Leonid Kravčuk – Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja pod pretnjom američkih sankcija

Leonid Kravčuk
15 komentara

Ukrajina se morala odreći nuklearnog oružja u skladu sa zahtevima zapadnih zemalja, rekao je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk u intervjuu za televiziju 24.

Prema Kravčuku, Ukrajina je morala da uništi svoj nuklearni arsenal pod pretnjom američkih sankcija.

“Pred nama je bio izazov – ili ćemo položiti svoje nuklearno oružje, ili će oni izvršiti ekonomski pritisak na nas, uključujući i sankcije”, rekao je bivši predsednik.

Kravčuk je naglasio da zapadne zemlje nisu želele da izgube kontrolu nad nuklearnim oružjem i zbog toga su izvršile ekonomski pritisak na Ukrajinu. Kravčuk je dodao da ne žali zbog svoje saglasnosti o uništenju nuklearnog arsenala svoje zemlje.

Nakon raspada SSSR-a, Ukrajina je imala impresivnu nuklearnu sposobnost. Međutim, njen nuklearni arsenal uništen je 1994. godine nakon što se Ukrajina pridružila NPT sporazumu (sporazum o zabrani širenja nuklearnog naoružanja).

Kravčuk je ranije rekao da će Ukrajina ukoliko se ne odrekne nuklearnog naoružanja podsećati na „majmuna s bombom“.

Nuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
@Rope
4 godine prije

Uuuu, da su im ostavili nuklearke bilo bi ovo kaboooom oko Krima.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Amerikanci i ne samo oni, su opravdano strahovali da će raspadom SSSR-a doći u pitanje nadzor nad nuklearnim arsenalom, koji je ostao na teritoriji nekih od novih država. Svugdje je vladalo loše ekonomsko stanje, divlja privatizacija i prvobitna akumulacija kapitala, mito i korupcija i u tim okolnostima, svatko je prodavao što je imao i uhvatio, a nuklearni arsenal je bio i ostao vrh vrhova interesa, kako država, tako i razno – raznih organizacija. Amerikanci su u suradnji s Rusijom, s Ukrajinom postigli sporazum da svoje nuklearne bojeve glave prebaci u Rusiju. I Ukrajina je tu dobila neku svoju zadovoljštinu i jamstva, čiji se neki repovi vuku i do današnjih događaja, ali to je neka druga priča. S Rusijom je 1993. g. sklopljen 20 godišnji sporazum ”VisokoObogaćeni Uran-NiskoObogaćeni Uran“, poznat kao ”Megatons to Megawatts Program“ . Njime su Rusi trebali preraditi ne manje od oko 500 tona sovjetskog oružja sa visokoobogaćenim… Čitaj više »

Ivan
4 godine prije

Ma kako da nisu iste mere preduzeli protiv Indije, Pakistana i Izraela?

Nik
4 godine prije

Dobro opisano majmuni s bombom toliko koliko su ih cjenili i onda zapadnjaci…sada su samo majmuni.

Tbilisi
4 godine prije

Ne pretjerujte I Pakistan ima bobme…i Izrael..i Sj. Koreja….šteta za Ukrajinu.

Kundak
4 godine prije

Fatalna greska! Da se nisu odrekli, Rusi bi bili mirni ko bubice! Ovako samo sranja tamo! Velike sile su najvece zlo i smrad ove planete!

zlatan
4 godine prije

ROKO, da, točno tako, ali Ukrajina je bila i tada i sada sila koja proizvodi i rakete i koješta drugo.
Problem kod tog nuklearnog naoružanja bilo je to, da je to umreženo, te da su sve komande i šifre, recimo tako, bile u Moskvi. Drugim riječima, to preostalo nukl.naoružanje na teritorijama Ukrajine, Kazahstana i Bjelorusije, bilo je neupotrebljivo.
Da je bilo upotrebljivo, hm, zadržali bi oni to!

zlatan
4 godine prije

Itekako se dobro sjećam objašnjenja, da je to nuklearno naoruažnje koje je nakon raspada SSSR-a, ostalo na teritorijama: Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Bjelorusije…osim u Rusiji, na preostale tri neupotrebljivo. Da se sve komande i šifre za njegovo pokretanje nalaze u glavnom gradu SSSR-a, odnosno u Ruskoj SFSR. Znači u Moskvi. Nestankom SSSR-a, te šifre i komande su i dalje ostale u Moskvi, ne u Kijevu, Minsku ili Alma-Ati. Drugim riječima, u Ukrajini, Kazahstanu i Bjelorusiji, taj nuklearni potencijal, bio je bezvrijedan. To je glavni i jedini razlog zašto su se “odrekli” tog potencijala. Malo je poznato kada su Bjelorusi morali vratiti još nekoliko raketica, sa nukl.glavicom, da su ucjenjivali Ruse i odugovlačili. Hahaaa, ipka su ih vratili, Bjelorusi nakon Ukrajinaca i Kazahstanaca! E sada ovako. Pošto je i Velika Britanija nuklearna sila, od davne 1952 godine, hm, a miriše na mogući raspad Britanije, šta će biti? Ako se Škotska otcijepi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI