Lavrov otkriva da je Washington nakon Bidenove inauguracije odbio reset u pogledu američko-ruskih odnosa

Biden i Lavrov
5 komentara

Kremlj je navodno predložio potpuno resetiranje zategnutog odnosa Moskve i Washingtona nakon inauguracije američkog predsjednika Joea Bidena, ali Bijela kuća je to odbila, rekao je u utorak glavni ruski diplomat.

U razgovoru s novinarom Dmitrijem Kiseljovom, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objasnio je da se Rusija želi vratiti na zdrave temelje u svom odnosu sa SAD-om.

“Kad bi to ovisilo samo o nama, vratili bismo se normalnim odnosima”, objasnio je Lavrov, napominjući da bi prvi korak bio otkazivanje protjerivanja ruskih diplomata iz Washingtona i američkih diplomata iz Moskve.

“Ponudili smo ovo administraciji predsjednika Bidena čim je položio sve potrebne zakletve i preuzeo vlast”, nastavio je. “Spomenuo sam ovo državnom tajniku Antonyju Blinkenu.”

Prema Lavrovu, kriza je započela kada je bivši predsjednik Barack Obama poduzeo mjere protiv Rusije prije nego što je napustio dužnost. Nakon izbora Donalda Trumpa, Moskva je ostala strpljiva i čekala je da nova administracija preokrene “ekscese” odlazećeg predsjednika, ali to se nikada nije dogodilo.

“Nadam se da Washington, kao i mi, prepoznaje njihovu odgovornost za stabilnost u svijetu”, nastavio je Lavrov. “Ne postoje samo problemi između Rusije i SAD-a koji kompliciraju život naših građana, već i nesuglasice koje međunarodnu sigurnost dovode u ozbiljan rizik, u najširem smislu te riječi.” Posljednjih tjedana odnosi Moskve i Washingtona postali su još zategnutiji. 15. travnja Biden je potpisao izvršnu naredbu o izricanju daljnjih sankcija protiv Rusije. Sankcije na meti imaju više od 30 pojedinaca i organizacija i izrečene su kao kazna za navodno miješanje u američke predsjedničke izbore, kao i zloglasni slučaj cyber-špijunaže Solar Winds, slučaj za kojeg su SAD optužile Rusiju. Biden je također najavio protjerivanje 10 djelatnika iz ruske diplomatske misije.

Kao odgovor, Moskva je iz Rusije poslala natrag u SAD desetero američkih diplomata.

BidenLavrovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

-problemi izmedju rusije i amerike koji kompliciraju zivote nasih gradjana-..vi komplicirate zivote svojim gradjanima,elito pokvarena.hvala.

Starina
2 godine prije

Propao rusko- američki reset
Pa istjerali diplomata deset
Ma nije nama do diplomata
Briga nas za njihovu djecu hvata
Šou mazgon reče bidan Biden
A nitko od njih baš i nije stiden
Nemaju ni srama ni stida
Dok se raji koža sa leđa kida

medo1
2 godine prije

Zasto bi Biden normalizirao odnose s Rusijom kad je americki cilj izbrisati s mape Rusiju?

mosha
2 godine prije

nek vrate aljasku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI