Maduro optužuje SAD da su dozvolile CIA da izvodi “terorističke” akcije u Venecueli

Nicolas Maduro Venezuela
3 komentara

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa dala odobrenje Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) za sprovođenje nedavnih “tajnih i terorističkih operacija” protiv niza ciljeva u zemlji.

“Dali su CIA zeleno svjetlo da dođe sa direktnim agentima za tajne i terorističke operacije protiv nafte, električne energije, vojske, izbornih ciljeva i drugim prljavim tajnim akcijama poput onih koje koristi CIA”, rečeno je u utorak na španskoj državnoj televiziji, govoreći o Trumpovoj administraciji.

Ovo se događa usred niza događaja koji su uslijedili nakon hvatanja navodnog američkog špijuna u blizini najveće rafinerije nafte u Venecueli ranije ovog mjeseca.

Nakon istrage o tom pitanju, venecuelanski predsjednik je tvrdio da je špijun, koji je uhapšen zajedno sa još trojicom u državi Falcon, služio kao operater komunikacije u bazi CIA u Iraku između 2006. i 2016. godine.

Maduro cilja na američku DEA

Maduro je takođe ponovio optužbe protiv američke Uprave za borbu protiv droga (DEA), za koju tvrdi da ju je Bijela kuća iskoristila za napad na Venezulu i rušenje Karakasa.

„Postavila je DEA kao agenciju za napad na Venecuelu, ono što je novo danas nije to da je DEA umiješana u kolumbijsku grupu za trgovinu drogom kako bi napala Venecuelu, novo je to što su odobrili da se uključi i CIA u operacijama terorističkih napada na Venecuelu“, izjavio je u utorak.

Ranije ove godine venecuelanske snage bezbjednosti zarobile su grupu od 13 osoba. Dvoje od 13 pritvorenika kasnije su identifikovani kao američki državljani Luke Denman i Airan Barry.

Svjedočenje objavljeno ubrzo nakon toga pokazalo je da je pritvorenik tvrdio da su grupu činili “posrednici šefa bezbjednosti predsjednika SAD, kažu da su iz savjetodavne službe Donalda Trumpa”, prema prevedenom tvitu.

Venecuelanski ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol tvrdio je da je jedan od muškaraca bio agent DEA. Međutim, DEA je negirala ove navode.

Kolumbija priprema napad na Venecuelu nakon što SAD uvedu nove sankcije

Maduro je takođe upozorio u utorak da je kolumbijski predsjednik Ivan Duque regrutovao krijumčare droge uoči planiranog napada na Venecuelu.

“Ivan Duque direktno artikuliše bande za trgovinu drogom i postavio je bande za trgovinu drogom iz La Guajire i drugih mjesta kako bi pripremio svoju grupu ubica i terorista da dođu i napadnu Venecuelu u narednim nedeljama”, tvrdio je on.

Madurova najava ovog predviđenog napada dolazi dan nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo najavio nove sankcije protiv venecuelanskog predsjednika, kao i protiv iranskog ministarstva odbrane i drugih iranskih zvaničnika.

“Skoro dvije godine korumpirani zvaničnici u Teheranu radili su sa nelegitimnim režimom u Venecueli da bi poništili embargo UN na oružje”, rekao je Pompeo u ponedeljak.

Američko Ministarstvo pravde je ranije optužilo venecuelanskog predsjednika i 14 sadašnjih i bivših vladinih zvaničnika zbog narkoterorizma.

Trumpova administracija takođe je ponudila nagradu od 15 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Madura. Predsjednikovi saveznici, poput predsjednika Vrhovnog suda pravde Maikel Moreno, takođe su imali blagodati vrijedne milione dolara od strane američke vlade.

CIAmaduroTrumpova administracija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Nimalo ne sumnjam da je ovo točno. Amerikanci su odustali od vojne intervencije : Bolivarska vojska je prejaka i uživa Rusku i iransku pomoć pa su pribjegli drugim metodama sankcijama dezinformacijama i diverzijama.

cibo
3 godine prije

CIA ima dozvolu od americke vlade da to radu sirom svijeta
njihovo moto je lagati, varati i dezinformirati

tihobl
3 godine prije

15.000.000???
Pa imam ja informacije koje CIA nema. Otkricu im za te pare gdje se Maduro krije (u Karakasu).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI