Mađarska će biti prva zemlja iz EU koja će odobriti cjepivo Sputnjik V

Sputnik V
39 komentara

Bloomberg je ranije izvijestio da je mađarski regulator za lijekove izdao preporuku za odobravanje upotrebe cjepiva Sputnjik V u zemlji.

Šef uprave mađarskog premijera Gergely Gulyas u četvrtak je objavio da je Mađarska odobrila rusko cjepivo Sputnjik V kao i cjepivo AstraZeneca, izvijestio je Reuters.

Agencija je dodala, pozivajući se na Gergelyja Gulyasa, šefa administracije mađarskog premijera, da će mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto otputovati u četvrtak u Moskvu kako bi razgovarao o cjepivu protiv koronavirusa.

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) kasnije je potvrdio odluku rekavši da je Mađarska prva zemlja u Europskoj uniji koja je odobrila rusko cjepivo Sputnjik V.

“Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF, Ruski suvereni fond bogatstva) objavljuje da je cjepivo Sputnjik V odobrio Nacionalni institut za farmaciju i prehranu Mađarske (OGYÉI). Tako je Mađarska postala prva država u Europskoj uniji koja je odobrila uporabu Sputnjika V. Cjepivo je odobreno prema postupku odobrenja za hitnu uporabu”, objavio je RDIF.

Prošlog je tjedna čelnik ruskog Fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev rekao da će Rusija sljedeći mjesec predati svoje cjepivo Sputnjik V na odobrenje EU.

Prema Dmitrijevu, cjepivo će ovog mjeseca biti registrirano u devet drugih zemalja, a proizvodit će se u sedam država. Procijenio je da će Fond ugovoriti izvozne ugovore sa zainteresiranim stranama tijekom sljedećih šest do devet mjeseci i očekuje da će cjepivo u konačnici imati oko 25 posto udjela na svjetskom tržištu.

U kolovozu Rusija je postala prva zemlja u svijetu koja je registrirala cjepivo za COVID-19, koje je dobilo naziv Sputnjik V. Klinička ispitivanja cjepiva pokazala su stopu učinkovitosti veću od 90 posto.

Sputnjik V razvio je Istraživački institut Gamaleya, a RDIF ga je plasirao u inozemstvo.

RDIFSputnjik V
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
3 godine prije

U Hrvatskoj toga neće biti. Uostalom ko bi se i vakcinisao tim Sputnik-om, osim možda koji preostali Srbin. Veliko množtvo mladih koji idu na koncerte Thompssona želi ISKLJUČIVO cjepivo FAJZER-a i MODERNE !!!!

Mikojan
3 godine prije

Samo jedno pitanje, štiti li me to cijepivo-vakcina od korona tipa virusa doživotno ?
Ako ne, znači da je obično sezonsko cijepivo za grupu, čemu onda taj sav cirkus oko cijepiva i ostale potvrda gluposti, zar stvarno nemamo drugih briga ?

Dokurčilomi
3 godine prije

U slučaju cijepljenja: Biti ću oslobođen nositi masku? NE. Restorani i lokali ponovo se otvaraju i normalno rade? NE. Stiče se imunost na kovid? Ne zna se! Prestajemo biti zarazni za druge? Ne zna se. Ako cijepimo svu djecu, počinje li škola normalno? NE. Zaustavlja se socijalno distanciranje? NE. Cijepimo li se i djeda i ja, možemo li se zagrliti? NE. Hoće li procjepljenje ponovo otvoriti kina, kazališta i stadione? NE. Hoće li se cijepljeni moći okupiti? NE. Koja je stvarna korist cijepljenja? Virus vas neće ubiti. Jeste li sigurni da me cjepivo neće ubiti ili osakatiti? NE. Sustav nadzora nuspojava funkcionira? NE. Obeštečenje u slučaju negativnih nuspojava snositi će proizvođač, dobavljač? NE. Statistički gledano, virus me ionako ne bi ubio … Zašto bih se trebao cijepiti? Za zaštitu drugih. Dakle, ako se cijepim, jesu li drugi 100% sigurni da ih neću zaraziti? NE. Pa koja je onda svrha cijelog… Čitaj više »

vetmaniac
3 godine prije

pfizer , moderna, sputnjik—sve ćine u grob putnik hehe

Sunseeker
3 godine prije

Ispada da Mađari vise vjeruju rusima…zanimljivo

Stara kuka
3 godine prije

Nego, da li netko ima informacije kako ide dinamika cijepljenja u Rusiji i Bjelorusiji. Koliko ih je do sada cijepljeno. Meni, da citiram doktoricu Markotić, se čini da su se oni nešto ušutili po tom pitanju u nekako me ne bi čudilo da kod njih to cijepljenje s vremenom jednostavno najprije bitno uspori i onda polako zamre uz vrlo mali udio cijepljenih. Jednako kao što se recimo ni Japan ne žuri sa cijepljenjem,pa tako jučer gledam da se u Tokiju početak cijepljenja planira tek za svibanj i to najviše zato da bi se moglo ipak organizirati tu Olimpijadu jer je japanska javnost protiv nje u strahu od korone. Stoga japanska vlada planira početi cijepljenje da se javnost smiri i prihvati Olimpijske igre. Nemamo također nikakve informacije o cijepljenjima u Kini, Indiji i zemljama trećeg svieta. Tako da izgleda kako je samo Zapad požurio i kako su sada građani, osobito oni… Čitaj više »

Klosar bez novaca
3 godine prije

NAJVECI CIRKUS IKADA MONTIRAN. MILJONI PSIHICKIH SJ. EBANIH, BEZ POSLA, POD KOSTANTNIM STRESOM. SVE ZBOG GRIPE. CIJE CJEPIVO? NICIJE! IGRAJTE TENIS KAO DJOKOVIC.

Spektator
3 godine prije

Indikativno je da su Madjari odobrili dva “klasična” vektorska cjepiva koja se temelje na unosu oslabljenog virusa. Physeru i Moderni, messenger RNA cjepivima nove tehnologije koja se prvi puta koriste na ljudima nisu dali odobrenje. Pametnom dosta!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI