Macron izgubio apsolutnu većinu u parlamentu! Članovi parlamenta bježe u novoosnovane ljevičarske skupine

Emmanuel Macron
32 komentara

Emmanuel Macron je izgubio nadmoćnu većinu u Francuskoj Nacionalnoj skupštini, jer se skupina defektora njegove stranke LREM pridružila novoj lijevoj grupi, što je još jedan pokazatelj njegovog vodstva koje slabi.

Sedam zastupnika najavilo je u utorak odvajanje od Macronove, La Republique En Marche (LREM), rekavši da će se pridružiti novoosnovanoj skupini “Ekologija, demokracija, solidarnost” (EDS), koju sada čini 17 parlamentaraca koji su usmjereni prema više lijevo-orijentiranoj politici.

“Ja sam ljevičar. Da bih ostao takav, moram napustiti LREM”, rekao je jedan od otpuštenih zastupnika, Aurelien Tache, listu Le Journal du Dimanche.

LREM-u preostaje samo 288 zastupnika, a Macronu je potrebno 289 zastupnika za postizanje većine u donjem domu parlamenta. Macronova se vlada vjerojatno još uvijek može osloniti na podršku centrističke stranke Mo Dem, ali gubitak većine za predsjednika pružit će im više utjecaja na politiku.

Prebjezi su još udarac za Macrona, dok je on pokušavao vratiti zaustavljenu političku agendu natrag na pravi put, nakon tjedana protesta protiv mirovinskih reformi, destabilizirajući prometnih štrajkova i više od godinu dana protuvladinih demonstracija Žutih prsluka.

Kao i mnogi svjetski čelnici, kriza Covid-19 ponudila je Macronu iznenadno povećanje popularnosti u ožujku, jer je pandemija napredovala i vlade su bile prisiljene brzo djelovati. Macronova se ocjena odobravanja popela na između 46-51 posto tijekom mjeseca.

Zadovoljstvo s francuskim čelnikom bilo je kratkotrajno, jer je njegova popularnost pala u travnju za osam bodova, na 43 posto; mnogi su bili nezadovoljni njegovim postupanjem u vezi epidemije Covid-19, koja je u Francuskoj odnijela barem28.000 života.

Nova skupina EDS-a kazala je da neće biti “ni s većinom, ni s oporbom”, već da će glasati u skladu s vlastitim političkim planom.

emmanuel macronIzboriLREM
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
3 godine prije

Off topic tema: Narativi Dragi čitaoci portala Logično, pokušaću sa što manje riječi opisati jednu mnogo, mnogo bitnu i kompleksnu temu koja bi zahtjevala puno stranica. Minimalistički tekstovi koji daju ispravne konture mozaika su nekad bolji od kompletnih tekstova, jer oni podstiču ljude da sami kompletiraju “slagalicu”. Proces saznavanje jedne oblasti se lako primjeni i na druge, i zato je proces dolaska do otkrića često važniji od samog otkrića, zato što se može univerzalno primjenjivati… Jedna od osnovnih stvari koju svako mora da nauči da bi bolje spoznavao svijet oko sebe su ‘narativi’. Zašto su oni bitni? Zato što cijelo društvo pokreću priče. One nas okružuju raznim oblicima i kreiraju naše predstave o svijetu. Većina ljudi kad nešto priča to ima određenu temu i ta tema obično ima jasnu svrhu. Ali imamo “priče” koje osim teme imaju i neku drugu svrhu u pozadini. Ta ‘svrha’ je prikrivena i ona upućuje… Čitaj više »

Ana
3 godine prije

A Modem i Agir? Ali nije vjerovati nikome od njih ni kad darove donose!

istrazuj
3 godine prije

“Ekologija, demokracija, solidarnost”
Cim vidim ovakvu krilaticu – dobijem poriv na povracanje.

Dakle i ovde je ocito po srijedi – malo mjesanje karata – nakon ocito lose organizovane prevare/pljacke/i pripreme za genocid ljudske rase – pod nazivom “pandemija Covid19″…
Oni koji su i doveli Makarona na vlast (francuska zionisticka (mozda i najmocnija!) organizacija CRIF) – odlucili su da malo prave “revoluciju” u Francuskom parlamentu, kojeg ocito – totalno kontrolisu – jos od doba tzv “Francuskih revolucija”!
Dno….
Ne kazem, bice vjerovatno onih koji ce i povjerovati (po 1000diti put!) i u ovu cionisticku “revoluciju” – medjutim ja im ne vjerujem.
Cini mi se da im i oni tzv “Zuti prsluci” ne vjeruju!
(To donekle uliva nadu u opstanak ljudske rase.)

Smatram da je i ovo – obicna tzv “geopoliticka farsa”
Ovde sam detaljnije opisao sta smatram tzv “geopolitiku” danas:
https://www.logicno.com/politika/veliki-obrat-u-libiji-haftar-izgubio-kljucnu-vojnu-bazu.html

Patriot
3 godine prije

Ovaj baboljubac Rotsildova pudlica ima da bjezi glavom bez obzira kad krenu pobjesnjeli Francuzi. O da, biti ce gadno u Francuskoj.

BanOvan
3 godine prije

Lako je meni za BaboYepca, njega ce da tjesi “maman Brigitte”

Max
3 godine prije

Bježe junačine ostat će samo micron i supruga.

Bosanac
3 godine prije

Bgm-i Bankari nisu zadovoljni Macronovom reformom penzionog fonda….pa ga malo opominju 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI