Macron je napravio ‘moralnu grešku’

Benjamin Netanyahu
13 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je zapadne lidere da ne pokleknu pred pritiscima onih koji pozivaju na prekid vatre u Gazi, rekavši da je francuski predsjednik Emmanuel Macron “pogriješio” pozivajući IDF da prestane s bombardiranjem civila u palestinskoj enklavi.

Tokom konferencije za novinare u subotu, Netanyahu je rekao da Izrael “stvarno čini sve kako bi minimizirao štetu civilima”, ali neće dati Hamasu “licencu” da ubija svoje građane bez odgovora, navodi Times of Israel.

Makron je u petak za BBC rekao da “jasno osuđuje” napad Hamasa na Izrael. Međutim, on je takođe rekao da su “de facto – danas – civili bombardovani”, ističući da “za to nema razloga i legitimiteta”, pozivajući Izrael da prestane. Dodao je da je humanitarni prekid vatre jedino rješenje za zaštitu svih civila u Gazi.

Komentarišući Macronove primjedbe, Netanyahu je rekao da je “napravio ozbiljnu grešku, činjenično i moralno. Hamas sprječava evakuaciju civila, a ne Izrael.”

Tvrdio je da je Hamas pucao na bezbjedni koridor postavljen za evakuaciju sjevernih Gazana i koristio stanovništvo enklave kao živi štit. Netanyahu je tvrdio da, dok su Hamasovi militanti gađali i ubijali izraelske civile, oni su se također skrivali iza običnih Palestinaca, čineći dvostruke ratne zločine.

“Ako popustimo ovoj metodi terorista, da se mogu smjestiti usred civilnog stanovništva… onda garantujemo da će se te stvari i dalje širiti”, rekao je on obraćajući se francuskom predsjedniku i svim drugim liderima.

Istog dana kada je Macron dao izjavu, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je “previše” Palestinaca poginulo u izraelskoj odmazdi protiv Hamasovih militanata u Gazi i napomenuo da Washington pokušava uvjeriti zapadni Jerusalim da uvede duže “humanitarne pauze”, bez davanje detalja.

Hamas je 7. oktobra napao Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši za taoce 240, prema izraelskim zvaničnicima. Kao odgovor, Netanyahu je objavio da je zemlja u ratu, pokrenuvši masovne zračne napade i kopnenu operaciju u Gazi. Palestinski zvaničnici kažu da je broj poginulih na njihovoj strani premašio 11.000, pri čemu su većina bili djeca i žene.

IZRAELmacronNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
5 mjeseci prije

Jasno je kao dan da je Izrael napao sam sebe i pritom optužio Hamas, samo da bi mogli raditi ovo što sad rade.

Ne mogu šutjeti
5 mjeseci prije

“… “stvarno čini sve kako bi minimizirao štetu civilima” ….”
Konkretno, šta čini? Svakoj bombi i raketi kaže da ne ubija civile?

dobroisamodobro
5 mjeseci prije

Maki ima doma 7-8 miliona jako kompaktnih Arapa, pa je digao rucnu.

Max
5 mjeseci prije

Kad je podržavao Izrael.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Jučer u Francuskoj sve političke stranke, uključujući i desnicu, LePenovu (🤗), održale prosvjed protiv antisemitizma. Jedino se ljevica tome usprotivila, pa se neki iščuđavaju i pokušavaju francuske socijaliste proglasiti – mrziteljima Židova. Čak su se sjetili i Drajfusovog procesa !! “Gotovo istodobno stigao je odgovor njihovog kolege s krajnje ljevice Jean-Luca Mélenchona, naprasitog vođe stranke La France Insoumise (LFI). Njegova stranka neće sudjelovati, kako je rekao, jer se radi o “okupljanju bezuvjetnih pristaša masakra u Gazi”.” Prije nekoliko godina bilo bi nezamislivo da stranka krajnje ljevice ne sudjeluje u maršu protiv antisemitizma. Bilo bi nezamislivo da je ekstremno desna stranka ondje umjesto nje. Takav je potres u političkom poretku davno prethodio ratu u Gazi i odražava se na različite načine u drugim europskim zemljama.” Današnja je krajnja desnica, preimenovana u “tešku desnicu” ili “nacionalnu desnicu” – barem u Francuskoj – zaboravila svoju opsjednutost Židovima i svoje tvrdnje o “židovskom lobiju”.… Čitaj više »

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Istovremeno u Britaniji:

“Godišnja komemoracija Dana primirja 11. studenoga, kojom se obilježava kraj Prvog svjetskog rata i prisjeća se onih koji su poginuli u vojnoj akciji, bila je popraćena kontroverzama zbog istodobnog održavanja velikog propalestinskog marša Londonom.

Premijer Rishi Sunak rekao je da je nepoštovanje održavati skup na Dan primirja, a stotine protuprosvjednika iz krajnje desničarskih skupina pojavile su kako bi se suprotstavile propalestinskom skupu i sukobile se s policijom. 👈

>>KRALJ Charles i britanski premijer Rishi Sunak predvodit će danas ceremonije sjećanja na poginule u ratu u Velikoj Britaniji,…

KOMENTAR

“Dvije karikature ce predvodit ceremoniju. Ta Britanija isto postala drzava tesko ispranog mozga.
Ovaj stari neki dan sav okacen dijamantima otetim u kolonizaciji i obucen kao vilenjak u crveni plast prica o teskim vremenima koja dolaze, morao sam trljat ocit da provjerim vidim li dobro…” 🤗☺️😄

Logicar
5 mjeseci prije

Moral je prekrupna rijec da bi je ovaj ubojica djece i opcenito genocidas spominjao.Stisnuti 2,5 miliona Palestinaca u koncetracijski logor i onda ih muciti dok im nije puko “film” pa pokusali proboj kroz zidove i zicu kojom su okruzeni.Ovaj zlocinac to odmah iskoristi i uz pomoc amerike zapocme finalno rijesenje za palestince,a to je pobiti ih sto vise,a ostale raseliti i mozda mali broj kao zivotinje ostaviti u malim logorima da prikazuju oni i amerikanci “eto vidite da ima Palestinaca” i jos su zivi.Sramota od svijeta da amerika i izrael mogu to raditi.

boro
5 mjeseci prije

mora da mu je dida bio prvi do Hitlera,cionisti su bili u vladi tada to se zna…među njima i soroš

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI