Mađarska je stavila veto na rezoluciju Ukrajine

Peter Szijjarto
11 komentara

Mađarska je stavila veto na rezoluciju Vijeća Evrope o Ukrajini jer je priznala samo jedan mirovni plan, takozvanu “formulu mira” koju je predložio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Plan puta Zelenskog za rješavanje krize, koji promoviše od 2022. godine, poziva na potpuno povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojim, da Moskva plati reparacije, kao i na sud za ratne zločine. Rusija je odbacila prijedloge kao “nerealne” i kao znak nespremnosti Kijeva da traži diplomatsko rješenje sukoba.

“Vijeće je danas željelo usvojiti rezoluciju kojom se priznaje samo mirovni plan predsjednika Zelenskog kao mirovna formula koju treba razmotriti i podržati. To je za nas neprihvatljivo”, napisao je Szijjarto na Fejsbuku.

Umjesto “imaginarnog nuklearnog rata”,  “svima su nam potrebni stvarni mirovni pregovori”, koji su mogući samo ako obje strane u sukobu “sjede za stolom”, rekao je Szijjarto.

Sljedećeg mjeseca očekuje se da će Švicarska biti domaćin samita o karti puta koju je predložio Zelenski za okončanje sukoba s Rusijom. Švicarska je poslala pozivnice u preko 160 zemalja, uključujući članice G7, G20, BRICS i EU. Rusija, međutim, nije pozvana na pregovore.
Szijjarto je napomenuo da su i druge zemlje predložile scenarije za diplomatsko rješenje sukoba koji “nisu gori od scenarija ukrajinskog predsjednika”. Ranije je izneto više alternativnih mirovnih planova, uključujući predloge Kine, Brazila i Južne Afrike.

“Tražio sam da se u rezoluciju Vijeća Evrope uvrste i drugi mirovni planovi. To je većina odbacila. Zato sam stavio veto da ne bi došlo do rezolucije Vijeća”, objasnio je Szijjarto.

Kina od prošle godine promoviše formulu mira koja se sastoji od 12 tačaka, uključujući prekid neprijateljstava, zahtjev za poštivanjem međunarodnog prava, odbacivanje ‘hladnoratovskog mentaliteta’ i uzajamno poštovanje pitanja nacionalne sigurnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da inicijativa Pekinga pokazuje “istinsku želju… da se pomogne stabilizaciji situacije” u regionu.

Obraćajući se novinarima u petak, on je odbacio plan Kijeva, koji ne uzima u obzir “realnost na terenu”. Putin je ponovio percepciju Moskve o predstojećem događaju u Švajcarskoj kao pukoj smicalici Kijeva i Zapada. Predsjednik je također naglasio da Moskva ostaje spremna za mirovne pregovore koji će uzeti u obzir ruske interese.

eumađarskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Madžari – cjepaju 😁 👍

Xpeng
2 mjeseci prije

Bivši načelnik glavnog stožera Njemačke Harald Kujat i bivši predsjednik vojnog odbora NATO-a upozorio je da je Zapad ‘kobno’ pogriješio u svojoj pretpostavci o rusko-ukrajinskom ratu. Rekao je za njemački Overton Magazine da bi “bila kobna pogreška vjerovati da će se izgledi Ukrajine poboljšati što duže traje rat”. Također je dodao kako je “američka vlada očito bila uvjerena da bi se Rusija mogla trajno politički, ekonomski i vojno oslabiti nastavkom sukoba, ali rezultati su pokazali suprotno.

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

Preko pola stoljeca nama svima iz bivse SFRJ je zapad ispirao mozak s dogmom da su pravoslavni uz Rusiju.

Sad vidimo da Rusija ne dobija nikakvu podrsku iz Grcke, Rumunjske i Bugarske.
Ove pravoslavne zemlje su neprijatelji Rusije, nije trebalo biti tako, nista ih nije sprecilo da stave veto, nisu htijeli.

Osobno mislim kad bi Srbija usla u NATO i EU da bi se i ona tako ponasala, zato i ne zeli uci.

Veto je stavila katolicka zemlja Madjarska, dakle nista od te dogme, pravoslavni = Rusija.

Jednom kad neka zemlja udje u NATO-EU ona nema svoj JA.

Vidimo dalje da niti jedna slavenska zemlja iz NATO-EU nije stavila veto, dakle Germani su ubili kod Slavena to slavenstvo.
Veto je stavila jedna ne-slavenska zemlja Madjarska.

Koliko ima dogme koja je urizana u mozak ljudi, odredjenije kod ljudi iz bivse SFRJ?

nastran
2 mjeseci prije

prava stvar

opetlazes
2 mjeseci prije

Svicarci razbuseni ko svicarski sir, prvo im saveznici Ameri uvalili letece kante od milijardu dolara imena F35, onda im razvalili bankarski sistempreko UbsA i Credit Suisse, a sada ima da budu domacini nekakvoj suludoj konferenciji. Nije mi ih zao, teski ksenofobi.

Max
2 mjeseci prije

Neka se paze da ih ne ustrjeli usamljeni pjesnik.

Plenkovič II
2 mjeseci prije

Nemtudo mađaro!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI