Mađarska objašnjava “potpuni neuspjeh” sankcija Rusiji

Peter Szijjarto
21 komentar

Sankcije Rusiji nisu postigle nijedan od zacrtanih ciljeva EU i samo su nanijele štetu ekonomijama država članica, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

EU je, zajedno sa SAD-om i nekoliko drugih zemalja, uvela stroga ograničenja Moskvi kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini, koja je pokrenuta u februaru.

„Sankcije koje je uvela Evropska unija [protiv] Rusije su propale. To je potpuni neuspjeh”, rekao je Szijjarto za Jordan’s Roya News u nedjelju.

Iz Evropske komisije je rečeno da će nam sankcije pomoći da ovaj rat završimo što je prije moguće i da će baciti rusku ekonomiju na koljena. Kakav je ishod? Potpuno suprotan.

“Rat postaje sve brutalniji… A, u međuvremenu, evropska privreda veoma teško pati”, izjavio je Szijjarto, dodajući da je kontinent pogodila “ogromna energetska kriza”, kao i visoka inflacija i rast cijena hrane.

Ministar je rekao da je Mađarska platila 7 milijardi evra za uvoz energije 2021. godine, a ove godine mora da plati 19 milijardi evra. “To je ogromno. A ovo je rezultat neuspjele politike sankcija.”

Szijjarto je rekao da bi se EU, umjesto ekonomskih ograničenja, trebala fokusirati na postizanje mira u regionu. On je tvrdio da bi do nagodbe u Ukrajini moglo doći kao rezultat pregovora između Rusije i SAD.

“U suštini, mi smo jedini u Evropi koji se zalažemo za mir”, rekao je on. Ministar vanjskih poslova branio je odluku Mađarske da odbije pozive Kijeva da pošalje oružje i da ne učestvuje u obuci ukrajinskih trupa. Ove mjere “pridonose eskalaciji”, a ne pomažu u okončanju sukoba, rekao je on.

Mađarska ekonomija se u velikoj mjeri oslanja na rusku energiju, a vlada se opirala planovima Brisela da u potpunosti zabrani uvoz nafte i plina iz Moskve. Nakon napetih pregovora, Budimpešta je dobila nekoliko izuzeća od ograničenja za kupovinu ruskih fosilnih goriva na nivou cijelog bloka.

Mađarska je ove sedmice rekla da neće podržati zajednički paket zajma EU, kojim bi se osiguralo 18 milijardi eura pomoći Kijevu.

eumađarskarusijaSankcijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Part
1 godina prije

Kakvi su podatci posebno za svaku EU zemlju gledu troskova energetike?

Sir Oliver
1 godina prije

Neka si ti vjerodostojan.

Sir Oliver
1 godina prije

Neka si ti vjerodostojan.

hiber
1 godina prije

Mađari nisu baš pametni. Mnogo se stvari promijenilo u ovih 260 dana, a oni robuju stereotipima o Ukraincima. U međuvremenu je Ukraina stasala u najveću, a uz to prekaljenu vojnu silu Europe. Za pet,šest mjeseci Rusija će upasti u vlastite velike probleme koje je htjela izbjeći upadom u Ukrainu. Mogli bi tada Ukrainci Mađarima pokucati na vrata i deložirati ih negdje u Tunguziju.

Max
1 godina prije

Neprovedive su-

Mali Boro
1 godina prije

Zato su Bajden , Trus,Ursula, Borel, veeeliki mirotvorci.

Ico
1 godina prije

Nakon što su se Rusi povukli iz Hersona, u Herson su ušle ukrajinske nacističke horde, koje sada u Hersonu glume bolesne majmune!

Ico
1 godina prije

dr Slavko Kulić: “ S Nemačkom i Evropskom unijom se upravlja iz zgrade američke ambasade u Berlinu “!

Ico
1 godina prije

Ukrajina može postati cjelovita samo uz uvjet da i Republika Srbija postane cjelovita, odnosno da se Kosovo vrati u sastav Srbije kojoj i pripada. Iz navedenoga slijedi da će Ukrajina biti cjelovita kada na qrcu naraste nokat!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI