Lider Nizozemske protivi se pridruživanju Ukrajine do 2030. godine

10 komentara

Određivanje konkretnog datuma za proširenje EU nije mudro, upozorio je holandski premijer Mark Rutte dok se otvoreno protivio planovima Brisela da do kraja decenije primi zemlje poput Ukrajine u blok.

“Nije pitanje kada su zemlje spremne; pitanje je da li su zemlje spremne”, rekao je Rutte u četvrtak na marginama samita Evropske političke zajednice (EPC) za NOS.

Rutteovi komentari dolaze nakon što je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio da želi da Kijev postane dio EU do 2030. godine, jer blok pokušava spriječiti Rusiju i Kinu da prošire svoj utjecaj u Evropi.

Ali odlazeći holandski premijer je insistirao da pristupanje zemalja u uniji bude u skladu sa vladavinom prava, što znači da Kijev „mora da ispuni hiljade uslova da bi se pridružio“, i da se ne mogu praviti ustupci u vezi sa tim zahtevima.

Osim toga, Rutte je naglasio da čak i ako sve zemlje koje žele u EU, kao što su Ukrajina, Moldavija, Gruzija i balkanske države, uspeju da ispune sve uslove, sama EU još nije spremna da primi nove članice.

“EU ima 27 država članica, a ako se doda još zemalja, donošenje odluka i sve vrste drugih stvari će postati još komplikovanije”, rekao je Rutte.

Prethodno je sumnju u članstvo Kijeva u EU iznio i bivši predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, koji je u četvrtak u intervjuu za njemački list Augsburger Allgemeine rekao da Brisel “ne bi trebao davati nikakva lažna obećanja ljudima u Ukrajini” .

Juncker je naglasio da je Ukrajina “zemlja koja je korumpirana na svim nivoima društva” i da joj se ne može dozvoliti da uđe u blok ako prvo ne sprovede “masovne” reforme.

U međuvremenu, čak su i ukrajinski zvaničnici istakli da Kijev treba odlučno da se pozabavi korupcijom u zemlji, jer je ona takođe ometala Ukrajinu da dobije finansijsku pomoć iz inostranstva kako bi pomogla u njenom tekućem sukobu sa Rusijom.

Nakon što američki Kongres nije uključio bilo kakva sredstva za Kijev u svoj najnoviji zakon o vladinoj potrošnji, ukrajinski poslanik Yaroslav Zhelezniak izjavio je da je “najveća (javna) pritužba na [Ukrajinu] korupcija”.

Wall Street Journal je nedavno izvijestio da zbog obustave američke pomoći Ukrajini, u Kijevu raste zabrinutost zbog mogućnosti da se zemlja suoči s finansijskim nedostatkom, što bi ugrozilo plaćanje svojih državnih službenika. Ukrajinski zvaničnik je sugerirao da bi Ukrajina mogla upravljati svojim finansijama do oktobra, a možda i novembra i decembra, ali bi održavanje operacija nakon te tačke moglo postati sve izazovnije.

Mark RutteNizozemskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
404
6 mjeseci prije

Zapadni anglosaksonski rasisti su Ukrajince potrošili ko kurvve, i sad jih odbacuju.

tihobl
6 mjeseci prije

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je Kijevu još jedan sustav protuzračne obrane Patriot za nadolazeće zimske mjesece.

Ja mislim da je to svabama poslednji patriot (jedan su vec prebacili u Poljsku). Iris-T nemaju ni jedan, sve su prebacili nacistima u Kijevu. Njemacka ce biti razoruzana do kraja.

hiber
6 mjeseci prije

Nema pojma. Jedini uvijet je da pobjede Rusiju. Tada se svi pridružuju Ukraini, inače će im Ukraina nažuljat leđa.😡😡😡

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Za koga je to iznenađenje 🤔 ?

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Prvi Mađari, pa Poljaci i Slovaci, nešto malo po ulicama Njemačke a sada i Niskozemci. Ma tko si sada ti mali mišu? Zar misliš da je Van Derova neka faca pa će ona odlučiti? Za takve stvari tu je “starački dom u bijeloj kući” u Washingtonu i bit će kako djeda kaže.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Ti si nova glooperda? Polupismen.

Bogo
6 mjeseci prije

Ma koja borba protiv korupcije hahaha kao Hrvatska je riješila taj problem pa je ušla u EU?!?

Treba, prvo, prihvatiti lgbt terminale, imigrante iz muslimanskih zemalja, a korupcija… bitno je da su ti koji korumpiraju iz blackrocka i iz onog drugog fonda a ne neki tamo lokalni Ukrajinci ili nedajBože Rusi

gigi pinna
6 mjeseci prije

Pa naravno da ukrajinski mamlazi neće nikad postati članice niti EU-a, niti NATO-a: tim članstvom su ih zapadne sotonjare samo ložili na Ruse. Do 2025. će Ukrajina ili potpisati kapitulaciju, naravno pod ruskim uvjetima, ili će nestati kao država. To im je poručio, a naše mainstream PRESStitutke uredno izignorirali, najbolji diplomat svijeta zadnjih par desetljeća.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI