fbpx

Liberalizam je na umoru – Hoće li i koga sa sobom povući u smrt?

Smrt liberalizma

Putinove riječi o „kraju liberalizma“ prošlog  tjedna predvidljivo su izazvale lavinu odgovora, iako je to tek mali dio opširnog intervjua u kojem se dotaknuo svih gorućih pitanja današnjice. Govornici “slobodnog svijeta”, kako se Zapad zove od vremena Hladnog rata, napali su Putina optužbama u kojima brane svijetlu budućnost liberalizma i Zapada, a mislioci svih pravaca su počeli raspravljati o “ideologiji slobode” i kompatibilnosti ili nespojivosti te ideologije s ruskom stvarnošću, koja na izborima takoreći plebiscitarno odbacuje ovaj poredak.

I opet su Rusi postali žrtve „izopačenosti“, iako neki to nazivaju pukom terminologijom i pozivaju da se ne daje pretjerana sklonost doslovnom značenju određenih političkih pojmova. Kad bi bilo tako, ovim se pristupom ništa se ne može prigovoriti pojmu “fašizam”, jer bi to bila „obična  politička filozofija talijanskog korporativizma“ koja je ime dobila od riječi „fascio“, što se može prevesti kao “snop“ ili „unija” i “jedinstvo”, pa ga ne smijemo tek tako jednostavno brkati s “nacizmom”. No, po toj logici, što je loše u pojmu “nacionalnog socijalizma”, kako zajedno tako i odvojeno – “nacionalizam” i “socijalizam”? Imamo običnu ideologiju nacionalne države koja štiti prava radnika. Isto tako, čak ni su u svastici nema ničega spornog, jer je to drevni indijski simbol sunca i „potpuno je neshvatljivo“ zašto bi njen crtež na zidovima kuća natjerao nekoga da o tome piše članke.

Tako nije jasno ni što ima loše u “liberalizmu”. Osim toga, donedavno su Putina nazivali “glavnim liberalom” u Rusiji, a mnogi “vjernici” su optuživali “liberale” da iskrivljuju temelje liberalizma i da ih, za razliku od “pravih liberala”, treba zvati posebnim, uključujući uvredljivim imenima kao što su ultraliberali, neoliberali, libertarijanci, itd.

Uzurpacija slobode

Zapravo, pojam “liberalizma”, kao i mnogi drugi politički pojmovi koji su odigrali važnu ulogu u povijesti čovječanstva, obrastao je i postao neprepoznatljiv u svojim raznim konotacijama tijekom svoje više od dvjesto godina povijesti i nadmašio je svoja izvorna značenja.

Danas je zaista besmisleno raspravljati o pravom značenju pojmova “fašizma” i “nacionalnog socijalizma”, jer su oni su zauvijek otrovani smrtnim otrovom stvarnih događaja koji su se pod tim imenom odvijali. Ne možete danas nikome objašnjavati da ste nacrtali svastiku na zidu zbog estetskih razloga i zbog ljubavi prema drevnoj Indiji. U to ne bi povjerovali ni obični prolaznici.

Isto je s “liberalizmom”, koji je u posljednjim godinama toliko toga akumuliralo da ga sve preostale ispolirane političke predodžbe ne mogu rehabilitirati. Čak se ni klasične liberale više ne može zvati  “liberalima”, jer bi se mogli uvrijediti.

Liberalizam se u početku suprotstavio konzervativizmu, na primjer u nekim zemljama Latinske Amerike, posebno u Urugvaju, gdje je nekoliko zemalja sudjelovalo u formalno građanskom ratu između velikih stranaka, Colorada ili crvenih i liberala protiv i Blanca konzervativca trajao je sve do sredine 20. stoljeća. Tradicije, uključujući vjerske, branile su interese velikih zemljoposjednika i autoritarnu moć konzervativaca. Pojednostavljeno, liberali su zagovarali osobne slobode i privatno vlasništvo, antiklerikalizam i promicanje poduzetništva.

U 20. stoljeću, osobito nakon Drugog svjetskog rata, liberalizam se na Zapadu i svijetu počeo shvaćati kao alternativa totalitarizmu, kako patnji čovječanstva prema povijesnim izazovima koje je s jedne strane stavio nacizam i “realnom socijalizmu” s druge. Sprečavanje uspostave totalitarne vlasti, zagovarajući apsolutnu slobodu ne samo djelovanja, nego i izjava i misli čovjeka je postao borbeni slogan liberalizma.

S vremenom je nastao kult zaštite manjina od bezakonja i okrutne samovolje agresivne većine i od bilo kakvih pravnih i praktičnih ograničenja na nacionalnoj, društvenoj, imovinskoj, seksualnoj i drugim osnovama. Individualne slobode, a prije svega sloboda govora i izražavanja, nedopustivost kontrole nad pojedincem, kult općeg prava i posebice pretpostavka nevinosti su postali nedodirljivi.

Bilo je i nepodudarnosti. Naime, britanski konzervativci su prihvatili ideologiju ekstremnog ekonomskog liberalizma, a demokrate u Sjedinjenim Državama, koji su smatraju liberalima, bile su manje liberalne nego republikanci, posebno u pogledu privatnog vlasništva, poreza i uloge države u gospodarstvu. Komunisti su, slijedeći tradiciju svojih revolucionarnih prethodnika, “liberalizam” vidjelo kao sinonimom za slabost, popustljivost i neodlučnost.

Treba reći da su na Zapadu do druge polovice 20. stoljeća glavni liberalni problemi uglavnom riješeni, kako u SAD-u nakon velikih liberalnih reformi Lyndona Johnsona, tako i u ostatku takozvanog “civiliziranog svijeta”. Okončala se legalna rasna diskriminacija, od 1994. i u Južnoj Africi, rasizam u obliku nacizma bio je zabranjen, a negiranje nacističkih zločina u mnogim zemljama postalo je kazneno djelo.

Izbila je i “Seksualna revolucija”. Patrijarhalna ograničenja su izgubila snagu i moć utjecaja na nošenje zakona, a u velikoj mjeri je potkopana i moralna dominacija patrijarhata, koji je tumačen  kao obično licemjerje. Kult Prvog amandmana Ustava SAD-a, osobito u smislu slobode govora i tiska, stekao je sveti karakter. Ako nisu počinjena posebna kaznena djela, Vrhovni sud je više puta donosio odluke kojima je dopustio objavljivanje bilo kakvih mišljenja, čak i ako su propagirala mržnju. Umjetnost, uključujući i kinematografiju koja je postala najvažnija od svih, u potpunosti se riješila ugnjetavanja cenzure.

Međutim, na prijelazu milenija liberalizam je pogođen tumorom raka političke korektnosti. U početku se tražilo da se crnci zovu Afroamerikancima, seksualno devijantne osobe su sada pripadnici LGBTQUI+ „manjine“, domaće životinje su naši životinjski prijatelji, a idioti su „alternativno nadareni“.

Javnost je ironično, ali dobronamjerno, na kraju opažala da je zbog priznanja različitosti i jednakosti manjina čovječanstvo u stoljećima prolilo more krvi, a za jednakost potoke suza, stoga se sama po sebi liberalizacija civilizacije činila apsolutnom dobrom.

Ali vrlo brzo su se karte političke korektnosti počele pogrešno dijeliti, a borba za prava manjina se pretvorila u rat protiv prava većine, štoviše, u rat do uništenja. Usput, sve je počelo s općim konsenzusom da je kriminalizacija poricanja nacističkih zločina opravdana, jer su ti zločini odnijeli milijune žrtava, ali je vrlo brzo doživjela neočekivanu ekspanziju u kojoj su se homofobija i seksizam nekako izjednačili s holokaustom.

Sloboda kao ropstvo

Danas je „pobjednički“ globalni liberalizam pokazao puno utjelovljenje tmurnih predviđanja Georgea Orwella, koji je svoj roman “1984” pogrešno smatrao parodijom sovjetskog totalitarnog režima. Zapravo, instinkt pisca se pokazao jačim od njegovih predrasuda. Orwell u romanu nije opisao toliko svoj moderni staljinistički SSSR, već Ingsoc, “engleski socijalizam” 21. stoljeća. Podsjetimo, najstrašniji zločin u Orwellovom svijetu je smatran misaonim kriminalom ili prijestupom, odnosno svako odstupanje od skupa pojmova dopuštenih za razmišljanje, a oni su bilo strogo ograničeni novim vokabularom novogovora .

I tako je u dva desetljeća civilizacija „Slobodnog svijeta“ praktično uništila vlastite temelje. Gotovo je ukinuto temeljno liberalno načelo vladavine prava, koje je sada pravo samo na papiru. Sada na sve strane pršte optužbe o politički nekorektnom ponašanju, što uključuje radnje, javne izjave i fraze izvučene iz konteksta na društvenim mrežama, bez ikakvog suda, istrage i sudske zaštite i bez prava na apel na Prvi amandman. Ovi „zločini“ odmah dovode do usvajanja protupravnih represivnih mjera. Najblaže što se može dogoditi je da se osobi jednostavno zabrani pristup društvenim mrežama, ali joj se može zabraniti da radi u profesiji, da se bavi s politikom, da peče kolače u svojoj privatnoj pekari ako je odbila ispeći poseban kolač za „homoseksualno vjenčanje”, što se zaista dogodilo, općenito, da komunicira s ljudima i zarađuje kruh svojim radom.Osim toga, ne postoji zastara za zločine protiv liberalizma.

Sve velike liberalne povelje, od Habeas Corpusa do Bill of Rights, otišle su u ropotarnicu povijesti. Sloboda govora je pogažena, opet bez sudskog naloga, potajno, ali potpunim uspostavljanjem totalitarne cenzure, koju neki zovu „totalnom tolerancijom“. Liberalizam je uvijek tvrdio kako ima moralnu ekskluzivnost, što je zapravo “liberalni teror” o kojem se govorilo u prošlom stoljeću. No, tek danas je liberalni mainstream gotovo potpuno uzurpirao apsolutnu cenzorsku moć u zapadnim i zapadno usmjerenim medijima cijelog svijeta.

Pogaženi su najvažniji proklamirani principi liberalnog svjetskog poretka, među kojima presumpcija nevinosti. Zakonski izabrani predsjednik Sjedinjenih Država se danas ne može ničim suprotstaviti liberalnoj eliti i medijima koje kontrolira. Ako idu dalje od totalitarnog diskursa, rezultati glasanja birača u Italiji, Mađarskoj ili Njemačkoj se ne priznaju i preziru, baš kao i narodni protesti protiv neprihvatljivog “izbjegličkog” terora.

Orwellova prognoza nije samo potvrđena, ona je nadmašena

Svijet “1984” je prožet lažima i terorom, ali su laži i teror dopušteni. Za provedbu toga imamo institucionalne stranke, vanjske i unutarnje, policiju misli, ministarstvo ljubavi i druge institucije diktature. Moderna liberalna diktatura je anonimna i urotnička. Njezin liberalni teror vlada potajno, a svi zahtjevi za “stvarnim liberalizmom” proglašeni su posebno opasnim misaonim zločinima. Ali to nije najgore.

Čelnici liberalnog Zapada su Putina žestoko opomenuli. Boris Johnson i Donald Tusk nisu čekali da odgovore. Trenutni vladajući „režim“ u Rusiji nazvan je “oligarhijski i autoritarni”, a liberalni Zapad, čiji stanovnici “imaju dva jamca i branitelja društvene slobode – demokraciju i vladavinu prava” – “najbolje je mjesto za početi posao, najsigurnije mjesto za ulaganja, kao i najbolje mjesto za osnovati obitelj i najbolje mjesto za život“.

Oligarhijski autoritarizam je, naravno, loš, pogotovo kada svi o tome znaju više nego dovoljni i njegovom postojanju se žestoko protive. No jesmo li u slučaju modernog liberalizma u boljoj situaciji?

Sva ogromna dostignuća zapadne civilizacije, ogroman novac i nadmoćna ekonomija, sve se danas stavlja u službu modernog liberalnog kriptototalitarizma, čija je glavna zadaća stalno i neograničeno upravljanje osobnim prostorom osobe do potpunog ukidanja tog osobnog prostora i potpune dehumanizacije pojedinca. Naizgled nerazumljiva i besmislena kolosalna uloga koju u liberalnoj izgradnji mira imaju LGBT+, radikalno feministička, veganstvo i druga propaganda uopće nije slučajna.

Čovječanstvo je palo u paklenu zamku, i to gdje je uopće nije očekivalo. Politička korektnost je uspjela zabraniti gotovo sve, a opravdanje je uvijek bilo kriminalizacija diskriminacije – nacionalne, rasne, seksualne, rjeđe vjerske, itd., a stigmatizacija je postala pravilo.

Pod zabranom nisu apstraktna “duhovna ropstva”, već vrlo specifične funkcije ljudskog života, biološke i povijesne, uključujući reproduktivne. Obitelji, javne ustanove i tradicije su stigmatizirane, a uskraćuje se i pravo na samo postojanje spolne razlike. Usput, ovo je već politički nekorektno, jer postoje rodovi, desetke njih, a spolovi ne. Štoviše, sama ideja o postojanju dva spola u homo sapiensa proglašava se kriminalom.

Zapadna civilizacija i njeni intelektualci je u zlatnim vremenima 20. stoljeća sebe voljela nazivati judeo-kršćanskom. Bila je, naravno, kršćanska, sa svim svojim raskolima. Danas su religije “potlačenih manjina”, posebno judaizam i „new age“ sekte, pod zaštitom liberala, dok se kršćanstvo izjednačava s rasizmom, seksizmom, heteroseksualnošću i drugim „zločinima“ protiv liberalnog humanizma, stoga zaslužuje izvansudsku kaznu.

Stoga su Putinove riječi o “kraju liberalizma”, što god on imao na umu, riječi koje su morale biti izrečene u ovom predapokaliptičnom vremenu. Izvan floskula Borisa Johnsona, one zvuče kao novo razmišljanje, vitalno za spas čovječanstva.

Naravno, liberalizam u sadašnjem smislu, totalitarizam, kriminalizam, izvansudski i neljudski liberalizam prožima ne samo Zapad, već i cijeli planet. Okrutnost i destruktivnost svakog od lokalnih liberalizama svaki narod mora prepoznati za sebe.

I riječi da se liberalizam primakao kraju imaju pravo biti izrečene. Usput, osnivač “teorije zalaska sunca” je sam rekao da je prognoza njegova trajanja plus ili minus nekoliko stoljeća. Liberalizam se kreće prema zalasku sunca, jer je njegova sposobnost kao sustava samoorganizacije jedine razumne biološke vrste na planeti Zemlji očigledno iscrpljena. Liberalizam se na svom putu sudario s kulturnim dekodiranjem čovječanstva. To je bilo izravno samoubojstvo liberalizma i zalazak njegova sunca je osiguran.

Jedino pitanje koje ostaje jest hoće li se sam ugasiti, kao pogrešna teorija i praksa, kriminalna i pogubna za čovječanstvo, ili će na samrti sve druge ideologije, prakse, narode i zemlje sa sobom povući u kaos i smrt.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
88 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Sve ono što danas valja u ovoj civilizaciji iznjedrio je liberalizam. Slobodu govora, jednakost pred zakonom, pravo na posjedovanje i zaštitu privatnog vlasništva, pravo na biranje političke vlasti, zaštitu prava manjina. Tko god danas nasrće na liberalizam, čini to s totalitarističkih pozicija. Kad to govori Putin, onda on s tim… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

To što je klasični liberalizam dao čovječanstvu stoji u prvom dijelu teksta, ali i kada je skrenuo u totalitarizam, ili opet komentiraš samo naslov, jer “ti sve znaš” što bi čitao – cit SOA : “Svijet (i Zapad) može spasiti samo liberalizam”… Jesi svjestan uopće što si napisao

URA
Gost
URA
2 godine prije

“što je klasični liberalizam dao čovječanstvu”

nalazi se na jubitou pod naslovom:

Monty Python: What have the Romans ever done for us?

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  URA

Samo što u tiom klipu raspravljaju liberali od kojih se jedan smatra ženom i traži pravo da rađa djecu. Rim je totalitarna, militaristička, patrijahalna, ksenofobna, seksistička oligarhija. Zato je i bio tako efikasan. Liberalizam je najgenocodnija ideologija ikad sprovedena. Ako dvojiš pogledaj stopu nataliteta u zapadnoj Europi koja je poražavajuće,… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Koba

Pogledaj zadnja izvjesca o padu nataliteta u Rusiji i smanjenju populacije pa nastavi misao.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Rusija je što, da nije možda socijalistički diktatora ili pak kapitalistička-oligarhija kontrolirana od strane države. Dok je država dovoljno jaka to nekako i ide, kad oslabi vraćaju se 90-e. Tu su još i “Stanovi” sa kojekakvim kadirovima koji su pod ugovorom s vlasti i čija lojalnost, prema njoj, ovisi o… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Istina SOA, zanemario si prvi dio članka i onda iz konteksta izvukao ovaj drugi. 🙂

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  PPP

Ništa nisam zanemario. Toliko slova na svijetu nema koji bi me mogli uvjeriti da svi problemi svijeta proizlaze iz ekonomskih i političkih sloboda, privatnog vlasništva i zaštite tog vlasništva. Pripisivati liberalizmu totalitarizam!?! Da, može se, ali samo s totalitarističkih pozicija. Na Zapadu to čine također totalitaristi.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nisi ti nista zanemario , ti jednostavno , apslolutno, nista ne razumijes…
Ova hrpa budalastina sto si napisao to potvrdjue…
PS. Kako sezona ?

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik: Svi problemi svijeta ne proizlaze iz ekonomskih i političkih sloboda,privatnog vlasništva i zaštite tog vlasništva, nego iz pretjerane zloupotrebe , krivog korištenja, i nasilnog nametanja istih, a to ti je velika razlika!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
2 godine prije
Reply to  Podravec

Svijetom upravljaju globalisti a dá znáte kako funkcioniraju globalisti, Onda bi vám své bílo jasnije.Onaj tko nezná sto je koncept zajednicke sigurnost i své opca teorija upravljanja koja ima 6 kljucnih tocaka, tak nikad nece své to shvatiti nití razumjeti, moze citati dan i noc informacije a ničem nerazumi.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Milance iz Ceske Daj molin te C/P od tih 6 točaka. Hvala

CRV CRO
Gost
CRV CRO
2 godine prije

Svjetom upravljaju budale i pijanci drogerasi kojima nikada dosta para pa ih i stampaju bez pokrica u stvarnoj ekonomiji ne bi trebali POSTOJATI toliki dolari a bogami ni evri NARAVNO DA TI DOLARI PROIZVEDU RAT NA PLANETI ZEMLJI I TO JE TAJ GLOBALIZAM PO MENI I MOM USKOM GLEDANJU NA… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  CRV CRO

Jes, vala.
Deplasirano. 😊

URA
Gost
URA
2 godine prije

Svijetom upravljaju globalisti sa dužim i kraćim repovima
pa ih zovemo reptilima ilitiga gmazovima

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  URA

URA, uzmi dnevnu dozu ljudi guštera, po mogućnosti analno, i pedaliraj na portale tipa Novi svjetski i Transformacija svijesti i ostale stranice za kre*ene

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Podravec

Podravec
tako je. Problemi proizlaze iz izopačenja liberalnoga. Odnosno iz totalitarnoga.

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U tome i jeste kvaka, na zapadu ostrasceni totalitaristi brane imaginarni liberalizam. Liberalizam kao i ostale ideologije do danas nije dao resenje, to jest obesmisljen je.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Najbolja fora je to da su najbogatiji ljudi na svijetu postali “pobornici” socijalizma. Npr. sad su Soroš, Koch braća, vlasnici najvećih medijskih kuća, “programeri” iz silikonske doline postali predstavnici proleterijata.
I tupani im još i vjeruju.
Cirkus 😄

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Iza_horizonta Georg Soros i Charles Koch upravo su objavili kako su postali mirotvorci. Zajedno će financirat novi CFR za miroljubivu vanjsku politiku SAD kako bi prestali beskonačni ratovi koje Amerika od svoga postanka vodi. ☺ A šta se socijalizma tiće tu je Zuckerberg najveći zagovornik UBI (Universal Basic Income), ono,… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Moreno

Pax judeica !

URA
Gost
URA
2 godine prije
Reply to  Alen

bolje
Pax judeica
Pax americana
nego
pax pistaći turbana

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Socijalizam i liberalizam su suprotnosti. Ti ljudi sebe nazivaju filantropima. Njihova ideja je kupovati socijalni mir i upravljati društvenim kretanjima pomoću moći koja proizlazi iz enormnih količina novca kojeg posjeduju. Osnovna ideja socijalizma je upravo u sprječavaju mogućnosti akumulacije novca (moći i uticaja) u rukama vrlo malog broja pojedinaca. Tako… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Koba

Svaki pokušaj ostvarenja ikakvog socijalizma je završio s hiperinflacijom, osiromašenjem i diktaturom.

URA
Gost
URA
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

na nekim primitivnijim mjestima i ratom

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Što reće do don’t cry Argentina. Završilo je kako je završilo, na pogreškama se uči. Borilo se protiv teškaša koje je pobjedu skupo platio, rekao bi samouništenjem.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Pravdaš liberalizam na isti način kako je Babić gori u članku pokaza pravdanje nacizma. Te slobode u liberalizmu, zaštita privatnoga vlasništva itd . . . je potpuno isto ka rad za zajednicu od koje svi dobivaju isto u komunizmu. U članku se opisuje stvarnost u ovome trenutku, a ne… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno
“…Nejasno je kako uopće barataš pojmovima ..”
Ma barata on pojmovima, ali su mu pojmovi nejasni. 😊
I tako, po tko zna koji put, komentatori, umjesto da se nadovezuju na ono najbolje iz drugih komentara, moraju ‘bistrit’ nešto što je rezultat ‘twisted mind a’.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA A nemogu se ne osvrnit na tvoje komentiranje YU . . . koji je po tebi prij bija bogatiji dio Europe, a danas crna rupa . . . aj daj objasni kako je to sad gore kad se bankarstvo “liberaliziralo”, došle su strane banke, tržište se liberaliziralo, čak i… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno Dok si ti ‘navigava’ i mlatio pare po trulom liberalnom Zapadu, ovdje se nije ‘liberaliziralo’ bankarstvo. Ono što se dogodilo jest pljačka. Naime, po Zakonu o pretvorbi i privatizaciji se banke nisu mogle privatizirati, nego je Zakon rekao da će se o bankama donijeti posebni zakon, koji ni danas,… Pročitaj više »

URA
Gost
URA
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

reko ti ja dvno
da dobro pišeš eseje
ovo bi moglo ići za članak

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Sve si točno napisa, pa i neke sitne detalje koje nisan zna. Ali problem i je u tome šta se pljačka odvijala pod egidom liberalizma odnosno otvaranja tržišta di je “slobodno tržište” samo bila krinka za uništavanje i pljačku. Pa Marković je za privatizaciju banaka i liberalizaciju odnosno otvaranje… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Moreno

SoA I šta se tiće zapada, je plovija san na firmama zapadnih država, također radija san za druge i u Hrvatskoj i danas radin sa mojom tvrtkom uredno registriranoj u Hrvatskoj pa upravo zbog toga možda vidin stvari drugačije od onih koji su odavna ili jučer išli u Njemačku, onih… Pročitaj više »

Dino
Gost
Dino
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Zanimljiva rasprava SOA-e i Morena. Nije dovoljno da neki ekonomski sustav bude dobar u teoriji. Treba se dokazati u praksi, a to je najteže, jer mora biti imun na nezajažljivu, megalomanski ljudski narav. Kao što SOA piše, liberalizam je ima dobrih strana i dobro je zamišljen, ali u praksi se… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik Bravo!

Jozo
Gost
Jozo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Liberalni troll

Dino
Gost
Dino
2 godine prije
Reply to  Jozo

Jozo, a da umjesto vrijeđanja (koje je u suštini opet trolanje) ponudiš neku konstruktivnu opciju i argumentima objesniš po čemu je ona bolja ? Zamisli koliko bi to podiglo kvalitetu rasprave.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

“, ili će na samrti sve druge ideologije, prakse, narode i zemlje sa sobom povući u kaos i smrt.” Mislim da na ovo pitanje ne treba cekati odgovor pa valjda je vidljivo da je liberalizam već sad unisto vise od polovice svijeta a liberalni sizofrenicari će i ono sto je… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Alen

A liberalni peder je i dalje peder..

URA
Gost
URA
2 godine prije
Reply to  Alen

važi i za turbanaše

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen
Vala, što jes’ – jes’.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Liberalizam u današnjem obliku je ustvari i izmišljen da propadne da bi se otvorio put nekoj od represivnih ideologija. Namjerno su napravili “prevelike slobode” i maksimalno forsirali pogrešne stvari da sistem ne bi funkcionisao i da bi stvorio gađenje kod naroda. Planirali su za početak da narodu kao rješenje ponude… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Iza_horizonta Pa ja nebi reka kako je liberalizam smišljan da propadne, nego je smišljan isto ka i svi ostali -izmi u svrhu vladavine. Jasno, ljudi najprij krenu sa idejama koje u pravilu nisu nužno loše niti ih pokreću ljudi sa zlim namjerama međutim dok su te ideje u začetku pojavljiju… Pročitaj više »

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno – Lijepo pišeš. Samo nastavi tako.

Zsphere
Gost
Zsphere
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno Odlican komentar 👏!

Dino
Gost
Dino
2 godine prije
Reply to  Moreno

Jako dobro napisano. Jedino je upitno tko će bit referenca za odredit tko je psihopata. Ti Moreno ?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Da , ta prijetnja je već poznata svima razumnim ljudima , nista drugo se ni ne moze ocekivati od sizofrenicnih liberala.. Nadam se da razumijres da će nestati i liberealnih šizofrenika ako dodje do rata ? Ali naravno da to šizofrenike ne dotice.. Ipak su liberalni , ziv-mrtav – pravo… Pročitaj više »

URA
Gost
URA
2 godine prije
Reply to  Alen

“Nadam se da razumijres da će nestati i turbanaških šizofrenika ako dodje do rata ?”

ovo je samo citat mog prethodnika
pun ljubavi i razumijevanja za bližnjega svoga
u duhu političke korektnosti
narafski

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  URA

Njih prvih , ako nisi znao !

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Alen

Setih se prorocanstva drugarice Vange.
U Jevropi ce izbiti rat izmedu fasista i muslimana. Kad se ovi istrose ce doci komunisti i 2033 ce se komunizam siriti iz Evrope na celi svet.
Iz usta drugarice Vange u Allahove usi 🙂

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Malo je fulala , rat je izmedju evropljana i muslimana , ne u evropi..
Neće doći komunizam već jedan kudravi gaučo , koji će opet uspostaviti svoj “komunizam”…

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Liberalizam je nosio seme svoje propasti u sebi.
Sveta sloboda govora? OK, ali to znaci i svetu slobodu ubedivanja. Ko moze ubediti? Onaj koji moze kupiti propagandu.
Koji je mokri san kapitalista? Monopol i maksimalna sloboda za njih. U procesu kupljenja sebi „slobode“ sebi su ubili liberalizam.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Komunizam nije pao s neba. Nadograden je na liberalizam. Primetio je da sve one teoretske slobode koje vaze za sve u praksi ne va vaze za one bez novca. Hajde, putuj i „ostvari sebe“ ako nemas novca. Svrha nacionalizacije je bila delimicno da se preuzima profit i time raspodele sredstva… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Liberalizam je zapravo pao 1920-tih. Drzave blagostanja zapada su nastale zbog straha od komunizma. „Delite ili cemo vam uzeti sve“. Sa sirenjem Revolucije iz Moskve je pretnja delovala verodostojno, pa su delili. Inace se ne bi desilo nista. Sad nema pretnje pa nestaje srednja klasa Zapada. „Oziveo“ ga je Reagan.… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Sta je gadno je da ne dolazi socijalizam, vec fasizam.
Kad mi zelimo smrt Murike ne marimo za zivote pojedinacnih amerikanaca. Nama je to teoretski.
Tako je to i rusima i svima kojima destabilizuju Evropu.
Ali ako je blesava, ako nije u stanju spreciti to, sta se tu moze?

Muppet show
Gost
Muppet show
2 godine prije

Liberalizam je ziva kuga i kolera drustvenog stanja uma. Od mocne skandinavije i vikinga su stvorili totalno zbunjenu djecu koja vise ne znaju hoce li piskiti stojeci ili sjedeci. Totalni uzas mega reklamiranja pride i transformersa kako Putin kaze. Od svih sloboda izbora i ponasanja na kraju dobijete mentalno zbunjene… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  Muppet show

Prava i dobra analiza! A ovo “ovce koje biramo liberalnu kugu”- mozda precizirati: na jednoj strani imamoo liberalne kuge a na drugoj uplaseno stado kastrirano i uplaseno koje je napustilo svaki pokusaj pobune. Ne buno se stado jer liberalna kuga urla automatski: fasistiiiiiii, katolibaniiiiii, homofobiiiii, ksenofobiiiiii, naciiiiii. A mi malo… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra
2 godine prije

Koji je akronim riječi liberalizam?

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Zloupotrebe liberalizma su na umoru….liberalizam nikada neće prestati postojati jer napredne ideje i želj za napredkom nikada neće prestati da se rađaju.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  Siniša

Kakva je veza izmedju zeljje za napretkom i divljackog liberalizma?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Samo da ne ostane neizrečeno – a propos Putinovog o smrti liberalizma – da ne bi liberalizma, nikad ruska država ne bi postala vlasnik polovice Agrokora i nikad ne bi ruska država postala koncesionar poljoprivrednih površina pola Baranje i pola Vojvodine. Niti bi Kinezi gradili Pelješki most, niti auto cestu… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da ne bi liberalizma ne bi se Rusija posle pada CCCP vratila u prvobinu zajednicu. Savetovali su im Momci sa Harvada sta da rade. Putin je izmislio drzavu ponovo iz blata. Da ne bi liberalizma ne bi umirao Zapad. Nisu oni postali globalisti iz humanizma, vec iz pohlepe. I pohlepa… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Ako Zapadna elita želi humanistički globalizam i ljudska prava nek izjednači životni standard i prava u zemlja na periferiji kapitalizma sa standardom i pravima u njegovom centru. Sve drugo je paravan za radne snage i sirovina.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Niti bi naša, domaća, građevinska industrija nestala.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Koba

Zanimljivo je kako bi komunisti uvijek nesto izjednacavali, dijelili tudje, nezaradjeno..

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Rođo sve što imaš imaš zahvaljujući zajednici. Sva imovina i sav kapital koji je na tebe uknjižena vrijedi onoliko dugo dok postoji onaj koji garantirani za njega, a to je država. Na to se možeš posjetiti svaki put kad ti stigne porez i kojekakve zamjene za njega. Probaj jednom ne… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
Znači, kod nas su na vlasti – komunisti?
Uzimaju tuđe, zajedničko, s malim izmjenama – dijele – sebi?

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

ok,al cikaska skola je imala drugi cilj,velika ruska prostranstva uvozom liberalizacije u Rusjju, ops,pojavise se bolji igraci.

Dino
Gost
Dino
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Haha … u sridu ! Svi oni koji ne vole zapad zbog liberalizma, nikako da shvate da su i Rusija i Kina također liberalne zemlje.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Dino

Oooo, mudrosti… Kina je socialisticka. Drustvena kontrola nad sredstvima za proizvodnju. Neki bi rekli drzavni kapitalizam. Ali nema veze, profit ide drustvu i drustvo se gradi. Koka nosi jaja. Rusija je… ako je fasizam sprega vode i krupnog kapitala… onda je paternalisticki fasisticka. Ali nema veze. Koka nosi jaja. Bolje… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

I pokazao si koliko pozanjes svoju liberalnu ideologiju proglasivsi Kinu i Rusiju liberalnima.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Politicka korektnost je mislim posledica ocaja. U Svedskoj je nastao „stid od letenja“. Ohrabreni su samozvani avangardisti da mobuju one koje lete avionima jer je to stetno za prirodu. Mozda jeste, ali da se ne lazemo, drzava je pokrenula i podrzava to da bi mogla oporezivati s obzirom na „ekologiju“.… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Kao sto postoji ekstremisticki islam, postoji i ekstremisticki liberalizam.
Ovo nije sund, vec mapa svetskog istrazivanja mnjenja.
Ekstremni liberali su u gornjem desnom uglu.comment image

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Aha. I sta kaze ovo? Kaze da su sekularni. Sto je dobro. Ali kaze takoder da su izgubili vrednosti prezivljavanja i sve im je u samoizrazavanju. Laicki: Ljudi su odlepili. Materijalne stvari kao voda i hrana ih ne zanimaju jer ih uzimaju zdravo za gotovo. Sve im se vrti oko… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Tvoja karta liberalizma je dokaz sam po sebi. Najliberalnije zemlje su najbogatije.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bilo nekada. Etika Protestantizma i Duh Kapitalizma. Protestantizam je stvoren po narudzbini kapitalizma u nastanku. Ne bi Luther preziveo da ga nisu stitili princevi i trgovci. I bilo je, bez sumnje. Ekonomicnoscu i radnom disciplinom – osnovama protestantizma – su osvojili svet. Samo sto sada vise nisu. Sada su lenji… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Uvečavanjem razlike teorije i prakse logično vodi odumiranju. I ništa zbog toga, evolucija i dalje teče

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Hoce, povuci ce. Preciznije-vec povlaci.. Nas!

Far
Gost
Far
2 godine prije

Evo ovako, liberizam jako dobro funkcionira u uslovima u kojima 10 ljudi žive u kući sa 10 toaleta. U takvim uslovima svatko može] živjeti svoj liberizam, odnosno može koristiti svoje resurse (toalet] po sopstvenoj volji. Ukoliko živite u kući sa samo 2 toaleta I istim brojem ljudi, onda možemo zaboraviti… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Far

Far Koliko se ja sjećam, raspodjela je imanentna – socijalizmu. Pa bi se 2 wca dijelila na 10 ljudi, dok se ne bi izgradilo još 8. Još 8 wca do komunizma 😊. A ljudi teško trpe… A još je teže ako počneš sa socjaliznom i gradnjom wc a, a ljudi… Pročitaj više »

stella artois
Gost
stella artois
2 godine prije

ja se slazem sa svim gore navedeno ali se makar potrudite zapisati datum pocetka kaosa vec godinama slusam evo.ga samo sto nije pocelo je pa svaki treci komentar pljuc a ono Sve je isto ko i lani

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  stella artois

Haos je poceo 1984 kad je Reagan objavio „ekonomiju koja kaplje“. Pusti bogate da se bogate jer ce nesto da kaplje i sirotinji. Slabo kaplje i kao sto znamo umeju mase biti iritirane zbog toga. 1990, padom CCCP, su jenki proglasili unipolarni svet i odlucili da implemetiraju to svuda silom.… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

89 je neki Fukyama objavio kraj istorije; pobedu liberalizma zauvek. Sad je Putin objavio kraj liberalizma i vidi kako su se uzbudili. S pravom. Kad je Putin objavio 2007 da ce okoncati unipolarni svet je to delovalo prepotentno. 2017 mu je objavio kraj. I cinjenice potkerpljuju to. Putin ima neprijatnu… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
2 godine prije

Oba palca gore za autora. Potpisujem svaku rijec, s time da je on to puno bolje formulirao nego bih ja (mislim na jucerasnji i danasnji clanak). Konacno netko, tko ima svoje stavove, drzi do njih, i argumentira zasto. Smijesni su mi domaci ‘desnicari’, sa svojim majicama, natpisima, znackama, koje, kad… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

neka slobode svakome ali sloboda ima svoja ogranicenja. liberalizam je protivan kolektivizmu a kolektivizam je taj po kojem mladi skrbe za stare. krajnji liberalizam znaci svatko za sebe. moze liu se biti toliko liberalan da odbijemo uzdrzavati stare i hraniti djecu?

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Liberalizam je za decu i seoske budale. Liberal je naivac koji tera sebe u cosak i kaze „ne“ svemu. Misli da je centar svemira i da njegova prava nemaju kraja. Duznosti nema, samo prava. Da se prava drugih mogu sudariti sa njegovim mu nije palo na pamet. Dok mu ne… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik