Kremlj odgovara na NATO-ov plan

Rusija Moskva Kremlj
19 komentara

Izjave NATO-a o mogućnosti stvaranja “vojnog Šengena” vjerovatno će povećati tenzije u Evropi i dovesti do eskalacije već zategnutih odnosa sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Njegovi komentari dolaze nakon što je šef logistike NATO-a za Evropu, general-pukovnik Alexander Sollfrank, pozvao evropske nacije da ublaže propise na nacionalnom nivou kako bi omogućili brzo kretanje trupa, opreme i municije u slučaju rata s Rusijom.

Obraćajući se novinarima u petak, Peskov je upitan da li Kremlj na takve sugestije zvaničnika NATO-a gleda kao na rizik od oružanog sukoba između Rusije i Evrope ili kao samo na još jedan eskalacijski korak u konfrontaciji saveza predvođenog SAD-om s Rusijom.

Portparol Kremlja je sugerisao da Sollfrankove izjave verovatnije ukazuju na eskalaciju sukoba NATO-a sa Rusijom, dodajući da je alijansa „našu zemlju uvek smatrala uslovnim neprijateljem. Sada našu zemlju smatra očiglednim neprijateljem.”

“Ovo nije ništa drugo nego pokušaj eskalacije tenzija u Evropi, što će imati svoje posljedice”, rekao je Peskov, napominjući da širenje NATO-a ne može ostati bez odgovora ruske strane.

Komentari Peskova dolaze nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle godine najavio planove za jačanje snaga bloka u istočnoj Evropi na 300.000 vojnika visoke pripravnosti u rezervi, sa 100.000 ovih vojnika sposobnih da stignu do potencijalnog bojnog polja s Rusijom za samo nedelju dana .

Alijansa predvođena SAD-om je također u više navrata signalizirala želju da se Ukrajina na kraju pridruži njenim redovima.

Moskva je u međuvremenu naglasila da će prihvatiti samo neutralnu i nezavisnu Ukrajinu i opisala je širenje NATO-a u Evropi kao prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti i ključni uzrok sukoba u Ukrajini.

NATOrusijaSchengen
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Ta sila Rusiji ne može ništa ali će porobiti Europu.

Koja
5 mjeseci prije

Neverovatno kako im se slažu kockice, obema stranama sve ide na ruku, kao da “čitaju misli jedni drugima”! Ovce bleje, bee beee, gladne su, treba im “položiti”, saće noć i moraju u tor…ranije se smrkava i eto vuka

Antinato
5 mjeseci prije

NATO je u ratu sa Rusijom potrošio Ukrajince, a sad se sprema potrošiti Poljake, Fince, Čehe……a posle dolaze na red i svi ostali iz EU.

Noname
5 mjeseci prije

USA gura kompletnu EU u rat sa Rusijom, a građanstvo EU samo kima glavom, ko zombiji… Ovce nikako da kontaju, da su opljačkane i izigrane sa strane USA.

Ico
5 mjeseci prije

Ameri trebaju zakuhati s Rusijom, tako da Rusija sav svoj nuklearni arsenal lansira na Evropu!

tihobl
5 mjeseci prije

Rusija se pridrzavala ogranicenja i nije razvijala rakete srednjeg dometa. Sad im Iran jeftino nudi rakete srednjeg dometa u zamjenu za suhoje. Vidjecemo da li ce rusi uzeti iranske rakete dometa 1400 km ili ce razvijati svoje. Za razvoj treba vremna, pa treba podici fabriku i ono najvaznioje – treba radna snaga, a rusima nedostaje radnika u svim oblastima.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Počela kampanja za predavanje suvereniteta u ruke Brisela što se jasno vidi iz komentara. jazavci orban je blokirao samo neke odluke koje ne pašu mađarskoj nešto kao turska u nato-u samo debil bi prihvaćao odluke na svoju štetu ————– EU je i tako satelit jačeg Saveznika. Ove mjere samo olakšavaju i ubrzavaju provođenje odluka tog Saveznika. Širenje EU je širenje imperijalizma tog Saveznika, ne EU-ropskog, no kvragu, došlo se i prešlio prag tolerancije i kućni prag nikako bezazlenog protivnika. Švabe se nadaju nečem ispod žita, no nadaju se zalud već desetljećima. —————- Meanwhile… ukrajinski poduzetnik, Židov kojeg je spomenuo @robert “zaposlit će 3500 ljudi ali na minimalac uz državne poticaje (čitaj: na vaš račun), tražit će subvencije na proizvodnju, uništit veći broj malih proizvođača koji plaćaju radnike iz stvorene vrijednosti i uvalit nam proizvod sumnjive kvalitete. Naravno da je to problem. Industrija hrane je od strateške važnosti, a naša izgleda… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI