Kremlj pojašnjava cilj ukrajinske ‘demilitarizacije’

Dmitrij Peskov
43 komentara

Ruska vojska je u velikoj mjeri uništila ukrajinske domaće oružane sisteme, prisiljavajući zemlju da se sve više oslanja na zapadno oružje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ukrajina je bila veoma naoružana kada je sukob počeo“, rekao je Peskov za RT Arabic u subotu. „I, kao što je [predsednik Vladimir] Putin juče rekao, jedan od ciljeva je bila demilitarizacija Ukrajine. De facto je ovaj cilj postignut.”

Peskov je tvrdio da Ukrajina “sve manje koristi svoje oružje” i da je postepeno prešla na upotrebu oružja koje je isporučio blok NATO-a predvođen SAD.

Portparol je dodao da vojna pomoć Kijevu čini zapadne zemlje „strankama u sukobu“ i čini situaciju u Evropi „napetijom i nepredvidivijom“. Sve to motiviše Rusiju da preduzme „odlučnije mere kako bi osigurala bezbednost ljudi u Donbasu i bezbednost Ruske Federacije“, rekao je Peskov.

Putin je naveo “demilitarizaciju” Ukrajine kao jedan od ciljeva vojne operacije koju je Moskva pokrenula u susjednoj državi u februaru 2022.

Najveći dio ukrajinskog arsenala u početku se sastojao od sistema oružja iz sovjetskog doba i njihovih nadograđenih verzija. Međutim, zapadne zemlje sve više snabdevaju Kijev modernom opremom, uključujući teške tenkove, protivoklopne i protivvazdušne rakete, dronove, višecevne bacače raketa i haubice.

Ranije ovog mjeseca, Kijev je izgubio svoje prve tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 i borbena vozila pješadije M2 Bradley američke proizvodnje kada su ukrajinske trupe pokrenule dugo očekivanu kontraofanzivu. Napad nije uspio probiti rusku odbranu, saopštila je Moskva.

demilitarizacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
10 mjeseci prije

Dakle, cilj demilitarizacije bio je da Ukrajina koristi zapadno oružje?

Stop budalama
10 mjeseci prije

Znaci, cilj je bio ocistiti ukrajinu od sovjetskog oružja?.
Hm, bilo bi im jeftinije I jednostavnije da su ga jednostavno otkupili od ukrajinaca 😀

Da nisu pustili zarobljene azovce I denacifikacija bi bila gotovo

Jos samo da povrate ljubav ” bratskog ” im naroda I rat je gotov

Misao dana
10 mjeseci prije

Magarac je rekao tigru: – Trava je plava. Tigar je odgovorio: – Trava je zelena. Rasprava se rasplamsala i oboje su ustrajali u svome te se se odlučili obratiti lavu, kralju džungle. Prije nego što je stigao do čistine u šumi, gdje je na prijestolju sjedio lav, magarac je počeo vikati: – Veličanstvo, je li istina da je trava plava? Lav odgovori: – Istina je da je trava plava. Magarac je pojurio naprijed i nastavio: – Tigar se ne slaže sa mnom, negira me i nervira, kaznite ga. Kralj je tada izjavio: – Tigar će biti kažnjen s 5 godina šutnje. Magarac je skočio od radosti i krenuo svojim putem, zadovoljan je ponavljao: – Trava je plava, trava je plava. Tigar je rekao da će prihvatiti kaznu, ali je prvo pitao lava: – Veličanstvo, zašto ste me kaznili, uostalom, trava je zelena? Lav odgovori: – U stvarnosti je trava zelena.… Čitaj više »

hiber
10 mjeseci prije

Jedini cilj rata je bio da rusi shvate da nisu vise ni regionalna sila. Srećom se onomad nisu zakačili sa Turcima. Međutim, sa stajališta Sovjetskog saveza sve je ostalo u ravnoteži jer su primat preuzeli uktainci, dakle sila koja je nekada i stvorila rusko carstvo, samo su se tada zvali kozaci.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ruska ” Lepa Brena ” …

hiber
10 mjeseci prije

Dakle, ako je Rusija pripojila Krim sa 27.000 km2 i jos okupirala i unistila te pokusala anektirati jos 4 pokraine sa 15% povrsine Ukraine koja ima 600.000 km2, dok su Kinezi od Rusije preuzeli područje velicine 8 Krimskih, da li je Rusija u plusu ili minusu? U svakom slučaju i ova ruska koja su prepustena Kini i ova koja je pokušala oteti Ukraini uskoro ce postati pustinja.

Stuup društva
10 mjeseci prije

Imam dojam da je ovdje iz čitave Peskovljeve konferencije za tisak istrgnuto nekoliko nasumičnih rečenica, skarabučeno u jedan potpuno besmislen i nepotreban članak samo da se popuni prostor i na sve to nakalemljen naslov koji nikaakve veze nema sa onim što u članku piše.

A inače ne znam kome još treba objašnjavati što su ciljevi tzv. “demilitarizacije Ukrajine”. Jasno je da je glavni cilj spriječavanje asimiliranje Ukrajine u NATO odnosno pokušaj Rusije da spriječi pretvaranje Ukrajine u platformu za buduće i vjerojatno vrlo skore političke, ekonomske i vojne napade globalističkih NATO imperijalista na Rusiju. Kome to još nije jasno, tome nikada neće ni biti.

Dux
10 mjeseci prije

Rusija još ne koristi svoj pravi arsenal, a NATO šalje “staru” robu, Ukraina ima dovoljno ljudstva koje je potrebno da koristi poslanu opremu, znači stvari postaju jasnije, ispraznit NATO skladišta po Europi, naštetit maximalno Rusiji, ta ista skladišta ponovo napunit, naravno kupujući od Amera. A onda kako situacija bude nalagala napasti Rusiju uz učešće NATO snaga. To Putin shvaća pa vjerovatno zbog toga Ruska vojska djeluje dosta suzdržano, pripremajući se za ono što slijedi.

Max
10 mjeseci prije

To je rečeno odmah.

Patriot
10 mjeseci prije

Ovaj novi pokušaj ( Drang nach Osten, prodor na istok ) ovaj put u reziji britanaca i amerikanaca izgleda propada. Uzalud vam trud svirači.

Mate
10 mjeseci prije

Na što je spala Rusija, na laganja i opravdavanja svojih neuspjeha. Koja je to blamaža. Država koja se smatra velesilom gubi rat od države koju su smatrali niže vrijednom. I uz sve to su okrenuli cijeli svijet protiv sebe. Organiziraju međunarodne sastanke na kojim sudjeluju samo oni. Smijurija od države.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI