Kremlj izdaje upozorenje za sporazumu o žitu

Kombajn
4 komentara

Rusija ne vidi kako se aranžman za izvoz ukrajinskog žita može produžiti ako se ne ispune sve njegove odredbe, izjavio je u ponedjeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Smatramo da se ne može produžiti bez ispunjavanja uslova“, rekao je Peskov za RIA Novosti u Kremlju.

Sporazum iz jula 2022., uz posredovanje UN-a i Turske, uspostavio je koridore u Crnom moru za siguran izvoz žita iz Ukrajine, ali je također zahtijevao od SAD-a i njihovih saveznika da deblokiraju izvoz ruskog žita i đubriva – zaustavljen zbog zapadnih sankcija protiv Rusko otpremanje – što se nije dogodilo.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš dao je u ponedjeljak ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu pismo u vezi sa dogovorom o žitu, nudeći “detaljan izvještaj o već postignutom napretku” i “predanost svjetskog tijela da nastavi raditi na preostalim pitanjima”, saopštile su UN u izjava.

Lavrov je potvrdio postojanje pisma novinarima nakon sastanka s Guterresom koji je trajao više od sat vremena. Generalni sekretar je potvrdio da je Inicijativa za Crno more “paket dogovora”, ali da je samo prvi dio uspješno implementiran.

„Do sada, napredak, iskreno, nije baš primetan“, rekao je Lavrov. “Ne vidimo želju zapadnih zemalja da zaista urade ono što je neophodno” za uspjeh žitnog dogovora.

SAD i EU tvrde da njihove sankcije posebno isključuju izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva iz Rusije. Roba nema načina da stigne do mesta gde je najpotrebnija, jer je Zapad sankcionisao čitavu rusku pomorsku industriju i uskratio joj pristup brokerskim i osiguravajućim uslugama.

Iako je sporazum u početku bio predstavljen kao način da se pomogne nerazvijenim zemljama koje se oslanjaju na uvoz hrane – uglavnom u Africi, ali i dijelovima Azije – najveći dio ukrajinskog izvoza zapravo je završio u EU. Prema istraživanju jednog austrijskog medija, objavljenom u februaru, veći dio ukrajinskog kukuruza završio je hranjenjem svinja u Španjolskoj koje proizvode svjetski poznati i skupi hamon, dok je samo 15% ukupnog izvoza žitarica stiglo do Afrike.

Moskva je u martu pristala da produži sporazum za 60 dana, ali je rekla da se neće dalje produžiti ako se ne ispune sve njegove odredbe. Aranžman sada ističe 18. maja.

eurusijaSporazum o Žituukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Zašto je problem EU – kojoj višak žita namijenjen Africi ruši cijene i ugrožava vlastito ratarstvo – poslati to žito u Afriku?

Četiri muhe jednim udarcem – em nije propisane EU kvalitete (zaštita zdravlja vlastitog pučanstva), em pomaže gladnima u Africi, em bi ispali vrlo korektni prema Afrikancima (koja će ih ovim potezom neslanja još više okrenuti Rusiji), em bi pomogli vlastitom ratarstvu sa nelojalnom konkurencijom.

Ali izgleda da je cilj EU vlastodršcima upravo suprotan!

tihobl
11 mjeseci prije

Vidi mog klona, nije skontao da ja tektstove nalazim prevedene na telegramu, a onda iz njih povadim najbitnije recenice.

dulebg
11 mjeseci prije

Istovremeno je EU dozvolila nekontrolisan uvoz ukrajinskog žita, što je oborilo cene ispod proizvodnih, pa sad države izmišljaju donacije za proizvođače.

NOME
11 mjeseci prije

ekipa igra dogovorenu predstavu…..cilj je da žito ne stigne u Afriku! Tako ostvaruju cilj pokretanja miliona gladnih migranata prema EU….sve dio agende globalista

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI