Lideri EU zaprijetili su da će nas ‘politički silovati’

Viktor Orban
44 komentara

Nekoliko šefova država EU direktno je poručilo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da će srušiti mađarsku ekonomiju ako blokira paket ekonomske pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura (54 milijarde dolara), otkrio je njegov savjetnik Balaž Orban.

Lideri EU su ranije ovog mjeseca potpisali ogroman četverogodišnji paket pomoći, nakon što je mađarski lider ukinuo svoj veto u zamjenu za neke manje ustupke od 26 drugih zemalja članica bloka. Ovi ustupci uključivali su godišnju debatu o njegovoj implementaciji i obećanje da će se nakon dvije godine preispitati njegov uticaj na budžet EU.

Prije nego što je paket odobren, Financial Times je izvijestio da je Evropsko vijeće izradilo plan za smanjenje finansiranja Budimpešte i smanjenje mađarske ekonomije ako Budimpešta zadrži veto. Balaž Orban, koji nije u srodstvu s premijerom, rekao je u subotu za austrijski Exxpress da je više lidera EU pozvalo Viktora Orbana i “nevjerojatno mu rekli upravo ovu prijetnju”.

“Veći političari su zvali mog premijera i otvoreno mu to objasnili”, rekao je Orban za novine. “Odbili smo ovaj pristup. To je u suprotnosti sa osnovnom idejom EU. Ovo je de facto političko silovanje.”

U razgovoru za francuski časopis Le Point nakon objavljivanja članka Financial Times-a, Viktor Orban je optužio Evropsko vijeće da ga pokušava “ucjeniti” . On je insistirao da je plan Vijeća stvaran, ali nije rekao da li su mu prijetili šefovi država EU.

Prema Financial Timesu, EU je planirala povući sredstva iz Mađarske, čime je ometala njenu sposobnost da subvencionira direktne strane investicije i na kraju srušila vrijednost mađarske forinte. Evropski savet je odbio da potvrdi ili demantuje postojanje plana, rekavši za novine da ne komentariše curenje.

„Jasno smo stavili do znanja da se ne plašimo“, rekao je Orban za Exxpress. “Mislimo da je mađarska ekonomija dovoljno jaka.” Ustupci koje je Mađarska dobila su značajni, rekao je, jer će Budimpešta sada “dobiti informacije o tome šta se dešava sa novcem i o tome ćemo moći razgovarati svake godine”.

Viktor Orban i njegovi zvaničnici su više puta tvrdili da se Ukrajina ne može nadati porazu Rusije na bojnom polju i da antiruske sankcije EU više štete bloku nego Moskvi. U govoru ranije ove sedmice, Balazs Orban je optužio evropske lidere da služe interesima Washingtona, a ne svojim vlastitim financiranjem Kijeva, izjavivši da je “Evropa u osnovi bacila na koljena zbog stava SAD-a”.

eumađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Početak kraja EU.
Jer Mađarska uskoro neće biti jedina.
Uzaludno je EU čuvati bratstvo i jedinstvo svojih naroda i narodnosti – vidimo kako je to završilo u SFRJ kada te jači tlači.

Damir
2 mjeseci prije

Prljavi poslovi, tko god nije sposoban samostalno živjeti vlastiti život već ga predati u ruke prljavog sistema završava na gnojištu, ako se u međuvremenu na osamostali.

tihobl
2 mjeseci prije

Orbanu su rekli: sjecas li se kako su usli tenkovi 1956. kad ste bili neposlusni? Tad ste dobro prosli.

xyz
2 mjeseci prije

Normalno da zapadna propaganda i politika histeriziraju, jer jih je smrtno strah odaziva vlastite populacije, koja dobiva sve više dokaza o njihovim lažima i spetkarjenju. Oni ne uništavaju toliko Rusiju, koliko uništavaju vlastite države i vlastite državljane.

noppo
2 mjeseci prije

Neka EU kazni Mađarsku. Bit če to još jedna pucnjava v koljeno. I vjerovatno početak kraja EU koja če vjerovatno sljediti sudbini SFRJ.

xyz
2 mjeseci prije

Živjeli smo u kakvoj takvoj Jugoslaviji ali nikad se nijedan narod ili republiku nije ucjenjivalo ili joj pretilo, kao što Brisel preti Mađarskoj. A jugoslavenski državni novac se je najprije i najviše djelio nerazvijenim područjima.

Sparkling
2 mjeseci prije

Tek kada javno priznate kako je došlo do oštećenja na Sjevernom toku 2, i zatražite odštetu od počinitelja, tek tada možete uzeti u obzir ravnopravan razgovor s Mađarskim rukovodstvom.
Do tada svaki ozbiljan političar koji drži do svoje reputacije i malo poštenja ima vas pravo smatrati izdajicama i manipulatorima na štetu populacije koju kvazi predstavljate.
EU nema nikakvu stratešku važnost (ni političku ni vojnu) jer ne upravlja i ne kontrolira svoje resurse koje je prepustila “izuzetnima”. I dok taj problem ne riješi samo će još više zaostajati za globalnim konkurentima. Samo povratak ili pronalazak dostupnim i lako dobavljim energentima bez ucjena može opet donekle EU vratiti ili zaustaviti korak prema provaliji u koju je krenula.
Lp

oli
2 mjeseci prije

Ok unistite mi pravac BRIX

Vale
2 mjeseci prije

” Ustupci koje je Mađarska dobila su značajni,….” Ta obećanja dobijena od EU vrede još manje nego obećanja Rusiji da se NATO neće ni pedalj širiti prema Istoku. Obećanje, ludom radovanje.

Max
2 mjeseci prije

Lideri EU su inače skloni sodomiji.

vanja
2 mjeseci prije

Сећам се еуфорије мађара кад су улазили у нато и унију и стварно медени месец увек буде добар,али цену плаћаш остатак живота.Сад их ебу ко каубој коња,али они не смеју ни да помисле о свом изласку.

Zimek
2 mjeseci prije

Halooo???
HUexit.

Petar Pan
2 mjeseci prije

Bravo Orbane, ne daj se !!!!

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Sad je sa dve godine zakasnjenja, pukao skandal (iz Marta 2022) jer je tada u vreme posete pape bio pomilovan jedan pedofil!
To je uradila tadasnja predsednica Madjarske, ali sad hoce odgovornost da nakace Orbanu!
Iako nema veze sa tim uz ime Orban imate hast tagove pedofil, ostavka i slicno.
Ali ipak necemo siriti teorije zavera, sve je to “slucajno”.
I to kako Vatikan brine za “svoje” pedofile, vise nikom nije ni cudno, jednostavno to je njihovo opredeljenje, neodvojivo od same pomisli na Vatikan.

Hogar strasni
2 mjeseci prije

Nije mi jasno sta radi jedna lijepa, kulturna zemlja i prekrasan grad Budimpesta u dekadentnoj krcmetini eu smradova iz Brissela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI