fbpx

„Rusija potiče zemlje iz Bliskog istoka protiv slanja svojih plaćenika u regiju Karabah.“

Rusija Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je s ruskim novinama Kommersant tijekom kojeg je, između ostalog, razgovarao o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Rusija poziva treće strane, uključujući Tursku, neka iskoriste svoje ovlasti kako bi spriječili slanje plaćenika s Bliskog istoka u regiju Nagorno-Karabah, rekao je Lavrov dodajući kako se na području na kojem se vode sukobi, nalazi oko 2.000 plaćenika.

“Više smo puta pozvali treće strane neka iskoriste svoje sposobnosti kako bi spriječili slanje plaćenika, čiji se broj u zoni sukoba, prema dostupnim podacima, već približava brojci od 2.000. To je pitanje posebno pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom telefonskog razgovora s turskim predsjednikom RecepomTayyipomErdoganom 27. listopada i tijekom redovnih razgovora s čelnicima Azerbejdžana i Armenije”, rekao je Lavrov.

Također je napomenuo da se rad skupine iz Minska, odnosno Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nastavlja, iako još nije dogovoreno kako bi se konkretno moglo osigurati poštivanje primirja u Karabahu.

“Izjava usvojena nakon razgovora u Moskvi 10. listopada tvrdi da će se posebni parametri za promatranje primirja dodatno dogovoriti. Situacija je vrlo komplicirana. Do sada nije bilo moguće dogovoriti sve parametre. Rad ovom smjeru se nastavlja, s OESS-ovom skupinom iz Minska”, rekao je diplomat.

Prema Lavrovu, Baku i Erevan trebali bi se složiti s uvjetima takvih mehanizama, koji bi se trebali primijeniti što je prije moguće.

Ministar je dodao da se Moskva zalaže za rješavanje sukoba s državama izvan OESS-ove skupine iz minska, u vezi s Nagorno-Karabahom, kojom supredsjedaju Francuska, Rusija i Sjedinjene Države.

“Zalažemo se za rad sa svim partnerima, uključujući susjede strane, koji imaju priliku utjecati na suprotstavljene strane, ne bi li tako svi zajedno postigli diplomatsko rješenje u skladu s osnovnim načelima nagodbe, koje promiču supredsjedatelji u kontaktima s Bakuom i Erevanom”, rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje o prijedlogu za stvaranje novog formata pregovora s Rusijom, Turskom, Armenijom i Azerbajdžanom.

Čelni diplomat također je objavio kako Rusija nikada nije podržala vojno rješenje sukoba oko Nagorno-Karabaha i pozvao obje strane da prekinu neprijateljstva.

Intervju dolazi usred tekućih oružanih sukoba u Nagorno-Karabahu, armenskoj enklavi unutar Azerbajdžana, enklavi koja de facto provodi neovisnost, koja traje od 27. rujna. Od tada su najavljena tri međunarodno dogovorena prekida vatre, ali neprijateljstva još uvijek nisu prestala.

Erevan i Baku međusobno se optužuju za počinjanje vojnih akcija, koje su započete u rujnu. Izvještaji pokazuju da civili u Nagorno-Karabahu snose najveći teret vojnih sukoba na tom području. Naime, više desetaka ljudi poginulo je u sukobu, dok je nekoliko stotina ranjeno.

Armenija je proglasila vojno stanje i pozvala na opću mobilizaciju, a Azerbajdžan djelomičnu mobilizaciju i djelomično vojno stanje.

Minska skupina OESS-a, kojom predsjedaju Francuska, Rusija i Sjedinjene Države, posreduje u miru u Nagorno-Karabahu još od 1992. godine.

4.8 5 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Enna
Gost
Enna
29 dana prije

To turci šalju Putinu islamiste na granicu i prelijvaju nestabilnost iz Srije, Još jedna Erdyeva pogreška jer oslabljuje front u Siriji a to je dobro za Asada da se napokon riješi turčadi.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
29 dana prije
Reply to  Enna

Nemam pojma Enna zašto ti daju minuse, ali si u pravu.

Enna
Gost
Enna
29 dana prije
Reply to  Davor drugi

Nisu bitni minusi, nego sloboda izražavanja svojih stavova, Minusi su da te u tome obeshrabre.
Ugodan dan.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
29 dana prije
Reply to  Enna

I opet si u pravu.
Hvala, tebi isto

iiiistina
Gost
iiiistina
29 dana prije
Reply to  Enna

minuse zanemari – točno je da Erdogan i zaluđeni oko njega pokušavaju u ovim turbulencijama obnoviti otomansko carstvo što im neće biti dozvoljeno a imaju i zarađenu karmu sa zlom koje su nametali ostalim narodima i jako krvave ruke….sve se vraća sve se plaća ima poznata izreka

Zoran
Gost
Zoran
29 dana prije
Reply to  iiiistina

Enna
Apsolutno si u pravu i nadam se da će SAA uskoro krenuti na oslobađanje Idliba. A minusi uvijek ako je bilo što negativno protiv rusa.

Goki
Gost
Goki
29 dana prije
Reply to  Enna

Te Turke, zlo na tim prostorima i sire treba protjerati preko Bosfora i blokirat im granice bar 500 godina a i svu okupiranu teritoriju oduzeti u danasnjim granicama turske i vratiti Siriji, Iraku, Iranu, Armeniji, Grckoj.. Izolirati bagru tursku islamisticku zlocinacku…

Max
Member
Famed Member
Max
29 dana prije

Šrienje terorizma treba zaustavit pod svaku cijenu.

Darko
Gost
Darko
29 dana prije
Reply to  Max

Reci to sunitu sultanu Erđi a treba to u EU sa Zakonom spriječit sad kad znamo izvore od kuda dolaze i koji su to islamisti.

Alex
Gost
Alex
29 dana prije

Armenia bi se morala obratitiŽidovima za pomoć…ako već nije.
Velikima su te državice samo račun za potkusurivanje,a Rusija je stoljećima poznata po korištenju satelita za ostvarivanje ciljeva…napose u odnosima s Turskom…

puf
Gost
puf
29 dana prije
Reply to  Alex

Tri glavna saveznika Azerbejdzana na Bliskom Istoku su Turska, Gruzija i Izrael.

Gruzija je veliki ekonomski prijstelj i svi azerbejdzanski plinovodi za Tursku i dalje Evropu prolaze preko Gruzije. Azerbejdzanaki plin je i Gruziji potreban da izbjegne zamku da mora koristito ruski.

Turska je otvoreni i ekonomski i vojni partner Azerbejdzana. To niko ni ne krije.
Treci igrac, Izrael, je veliki snadbjevac oruzjem, od kojeg je u protekloj deceniji Azerbejdzan kupio sve moguce vrste sofisticirsnog oruzja.

Armenci s druge strane, igraju drugu ulogu. Tradicionalni su ruski saveznici, te iste Rusije koja u Siriji podrzava izraelskog neprijatelja Asada, a u Libanu podrzava Hezbolah.
Armenija je i velika saveznica Irana, jer Armenci i Perzijanci su uvijek imali jako dobre odnose. A znamo sta je Iran za Izrael.

Zatim u Siriji sorijski Armenci podrzavaju Asada, a oni u Libanu su izrazito antiizeaelski nastrojeni.

Tako da, nista od aemenakog saveza sa Izrselom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik