Mađarski zvaničnik kaže da je EU gubitnička strana u ukrajinskom sukobu

Ukrajina i EU
6 komentara

EU je pretrpjela ozbiljnu političku i ekonomsku štetu svojim rješavanjem situacije u Ukrajini i već se može proglasiti gubitnikom u sukobu, izjavio je u nedjelju predsjednik mađarske Narodne skupštine.

Laszlo Kover, koji je član stranke Fides premijera Viktora Orbana, optužio je Brisel da nije spriječio sukob političkim sredstvima, što rezultira da “nije u stanju diplomatskim putem obnoviti mir”.

Pod vanjskim pritiskom, EU djeluje protiv svojih najosnovnijih ekonomskih interesa i već bi je trebalo smatrati gubitnikom, bez obzira na to koja će se strana koja je direktno uključena u borbu proglasiti pobjednicom, rekao je on.

Sile izvan Evrope pokušavaju da osude članice bloka na “vojnu ranjivost, političku potčinjenost, ekonomsku i energetsku nesposobnost, finansijsku zaduženost i društvenu dezintegraciju”, a Brisel im pomaže da ostvare taj cilj, rekao je predsjednik parlamenta.

EU se bori s rastućim cijenama prirodnog gasa, mogućnošću nestašice energije zimi i porastom inflacije nakon sankcija koje je uvela Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Brisel je uglavnom slijedio stav SAD-a da nastoji oslabiti Rusiju kroz sankcije, dok Kijev snabdijeva oružjem i finansijskom pomoći.

Mađarska je ostala relativno neutralna od izbijanja borbi krajem februara. Odbio je poslati oružje Ukrajini i kritizirao sankcije EU protiv Moskve, nazivajući ih loše osmišljenim i samoporažavajućim. Budimpešta, koja je u velikoj mjeri ovisna o ruskoj energetici, također je uspjela da ispregovara za sebe izuzeće od zabrane ruske nafte u cijelom bloku.

Prošle sedmice, Mikulas Bek, ministar evropskih poslova Češke, koja sada predsjedava Vijećem EU, upozorio je da bi stav Mađarske prema Rusiji teoretski mogao završiti njenim izlaskom iz bloka. Zemlja je “prešla dug put, stigla do ivice ponora, a sada mora da odluči da li da se vrati sa te ivice ili da rizikuje skok”, rekao je Bek.

eumađarskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Madjari jedini imaju mozga u EU. Vide da anglosasima nije cilj unistenje Rusije vec unistenje EU. Zato su na korak od izlaska iz te vjestacke tvorevine.

LZN
1 godina prije

Mađarski zvaničnik je u pravu….Ljudi su se digli polako…….uk, austrija, španija….mediji ni slova ali sve je na YT i sve datum 10.9. 22

NeBudiOvca
1 godina prije

Obzirom da je rezultat rata tisuće mrtvih gojima i to još onih slavenske krvi (majstorima najslađe), kao i razbijeno jedinstvo anti Covid teror skupine i njihova podjela na podržavatelje Ukrajne, podržavatelje Rusije i zagovornike opcije “svi su marionete u rukama istih gazda”, jasno je da su gubitnici ovog rata gojimi, a jedini pravi pobjednici globalistički oligarsi.
Kad tome dodamo rat kao razlog koji ce se ovcama ponuditi kao opravdanje za nestašice, inflaciju, dodatne represivne mjere, onda je korist koju su majstori od ovog rata izvukli neizmjerna.

Max
1 godina prije

Pa i jest.

Krim
1 godina prije

Madjarima srce u moskvi a ruka u briselskom novcaniku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI