fbpx

Leonid Kravčuk – Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja pod pretnjom američkih sankcija

Leonid Kravčuk

Ukrajina se morala odreći nuklearnog oružja u skladu sa zahtevima zapadnih zemalja, rekao je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk u intervjuu za televiziju 24.

Prema Kravčuku, Ukrajina je morala da uništi svoj nuklearni arsenal pod pretnjom američkih sankcija.

“Pred nama je bio izazov – ili ćemo položiti svoje nuklearno oružje, ili će oni izvršiti ekonomski pritisak na nas, uključujući i sankcije”, rekao je bivši predsednik.

Kravčuk je naglasio da zapadne zemlje nisu želele da izgube kontrolu nad nuklearnim oružjem i zbog toga su izvršile ekonomski pritisak na Ukrajinu. Kravčuk je dodao da ne žali zbog svoje saglasnosti o uništenju nuklearnog arsenala svoje zemlje.

Nakon raspada SSSR-a, Ukrajina je imala impresivnu nuklearnu sposobnost. Međutim, njen nuklearni arsenal uništen je 1994. godine nakon što se Ukrajina pridružila NPT sporazumu (sporazum o zabrani širenja nuklearnog naoružanja).

Kravčuk je ranije rekao da će Ukrajina ukoliko se ne odrekne nuklearnog naoružanja podsećati na „majmuna s bombom“.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

Uuuu, da su im ostavili nuklearke bilo bi ovo kaboooom oko Krima.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  @Rope

Da, prva ispravna odluka zapada, zamisli da ti luđaci danas imaju nuklearne glave. Samo ima jedan drugi problem, do danas oni ne bi imali ni jednu jedinu nuklearnu jer bi sve rasprodali, svakome tko ima pare. Toga se zapad najviše bojao i tu su također bili u pravu.

decoo, decoo oo
Gost
decoo, decoo oo
1 godina prije
Reply to  Direktor

‘Zapad’ ne postoji, a pogotovo se ničega ne boji

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije
Reply to  Direktor

Hahahaha da, mozda bi stvarno prodali. Oni prodaju i plodnu zemlju koju svabe odvoze u vagonima.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Direktor

DIREKTORE, a gdje su im bile šifre i komande za lansiranje? U Moskvi, znači u Rusiji. Jedini koji je odugovlačio predaju tih nekih nukl.raketa, bio je bjeloruski predsjednik Lukašenko. Pamtim, da je sam govorio da ionako Bjelorusija sve i da hoće, to ne može upotrijebiti, ali da ima petlju malo zezati. Sa tim odugovlačenjem predaje tih nekih raketa.
Bilo sredinom devedesetih, pamtim to jako dobro.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Amerikanci i ne samo oni, su opravdano strahovali da će raspadom SSSR-a doći u pitanje nadzor nad nuklearnim arsenalom, koji je ostao na teritoriji nekih od novih država. Svugdje je vladalo loše ekonomsko stanje, divlja privatizacija i prvobitna akumulacija kapitala, mito i korupcija i u tim okolnostima, svatko je prodavao što je imao i uhvatio, a nuklearni arsenal je bio i ostao vrh vrhova interesa, kako država, tako i razno – raznih organizacija. Amerikanci su u suradnji s Rusijom, s Ukrajinom postigli sporazum da svoje nuklearne bojeve glave prebaci u Rusiju. I Ukrajina je tu dobila neku svoju zadovoljštinu i jamstva, čiji se neki repovi vuku i do današnjih događaja, ali to je neka druga priča. S Rusijom je 1993. g. sklopljen 20 godišnji sporazum ”VisokoObogaćeni Uran-NiskoObogaćeni Uran“, poznat kao ”Megatons to Megawatts Program“ . Njime su Rusi trebali preraditi ne manje od oko 500 tona sovjetskog oružja sa visokoobogaćenim uranom (ekvivalent oko 20.000 bojevih glava) u niskoobogaćeni uran, koji bi se isporučio u SAD kao gorivo za atomske centrale. U sklopu tog dogovora do 2013. g. iz Rusije je u SAD izvezeno oko 14.450 tona niskoobogaćenog urana, a po nekim izvorima Rusija je za to dobila kompenzaciju od oko… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DALTONE, nije to naoružanje bilo na teritoriji nekih bivših sovjetskih država, već na teritorijama: Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Bjelorusije i Litve. Pošto je vrh SSSR-a, obećao trima baltičkim republikama punu nezavisnost za 1992, to malo “nukleića” sa teritorije Litve je povučeno, već 1991 godine.
Rasap SSSR-a, ipak je bio brz, pa je to naoružanje ostalo na teritorijama Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana. Hahaaa, uvijek je jasno bilo govoreno, da to naoružanje izvan Rusije, da je neupotrebljivo. Zašto? Pa zato jer su sve komande i šifre za njegovu upotrebu bile u Moskvi, znači u Rusiji. Čak su sami ukrajinski političari tada govorili, da je to kao da vam netko pokloni skupo auto, ali bez ključa. Šta sa njim?
E tako je to bilo!

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Ma kako da nisu iste mere preduzeli protiv Indije, Pakistana i Izraela?

Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Dobro opisano majmuni s bombom toliko koliko su ih cjenili i onda zapadnjaci…sada su samo majmuni.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ne pretjerujte I Pakistan ima bobme…i Izrael..i Sj. Koreja….šteta za Ukrajinu.

Kundak
Gost
Kundak
1 godina prije

Fatalna greska! Da se nisu odrekli, Rusi bi bili mirni ko bubice! Ovako samo sranja tamo! Velike sile su najvece zlo i smrad ove planete!

Mislim svojom glavom
Gost
Mislim svojom glavom
1 godina prije
Reply to  Kundak

Ne ser ba kakvog bi sranja bilo.sto ne kazes kavo sranje americka q…a i danas po svetu stvaraju.irak iran libija jugoslavija vijetnam nekada trenutno venecuela itd itd.ono sto oni rade i radili su je ok ali ako rus koji uradi isto sto i americka q…a uradi onda je to sranje.po kojoj to logici.koliko vojnih baza ima amerika u svetu i gde a koliko rusija.informisi se pa vidi.sta bi i radio da ti neko opkoli kuci sa tenkovima na primer ne mora bazama i niklearnim raketama.sedeo bi i cekao.

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Baš zbog toga jer sve države što si nabrojio nemaju nuklearni potencijal! Jesi vidio kako Rocket men prevesla pre pametnog Trumpa toliko da ga je natjerao da mu dođe u gosti i u superlativima o Kimu priča!!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ROKO, da, točno tako, ali Ukrajina je bila i tada i sada sila koja proizvodi i rakete i koješta drugo.
Problem kod tog nuklearnog naoružanja bilo je to, da je to umreženo, te da su sve komande i šifre, recimo tako, bile u Moskvi. Drugim riječima, to preostalo nukl.naoružanje na teritorijama Ukrajine, Kazahstana i Bjelorusije, bilo je neupotrebljivo.
Da je bilo upotrebljivo, hm, zadržali bi oni to!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Itekako se dobro sjećam objašnjenja, da je to nuklearno naoruažnje koje je nakon raspada SSSR-a, ostalo na teritorijama: Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Bjelorusije…osim u Rusiji, na preostale tri neupotrebljivo. Da se sve komande i šifre za njegovo pokretanje nalaze u glavnom gradu SSSR-a, odnosno u Ruskoj SFSR. Znači u Moskvi. Nestankom SSSR-a, te šifre i komande su i dalje ostale u Moskvi, ne u Kijevu, Minsku ili Alma-Ati. Drugim riječima, u Ukrajini, Kazahstanu i Bjelorusiji, taj nuklearni potencijal, bio je bezvrijedan. To je glavni i jedini razlog zašto su se “odrekli” tog potencijala. Malo je poznato kada su Bjelorusi morali vratiti još nekoliko raketica, sa nukl.glavicom, da su ucjenjivali Ruse i odugovlačili. Hahaaa, ipka su ih vratili, Bjelorusi nakon Ukrajinaca i Kazahstanaca! E sada ovako. Pošto je i Velika Britanija nuklearna sila, od davne 1952 godine, hm, a miriše na mogući raspad Britanije, šta će biti? Ako se Škotska otcijepi od Britanije, odnosno od Engleske? Jer, dio nuklearnog potencijala VB, nalazi se i u Škotskoj. Ako do toga dođe, isti scenarij kao sa ex-SSSR-om. Svo to naoružanje naslijedit će Engleska. Ne Škotska ili hahaaa, Vels-:). Logično. I kod njih su sve šifre i komande za lansiranje u Londonu, a ne… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik