fbpx

Ulaganja u domaće projekte Rusiji donijela 30% više prihoda od američkih obveznica

Rekordna žetva

Kao što smo u više navrata izvijestili, Središnja banka Rusije se u potpunosti riješila američkih državnih obveznica iz porftelja deviznih rezervi, koje su 31. prosinca 2019. vrijedile 554 milijarde dolara. Guvernerka Elvira Nabiullina i ministar financija Anton Siluanov su u okviru strategije vlade u predsjednika Putina prodali posljednjih 100 milijardi američkih državnih obveznica i sada u rezervama dominira zlato, a od valuta euro i kineski juan.

U Rusiji su mnogi kritizirali ovaj potez, tvrdeći „kako je zemlja ostala bez sigurnog izvora prihoda od prinosa američkih obveznica“.

Međutim, upravo objavljena vijest govori suprotno i da je mudrije ulagati novac u nacionalne projekte, i to nacionalnu valutu, nego sjediti i čekati prinos od američkih obveznica, ne radeći ništa.

Naime, „samo“ 125 milijardi rubalja sredstava Fonda nacionalnog blagostanja, koji ima rubalja u protuvrijednosti 124 milijarde dolara, koja su uložena u domaće projekte, donijela su 30% više prihoda od ulaganja u američke obveznice.

Podsjetimo, ovaj se fond puni novcem od prodaje nafte i u njega ide sav višak od cijene koju početkom godine, pri izradi proračuna, predvidi Središnja banka Rusije. Prošle se godine fond prilično napunio, jer su financijske vlast zemlje proračun izradile predviđajući cijenu nafte od 45 dolara za barel. Ove godine je proračun izrađen s referentnom vrijednosti nafte od 42,4 po barelu, iako se stručnjaci slažu kako će najniža prosječna cijena biti 57 dolara. Dakle, sav izvoz nafte prodan po cijeni od više od 42,4 po barelu se slijeva u ovaj fond i on se koristi za nacionalne projekte, od kojih je neke najavio Vladimir Putin u svom obraćanju pred zastupnicima ruskog parlamenta, kada je svoju i ostavku čitav vlade podnio Dmitrij Medvedev.

Osim spomenutog fonda, postoji njegov „ogranak“, Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji već ima na umu 10 glavnih projekata za koja se mogu dodijeliti sredstva iz Fonda nacionalnog blagostanja. U tom slučaju je profitabilnost projekata zajamčena.

O ovome je govorio novi ruski premijer Mišustin, pozivajući se na izjavu čelnika Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirila Dmitrijeva izrečenu u Davosu tijekom panela “Rusija: Strateška prognoza”.

„Formirali smo preko 10 projekata, izuzetno pouzdanih, u koje bi mogli uložiti sredstva Fonda nacionalnog blagostanja. U isto vrijeme bit će zajamčena profitabilnost i jamstva za ključne tvrtke koje provode ove projekte“, rekao je ruski premijer.

RDIF je ranije uložio 125 milijardi rubalja iz Fonda nacionalnog blagostanja, a prinos je bio 30% veći od onog kojeg bi nam jamčile američke državne obveznice“, rekao je premijer Mihail Mišustin.

Kiril Dmitrijev je također rekao da Ruski fond za izravna ulaganja i ministarstvo financija zemlje ove godine namjeravaju stvoriti infrastrukturni fond vrijedan oko 600 milijardi rubalja.

“Stvaramo infrastrukturni fond koji će financirati najvažnije, velike i izuzetno perspektivne infrastrukturne projekte”, rekao je.

Na financiranje infrastrukture ići će do 20% sredstava iz ovog fonda.

“Zajedno s Ministarstvom financija dovršili smo prijedlog za stvaranje infrastrukturnog fonda u Rusiji do 600 milijardi rubalja, koji će uložiti do 20% sredstava u velike projekte u obliku financiranja infrastrukture odlukom Nadzornog odbora Ruskog fonda za izravna ulaganja i ministarstva financija Rusije”, rekao je Dimitrijev.

Uložena sredstva vraćat će se državi, uključujući porez prikupljen kroz one projekte u koje će fond ulagati.

“Vjerujemo da će ovaj fond proraditi već ove godine“, rekao je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitrijev.

Ekonomski stručnjaci koji podržavaju ove prakse podsjećaju da je prinos na američke vrijednosne papire, barem od krize 2008. godine, vrlo nizak. Cijelo to vrijeme su brojni ekonomisti redovito postavljali pitanja o preporučivosti ulaganja u američke vrijednosne papire koji ne daju znatnu dobit.

Naime, postoji ogroman broj druge imovine koja je mnogo privlačnija, kako u pogledu profitabilnosti, tako i pouzdanosti, a nedavna praksa pokazuje visoke prinose od ulaganja u drugu imovinu, što samo potvrđuje izračune onih koji su bili kritičari ulaganja u američke obveznice, praktično u američki dug.

S ekonomskog stajališta ispada da se Rusija dolarske imovine trebala riješiti  već prije 10 do 12 godina. Možda su vlasti u Moskvi čekale da budu sigurne u učinkovitost svojih hipersoničnih raketa da poduzmu takav korak. Moguće je i to, jer u modernom svijetu iza ovakvih financijskih odluka mora stajati jaka armija. I tako, čim su se takve rakete pojavile u Rusiji, financijske vlasti u Moskvi su se odmah riješile američkih državnih obveznica i dolara u portfelju raznih fondova, a nacionalnu valutu ulažu u isplative i sigurne projekte, od kojih oni realizirani daju 30% veći prinos od ulaganja u američke obveznice i ležanja u hladovini čekajući prinos od nesigurnog američkog duga. Naravno, ako se na sličan korak odluči neka druga vlada, prvo mora biti sigurna da neće biti optužena za „sponzoriranje terorizma“, da „ima oružje za masovno uništenje“ ili da u najmanju ruku „krši temeljna ljudska prava svojih građana“. Kako su završili neki koji su se usudili dovesti u pitanje hegemoniju dolara, ne treba podsjećati. Zato je Rusija dokaz da ako neka zemlja želi biti suverena i sama upravljati svojim novcem, onda mora biti sigurna da se može braniti, čak i oružjem, ako bude potrebno.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
svoj svoga
Gost
svoj svoga
7 mjeseci prije

ukratko,
svojim ljudima, svojim projektima je Država Rusija posuđivala novac 30 posto skuplje nego sto je tražila od Amera!!!???

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije

Svoj svoga, pa da i što je tu čudno. Ja posudim kćeri 1000 eura da pokrije minus na računu gdje je kamata 7%. Za dva mjeseca mi mora vratiti 1200 eura. Zaradio sam na kćeri 200 eurića. I onda joj ja dam 500 eura za garderobu. Tako ti je i u Rusiji. Zaradili na svojima da bi im na kraju opet dali kroz neki program. Nema veze, sve ostaje u kući.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Ti si totalno bolestan lik. Ti zločini kojima si nazočio su ti definitivno narušili psihu. Kako utjeruješ kamate kćeri ako ne može vratiti i lišava te zarade? Primjenjuješ silu?

DrLove73
Gost
DrLove73
7 mjeseci prije

Ruski Fond nacionalnog blagostanja nije banka da pozamljuje pojedincima kao zelenas, vec je PRIHOD koji se vratio od ULAGANJA vise za 30% od kamate na americke obveznice.
Njihov rad je blizi kupovini akcija kompanija, ali se radi preko drzavne Vnesheconombank banke za razvoj.
Americke obveznice donose kamatu od samo 1,55-2,3%, a samo referentna kamatna stopa u Rusiji je 6,25%, a prosecna kamata, sto cini Ruske poslovne kredite skupljim u odnosu na Americke.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Dolar je papir, ali nije običan papir nego je to papir za kojeg se pod prijetnjom američke vojne sile mora predat sve što oni koji proizvode dolar zatraže, od energije i hrane do vrijedonosnih papira i zlata.
Odbijanje primanja dolara u zamjenu za bilo koju sirovinu ili proizvod je isto kao odbiti kupiti ciglu kod uličnog nasilnika.

Roko Paic
Gost
Roko Paic
7 mjeseci prije

Dolar odavno više nije ni papir, nego brojke 0 i 1 zapisane elektroničkim načinom.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
7 mjeseci prije

Ne bih se dugoročno kladio na Ruse!

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

Pa i nemoj.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
7 mjeseci prije

Ni neću.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Ni ja se dugoročno ne bih kladio na Ruse, ali bih se radije kladio ns rusko zlato nego na američki dolar

tedi
Gost
tedi
7 mjeseci prije

Mnogi se nisu kladili ni na ove uspijehe ,koje je Rusija postigla do danas,koja sprdnja sa zapada je bila kada je Putin prikazao film u Dumi o novom naoruzanju a kada ga je lansirao zacepili su gubicu,pa gutaju knedle i podmecu klipove dalje.Ali pas laje a karavana ide dalje.Nagledali smo se mi mnogih holivudskih filmova i uzivali,ali svemu dode kraj.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Jeste, više puta. Da malo više pratiš njihove medije, umjesto da samo lupetaš bez razmišljanja, bio bi upoznat s time.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

hahah, sudeći po vokabularu, prije će biti da kevćeš u suterenu sa svojim čoporom, pašče zločesto. Kad nemaš pojma o nečemu, poklopi se ušima i šuti, ispasti ćeš pametniji. Koliko-toliko.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Ivo, pogledaj ovo, pa da vidiš koliko se je povećao postotak siromašnih… 1 000 000 djece beskućnika u cijeloj Rusiji, a 16 000 samo u Lenjingradu i to najnovije ruske informacije!!!

Kako to objašnjavaš?

https://www.youtube.com/watch?v=xEBz9NPioe4

Maki
Gost
Maki
7 mjeseci prije

Valter, možda ne bi bilo loše da priložiš kakav statistički podatak o odnosu broja beskućnika prema broju državljana. Na primer poređenje između USA i RF…

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Maki,
Navodno da ima 1 000 000 djece beskućnika, to što je registrirano u Rusiji, a 16 000 u Lenjingradu..
Poslao sam link sa videom na YT i to najsvježiji datum u 2020-oj. Pretpostavljam da će ga admin pustiti..

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

falio si, ima ih 330 000 000 po zadnjim izvještajima. Mada brojka varira, budući je od te cifre njih preko 120% polumrtvo od gladi, pa se cifra rapidno smanjuje.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Samo se ti izruguj činjenicama!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Nuklearac,
Evo, Putin ti potvrđuje što sam prethodno naveo, pa ti poslušaj i smiri taj svoje ego.
Pretpostavljam da govoriš ruski bolje nego engleski, u protivnom bila bi to tvoja totalna sramota i još jedan dokaz tvoje kontradiktorne osobnosti!

https://www.youtube.com/watch?v=vYSL0vYm5PM

A ovdje možeš čuti što govori Elvira Nabiullina, tako da nije u pitanju nikakav američka propaganda!

https://www.youtube.com/watch?v=5VdBcKoiuuU

Roko Paic
Gost
Roko Paic
7 mjeseci prije

x@y Navodno ti i kolega jedan drugom pušite ispod stola. Navodno.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Koji si ti retardiran lik Roko Paic! Još jedan psiho na ovom portalu. Treba te pothitno zatvorit na psihijatriju!
Nemoj da ti se karma obije u glavu, pa da ti ispadneš taj o kojem pišeš!

Roko Paic
Gost
Roko Paic
7 mjeseci prije

x@y što se ljutiš čovječe. Dva puta sam rekao navodno. U čemu je problem?

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Roko Paic,
Ja sam milijun posto siguran da si ti jedan “zelenbać”, kojeg treba pothitno staviti pod psihijatrijski nadzor!
U što apsolutno ne sumnjam!

Zaobiđi me nastrani retro!

Savonarola
Gost
Savonarola
7 mjeseci prije

Rusi rade dobar posao.Americke obveznice su ustvari Ponzijeva shema.

Zvuci poznato
Gost
Zvuci poznato
7 mjeseci prije

America su posudjivali pare 30 % jeftine nego svojima !!??
Kome je to dobro ?

DrLove73
Gost
DrLove73
7 mjeseci prije

Ruski Fond nacionalnog blagostanja nije banka da pozamljuje pojedincima kao zelenas, vec je PRIHOD koji se vratio od ULAGANJA vise za 30% od kamate na americke obveznice.
Njihov rad je blizi kupovini akcija kompanija, ali se radi preko drzavne Vnesheconombank banke za razvoj.
Americke obveznice donose kamatu od samo 1,55-2,3%, a samo referentna kamatna stopa u Rusiji je 6,25%, a prosecna kamata, sto cini Ruske poslovne kredite skupljim u odnosu na Americke.

bbb
Gost
bbb
7 mjeseci prije

Svaka valuta je Ponzijeva shema i svaka je propala. Niti jedna nije od zlata, ni dolar ,ni rublja, ni juan.

Roko Paic
Gost
Roko Paic
7 mjeseci prije

bbb ne lupetaj. Grubo rečeno, svaka valuta jedne države koja ima ukupno pokriće svoje izdane količine u vrijednosti koja se nalazi u toj državi nije nikakva Ponzijeva shema. Ta vrijednost može biti tehnička roba, prehrambeni proizvodi, nekretnine, plemeniti metali, građevine, rudna bogatstva, itd. Onog trenutka kad izdana količina valute jedne države premaši vrijednost nabrojanog u njoj možemo govoriti da je ona gubi vrijednost te se kao posljedica toga događa inflacija. Kad bi se u nekom kraćem vremenskom periodu svi dolari vratili natrag u Ameriku možemo samo zamisliti kolika bi inflacija tamo bila.

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

Konačno im je jasno.

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
7 mjeseci prije

Moguće je da ovo signalizira pogoršanje odnosa Amerike i Rusije . Jedan od alata koje ameri mogu upotrijebiti jest zamrzavanje financijske imovine Rusije .

Druga alternativa je čisto ekonomska računica . Svjetski bankarski sustav se nikada nije oporavio od 2008 i stvaranje zalihe $$$ je priprema ruskog bankarskog sustava na potencijalne šokove .

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Samo stara kurba Europa spava li spava….

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Kuš sobaka kuš

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Kuš sobaka kuš

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Tako i treba svoji na svome i ulažu u svoje..

adsfviawifvbawiebfiwabecfibwefqwed
Gost
adsfviawifvbawiebfiwabecfibwefqwed
7 mjeseci prije

A koliko bi još profitirali da odustanu od wašingtonskog sporazuma……………..jel Nosferatu prešao na vojnu industriju, to je trebao napraviti prije deset godina…………

Roko Paic
Gost
Roko Paic
7 mjeseci prije

Svugdje u svijetu postoje tzv rodijačke veze. Nije ti palo na pamet da će država veći dio tog novca uzeti natrag kroz porez na dobit, kroz PDV, kroz porez na plaću, kroz trošenje tog istog novca koji će biti potrošen na domaće proizvode i i usluge? Nije ti palo na pamet da će taj novac biti uložen u projekte koji će razvijati gospodarstvo, proizvodnju…?

žile
Gost
žile
7 mjeseci prije

@Roko Paic, Taj novac nije ni približno do sad potrošen na nijedan od tih navedenih projekata, već isključivo na razvoj vojnog naoružanja!
Šta to tebi govori transvestitu, a bit će da te nekakvi nastrani platonski osjećaji bezuvjetno privlače Ivinim komentarima i mirisima njegovog anusa!
https://www.youtube.com/watch?v=G5PC_2X3eks&t=1229s

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Roko Paić
Jako točno. Ekonomski efekti ivesticije nisu samo izravni. Ima i sporednih. Zato se govori o multiplikatoru investicija.

Vojislav Zigic
Gost
Vojislav Zigic
7 mjeseci prije

Kako unistiti Ameriku I NATO
Rusija, I ne samo Rusija, sada izbacuje Americaki dolar. Verovatno sam ja taj koji je to pokrenuo.Evo o cemu se radi. Pre oko 6-7 godian ja sam odlucio da unistim Ameriku a sa njom in NATO. Koji su I zato sto su bomardovali moju otadzbinu: Srbiju. 

Ja sam, inace rodjen u Sremu, kraj Zemuna, I zivim u Austarliji ciji sam drzavljanin. Penziner sam I imam  80 godina. 

Bas sam skroman, zar ne? Ni manje ni vise vec da unistim najvecu silu na svetu. Mora da sam lud !?
Evo kako ja to radim I zasto uspevam tamo gde daleko pametniji od mene ne uspevaju –

Prvo, I to je to, moj pristup drustvu I zbivanjima u svetu je potpuno drukciji od ostalih. Ja smatram, da kao sto u prirodi postoje zakoni perirode, kao sto je nrp. zakon garvitacije,  tako I u drustvu postoje zakoni drustava koji regulisi upavljaju zbivanjima u drustvu i svetu.
S’toga je moj prvi posao bio da nadjem zakon koji mogu da iskoristim da unistim Ameriku. I nasao sam ga.

Sve zivo: ljudi, zivotinje, bilje.. kao i drustva ima izvor svoje moci izvor koji ga cini da zivi…  Nrp. nas izvor je: hrana i voda. Iz toga proizilazi: Ako se neko odsece od izvora snage ili onoga so ga cini da zivi jaca, onda taj ili to dustvo propada.

Sada je moj posao bio da pronadjem: Sta je Americaki izvor moci, sta je cini jakom. I pronasao sam, sami Amerikanci us mi to “rekli” – 

Izvor americke moci je americki dollar koji se korsiti u medjunarodnoj  trgovini. Zove se “reserve currency”. Na taj nacin Amerika pljacka ceo svet.  Na priemer, ako Srbiji treba 100$ da kupi nafu na medjunarodnom trzistu, ona mora da kupi tih 100$. Dok Ameriku to ne kosta nista, Posto oni mogu to da odstampaju. Na taj nacin svako ko koristi Americki dollar, radi za Ameriku, finacira Americku vojsku, proizvodnju raketa I ostalo. To prakticno snaci da smo mi finacirali izgradnju raketa I bombi kojima su nas oni bombardovali.

Znaci da ako se Amerika odsece od izvora svoje sange: tako sto ce se Americki dollar izbacait iz upotrebe I korististi svoj novac ili druga valuta, Amerika propada. Izgleda prosto. Ne izgleda prosta vec je stavrno prosto, lako razumljivo. 

Ja sam tada poceo da saljem pisma sirom sveta, stotine pisama, najvise u Rusiju, gde sam to objsnio.  I savetovao da izbace Americki dolar iz upotrebe. Rusima je uzelo oko godnu dana da to shvate I prihvate. Dotle ne da nisu imali pojma o tome, vec su sta vise hvalili Americki dollar. Pa sam ih ja zbog  toga imejavao. Citirao bih sta Medvedev ili Putin kaze I to im “preveo” rekao bih im da se havel kako sluze Americi, finacairaju pravljenje bombi kojima ce ih Amerikanci sura  ubijati… I slicno. Cilj je bo da ih nateram da se sami sebe zastide I probude. Neznam dali su se zastideli, ali znam da su se probudili. 
 Sada Putin govori to isto sto i ja u mojim pismima.  I, sto je dalko vaznije,  tako I radi.

 Ako se cecate kada je Putin zadnji put bio u Beogradu “dogvorio” se sa nasima da ne placaju u dolarima vec u nasoj i Ruskoj valuti. To je to o cemi ja ovde govorim I zbog cega Rusi to sada Rade. To rade I sa drugim zemljama. Kao I Kinezi. A cilj je da se tako oslabi unisti Amerika. Nebi me uopste iznenadilo ako nasi politicari nemaju pojma o tome. Ako ih to uopste  I interesuje. 

Vojislav Žigić
Moj email: 
zvoy39@gmail.com

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
39
0
()
x