Mađarska kritizira ”proratnu” EU

EU i Ukrajina
9 komentara

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je pozive EU da Rusija bude poražena u Ukrajini, rekavši da je bloku potreban mir, a ne produženi sukob.

Komesar EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson dala je nekoliko izjava o neprijateljstvima ove sedmice, naglašavajući “odlučnost, odlučnost i jedinstvo bloka da stoji uz Ukrajinu koliko god je potrebno”. Ona je takođe insistirala na tome da “prvo Putin mora da izgubi da bi okončao ovu krizu”.

Odgovarajući u petak, Tamas Menczer, državni sekretar u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova, optužio je Johanssonovu da je dala „veoma opasnu izjavu jer povezuje kraj krize s vojnim događajem, za koji ne znamo kada će se dogoditi niti da li se uopšte dešava.”

“Ovaj proratni stav Brisela produžava sukob i patnju. Ovo je izuzetno opasno i neprihvatljivo” , insistirao je.

Menczer je ponovio stav mađarske vlade, a to je da nam je potreban hitan mir umjesto dužeg rata. Za mir je potreban hitan prekid vatre i dijalog.”

Mađarska je ostala relativno neutralna od izbijanja borbi u Ukrajini krajem februara. Odbila je poslati oružje Kijevu za razliku od mnogih drugih članica EU i dosljedno je kritizirala sankcije koje je Brisel uveo Moskvi. Budimpešta, koja je u velikoj mjeri ovisna o ruskom gorivu, također je uspjela pregovarati o izuzeću za sebe od zabrane ruske nafte u cijelom bloku.

Moskva, koja je više puta pozivala Kijev da sjedne za pregovarački sto, okrivila je ukrajinsku stranu za podrivanje svakog potencijala za mirno rješenje sukoba.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je deklaraciju kojom je zvanično onemogućeno održavanje bilo kakvih pregovora sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Taj potez uslijedio je nakon uključivanja regije Herson i Zaporožje, te Narodnih republika Donjecka i Luganska u sastav Rusije kao rezultat referenduma na tim teritorijama. Kijev i njegovi zapadni pristalice označili su septembarske glasove kao “lažiranje” i nastavljaju da posmatraju te oblasti kao delove Ukrajine.

eumađarskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

A tko će to poraziti Ruse? I njihove saveznike Kineze?

Optimista
1 godina prije

Orban poručuje EU: “Završit ćete kao i SSSR”
Nakon raspada Varsavdkog pakta i SSSR madjarska brzo uletila u eu žicati lovu,
Kuda će madjarska kad eu propadne?
Moljakati ruse da ga prime antrag?

Lucija, prva
1 godina prije

Ha. To je ona koja bi “vraćala” migrante na Zapadni Balkan.

Tzv Readmisija. Umjesto da ih šalje direktno doma.
Prvobitni plan svih tih seoba i jest Balkan.
Navodno su šefovi banana država davno za to dobili lovu.
A Frontex bi bio na – unutarnjim granicama.

Ico
1 godina prije

Vol odimira maximalno podržavju one snage kojima je cilj da Vol odimir uvuče narod Ukrajine u što veće zlo

Max
1 godina prije

Kritika je opravdana,

Padin
1 godina prije

Nisu preboljeli nacizaam i fašizam. Izgleda, da to imajo u krvi. Sve za Ukrajinu, sjebi EU. Pa kakvi su to ljudi? Poremetio im se mozak?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI