da te pare nikada nisi ni imao. DOKAZ je pravo ali ne jačeg… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Nije riječ o vjerovanju i pravu na vjerovanje, riječ je o sili s kojom se nameće znanost kao jedina ispravna religija. Nije li ta znanost ona koja je potrošila milijarde kako bi nas uvjerila u globalno zatopljenje? Nije li ta znanost ona koja stoji iza tebi omiljene Grete?
Ne stoji li znanost iza ove histerije i pandemonije?
U konačnici – nije li znanost stala na stranu Zla naspram čovjeka? I to temeljem ‘dokaza’…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ja tebi Alerik ne pripisujem određene stavove koje nisi izneo, nije pošteno ni ti da to radiš. A ako ti je Greta model naučnika na koga se pozivaš onda Ajnštajnova najveća misao nije relativitet već ona o granicama svemira…

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Znanost traži rupe em u ozonu em u zakonu?

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, samo nam reci kako je nastao svijet prema evolucijskog teoriji?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP
Seks prijatelju – mnogo seksa…

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nemaš odgovor, što je razmumljivo, jer bi te on vodio na “veliki prasak”, a što je ustvari momentalna kreacija novog svijeta.

Ipak poslušaj što kaže jedan akademik: https://www.youtube.com/watch?v=QmVc-BFlyEg

Starina
Gost
Starina
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Između koga seks? Između juhe i vulkana?

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“Dokaz” je pravo jačeg , a dokazi (kao i ljudi )nestanu preko noći,pusti utopiju šumi.
Daj vamo razmisli o “faktorizaciji” istine;
1.odvjetnik=borac za istinu?
2.legitimiranosti rečenoga=zavisi ko koga želi ukopati…
3.”forma” sudca koji sjedi i gleda,i nakraju donosi ISTINU?

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
pogledaj nekoliko desetaka debata dr. Kent Hovinda s profesorima renomiranih fakulteta na temu kreacionizam vs. teorija evolucije. Sugestija za ovaj put, molim te koncentriraj se na PITANJA koja Hovind postavlja profesorima, čisto da ostanemo na tračnicama. P. S. Redakcija jel ovo ok? Ne treba brisati?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

@Hmmm da
Isuviše sam vremena utošio na “Načelo” a da se nisi čak ni javio. Toliko se nagomilalo gluposti, zlonamernih tvrdnji, bezočnih laži da bi mi trebalo 10 života da odgledam samo ono što je bolje upakovano.
Najviše od svega me užasava ono što je Piretis primetio – da sve više ljudi veruje u takve stvari. I to ne samo vezano za kreacionizam već se takav stav uvlači u sve pore društva – pa i u ozbiljne diskusije ovde.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac,
vezano za Načelo, javio sam se s komentarom, doduše dosta kasnije od vrhunca diskusije… E sad, to što Piretis kaže opet ovisi u kojem kontekstu i kako kome paše. Osobno bi volio da je tako.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Ako će ti biti lakše mogu se ja i ne javljati na ovakvu temu. Mene nije sram da vjerujem u Božju kreaciju. Da, nemam dokaza ali imam vjeru. Nikoga ne tjeram da dijeli moje mišljenje niti da svoje mijenja ali tražim svoje mjesto pod suncem. Ni u ovoj raspravi mi nije cilj stvoriti istomišljenike nego samo tražim ravnopravni tretman. Ne očekujem da netko kreacionizam proglasi znanošću, nikada ni neće, ali to ni ne treba. Obje se strane pozivaju na logiku i zdrav razum. Obje su strane podjednako na skliskom terenu. Ali reći da te “užasava” što ljudi imaju drugi… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis diskusija služi da se uporede stavovi i informacije, kod normalnih ljudi nema razloga za svađu. Ja tebi predstavljam dokaze a ti ih ne prihvataš što je tvoje pravo. Kao što je moje da izbegavam da se vraćam na priču sa poznatim rezultatom. Ali razmisli i o sledećem: kažeš “…onih kojima je to mišljenje donekle prihvatljivo možda jedan posto. I kako ćemo mi, šaka jada, razoriti društvo?” LGBT pripadnici su zaista bili malobrojni i ugroženi međutim situacija se značajno menja u njihovu korist, već se javljaju pokreti za zaštitu prava nas ne-gej društva. Pre desetak godina bi bilo smešno razmatrati… Pročitaj više »

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac,
alo kolega, lakše malo. Evo ja sam ravnozemljaš i baš suprotno od vašeg mišljenja, upravo “kuglaše” doživljavam kao fanatične, pa čak i agresivne. Aktivno sam u toj temi već šest godina, raspravljao na stotine foruma, slušao stotine live debata i zaključak je ponavljam, potpuno drugačiji. Kao i među svim grupama ljudi i među ravnozemljašima ima od genijalaca do kompletnih tupavaca koji su do svog stava došli isključivo i jedino vođeni vjerom (religijom). Ali vrijeđanje, psovke, cinizam i bahatost su preko 90% na suprotnoj strani. Ovo uspoređivanje s LGBT peškirićima neću niti komentirati.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

@Hmmm da
Da li si fanatičan kolega? Ako nisi ne znam zašto si se uvredio. Ako recimo govorimo o fanatičnim islamistima onda mislimo na koljače po Siriji i slične a ne na muslimane generalno (bar ja). To što ulaziš u diskusiju i braniš tvoj stav te ne čini fanatičnim ali budi siguran da ima i takvih.
I zašto “LGBT peškirići”? Zar to nije podcenjivanje? Zar oni nisu ravnopravni članovi zajednice? Ili biramo kako nama odgovara a ljutimo se ako doživimo isto?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Da probam rezimirati sve što sam do sada rekao. Obojica smo sa istih prostora, govorimo isti jezik, živimo uglavnom u istim uvjetima i u istom vremenu. Razlikuje nas to kako doživljavamo svijet i sebe u njemu. Svatko ima svoju teoriju, ali obojica smo znatiželjni samo je ta znatiželja usmjerena na različita područja. Tebi je bitno kako i princip funkcioniranja. Za odgovore se obraćaš prirodnim znanostima od kojih očekuješ odgovor i (ili) primjenu u praktičnim stvarima. Mene zanima zašto i od kuda i to tražim u religiji, mistici i filozofiji. Budući da su nam izvori toliko različiti često se ne… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

Osobno ne dajem više od 1 postotka šanse krea-cionizmu, barem kakvog krea-cioniosti zagovaraju. Ali ništa nije egzatno u mojim uvjerenjima, i taj jedan posto može skočiti na 10, 30 i 100. Cenzure u bilo kojem smislu se gnušam. Dalje ne želim ići u diskusije, no recimo zanimljivi su mi evo virusi u kontekstu kreacionizma. Nisu živi, nisu mrtvi. Većina je potpuno benigno, dio je izuzetno smrtonosan. Dio su genetskog koda svih ljudi. Plutajući kod koji se zakači o živo biće. Tko ga je ostavio, od kuda su doplutali. Lete li svemirom ili su autohtoni samo Zemlji?

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

Šumi?mislim da nam je svima pun k..ofer”renomiranih”!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Evo za sve jedan lep primer kakav će svet biti kad verovanje zameni dokaz: “U Britaniji je zapaljeno i srušeno nekoliko komunikacijskih tornjeva zbog straha da “5G mreža širi virus”, napadnuti i radnici telekoma”
Zajebancija ide na mnogo ozbiljniji nivo.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Besmisleno mi je to sa 5G i koronom. No opet, sva živa i neživa bića imaju svoju prirodnu frekvenciju, a ti tornjevi koji niču kao gljive poslije kiše ništa dobro ne mogu donjeti mjenjajući nam rezonanciju.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Kihot

Problem je što se ne govori generalno o štetnosti već da širi virus?!?

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Da, nažalost takvo argumentiranje samo šteti onima koji upozoravaju na stvarne štetnosti.

iqdvqbwfvqwierfvqwerfqwfrqwerf
Gost
iqdvqbwfvqwierfvqwerfqwfrqwerf
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumi a nisi povezao pojavu radija i kaubojske zvane španjolska i 5G i korocioone………

Starina
Gost
Starina
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne govori se da širi virus nego da stvara negativne frekvencije u ljudskom organizmu. Iz toga proizlazi da stanice postaju bolesne, a organizam izlučuje otrove iz bolesnih stanica, što znanost definira kao virus. Nastaju kad je stanica otrovana, a to su ustvari DNK i RNK djelići sa još nekoliko proteina, izlučuje se van stanice koja je bolesna. Dakle, oni nastaju kad je stanica bolesna a ne dolaze izvana. Zato i imamo umiranja od korona tj. Kontrola virusa samo kod kronično bolesnih ljudi..
To je još 1918 definirao Rudolf Steiner austrijski utemeljitelj biodinamičke poljoprivrede.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Starina

@guest_399331
Bravo kolega!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Starina

Starina

Kako a teorija objašnjava, npr

– kada će se pojaviti virus velikih boginja,
– zašto je virus gripe uvijek drugačiji?

iqdvqbwfvqwierfvqwerfqwfrqwerf
Gost
iqdvqbwfvqwierfvqwerfqwfrqwerf
1 godina prije
Reply to  Starina

Starina, svim elektromagnetskim šumom od pojave prvih emitera njima nam uništavaju prirodnu frekvenkciju života u nama, cilj je tim “virusom” oslabiti i uništiti imunološki sustav ili ga preokrenuti da uništava sam organizam. Sa 5G mrežom će moći ciljano ubijati ako žele i to preciznije nego i jedan snajper, u milimetar precizno će ti u isporučiti toliku energiju elektromagnetnog zraćenja da će te moći i ubiti momentalno, zaustaviti rad srca mozga itd. Primjer, probaj stavi glavu u mikrovalnu. Nisu badava korocioonom obustavili letove zrakoplovima, ne trebaju nas više zaprašivati sa barijem, aluminijem i tko zna čime sve ne, puni smo tih… Pročitaj više »

iqdvqbwfvqwierfvqwerfqwfrqwerf
Gost
iqdvqbwfvqwierfvqwerfqwfrqwerf
1 godina prije
Reply to  Kihot

Kihot, sve je u valovima, virusi su izmišljotina, tamo gdje postavljaju uličnu rasvjetu sa led lampama je isto sumnjivo, tko ni jemči da unutra nisu repetitori 5G-a.

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zbog cijele ove rasprave bilo bi jako lijepo vratiti forum (ako već nije vraćen, a ja mu ne mogu pristupiti). Mislim da bi se razvila puno bolja rasprava nego što je bila, posebice ako bi se potrudili pa umjesto kratkih komentara s milijun protupitanja, ponudili opsežnije komentare/tekstove s odgovorima!

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Ma, ja mislim da je stvar vrlo, vrlo jednostavna. Sa mog stanovišta (običnog roba) ne treba puno, bez obzira da li me Bog stvorio, da li sam potekao od amebe , da li služim Bogovima ili (jačim od sebe) ljudima, da li je u pravu Papa ili Ajnštajn, …daj brate pusti me da živim i radim ako hoćeš od tog mog rada nešto oteti, pa da i tebi bude. Ako kravi daš vode, dobrog sijena i žita, držiš je u suhoj i toploj štali a pustiš je i da pase na livadi, koristiti ćeš je godinama i od nje imati… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Laknulo mi je kada sam pročitao da progon i lomača otpadaju kao sredstvo uklanjanja neistomišljenika. Diskreditacija, omalovažavanje ili zabrana upisa djeteta u vrtić i dalje su, i bit će, mjere da se “urazumi” ili ušutka onaj tko nije na liniji. Biti drugog mišljenja uvijek je opasno. Što netko ima biti pametan i misliti drugačije nego “struka”, država, crkva, škola ili bili tko tko sebe postavlja kako autoritet. Reći glasno :Car je gol smije dijete ili luđak, drugi će se pokajati. Nema tog društava koje odobrava pluralizam mišljenja. Ako za sebe tvrdi suprotno laže. Kada sve to stavimo u kontekst Corona… Pročitaj više »

awudbqwuzbqwzefbqewbfzqwef
Gost
awudbqwuzbqwzefbqewbfzqwef
1 godina prije
Reply to  Piretis

Nadahnuće sa kojim si ovo napisao nije ostalo nezapaženo Piretis.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Bravo, Piretis.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Histrion

Ja bih ipak, oprezno, 51:49 za kreacionizam

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Izrastao iz kamena s Promine, kao smilje što izraste, dr Slavko Kulić, umjesto da je krenuo stazama skupljača materijalnih dobara, bogatstava, nekretnina, krenuo je putem filozofskih promišljanja o svijetu, životu i čovjeku. Zato me uvijek veseli njegov istančani stil, zauzimanje za moralne vrijednosti, živeći ono što govori. Danas je svijet oko nas hipnotiziran. S jedne strane sa strahom, s druge strane s demonstriranom moći sustava. Danas reći nešto drugačije, kad 80% puka odobrava mjere kućnog pritvora na vlastiti trošak, kad sumanute Vlade diljem svijeta ruše sve oko sebe jest – čovječno. Kad smo masa, onda s nama upravlja kolektivna svijest… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Izrastao iz kamena i veliki ekonomist škole Branka Horvata i samoupravnog socijalizma, kojeg bi najrađe spalili kao direktora SAS-a , da mogu samo zato što je uvjereni komunist

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

dr. Slavko je toliko više od tog malog okvira u koji si ga sabio Laki.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Jedno je slušati a 3.čuti…
Počeo mucati? Savršen političar!!

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Prof.Kulić je veličina bio i ostao.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

…Science, Ethics & Responsibility….. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kulic je ekonomist i nikakve veze nema s ovim . Ima stvari koje su crno bijele Zemlja nije ravna ploča. Svijetom ne vladaju nikakvi gušteri nacizam je zlo. Npr. Tu se nema što preispiitivati

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Tako sam i ja mislio Laki ali sam shvatio da grešim. Ljudi-gušteri zaista postoje, možda ne u Ickeovoj realnosti (čovek ih je pretvorio u odličan biznis) ali postoje u realnosti stotina hiljada njegovih pratilaca. I koliko god se trudili teško da ćemo uspeti da promenimo njihovu realnost jer je ne shvatamo. I oni su ubeđeni da smo glupi jer je ne shvatamo.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pitanje za tebe i sve evolucioniste, ako svi poticemo od tamo neke Lucy iz Afrike (crnkinje), objasnite vi meni par sitnih stvari. Kako a pre svega zasto smo , do otrkrica Amerika, bili podeljeni po kontinentima i totalno razliciti? Zasto su u Africi do ekvatora smedji a ispod crni, na bliskom istoku pa sve do Indije pomesano preko raznih varijanti od smedjih do crnih, naravno sve vreme pricam o ljudima. O Indije pa dalje na svero-istok zuti, a u Evropi beli. Ako ces mi sa onom pricom da smo pobeleli da bi lakse upijali sunceve zrake i energiju radi hladnije… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

Sve, ali baš SVE se ima preispitivati! I sunce koje sija i travu koja zbog njega raste. Sve.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Kihot

@Kihot,
Smatram da ste 100% u pravu kolega!

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

Nerijetko je “drugačije mišljenje” ustvari provokacija, pokušaj da se istina, potkrijepljena činjenicama, dovede u pitanje. Da se skrene s teme, dovedu drugi u zabludu, da posumnjaju u svoju prosudbu tako što im se da gomila lažnih i neprovjerljivih podataka. Cijenim drugačije mišljenje, mene tjera na preispitavanje svojega, ali jasno je da se na portalu već stvorila uigrana ekipa koja maltretira sve komentatore koji drugačije misle i provlače neku “svoju” agendu. Nije to iskazivanje svog mišljenja nego nametanje. Ipak, protiv sam brisanja komentara osim ako nisu otvoreni poziv na ilegalne radnje. Ako njih nije stid pisati gadarije zašto bi bilo mene… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

JEDINO NA OVOM PORTALU,KADA KOMENTIRAM TRENUTNU SITUACIJU
SE NIJE DESILO…
UPS…NEŠTO JE POŠLO KRIVO.POKUŠAJ NAGODINU PONOVO…
TOLIKO O CENZURI U GLOBALU!
DOBRODOŠLI U WW III

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Nešto mi ovaj tekst jako liči promišljanju osobe sa slike, gospodinu Slavku Kuliću.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  ad astra

Na dnu teksta je reklama, a ispod reklame piše;
Izvor: dr.sc. Slavko Kulić | Institut za svjetske probleme – za Europu

puki
Gost
puki
1 godina prije

od nista nikad nije nastalo nista. tako je i teorija velikog praska kao i teorija evolucije, oboje kvazi-religijska izmisljotina one druge strane: sekularne globalne elite, po principu dogmom na dogmu. Ako su religije i crkva nekada zabranjivali drugacije misljenje i zigosali ga kao herezu, dakle nitko nije smio proturjeciti da je svijet nastao tako kako pise u Bibliji, danas imamo obrnutu stvar, da su od teorije big banga i evolucije stvorene dogme za sekularni, wanna be napredni svijet ako bi tjerali mak na konac, onda bi mogli reci da su sekularizam, laicizam, takozvani ateisticki humanizam, prosvjecenje (prosvjeta), itd… samo predstupnjevi… Pročitaj više »

nomen est omen
Gost
nomen est omen
1 godina prije
Reply to  puki

Potpisujem svaku riječ.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  puki

Od ništa je nastala kruna19,koja stoluje dok smo u izolaciji? A potom?

Kkk
Gost
Kkk
1 godina prije

Malo ko zna podatak o 8.4 miliona vrsta.a svakako smo u matrixu.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

“Ubi me prejaka reč”
Nekada i samo razmišljanje zna biti ubojito…kad se pretoči u djelo, pogotovo.
Vjera, kao uostalom i ljubav, ne trpe nikakvih kritika, pa ni racionalnosti. Znanstveni pristup je dobar isključivo kao modus rješavanja praktičnih problema. No, svakome , tko iolemisli svojom glavom, je jasno da je čovjek izuzetno komplicirano i multidimenzionalno biće, da bi ga se moglo zalijepiti isključivo za jednu-dvije ideje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik