Teheran uzvraća udarac nakon što Pompeo tvrdi da su teroristi Al-Qaede postavili novu bazu u Iranu

Mohammad Javad Zarif
23 komentara

Američka “deklasifikacija” podataka o Iranu “izmišljena je”, napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. Komentar je uslijedio nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo optužio Iran, bez dokaza, za skrivanje baze Al-Qaede.

“Gospodine, ‘lažemo, varamo, krademo’ patetično završava njegovu katastrofalnu karijeru s više ratnohuškačkih laži,” napisao je Zarif u vatrenoj poruci nakon Pompeove izjave, pozivajući se na citat američkog državnog tajnika iz 2019.

Još u travnju 2019. Pompeo, bivši direktor CIA-e, u šali je rekao da su, za njegova vremena na čelu američkih obavještajnih službi, “lagali, varali, krali”, pa čak i imali “tečajeve obuke” na tim poljima. Mnogim komentatorima citat nije bio smiješan.

Zarif je osudio iranske “deklasifikacije” i tvrdnje koje je Pompeo iznosio u vezi s vezama s Al-Qaidom, nazivajući ih “izmišljenim”. Također je osudio odluku SAD-a o ponovnom uključivanju Kube na popis državnih sponzora terorizma.

Ministar je napomenuo da počinitelji napada 11. rujna koji je organizirala Al-Qaeda dolaze iz Pompeovih “omiljenih bliskoistočnih odredišta; ne iz Irana.” Od 19 otmičara aviona koji su sudjelovali u napadu 11. rujna, 15 su bili državljani Saudijske Arabije, a ostatak je došao iz UAE, Libanona i Egipta.

Njegov odgovor na Twitteru stigao je nakon što je Pompeo tvrdio da je američka nemilosrdna potraga natjerala Al-Qaedu u “sigurnije utočište,” navodno Iran. Državni tajnik dodao je da su neki operativci Al-Qaede imali desetljeća duge veze unutar Islamske Republike, iako nije pružio nikakve dokaze koji potkrepljuju bilo koju od njegovih tvrdnji.

Odnosi između Washingtona i Teherana posebno su zategnuti otkako se predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz Iranskog nuklearnog sporazuma 2015. godine, optuživši pritom za iransko kršenje sporazuma. SAD je potom nastavio s ponovnim uvođenjem sankcija Iranu, nakon čega su uslijedila neka dodatna ograničenja, kao dio kampanje “maksimalnog pritiska”.

Iran je više puta inzistirao na tome da je slijedio odredbe sporazuma; nešto što je u to vrijeme potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju. Na kraju je Teheran odgovorio na sve veći pritisak SAD-a postupnim smanjivanjem svojih obveza prema Sporazumu.

iranMohammad Javad ZarifSADteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Frustrirana militantna pudlica Pompeo više nije poželjan čak ni u EU. Odustao je od putovanja jer ga tamo mnogi ne žele primiti. Iako vjerujem da bi sa Stoltenbergom uvijek imao o čemu popričati.

tango
3 godine prije

Zaboravio miki reci ko je osnovao alkaidu najvece neprijatelje islama i muslimana

Noman
3 godine prije

Ovo je toliko jak udarac za Usa da će Yellowstone proraditi.

Komunjara
3 godine prije

Ovaj krmak hoda po svijetu i uvjerava ljude da se mora stalno ratovati. Valjalo bi ga bacit negdje gdje se ratuje na onaj sirovi način. I njega i njegove najbliže, nek žive pod opsadom i granatama dok ne poginu ili ne umru od gladi. Koliko zlo u tom prasećem tijelu i glavi….

burt
3 godine prije

to su zadnji trzaji Trumpovog mandata kad je jasno da je Trumpova politika sankcija i sudskih tužbi protiv Irana propala, naftne sankcije su bile dobro zamišljene i Iran je smanjenim izvozom nafte došao u vrlo tešku financijsku situaciju jer su skoro sve države obustavile uvoz nafte iz Irana i na kraju je Iran mogao jedino provući pokoji tanker u Kinu i Siriju ali tada su iranski čelnici srušili Trumpove sankcije kada su zadnjih šest mjeseci poslali tri puta po cijelu flotu tankera u Venecuelu koja je zbog nedostatka nafte bila u kaosu a Trump nemoćan da uvede pomorsku blokadu Venecuele pustio je da mu se iranski tankeri šetaju ispred nosa i voze naftu u Venecuelu i tako su i Iran i Venecuela srušili Trumpove sankcije a poslovi s naftom su ekonomski najvažniji i za IRGC i za Madurovu huntu, svaki normalan čovjek sada postavlja pitanje koje je uopće svrha Trumpovih… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio burt
efwnviwnefvnweiurfvw
3 godine prije

Postavljaju “opravdanje” da udare po Iranu ko što su to isto uradili sa tornjevima i istim “neprijateljem” prije dva desetljeća.

gigi pinna
3 godine prije

Pod omiljene BI destinacije Zarif je u prvom redu mislio na Saudijsku Arabiju i Izrael. 9/11? 19 korisnih vehabijskih idiota, dancing Israelis…
Hezbollah se mora trgnuti i uvući zio-nazije u kopneni sukob. Ovako je za AškeNAZIje svaki zračni napad, svaki atentat jedna malo jača video igrica.

Pravednik
3 godine prije

Kad je Šah vladao Iranom, amerikanci pomagali, a kada su Iranci rekli dosta nam je vaše pomoći, odmah su stavljeni na “crnu” listu.
Zlo svijeta-Amerika,Izrael,V.Britanija

Pera Kojot
3 godine prije

Ovaj Iranac isto sere ko i Pompeo. Kakvi crni napadaci na WTC tornjeve? Koliki moras biti idiot da tvrdis da postoje stvarni napadaci u skladu sa sluzbenim narativom? Jedini napadaci su bili CIA, vojska i MOSSAD i kraj price. Zarif bi to morao itekako dobro znati, tako da ne znam cemu sluzi ta kretenska prica o tome da napadaci nisu bili ovi nego oni. Kakvi napadaci Alah te mazo?

samo pitam
3 godine prije

Pompeo je pokazao dosta papanluka ovim stavom. Jer jedini je on uspio da stavi u znak jednakosti sije i sunije.

Samo istina
3 godine prije

Kakvih 19 otmičara kaj serete gluposti sami sebi su srušili nebodere wtc samo mi nije jasno koliko vam treba da to shvatite

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI