Kraj ”umjerene oporbe” na jugu – Dio prelazi na stranu Al-Qaede, a dio se vraća Assadu

Slobodna-sirijska-vojska
17 komentara

Prije nešto više od mjesec dana, točnije, 20 lipnja, objavili smo vijest kako su američki instruktori napustili bazu u Al-Tanfu u Siriji, blizu granice s Jordanom i Irakom. Obzirom da su sirijske snage na sjeveru izbila na granicu s Irakom, bez mogućnosti da krene u bilo kojem pravcu je skupina Maghawir Al-Thawra ostala ”zarobljena” u pograničnom pustinjskom području, a američki instruktori i saveznici su se povukli u susjedni Jordan. Vijest je potvrđena iz više izvora, ali ne i iz samog Pentagona. Ali od kraja lipnja se na internetu nisu mogle pronaći bilo kakve fotografije koje bi potvrdile američku prisutnost u tom dijelu Sirije. Američki zapovjednici su skupini predlagali da se prebaci na sjever u područje pod nadzorom sirijskih Kurda, ali su oni to odbili. Govorimo o nekoliko stotina boraca, opremljenih kvalitetnim američkim oružjem i  protuoklopnim sustavima, koje su obučavali američki, britanski i norveški instruktori.

Mjesec dana poslije Bijela kuća otkazuje program obuke i naoružavanja ”umjerene” sirijske oporbe kojeg je vodila CIA. Odluku su donijeli američki predsjednik Trump, direktor CIA-e, Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost Herbert McMaster.

Nedugo potom SAD otkazuju suradnju s jednom od skupina takozvane ”umjerene oporbe”, koja nije htjela izvršavati naredbe američkog zapovjedništva.

”SAD su po prvi put od operacije u Siriji prestale surađivati s jednom od skupina sa sjedištem na jugu zemlje zbog njihovog odbijanja da se bore protiv Islamske države. Naziv skupine je Al-Shuhada Qaryatayn, koja nam je bila jedan od partnera na jugu Sirije”, rekao je 26. srpnja glasnogovornik Pentagona Ryan Dillon.

U području južne Sirije su 7. srpnja Vladimir Putin i Donald Trump dogovorili primirje između ”oporbenih naoružanih skupina” i vladinih snaga, ali su ”treći akteri” u igri imali veći utjecaj na islamističke skupine u tom dijelu zemlje. Naime, tamo se 54 naoružanih islamističkih jedinica ujedinilo u koaliciju koja je u jugoistočnom dijelu Sirije pokrenula veliku ofenzivu protiv vladinih snaga i prekršila dogovor.

Prema priopćenju medija, napad je u jugoistočnoj pustinji Sirije započela frakcije Ahmad Al-Abdu, jedna od skupina ”umjerene oporbe” koja je vladine snage napala na području Bir Mahroutha i Umm Rumam, a za podršku pješaštvu se koristi teškom artiljerijom.

Pridružili su im se i militanti skupine Osoud Al-Sharqia. Iako bez dokaza na društvenim mrežama, kao što inače čine, teroristi govore o gubicima među vladinim snagama i zarobljavanju tenkova i druge teške opreme vladinih “sektaških milicija”. Međutim, ove ”velike pobjede” još nitko nije potvrdio, osim da se vode borbe u tom području.

Nova ofenziva dolazi nakon tjedana dana neprestanih kršenja primirja od strane takozvane ”umjerene oporbe” u sirijskoj regiji Badya, a bila je očekivana, posebno nakon ujedinjenja skupina i najave da im je cilj ”svrgavanja režima Bashara Al-Assada”. Ovaj napad ujedno potvrđuje da SAD nemaju nikakvu kontrolu nad skupinama za koje je Trump jamčio da će se držati primirja i posvetiti borbi protiv ”Islamske države”.

Washington prekida sve veze s ”neposlušnim skupinama”

Washington će vjerojatno prekinuti veze i s ovim skupinama, ali ne zato što podržava Assada, nego zato što američki zapovjednici ne toleriraju nikakvu vrstu neposlušnosti kod snaga koje naoružavaju, obučavaju i financiraju.

Sporazum Trumpa s Putinom su zapovjednici južnih skupina protumačili kao želju ”smirivanja Rusije” od strane američkog predsjednika i osjećali su se izdanima. Trumpa je ostavio na tisuće militanata na bojištu, bez obavještajne, financijske i zračne podrške, a zapovjednici islamista tvrde kako je to učinio ”bez ikakvog razloga”.

Abu Mohammed Al-Darrawi, jedan od islamističkih zapovjednika i obavještajni dužnosnik koji je proveo posljednje četiri godine putujući između južne Sirije i Jordana, pregovarajući s Amerikancima, rekao je kako će na tisuće boraca sada prijeći na stranu Al-Qaede i drugih od strane zaljevskih monarhija dobro financiranih islamističkih milicija.

”Izgubili smo svoju braću, naše sestre, našu djecu, prošli kroz pakao samo srušimo ovaj režim i vidimo kraj Assada. Ako se Al-Qaeda ili Ahrar Al-Sham, ako se i sam vrag bori protiv Assada, mi ćemo im pomoći i prijeći na njihovu stranu”, rekao je Darrawi.

Iako je ova informacije upitna, izvori u Ammanu kažu da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, nepokolebljivi pobornici islamističkih terorista u Siriji, neće moći ili neće htjeti ići protiv svog saveznika Washingtona i dalje naoružavati ili financirati militante.

Dobro upućeni izvori za The Christian Science Monitor navode kako će Jordan zatvoriti kopneni koridor za slanje oružja na jug, dok će Turska vrši pritisak na umjerene skupine na sjeveru i voditi svoj rat protiv Kurda. Katar, glavni podupiratelj islamističkih militanata, također je spreman prekinuti svoju podršku odmetnutim skupinama ”umjerene oporbe”.

Moral u jordanskom gradu Irbidu, oko 15 kilometara od sirijske granice, gdje žive islamistički zapovjednici takozvanog ”Južnog bojišta”, vrlo je nizak, a mnogi su umorni, jer navode da čine više od svojih mogućnosti.

”Samo na jugu imamo 54 frakcije bez podrške, bez oružja i bez plaće”, kaže Abdul Hadi Sari, bivši sirijski časnik koji je ”časno” dezertirao i pridružio se vojsci koju su osnovali NATO, Turska i zaljevske monarhije.

”Kad Amerikanci kažu stop, oni se i zaustave”, rekao je Abdul Hadi Sari, očigledno nezadovoljan razvojem događaja.

Trenutno zapovjednici ovih islamističkih skupina pregovaraju sa Saudijskom Arabijom i UAE, kako bi barem dobili plaće za svoje borce i kako bi se spriječilo razbijanje redova. Samo iz njihovih skupina je bilo 50 prijavljenih slučajeva prelaska ili na stranu Al-Qaede ili natrag u sirijsku vojsku.

Kao što smo rekli, Pentagon je sve ove borce namjeravao iz područja Al-Tanfa  prebaciti u Jordan, a onda poslati u Raqqu i Deir Ez-Zor.

”Program kojeg je vodila CIA je bio usmjeren protiv Assada, dok Pentagon želi da se ove skupine bore protiv Islamske države”, kaže Faysal Itani iz Centra za Bliski istok Atlantskog vijeća.

Maghawir Al-Thawra prelazi na stranu vladinih snaga

U okolnostima u kojima su se našle ove skupine, neke su odlučile nastaviti borbu, iako s malo šansi za uspjeh dok su militanti skupine Maghawir Al-Thawra odlučili prijeći na stranu sirijske vojske.

Naime, na jugu Sirije, u pustinjskom području, nakon priopćenja Bijele kuće da prekida financiranje i obuku prvo skupine Al-Shuhada Qaryatayn, a sada će vjerojatno slijediti druge, zapovjednik skupine Maghawir Al-Thawra, Abu Housse, odlučio prebjeći na stranu sirijske vojske, ponijevši sa sobom noseći sa sobom oružje i streljivo. Ukupno je uzeo tri teška mitraljeza, 16 pušaka i deset boraca. Naravno, to nije velika grupa, ali je ipak velika moralna pobjeda vladinih snaga.

Osim toga, ovo je znak da su Amerikanci zapravo napustili takozvanu ”Slobodnu sirijsku vojsku” u tom području, možda čak u dogovoru s Rusima.

Prema lokalnim izvješćima, primirje istočno od Damaska je ojačalo poziciju skupine Jaish Al-Islam, koja nadzire koridore za humanitarnu pomoć. Sukobi i dalje traju, ali u Jobaru gdje se nalaze skupine odane Al-Nusra Frontu.

Zapovjednik skupine Maghawir Al-Thawra, Abu Houssa, shvatio je da sirijska vlada i saveznici imaju cilj uništiti terorističke skupine u Siriji, posebice one povezane s Al-Qaedom i pokušati pronaći dogovor s manje ekstremističkih frakcijama pobunjenika.

Postoje naznake i da se stvari mijenjaju u terorističkoj enklavi istočno od Damaska. Nakon sukoba militanata Jaish Al-Islama protiv Al-Nusra Fronta i Faylaq Al-Rahmana, posljednjih nekoliko dana u Istočnoj Gouti jačaju napetosti između dvoje potonje skupine , koje su ranije bili saveznici.

Al-Nusra Front je priopćio kako je napadnut od strane Faylaq Al-Rahmana, što znači da je ranije stvorena koalicija za borbu protiv Assada na korak do raspadu, što će se odraziti na Idlib i druga područja, gdje će teroristi, ostavljeni, bez novca i oružja, doživjeti istu sudbinu.

Iz jugoistoka Sirije upravo stiže vijest da je nakon zapovjednika skupine Maghawir Al-Thawra, Abu Housse, koji je ranije sa sobom poveo desetak boraca, na stranu sirijske vojske prešla još jedna skupina ove bivše ”jezgre Nove Sirijske Vojske”.

Vijest su u ponedjeljak kasno potvrdili ”oporbeni sirijski aktivisti”. Točan broj koji su prebjegli prema vladinim položajima još nije poznat. Međutim, ovo je drugi put u nekoliko dana da militanti nekada toliko hvaljene ”Nove Sirijske Vojske” prelaze na stranu vlade.

Veća pobjeda od ove je samo ona koju ostvaruju sirijske obavještajne službe i ruski Centar za pomirenje, koji su u stalnom kontaktu sa svima koji pokažu namjeru da žele pregovarati.

Prema najnovijem izvješću Centra za pomirenje u Siriji, ukupan broj naseljenih područja čiji su čelnici potpisali sporazume o pomirenju je 2095, dok je broj oružanih formacija koje se pridržavaju primirja 228. Ako uzmemo obzir da je prije oslobođenja Aleppa i kasnijih pobjeda jedva nekoliko stotina naseljenih područja pristupilo primirju, a broj naoružanih skupina koje su se držale prekida vatre mjesecima nije prelazio 75, onda je primjetan veliki pomak ka miru u Siriji. Što će biti sa skupinama koje se odluče boriti do kraja i sanjati ”svrgavanje režima Bashara Al-Assada” ili ”uspostavu kalifata”? Kao da je važno?! Njihov kraj je ionako već određen.

EKSKLUZIVNO: Amerikanci napuštaju Al-Tanf u Siriji

CIAFSAISILprimirjesirijska oporba
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Americke teroristicke legije ne treba prihvatiti kao saradnike, jer je to isto kao kada primis zmiju u nedra. Oni mogu biti od koristi samo onoliko, koliko korisnih informacija mogu dati. Oruzje im oduzeti , a njih sve u zatvor, pa tamo neka budu “umjereni” .

17 novembar
6 godine prije

ovo je samo pregrupisavanje za novi front u jordanu je ogroman broj vojnika i placenika isto i u ukrajini i zidovi se grupisu i sigurno nece da sjede da li ce biti iznenadni napad rusi nisu bezveze poslali na jug vojsku

Zagor
6 godine prije

Slijedi lagano ažuriranje….
– Predao se ostatak grupe Maghawir Al-Thawra cca 300-400 ljudi,
– Jučer amerikanci zaprijetili grupi Al-Shuhada Qaryatayn da će ih bombardirati ako u roku 24 sata ne vrate teško naoružanje (to ističe danas popodne, živi bili pa vidjeli),
– Vođa Ahrara, Ali Al Omar je dao ostavku i na njegovo mjesto je došao Hassan Soufan AQ-ina pudlica (tako ga zovu arapi), to znači da je praktički završio rat u Idlibu i ta regija je doslovno postala crna.
– Rasformirani Pustinjski Sokolovi…Mohamed Jaber napustio Siriju, vojnici će biti pridruženi Qalamoun shield-u, 3 diviziji i 5 korpusu.
Mislim da ćemo u nekoliko slijedećih mjeseci vidjeti doslovnu podjelu na dobre i loše. Neće više biti sive zone (FSA)

dalmata
6 godine prije

Ono sta se odavno zna,potvrdujeno pale se.Maske su odarsavajuvno pale.Trazili su i poceli rat.Sirijci,Rusi.Iranci,Hezbolah ga zaanstvavsavaju.Smrad je po narudbi USrA,EU,NATO,Sauda i ostalih malih govana napravija krvavi pir.Sad ce Siriski saveznici napravit zavrsni racun i naplatit dugove.prevod zauvik izbrisat cir na usranoj guzici covjecanstva i ljudskosti.Onaj dio usrane guzice koju drzu UsrA,EU,NATO i ostala gamad.triba in ostavit da se gangrena siri u njihovoj jazbini

Nil1
6 godine prije

Kriticno je kod as’sa an grada između isila i pobunjenika.. pretanka linija obrane.. jos je isil napravio veliku stetu kontra-napad na cesti itrija-raka ubivsi dosta saa vojnika.. a trebaju brzo deblokirat deir ez zor.. tezak sah..

Lin
6 godine prije

Malo gledam ovaj grad al-Suknah.Pa ti muslimani stvarno nisu normalni.10 raketa u gradu od trenutno mozda ni 10 000 stanovnika.Ispiranje mozga u pustinji na najjace

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI