Mađarska stavlja veto na pomoć Ukrajini

Viktor Orban - Ukrajina
41 komentar

Mađarska je stavila veto na plan EU da potroši desetine milijardi eura za pomoć Ukrajini, objavio je u petak premijer Viktor Orban, nakon napetog zasjedanja Evropskog vijeća u Briselu tokom noći. Prethodno je navodno otišao kada su drugi nacionalni lideri glasali za pokretanje formalnih pregovora o nastojanju Kijeva za pridruživanje bloku.

Planom koji je predložila Evropska komisija izmijenio bi se zajednički budžet EU. Brisel je želio izdvojiti 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) za Ukrajinu u potrošnji koja je trajala četiri godine. Budimpešta se usprotivila tom planu, tvrdeći da bi svaka pomoć trebalo da bude na kraći rok i da čeka obnovu nakon revizije. Mađarska takođe nije htela da to finansira iz zajedničkog budžeta.

Orban je izvijestio o ishodu tog dijela rasprave na društvenim medijima, rekavši da je stavio veto na prijedlog pomoći i reviziju Višegodišnjeg finansijskog okvira (MFF), dugoročnog budžeta EU.

Nekoliko sati ranije, mađarski lider je ponovio prigovore svoje vlade na razgovore o članstvu s Ukrajinom, što je bila prva tačka dnevnog reda. Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, najavio je da su pregovori dobili zeleno svjetlo nakon osam sati debata.

Orban je osudio odluku kao “potpuno besmislenu, iracionalnu i netačnu” i rekao da njegova nacija nije dio nje. Ostale države 27-članog bloka insistirale su na suprotnom; rekao je u video izjavi da “ako 26 odluči da to učine, treba da idu svojim putem.”

Budimpešta smatra da Kijev nije dovoljno napredovao u provođenju reformi koje zahtijeva EU. Danima prije sjednice Vijeća Orban je nagovijestio da može staviti veto na prijedlog, ali je odlučio da to ne učini.

Umjesto toga, navodno je napustio sastanak prije glasanja. Time je odluka tehnički jednoglasna u skladu sa pravilima EU, bez prisiljavanja Budimpešte da je podrži. Izvori koje citira The Guardian rekli su da je manevar bio neobičan i da su ga učesnici unaprijed dogovorili.

Michel je ishod nazvao „istorijskim trenutkom koji osigurava kredibilitet i snagu EU.“ Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky rekao je da je historija historija. “napravljen od onih koji se ne umaraju u borbi za slobodu.”

U međuvremenu, austrijski kancelar Karl Nehammer nije bio u prostoriji kada su se drugi lideri dogovorili o 12. paketu sankcija EU Rusiji, navodi Politico. On je navodno blokirao ograničenja zbog toga što je Kijev brendirao austrijsku Raiffeisen banku kao „međunarodnog sponzora rata“ zbog njenog nastavka poslovanja u Rusiji.

Orbanrusijaukrajinavetovojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
4 mjeseci prije

Madjar je izasao pred glasanja, kao sto oporba izadje pred glasanje vladajucih… Turska posla.

JoeP
4 mjeseci prije

Austrougarsko carstvo otkazuje poslušnost globalisičkom carstvu 🙂

držnedaj
4 mjeseci prije

Ovom govnaru netreba miśta vjerovat! pokazao je pravo lice na UN glasnanju obustavi terora u gazi

tabula
4 mjeseci prije

Za pristup EU, cijedili su zainteresirane države do besvijesti, a sada hoće na silu primiti državu u ratu i raspadu. Ne može sada biti ništa očiglednije od činjenice da je ovakva Ukrajina čisti zapadni projekt usmjeren ka uništenju Rusije, vjekovne zapadne “smetnje”. EU i sada hoće ulagati u taj rat silne milijarde, a pri tom i da vodi pregovore o pristupu Ukrajine EU. Gdje je ovdje zdrav razum? Bravo Orban, jedino ti pokaza da ove rase istočno od Alpa imaju koliko toliko razuma.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Off the topic – brazilski gospel pjevač Pedro Henrique (30) pao je pred publikom tijekom nastupa i preminuo na mjestu od srčanog udara, stoji u službenom izvješću.
Iza sebe ostavio suprugu i jednomjesečnu kćer.

Ima snimka na tekstu Slobodne Dalmacije naziva “Pjevač pao i umro usred pjesme tijekom nastupa: Uznemirujući video ostavio ljude bez teksta”.
Nevjerojatno, potpuno iznenada i neočekivano samo se srušio usred pjevanja i umro od snažnog srčanog udara.

Željko
4 mjeseci prije

“Sasvim slučajno” je Orban izašao vani, “sasvim slučajno” je uložio veto, itd. idealiziraju ga, moje mišljenje, mnogi na Balkanu ALI kada poništi Trianonski mirovni ugovor kojima je Mađarima uzeto više od 60% teritorija i 40% stanovnika i tada se: Talijanima, Austrijancima, Česima, Slovacima, Ukrajincima, Srbima, Poljacima i Hrvatima to neće nikako svidjeti i onda će ga ovi koji mu potporu sada daju plj.va.i!! Ah da sjetih se da su Mađari glasovali za nastavak rata u Gazi, dno dna “odluka”!

Željko
4 mjeseci prije

Moj rezime za danas, SFRJ je za ovakvu EU bila space shuttle !!

Darko
4 mjeseci prije

Bravo Mađari, gonite ukrajinsku gamad što dalje od EU..

Darko
4 mjeseci prije

Što je napravilo ovo Njemačko govno Šolc? Uništio je Njemačku skupa s onom krmačom Ursuloma a sada mu nije dosta pa bi i ostatak EU.

Max
4 mjeseci prije

Očekivano.

tihobl
4 mjeseci prije

Dobio je 10 milijardi da izadje sa glasanja.

abc
4 mjeseci prije

Da je EU željela Ukrajini stvarno dati novac, več bi to uradila na sto drugih načina. Pošto države EU to ne žele uraditi, sad pokazuju na Mađarsku kao dežurnog krivca i time si peru ruke.

abc
4 mjeseci prije

EU je američki projekt za uništenje Europe. Prvo su Amerikanci države namamili kreditima i ljepim darovima, da uđu a taj projekat EU, a sad če jih poslati u rat sa Rusijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI