Luksuzni brendovi zaustavljaju prodaju u Rusiji

Gucci
40 komentara

Gucci, Louis Vuitton, Chanel i Cartier prestali su sa radom u zemlji usred ukrajinskog sukoba.

Nekoliko velikih luksuznih brendova najavilo je kasno u petak da će zatvoriti svoje prodavnice i obustaviti rad u Rusiji. Oni su naveli logističke poteškoće i zabrinutost za bezbjednost osoblja usred invazije na Ukrajinu.

Kering grupa saopštila je da će privremeno zatvoriti svoje butike, uključujući one Gucci, Yves Saint Laurent i Balenciaga, „zbog rastuće zabrinutosti u vezi sa trenutnom situacijom u Evropi“.

LVMH, najveća svjetska luksuzna kompanija po prodaji, sa više od 75 brendova, uključujući Christian Dior, Louis Vuitton i Moet, objavila je izjavu za modnu novinsku kuću WWD. Rečeno je da će njene prodavnice od nedjelje biti privremeno zatvorene u Rusiji.

Francuski luksuzni brend Hermes, proizvođač Birkin torbi, objavio je sopstvenu odluku na sajtu za profesionalno umrežavanje LinkedIn. Rečeno je da obustavlja operacije zbog „trenutne situacije u Evropi“. Njeni predstavnici su izjavili da je kompanija „duboko zabrinuta“, dodajući da je obustavila sve ruske operacije „sa žaljenjem“.

Chanel je najavio sličan potez na LinkedInu nekoliko sati kasnije, navodeći da će njegova prodaja u Rusiji biti privremeno zaustavljena zbog „sve veće zabrinutosti zbog trenutne situacije, rastuće neizvjesnosti i složenosti poslovanja“.

Vlasnik švajcarskog Cartiera Richemont već je odlučio da obustavi svoje komercijalne operacije u Rusiji u četvrtak, „s obzirom na trenutni globalni kontekst“. Rečeno je da će nastaviti da prati situaciju i da će „u skladu sa tim prilagoditi svoje mjere“.

U danima prije nego što su prestali da rade u Rusiji, Chanel, LVMH, Kering grupa i drugi osudili su rat i donirali sredstva ukrajinskim naporima za pomoć.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija i druge zemlje uvele su brojne ozbiljne ekonomske sankcije Moskvi, uključujući zabranu pristupa njenim bankama globalnog platnog sistema SWIFT i zatvaranje vazdušnog prostora za ruske avione. Nekoliko međunarodnih brendova kao što su Apple, IKEA, H&M i Airbnb takođe je obustavilo svoje operacije u Rusiji zbog sukoba.

RatrusijaSankcijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
2 godine prije

Ono što ja vidim, jest, da Ruski narod više neće trošit pare na precijenjene sitnice, iako ih priznajem, i ja volim imati u svom posjedu, nego će se okrenuti pravim vrijednostima, a ne materijalnim. Nije prvi put da im zapad nameće svoju volju.

Svi smo u ovim karantenama imali vremena i prilike otkriti neke zaboravljene stvari. Počevši od vjere, rada na sebi i štednje.

Najviše smo profitirali u spoznaji tko je oko nas i globalno pošten i normalan, a tko nije.

tihobl
2 godine prije

Sad ce rusi kupovati kineske kopije umjesto kineskih orginala i ustedjeti velike pare.
EU ce kupovati rusku naftu plin i ugalj iz SAD, i istresti velike pare.

gargamel
2 godine prije

U moru informacija o sankcijama, najmanje se govori o činjenici da se gas i ostali energenti prodaju ko halva. U Janurau su Rusi kasirali 200 miliona, ovog mjeseca će biti 700 miliona. Samo nebo je granica. Preporuka je da nabavite smederevce i bicikla, a ko ima malo baštice neka sadi kropmpir.

Tupko Glupko
2 godine prije

Ovo će “teško” pogoditi običnog Rusa.
Zatvaraju jer ionako znaju da će im prodaja značajno pasti, taman i da ih ostave otvorenima.

Venom
2 godine prije

E tek sad če Putin da zarati, što su mu onemogučili da kupi torbicu od Louis Vuitton-a. 🙂

Mölltaler
2 godine prije

Nek im se lijepo zahvale što odlaze i zakonom zabrane povratak na minimum 50 godina svakoj kompaniji koja je sada napustila Rusiju.

2 godine prije

JAO! Što če to falit Ruskinjama!

Gorki šećer
2 godine prije

Ne vjerujem da će hodati goli. Baš će prosječnom Rusi nedostajati Gucci i Prada, a bogati će se za sebe pobrinut, baš kako u pjesmi.

2 godine prije

Zapisat ču opšte vidljivo, mada je odgovor Mladenu.
Najviše sam bio u tim krajevima još kao pomorac. Odesa, Mariupol. Tada još Ždanov.
Da, mi, tada još Jugosloveni, večinoma smo dobivali “usluge” đaba. Jer smo napravili čagu.
Uglavnom zakupljivali čitavu gostionu… Novac je došao od zarade na švercu. Uglavnom jeans, Marlboro majice i sl…
I kad si pitao djevojku, kako če dalje?
Zapadnjak če platiti duplo! Samo zato idemo sa njima…
Vremena su druga, a mentalitet nije….

Emiliano Zapata
2 godine prije

He he al’ce da izgube profita.
Neka bas mi drago jer me deru vec vise od desetljeca!

Samuraj
2 godine prije

Zapad je svojim dugogodišnjim “aktivnostima” u Ukrajini napravio to da će Rusija dobiti sve što je ona htjela. A kako vrijeme bude prolazilo sve trenutne galamdžije će polako spuštati svoj gard kada budu osjetili koliko ih zapad “prijateljski” financijski dere.. Polako će “jeftina” Rusija opet doći u obzir. Rusija bez svijeta može, i oni to sami znaju, imaju apsolutno sve, od hrane do energenata najdalje, a trenutni svijet bez nje ne može. Polako. Žao mi je samo ljudi koji pate u ovoj igri.

mrdo
2 godine prije

Blago se Rusima. Proizvođaći tog enormno precijenjenog smeća će zaštititi Ruse od trošenja love na kupovinu tog njhovog enormno precijenjenog smeća.

mrdo
2 godine prije

Blago se Rusima. Proizvođaći tog enormno precijenjenog smeća će zaštititi Ruse od trošenja love na kupovinu tog njihovog enormno precijenjenog smeća.

mrdо
2 godine prije

Blago se Rusima. Proizvođaći tog enormno precijenjenog smeća će zaštititi Ruse od trošenja love na kupovinu tog njihovog enormno precijenjenog smeća

2 godine prije

mrdo, izgledao i ti upao u rupu. I kod mene nije išlo…

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Odlučio ne kupovati proizvode tvrtki koje su uvele sankcije Rusiji! 
Nema više, pa nek’ Rolls-Royce razmišlja…
P.S.
Kum prodaje Alfa Romeo…
Očuvan, vožen samo na kratkim relacijama.
Servis, kuća, servis…

Nena
2 godine prije

Ijuu što će im se osvetiti!!!
Budale zapadnjačke.

nessy
2 godine prije

E sad su Rusi na…stradali, nema vise ogledalca i kamencici za miljune. A vidim da je i Novi Zeland uveo sankcije. Bez EU i USA ruska privreda bi nekako i prezivjela, ali bez Novog Zelanda, najbolje da se odmah predaju.

Čitač
2 godine prije

Svi ćete se vi vraćati skrušeno “…ma znate oni su nas natjerali na to, nebi mi znate,ali morali smo…” Fuj,bljak,licemjeri!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI