SAD su ‘pretjerale’ u naoružavanju dolara

Elon Musk
6 komentara

Sjedinjene Države su “pretjerale” u “naoružavanju” dolara sankcijama, tjerajući sve više zemalja širom svijeta da smanje transakcije koristeći tu valutu, upozorio je Elon Mask.

„Sada vidite da mnoge zemlje de-dolariraju svoje transakcije jer smo mi na to prisilili. A ovo prevazilazi čak i Rusiju, Kinu i Iran”, rekao je vlasnik X (bivši Twitter) tokom sesije Twitter Spaces koju je u ponedjeljak vodio američki poduzetnik David Sachs.

Musk je istakao pomak na trgovinu nacionalnim valutama, posebno među zemljama BRICS-a, dodajući da to nije bio izbor koje su te zemlje napravile, već prije svega nužnost nametnuta sankcijama Zapada Moskvi u vezi sa Ukrajinom.

„Zemlje poput Brazila ili Indije i dalje žele da sklapaju transakcije sa Rusijom. Oni to ne mogu da urade sa dolarima, pa smo ih naterali da dedolarizuju svoje transakcije i tako oslabe snagu dolara u svetu”, objasnio je on.

Naoružavanje dolara natjeralo je mnoge nacije da traže alternative, nakon što su sankcije efektivno odsjekle Rusiju od zapadnog finansijskog sistema.

Veliki broj istaknutih ekonomista je u više navrata upozoravao da će dominacija finansijskih institucija zasnovanih na dolarima i agresivna ekonomska politika SAD-a potaknuti više nacija širom svijeta da napuste dolarske transakcije i pređu na lokalne valute u trgovini.

Dolarelon muskSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Sve rekao 👍

žile29
6 mjeseci prije

Nema više šta dodat čovjek sve objasnio,samo neka si kavbojci pucaji sami sebi u koljeno,za sada još stoje al neče više dugo

novo
6 mjeseci prije

Taj zapad ce sam sebe unistiti a i mene

gigi pinna
6 mjeseci prije

To sve je samo ubrzalo dedolarizaciju. Neoconsi tjerali lisicu, istjerali vuka.

Max
6 mjeseci prije

Jasno i glasno.

Basinac
6 mjeseci prije

Möj profesor sa sveucilista u Becu,u ijek je berse nazivao,ozakonjenom prevarom sitnih ulagaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI