Mala podrška za ujedinjenje Moldavije i Rumunije

17 komentara

Ideja o pristupanju Moldavije svom susjedu iz EU, Rumuniji, nema dovoljno popularne podrške, rekla je predsjednica Maia Sandu u intervjuu za novinski portal Geopolitique ove sedmice.

Neki u postsovjetskoj državi čak smatraju da je taj pojam zastrašujući, dodao je predsjednik. „Postoji podrška za ponovno ujedinjenje sa Rumunijom, ali ne dovoljna“, rekla je ona za novinski portal. Moldavci su za ulazak u EU, ali kao posebna nacija, rekla je ona.

“Ima ljudi koji se plaše ponovnog ujedinjenja, zaista postoji diskusija koja postoji već duže vrijeme, ali opet nema dovoljno podrške da se to dogodi”, naveo je predsjednik. Umjesto toga, rekao je Sandu, Moldavija nastoji da se pridruži EU i započne pregovore o tom potezu što je prije moguće.

Prema Geopolitique-u, milion Moldavaca, otprilike četvrtina ukupne populacije nacije, već ima rumunske pasoše. Anketa koju je sproveo Institut za javne politike u Moldaviji u decembru 2022. godine pokazala je da samo 35% Moldavaca podržava ideju ponovnog ujedinjenja sa Rumunijom, koja se pominje otkako je postsovjetska država stekla nezavisnost 1991. godine. Anketa koju je u aprilu sprovela istraživačka grupa Avangarde pokazuje da su Rumuni još manje za tu ideju. Preko polovine se protivi tom potezu, a samo oko trećine podržava ponovno ujedinjenje, navodi se u istraživanju.

Više od polovine Rumuna se također protivi ideji slanja trupa u Moldaviju u slučaju sukoba sa Rusijom, dok se 35% ispitanika protivi obezbjeđivanju te zemlje vojnom opremom u ovim okolnostima.

Moldavija je bivša sovjetska republika sa stanovništvom koje su uglavnom etnički Rumuni. Sandu je dosledno sprovodila prozapadnu politiku od svog izbora 2020. Moldavija je poslednjih godina aktivno sarađivala sa NATO-om, šaljući trupe da se pridruže snagama vojnog bloka na Kosovu. Zemlja je prošlog juna dobila status kandidata za članstvo u EU.

moldavijaRumunijaUjedinjenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tako treba
10 mjeseci prije

Moldavija, najsiromadnija zelja Europa,
Ali,
Prosjecna bruto plaća
2020 godina — 420 usd
2023 godina — 650 eura
Ako tako nastave…
Neki lideri u okruzenju će tesko spavati

tihobl
10 mjeseci prije

Sta kaze malo joj 35cm, pardon 35%.
Pa podrska je na nivou one u Sjevernoj Makedoniji za ujedinjenje sa Bugarskom. Me znam kako je ona nasla 35%, mora da je anketirala samo svoju familiju.

Max
10 mjeseci prije

Svakomu svoje.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ta .. A i tko da se ujedini ?! Pola teritorija , današnje Moldavia se otcjepilo i od 1992 ge imaju svoj , vlastiti identitet , dokle Kišinjev nema tamo , nikakovih ingerencija … To .. Poput ” hoće li Ukraine u NATO ili neće a nitko ne postavlja pitanje —– A ŠTO JE UOPĆE UKRAINE VIŠE ???

burt
10 mjeseci prije

Moldavija ostaje samostalna država van EU

tihobl
10 mjeseci prije

Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко предложио је колеги из Казајстана да се придружи Савезној држави Русије и Белорусије и … „добије“ нуклеарно оружје.

Trebao je predloziti i Maji Sandu, mozda bi se upecala.

Ivan
10 mjeseci prije

Kostati ce i Moldaviju ona krava koja im se dokopala vlasti..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI