Mađarska odbacuje ‘ludilo’ ukrajinskog ratnog sanduka od 100 milijardi eura

Peter Szijjarto
18 komentara

Budimpešta se protivi potencijalnom petogodišnjem planu NATO-a od 100 milijardi eura (107 milijardi dolara) za finansiranje Ukrajine u njenom sukobu s Rusijom, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Generalni sekretar Jens Stoltenberg ranije ove sedmice predstavio je nacrt plana o fondu vojne pomoći državama članicama bloka predvođenog SAD, otkrio je Szijjarto.

Ministar je to izjavio u četvrtak mađarskoj televiziji M1 prije nego što se uputio na ministarski sastanak zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

“U utorak su zemlje članice NATO-a dobile prijedlog generalnog sekretara da prikupi 100 milijardi koje NATO planira potrošiti na rat”, rekao je diplomata, dodajući da, budući da će novac biti prikupljan tokom pet godina, to znači da NATO “očekuje da se neprijateljstva nastave u ovom periodu.”

Budimpešta će se protiviti inicijativi i ne planira da učestvuje u naoružavanju Kijeva ili obuci njegovih vojnika, naglasio je Szijjarto. Nacrt plana predstavljen je državama članicama bloka u “prvom čitanju” i još uvijek je predmet pregovora, istakao je visoki diplomata.

U narednim sedmicama tokom pregovora borićemo se za pravo Mađarske da se kloni ovog ludila, da prikupi ovih 100 milijardi i izvuče ih iz Evrope. Budimpešti je prioritet bezbjednost svog naroda prije svega i dat će sve od sebe da “ostane van rata”, objasnio je Szijjarto, dodajući da ostaje mišljenje Mađarske da se sukob može riješiti samo pregovorima.

Bez obzira na to, Budimpešta priznaje rastuća globalna sigurnosna pitanja i želi biti spremna da se suoči s njima, rekao je on. “Ne možemo zanemariti prijetnju novog svjetskog rata i pripreme za nuklearni rat. Ovo ludilo ovdje u Evropi mora biti zaustavljeno”, poručio je Szijjarto.

Mađarska je dosljedno izražavala svoje protivljenje sve većoj umiješanosti bloka NATO-a predvođenog SAD-om – i EU – u ukrajinski sukob, odbijajući da pošalje oružje za podršku Kijevu ili da obuči svoje trupe, i zabranjujući korištenje svoje teritorije za usmjeravanje takvih pošiljki iz trećih zemalja.

Budimpešta se takođe javno izjasnila protiv potencijalnog ulaska Ukrajine u NATO, što je dugo bio jedan od ključnih ciljeva ukrajinskog rukovodstva.

eumađarskaNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
roko
19 dana prije

Oko 40-tak drzava je napalo Rusiju. Zato se slobodno moze reci Amerika i 40 razbojnika. Kako se to nije sjetio nitko u Rusiji?

Josip
19 dana prije

Zar nema nikoga da upuca tog ludaka i nistariju Stoltenberga koji je vec skoro sa svojim NATO okupatorima unistio cijelu EU skupa s onom krmacom Ursulom? Svi EU junaci nikom ponikose jedino Madarska jos vidi da se EU unistava i raspada ko trula jabuka zbog tudih interesa. Sto prije van iz te vukojebine..

Tupko Glupko
19 dana prije

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron obećao je ovih dana Ukrajini tri milijarde funti (3,5 milijardi eura) vojne pomoći na godišnjoj bazi “sve dok bude potrebno”.
Još je nadodao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje joj je dostavio London za napade na mete unutar Rusije te da o Kijevu ovisi hoće li to učiniti.

žile29
19 dana prije

Jedino Madzari imajo kičmu i da kaze ovim američkim dupeliscom neka vise odjebu od Evrope i neka ratuju u svojoj kuči!!!

Ivan Bgd
19 dana prije

Bravo madjari!

tihobl
19 dana prije

Sta je to za 28 clanica EU, samo 3 milijarde po clanici. Pa to moze isplatiti svaki jaci biznismen.

vrlodrag
19 dana prije

Taj ratni sanduk je mrtvački sanduk.

Za hazariju do zadnjeg Ukrajinca što znači Ukrajincima groblja mrtvih a židovima zemlja

DZuro DZak_ovic
19 dana prije

EU i USA vs RUSSIA , to je pata – pata

Max
19 dana prije

Razuman stav koji jamči opstanak mađarskom narodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI