Mađarska šalje kritiku Ukrajini

Peter Szijjarto
18 komentara

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto zamjerio je izjave ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, koji je javno optužio Budimpeštu da se ponaša “neprimjereno” za državu članicu NATO-a.

“Srećom” nije bilo na Zelenskom da odlučuje o ponašanju Mađarske, rekao je Szijjarto u objavi na Facebooku u nedjelju, sugerirajući također da Budimpešta već pruža dovoljnu podršku Kijevu.

“Mađarski narod je već platio izuzetno visoku cijenu za ovaj rat”, napisao je Szijjarto, dodajući da su višestruki predstavnici mađarske nacionalne manjine u Ukrajini istrajali u tekućim neprijateljstvima između Kijeva i Moskve.

Ako ova izjava znači ‘s poštovanjem zahvaljujem Mađarima što su pustili i zbrinuli više od milion izbjeglica iz Ukrajine, i s poštovanjem vam zahvaljujem što kontinuirano šaljete pomoć’ onda [odgovor je] ‘Nema na čemu i možete računati na nas i u budućnosti.’ Sarkastične primjedbe najvišeg mađarskog diplomate očito su bile odgovor na izjave koje je Zelenski dao u intervjuu za nordijske medije u petak. Ukrajinski predsjednik optužio je Budimpeštu da je stala na stranu Rusije u sukobu koji je u toku i da se NATO tretira kao “protivnika” .

“Čini mi se da među mađarskom političkom elitom vlada konfuzija. Ovo je veoma čudna situacija. Može li država NATO-a istovremeno biti sa Rusijom i protiv NATO-a?” Zelenski je naveo i dodao da Budimpešta pokazuje “neprikladno ponašanje” za članicu NATO alijanse koju predvode SAD.

Mađarska je zauzela rezervisan stav prema tekućim neprijateljstvima između Rusije i Ukrajine, koja bjesne od februara 2022. godine. Zemlja se protivila sankcijama EU protiv Rusije, posebno onima koje štete njenim interesima, kao što su ograničenja u oblasti nuklearne i konvencionalne energije. Osim toga, Budimpešta je više puta govorila da neće podržati zahtjeve Ukrajine ni za NATO ni za EU. Mađarska se također suzdržala od pružanja vojne pomoći Kijevu i odbila je dozvoliti da takve pošiljke iz drugih krajeva teku kroz njenu teritoriju.

Mađarska i Ukrajina su dugo bile u sukobu oko sudbine mađarske manjine u Ukrajini. Oko 150.000 etničkih Mađara, koji žive prvenstveno u Zakarpatskom regionu zemlje, pogođeno je naporima ukrajinizacije koje su preduzele vlasti postmajdanske Ukrajine. Dok se obračun prvenstveno fokusirao na govornike ruskog jezika, pogodio je i druge manjine.

Kijev je, sa svoje strane, dugo optuživao Budimpeštu za miješanje u unutrašnje poslove zemlje, sa svojom praksom izdavanja mađarskih pasoša ukrajinskim etničkim Mađarima, što je rezultiralo brojnim diplomatskim incidentima.

mađarskaPeter SzijjartoukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
duki
11 mjeseci prije

Shorty si svašta dozvoljava! Pa osim što hoda okolo i sere u parlamentima EU članica kako su malo dale njegovoj zemlji ,sada mu i Nato nije baš jedinstven ! Nevjerojatna količina bahatluka ?
Ali kada ti je pogon na bijelo sve može !!

Može
11 mjeseci prije

Russia do drave !!!

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Prije neki dan čitam baš , Ukrainski Veleposlanik u Beogradu , poslao dopis Srbijanskoj vladi , kako i na koji način mediji u Srbiji MORAJU 😳⚠️🤣 izvještavati o ratu u bivšoj Ukraine !!! Čitam i dalje .. Sva medija čiji jezik mogu razumjeti … Nijesam zamjetio da je appeal Ukrainska Veleposlanika imao – ikakva odjeka u medijima susjeda – čak nasuprot 😁 .

Dux
11 mjeseci prije

Ovaj rat će jednom presat, stvari će se postavit kako se postave, ali amerika je i dalje jako daleko, a rusija je tu u susjedstvu, i dalje će mo morati živjeti blizu jedni drugih sa svim našim potrebama i ovisnostima jednih odrugih, to nažalos u EU razumiju i shvaćaju samo Mađari, zato im svaka čast na stavu o ratu, jedino oni brinu o budućnosti svoje države i naroda. Kamo sreće da je više ovakvih stavova u EU, vjerovatno do rata ne bi ni došlo.

Ivan
11 mjeseci prije

Trebali su Madari puno zesce pomoci da se satre ta ukranska fasisticka bagra a Zelenskog privede pred medunarodni i EU sud..

hiber
11 mjeseci prije

Mađari nisu čuli za kaskadu. Zapravo su zahvaljujući jednoj takvoj kaskadi znanoj kao seoba naroda zapravo i našli u današnjoj Mađarskoj.

Ico
11 mjeseci prije

Ukrajina, što je to?!? Ukrajine više nema. Putin treba sve poduzeti da tzv Ukrajina nestane sa zemljopisnu karte, jer je to dogovor sa deep state USA.

Max
11 mjeseci prije

Ugri se ne daju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI