Kremlj predviđa entuzijazam za paljenje NATO tenkova

Leopard 2
64 komentara

Novčane nagrade koje nude ruska preduzeća i zvaničnici za uništavanje zapadne vojne opreme u Ukrajini neizbježno će dovesti do većeg broja entuzijasta spremnih da se prihvate tog zadatka, predvidio je u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Napomenuo je da iako teški zapadni tenkovi kao što su Leopard 2 i M1 Abrams tek treba da budu isporučeni kijevskim snagama, takvi prijedlozi pokazuju “jedinstvo i želju svih” da doprinesu postizanju ciljeva tekuće vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Prošle sedmice, Berlin je najavio da će Kijevu isporučiti 14 Leoparda i omogućiti drugim evropskim zemljama da izvoze svoje zalihe u Ukrajinu, u ukupnom iznosu od 112 tenkova. Washington je u međuvremenu obećao 31 tenk Abrams, ali ne očekuje da će ih isporučiti do kraja 2023.

Nakon odluke Zapada, guverner ruskog istočnog Zabajkalskog regiona, Aleksandar Osipov, potpisao je naredbu kojom se navodi da lokalni vojnici koji učestvuju u borbama u Ukrajini mogu dobiti novčanu nagradu ako uspiju da zaplijene ili unište njemački ili američki tenk.

Oni koji uspješno uhvate Leopard 2 u radnom stanju mogli bi dobiti čak 3 miliona rubalja (42.909 dolara), dok bi oni koji ga unište mogli dobiti milion rubalja (14.303 dolara). Oni koji pomažu u hvatanju također bi mogli biti plaćeni 7.150 dolara, a oni koji pomažu u uništavanju njemačkih tenkova dobit će 2.240 dolara. Napominje se da se do 10 osoba može navesti kao asistenti koji imaju pravo na isplatu.

Što se tiče američkih tenkova M1 Abrams, guverner je obećao sumu od 1,5 miliona rubalja (21.450 dolara) za njihovo hvatanje i 500.000 rubalja (7.150 dolara) za njihovo uništenje.

Sličnu nagradu ponudila je i ruska hemijska firma Fores, koja je u petak rekla da će platiti 5 miliona rubalja (70.700 dolara) svim ruskim vojnicima koji unište ili zarobe bilo koji od tenkova i ponudila 500.000 (7.070 dolara) za sledeće trofeje. Kompanija je takođe saopštila da će isplatiti nagradu od 15 miliona rubalja (212.100 dolara) za prvi oboreni borbeni avion F-15 ili F-16 ako takvo oružje ikada bude isporučeno Ukrajini.

Moskva je u više navrata pozivala protiv inostranih isporuka oružja Ukrajini, tvrdeći da one samo dovode do još većeg krvoprolića i da neće promijeniti ishod ruske vojne operacije. Kremlj je takođe označio odluku o slanju teških tenkova u Kijev kao dokaz “direktne umiješanosti” NATO-a u sukob i upozorio je da će tenkovi “gorjeti kao ostalo” zapadno oružje.

Leopard 2rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Sitna lova. A i to neće vidjeti. Obećavali su Rusi i velike plaće i veliku lovu za odštetu. Sada im se svaki drugi mrtvac vodi pod nestali. Ili setaju po fronti kao zombiji ili nema love za odštete.

Dragačevac
1 godina prije

Tenk ko tenk svi su isti neki imaju malo bolje tehničke osobine, i s obzirom da su zapadni partneri razvukli dostavu tenkova neće imati neki značajan efekat.

1 godina prije

Kakvi carevi – za Abrams duplo manje para od Leoparda 2

“Sine, šta si po zanimanju?”
“Lovac na tenkove bako”
“Pa eno jednog, upravo prolazi!”
“Ma to je Abrams – mrzi me da ustajem” :))))))))))))))))))))))))

p.s. Nije lako učestvovati u ratu ali zamislite kako je posadi tenka kad zna da nisu samo vojna meta nego su i “dobar biznis”…

Tupko Glupko
1 godina prije

Izvori iz EU govore da će članice EU obučavati dodatnih 15 tisuća ukrajinskih vojnika pa se ukupan broj vojnika koji će proći obuku povećao na 30 tisuća.
Ne, EU uopće nije u ratu sa Rusijom.

Max
1 godina prije

To i jest bio cilj.

Jason
1 godina prije

Za taj novac ce doci I Englezi na safari u Donbas na stranu Rusa.

Mrdo
1 godina prije

Znači, u manje od jedne godine, Rusi si im zazbucali sve tenkove, pa sada moraju da moljakaju zapadne im gospodare da im pošalju malo zapadnih kanti za razvaljivanje. Sigurno se radi o nekoliko hiljada uništenih ukro tenkova.

Mrdo
1 godina prije

Pepe Eskobar: Ovakav scenario razoružanja Alijanse je mogao da isplanira samo najviši vojni vrh Rusije Ruski Generalštab koristi lukavu metodu „kuvane žabe“ da razoruža NATO. O tome piše brazilski politikolog, Pepe Eskobar. Od početka ukrajinskog sukoba, zapadne zemlje su se ozbiljno angažovale u slabljenju Rusije. Ekonomska ograničenja i snabdevanje ukrajinskih trupa naprednim naoružanjem trebalo je da slome volju Moskve, piše autor, ali ništa od toga nije uspelo. Videvši ovo, SAD su počele da vrše pritisak na Nemačku, da Ukrajina konačno dobije teške tenkove. Američka strategija je bila prilično jednostavna- najavili su da će Ukrajina dobiti tenkove „M1 Abrams“, čime će Nemačkoj obezbediti političko pokriće za snabdevanje „Leopard 2“ tenkovima. Međutim, tenkovi neće promeniti situaciju na frontu. „Svaki vojni analitičar sa koeficijentom inteligencije iznad sobne temperature, zna da će svi ovi „Leopardi“ biti propisno spaljeni od strane ruskih vojnih specijalista“, piše Eskobar. On tvrdi, da je niz neuspeha primorao Vašington da… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Za koliko ce ih preprodati kinzema da na njima isprobavaju oruzja?

goran
1 godina prije

joj sad kad počnu uništavanja i kad ih se bude stavljalo na net bit če komedija to gledati šta im rusi rade hahahaha

burt
1 godina prije

ono što se sluša u srpskim medijima je sluđivanje građana Srbije, provodi se propaganda da Rusija pobjeđuje, da će Ukrajina kapitulirati, da će Rusija doći do Poljske, da strani plaćenici drže građane Ukrajine taocima, da će nacizam biti pobijeđen, tako su srpski mediji sluđivali građane Srbije i devedesetih a kasnije su priznali da je sve bila laž

Sardelino
1 godina prije

Dali će biti dovoljno mladih, snažnih, brzih i okretnih na laganim nogama. Pa potom pametnih i lakomih i uz to vičnih ludostima.
Teorija velikih brojeva kaže da će ih biti.
Nekima iz Tik-tok generacije sklonima dokazivanju i izazovima ovo bi se moglo i svidjeti tim više što će imati osjećaj slobode u donošenju odluka lišenih vojničke stege.
Nakana djeluje neozbiljno ali se može pokazati efikasnom.

simpl ko pasulj
1 godina prije

ma to će ciganska djeca za zajebanciju pokrasti i prodati kao staro željezo. neka bar oni imaju nešto od toga. 🙂 platit ćemo ih ionako svi mi. zapravo, već smo ih jednom platili, da su se napravili, pa ćemo ih platiti još jednom kao pomoć žrtvi ukraini, pa čemo platiti još proizvodnju novih 🙂 da ne pričam o provizijama i pranju love.
stvarno smo idioti, jer dopuštamo da nas jebu na suvo.

Tvrdeći
1 godina prije

Građani Turske ispričali su zašto su se odlučili pridružiti bataljonu Zaporožje. Oni će služiti rame uz rame s ruskim vojnicima: boriti se protiv ukrajinskih nacionalista. Turski dragovoljci kažu da žele pridonijeti oslobađanju Donbasa i miru u zaraćenim područjima…

“Došao sam iz Turske podržati našu rusku braću. Podržavaju ih oni s kojima sam došao – moji prijatelji. Mi smo protiv nacista, znamo što se događa ovdje, što se događa u Ukrajini i ovdje, razumijemo i znamo da Rusija nije protiv Ukrajine, nego protiv nacista koji vladaju Ukrajinom, koji pokušavaju preuzeti ovu državu”, rekao je volonter iz Turske s pozivnim znakom “Uzun. Telekanal Zvijezda / Zvezda

Mahatma
1 godina prije

Slabe su to pare s obzirom koliko vrijedi ta tehnologija ruskim proizvođačima oružja.

Tadija
1 godina prije

To je malo love za jedan panzer?
Treba se isplatiti,ako se dogovore ruski i ukrainski vojnik da ga predaju Rusima,da obojica dobiju po milijun dolora,jer cudilo kosta vise od pet milijuna.
Rusi vjerojatno hoce par kompletnih da kopiraju tehnologiju,pa neka onda i plate…

Tim
1 godina prije

Dat će BlackRock nagradu za svaku zdimljenu ili zarobljenu Armatu, lanser sa onim finim
novim ruskim raketama, i to duplo, pa im dođe na isto. Tenkistima je najbolje da na bojištu mjenjaju ključ za ključ, svaki od svojih pobere nagradu i eto transfera tehnologije bez žrtava uz zaradu za posade. Samo moraju dobro čuvat tenkove ako im dođu Hercegovci …

Tim
1 godina prije

Stvarno kokošarska ponuda od Rusa. Baš me

Swan
1 godina prije

Hej gdje ste budaletine ,pogledajte musavci šta ste pisali prije godinu dana ,koje ste vi budaletine Umjesto da se svi zalažeta samo za jednu stvar a to je da rat stane ,pa neka pregovaraju godinana samo da ne gine narod ,ni rusi i ukraijnici Ali vas maloumnu bagru boli ona stvar ,tipkate iz toplis soba gora ste bagra od političara koja gura narod u rat ,dao Bog da vam se sve vrati a hoće Koliko moraš biti pokvaren jer želiš da rat traje ,a lupetali ste gotovo je Kakva bagra se ovdje nakotila,rugate se imbexu a vi gori 100 puta Sve bi vas jajare poslao na prvu liniju da vidimo tu hrabrost U ostalom koji ku…c radite tu šta ne idete pomoći ,a frka pizdinu jedni A znate da će morati sjesti za stol ,pa zašto da pogine bilo koji rus ili ukrajinac za nekoga koje miljama od linije ,koliko… Čitaj više »

Swan
1 godina prije

Kada bi netko došao do vas kojima je mozak spržen odavno I postavio jednostavno pitanje ,jesi za zapad i zapadnu kulturu amerika ,evropa ili za istok rusija kina Samo pazi ,šta biraš jer ostaješ u trenu apsolutno bez svega što je proizvedeno na zapadu ,jednostavno gubiš pravo na to jer odabrao si istok i apsolutno ne smiješ koristiti ništa proizvedeno na zapadu ,naravno u to spada i intelektulno vlasništvo Zamislite si na 5 min. u šta bi vam se i onako mizerni život pretvorio Neki bi ostali goli i bosi doslovno Jer vjerujem sve što vas okružuje fo sada je made in sssr Daleko ,daleko od toga da je zapad idealan ,ma naravno da nije ,sramota u šta se pretvorio Da vam sada ne nabrajam ,reći ću samo da je zapad cenzurirao a TwiteruTrumpa predsjednika USA ,naravno da je to bolesno ,nenormalno,a sada zamislo da je to netko napravio Putinu… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI