”Mađarska još uvijek može staviti veto, ako to bude potrebno”

Viktor Orban
5 komentara

Premijer je rekao da je dopustio početak pristupnih pregovora, ali da će “povući ručnu kočnicu” ako bude potrebno

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će njegova vlada imati još oko 75 prilika da blokira put Ukrajine prema članstvu u EU, te da je dopuštanje početka pregovora o pristupanju politička gesta Bruxellesa. Čelnici EU-a složili su se u četvrtak otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što je Orban napustio summit Europskog vijeća kako bi preostalih 26 država članica jednoglasno odobrilo odluku. Orban je bio jedan od najglasnijih protivnika članstva Kijeva, tvrdeći da bi endemska korupcija Ukrajine, ovisnost o stranoj pomoći i uključenost u aktivni sukob trebali isključiti Ukrajinu iz pridruživanja bloku. Govoreći za mađarski Radio Kossuth u petak, Orban je rekao da njegovi kolege čelnici žele “Ukrajini pružiti ohrabrenje, koje je potrebno za nastavak rata, i tražili su da im ne smetamo”.

Tijekom osam sati rasprava, čelnici su pokušali uvjeriti Orbana ističući da će nacionalni parlamenti u državama članicama imati konačnu riječ o pristupanju Ukrajine Uniji, te da će biti oko 75 prilika kada će mađarski parlament moći glasovati o kandidaturi Kijeva za članstvo dolje, rekao je premijer.

”Rekli su da ako nešto šteti interesima Mađarske tijekom pregovora, mogu to zaustaviti”, objasnio je.

“Mađarska ne želi sudjelovati u ovoj lošoj odluci: zato to učinite sami”, prisjetio se Orban govoreći svojim kolegama, dodavši: “zato sam napustio prostoriju”. Odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom došla je manje od 18 mjeseci nakon što je Kijev podnio zahtjev za članstvo. Brzinu ovog procesa kritiziralo je više država članica, uključujući Austriju, gdje je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg prošlog mjeseca upozorio da bi otvaranje pregovora s Ukrajinom moglo udaljiti nekoliko država ”zapadnog Balkana”, koje su čekale i 20 godina na početak pregovora.

”Ova loša odluka ne opterećuje savjest Mađarske, možemo kasnije zaustaviti ovaj proces”, rekao je Orban za Radio Kossuth. “Ako se interesi mađarskih poljoprivrednika moraju zaštititi, onda će Mađarska privući ručnu kočnicu, u to ne bi trebalo biti sumnje”, dodao je, misleći na tinjajući spor između Kijeva i njegovih istočnoeuropskih susjeda oko jeftinih ukrajinskih žitarica, čime se ugrožavaju cijene lokalnih proizvođača. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je glasovanje u četvrtak kao “pobjedu” za svoju zemlju, iako ga je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel opisao samo kao “politički signal”.

eumađarskaukrajinaviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
4 mjeseci prije

kamo sreće da još neka država se pridruži Orbanu tako da onoj gaduri Usrulji začepe gubicu

yuyuyuyu
4 mjeseci prije

Ukrajini pružiti ohrabrenje, koje je potrebno za nastavak rata,…ne nego ohrabrenje za daljnje umiranje za tudje interese. uzas

nastran
4 mjeseci prije

katastrofa za samu EU…koji su to debili???

Max
4 mjeseci prije

Ne da se taj lako,

damjan
4 mjeseci prije

stavit če on moj kurac jer da je mislia stavit veto nebi ni napusta glasanje…đubre smrdljivo mađarsko…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI