Lavrov: Nijemci su lopovi

Lavrov
62 komentara

Washington usmjerava napore Zapada da pronađe pravnu rupu koja im može omogućiti da kradu rusku imovinu širom svijeta i koriste je za finansiranje vlade u Kijevu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u četvrtak.

Njemački zvaničnici u Karlsruheu najavili su ove sedmice planove da zaplijene gotovo 800 miliona dolara imovine sa računa ruske banke u Frankfurtu, zbog navodnih kršenja sankcija EU. Lavrov je na tu vijest reagovao nazivajući njemačke vlasti kleptomanima.

“Oni su lopovi, to smo odavno shvatili. Oni su cijelo vrijeme bili izdajnički u političkom smislu, znate: u smislu kršenja dogovora i pokušaja da nekoga prevare. Sada su se ispostavili da su lopovi u doslovnom smislu”, rekao je Lavrov novinarima nakon posjete Tunisu.

Najviši ruski diplomata rekao je da je Zapad “laserski fokusiran na ideju pronalaženja nekog legalnog načina za konfiskaciju ruske imovine”, počevši od preusmjeravanja kamata sa trenutno zamrznutih sredstava u Ukrajinu.

“Evropljani još uvijek malo poštuju svoje zakone, pa odlažu ove odluke. Ali, prema našim izvorima, iza kulisa Amerikanci ih savjetuju kako promijeniti te zakone da bi sve pokrali”, objasnio je.

Prošle godine je oko 260 milijardi eura (285 milijardi dolara) sredstava centralne banke Moskve imobilizirano u zemljama G7, EU i Australiji. Procjenjuje se da je 210 milijardi eura (230 milijardi dolara) ruskih rezervi držano u Evropi, sa 191 milijardom eura u Belgiji, 19 milijardi eura u Francuskoj i 7,8 milijardi eura u Švicarskoj koja nije članica EU.

Njemačka je blokirala oko 5,3 milijarde eura ruske imovine u svojim finansijskim institucijama, prema zvaničnim podacima. Vlasti u Berlinu navodno sada ciljaju na imovinu podružnice Moskovske berze u njemačkom ogranku JPMorgana. Međutim, glasnogovornica suda u Frankfurtu na Majni rekla je za TASS da je zahtjev još uvijek u “preliminarnom razmatranju”.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov upozorio je u četvrtak da će “slijediti apsolutno simetričan odgovor” ako Evropska unija odluči iskoristiti profit ostvaren iz zamrznutih sredstava. Napomenuo je da postoji dovoljno stranih sredstava koja se drže na specijalizovanim bankovnim računima denominiranim u rubljama, uključujući obaveze rezerve za dividende prema ugovornim stranama iz „neprijateljskih“  zemalja.

LavrovnjemačkarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
4 mjeseci prije

Sve istina.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Čemu se čudimo?

Sva ta opljačkana ruska imovina morat će se vratiti jednog dana sudskom odlukom.
Što će opet osiromašiti Europljane.

Izuzetni i ovdje rade punom parom da maksimalno oštete europsko gospodarstvo koji im je glavni svjetski konkurent uz kinesko.

Sve više sam mišljenja – a događaji unazad desetak godina (s drastičnim ubrzanjem u zadnjih nekoliko) stvarno upućuju na to – da je EU stvorena po zelji izuzetnih da se sve centralizira da bi mogli preko Europske Komisije vojno, ekonomski i demografski uništiti Europu.

tatamata
4 mjeseci prije

maske su pale kod ovih modernih ,kulturnih boraca za ljudska prava ,,, na kraju se vidi da su to uvijek bili razbojnici i pljackasi i nista se nije promijenilo u zadnjih 1000 g

tihobl
4 mjeseci prije

Русија је ове ноћи извела масиван напад дроновима на Украјину. Украјинске оружане снаге тврде да су наводно успеле да оборе 24 од 28 беспилотних летелица, – Ројтерс.

tihobl
4 mjeseci prije

Kinezi u pregovorima sa EU pitaju: mislite li to ozbiljno ili kao u Minsku?

EU je moralno bankrotirala.

Dobronamjerno
4 mjeseci prije

Cudne rijeci covjeka koji je govorio da je to samo vojna vježba unutar ruskih granica

4 mjeseci prije

kako je bilo sa sperbankom u agrokoru? tu su isto rusi izgurani na sumnjiv nacin.

EURO
4 mjeseci prije

Nijemci su se ujedinili. Jugoslavenskim narodima su savjetovali nacionalne drzave. Nijemci su savjetovali i Rusima da se podijele. Rusi su ih poslusali a Gorbachev s svojom obitelji je otisao zivijeti u Njemacku i tamo su mu Nijemci podigli spomenik. Danas se u Rusiji drugacije tumaci nacionalno. Na ruskoj putovnici pise гражданство/Nationality…..Российская Федерация / Russian Federation A ne kao sto je bilo u Jugoslaviji, na svakom koraku forsiraju ti niz grlo da izjasnis svoju “etnicnost ili nacionalno”. Bilo to u skolu, na poslu, pa cak i u vojski. Ona je vlast mislila da radi nesto dobro za zemlju a to je i srusilo zemlju uz zapadnu pomoc. Naso sam na Wikipedia da su u Veneciji imali oko 110 Dodge ili kraljeva ili predsjednika, jednostavno je nemoguce prevesti pa nemaju svoju drzavu a tamo su nasli u Croatiji neka dva ili tri kralja, kneza pa je postala opsjednost s time. Nek me… Čitaj više »

tuf
4 mjeseci prije

Kad ostatak svijeta sad počne naglo povlačiti deponirana sredstva iz europskih banaka opet će biti kuknjava. I opet će se izvlačiti na Putina, da je to njegov osobni hibridni rat.
A amer samo trlja ruke. Sada rade pritisak na sve države “saveznice”, od EU do Japana, da što prije realiziraju preuzimanje (čitaj:krađu) zamrznutih ruskih sredstava. A oni će si uzeti vremena vijećati još sljedeću godinu da se ne bi slučajno poskliznuli o presedan u povjerenje ulagača. Nijemci bi se mogli prisjetiti istog scenarija s tenkovima kad su ih gurnuli u prvi plan da im zapravo unište reputaciju.

MladenSt
4 mjeseci prije

800 miliona dolara 😃pa toliko su Rusi izvlačili iz Istočne Ukrajine i s Krima ,nafte plina ,uglja i plemenitih metala na dnevnoj bazi već desetljeće unazad .

Klosterman
4 mjeseci prije

Izgleda da će Rusi lopove morati rješavati sa Kinžalima.

EURO
4 mjeseci prije

Dio 2
Zasto Spanjolska ne da nacionalna prava svojim nacijima kao sto je Katalonija ili Francuska ne da nacionalna prava Korzici?
Zasto Balti progone rusku manjinu?

Za njih je vaznija drzava nego ta svetinja koja je bila u Jugoslaviji a zvalo se nacionalno.
Danas su se Hrvati odrekli
vanjske politike
svog novca
svoje vojske
i ponovo smo dosli na slicno a ako ovako nastavi za 50 godina cemo biti neko njemacko pleme ali necemo biti kao Nijemci po pravima – previse smo glupi da bi govorili perfektno njemacki – nego neki appendix njemackom Reich-u

Starlight
4 mjeseci prije

Nijemci vole krasti, pokrali su Rusiju prvi put 1990 i sad po drugi put.
Nijemac se klanja samo Izraelu.
Putin je cionista i svi su oni isti. Svi pripadaju istoj kabali.

Petar
4 mjeseci prije

Zasto Njemacka nije nikad isplatila vojnu odstetu Jugoslaviji?

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

….NEMACKA JE BILA,JESTE I OSTACE FASISTICKA ZEMLJA…..

Gad
4 mjeseci prije

Lopovi i nacisti.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

A kog vraga ste i držali novac u njihovim bankama ?! Nemate vlastitih 🤔 ?! Nijeste naučili lekcije Carske Rusije 🤔 ?! Mislili vas to neće 😁 ! Joj Rusi ,Rusi .. Za ovo ste sami krivi ….

IuIu, pravi
4 mjeseci prije

Imaju dobre učitelje – anglosakse.

onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

Baba, da su Arapi vrlo gostoljubivi, da su ruskog predsjednika dočekali kao cara.
Zašto je onda njemački predsjednik izašao iz aviona i na vrhu skalina ćamio ćekajući…
Arapi zaboravili da će doći.

IuIu, pravi
4 mjeseci prije

Lopovi? 260 milijardi eura? Nije to ništa. Gamad je ukrala komplet kontinente. Australiju, Amerike… Sada gamad sanja drang nach osten, da i Rusiju opljačkaju.

Tadija
4 mjeseci prije

Ovdje svi plaču za propalom državom.
Da je valjala nebi propala.

Dosta
4 mjeseci prije

Ma,pun nam je kufer tog americkog i EU licemjerstva.Nahuskali su ukrainu da zarati sa rusijom,a davaju im svekoliku pomoc,ali uglavnom pljackajuci.Nekoc se govorilo da je privatna imovina svetinja,a zapad je oduzeo sto god je mogao ,a pripada rusima i rusiji.Zamisli jahta ruskog vlasnika privezana u hrvatskoj se zapljeni i proda da bi se dio novca poslao ukrajini,a dio strpao u privatne djepove hrvata.Lavrove nisi ni ti ljubicica,ali poguraj malo ,pa da putin naredi po jedan nuklearni projektil po svim vaznijim gradovima evrope,a ako mozete sa podmornica po jedan na sve velike gradove amerike.Znam da ce uzvratit,ali neka nas sve vrag odnese netreba ova kugla imati ovakovu “civilizaciju”.

oli
4 mjeseci prije

Sve ce to ispaceni narod vratiti

Max
4 mjeseci prije

Oštre ali istinite riječi.

abc
4 mjeseci prije

Njemačka je pljačkaška nacija. Isto kao Engleska, Francuska i USA. istorija to potvrđuje.

xyz
4 mjeseci prije

Pa njemačke metalurške tvornice se gase jedna za drugom… nije im isplativo kuhati čelik na skupom američkom plinu…

Lucija, prva
4 mjeseci prije

O.K.

Ma tko je ono rekao: “Rusi uvijek dolaze po svoje novce”?

Je li Bizmark? Zbilja ne znam, ali zvuči točno… 🙂

Bruno
4 mjeseci prije

Sergej, ne budi naivan. Dva puta su svojim snagama išli na Rusiju i popušili. I ovaj rat suplanirali i vode ga Švabe. Najbrojnija nacija su u SAD, i po planu od prije 75 godina, guraju EU i SAD u rat s Rusijom. Ako bi ovi i pobijedili, gluho bilo, Švabe bi se samo ušetale da krčme Rusiju. Švabe su glavno svjetsko zlo, a vode ih lutkari iz pozadine, koji su ipak nadprosječno inteligentni i strpljivi. Čuvajte Putina i obrazovni sustav.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI