Mediji tvrde da je saudijski prestolonasljednik rekao da bi mogao biti ubijen, ako se Rijad pridruži mirovnom sporazumu s Izraelom

saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman
11 komentara

15. rujna Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili su diplomatske veze s Izraelom potpisivanjem Abrahamovog sporazuma u Washingtonu, nakon što su američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija posredovali u povijesnom sporazumu.

Haaretz je citirao izraelsko-američkog milijardera Haima Sabana o tome da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman nedavno rekao da se Rijad ne može pridružiti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i potezu Bahreina u vezi s normaliziranjem odnosa sa židovskom državom, jer bi to moglo završiti smrću prestolonasljednika, kojeg bi “ubili Iran, Katar” ili njegov “vlastiti narod”.

Prema novinama, Saban je otkrio primjedbe Mohammeda bin Salmana tijekom intervjua s demokratskim kongresmenom Tedom Deutchom, koji se u srijedu održao na marginama internetske kampanje, pod nazivom “Izraelska sigurnost i prosperitet u Bidenovoj Bijeloj kući”.

Milijarder, za kojeg se zna da je strastveni donator Demokratske stranke, također je rekao za Deutche da bi “sva zasluga”, vezana za potpisivanje mirovnog sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina “trebala pripasti višem savjetniku i zetu predsjednika Donalda Trumpa, Jaredu Kushneru i njegovoj pomoćnici Avi Berkowitz, koji su jako puno radili na tome”.

Sabanove primjedbe dolaze otprilike tjedan dana nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao Saudijsku Arabiju na slijeđenje koraka Abu Dhabija i Maname te na normaliziranje odnosa s Izraelom.

Pompeo je također pohvalio pomoć Rijada u okupljanju Tel Aviva, Abu Dhabija i Maname, zaustavivši se, međutim u otkrivanju prirode ove potpore.

Potpisivanje Abrahamovog sporazuma

To je uslijedilo nakon što su Bahrein i UAE službeno uspostavili diplomatske veze s Izraelom potpisivanjem Abrahamovog sporazuma 15. rujna u Washingtonu, nakon što je Trumpova administracija posredovala u povijesnom sporazumu.

Dvije zemlje, prve države Zaljeva koje su to učinile, izrazile su spremnost za suradnju sa židovskom državom u nizu sektora, od kulture do regionalne sigurnosti, u zamjenu za izraelsko odustajanje od težnje za suverenitetom nad dijelovima Zapadne obale. Bahrein i UAE postali su tek treća i četvrta arapska država koje su normalizirale odnose s Izraelom, nakon Egipta 1979. i Jordana 1994. godine.

Saudijska Arabija nije kritizirala niti podržala Abrahamov sporazum, kojem su se snažno usprotivili palestinski i iranski čelnici. Rijad je također stajao iza inicijative iz 2002. godine, kojom je utvrđeno da arapske države trebaju normalizirati veze s Izraelom, tek nakon što Tel Aviv pristane na rješenje dviju država s Palestincima i nakon što se vrati se na svoje granice od prije 1967. godine.

Potpisivanje sporazuma uslijedilo je u pozadini složenih veza između Saudijske Arabije i Irana. Prošle je godine Rijad,  s Washingtonom i Londonom, optužio Teheran da stoji iza napada izvedenog bespilotnim letjelicama 14. rujna 2019. na naftna postrojenja Saudijske Arabije Aramco, što je Islamska Republika odbacila.

Nakon optužbi, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif istaknuo je da je Teheran uvijek bio spreman voditi izravne razgovore s Rijadom ili pregovarati preko posrednika te da dvije države “nemaju drugog izbora nego međusobno razgovarati”.

bilateralni odnosiIZRAELMohammed bin Salmansaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Cisti spin!nema planskih atentata na bliskom istoku ako nije u reziji odabranih.

bauštelac
3 godine prije

pita se tko je napao naftna postojenja SA pitam se zašto ste napali jemen

Real
3 godine prije

Conchita Wurst ponovo jaše dvogrbu devu.

3 godine prije zadnji put uredio Real
ma Arapci
3 godine prije

su muslimani i islamisti su teroristicke grupe

Max
3 godine prije

Čisti Izraelski spin koji puštaju preko medijskog tajkuna producenta tv serija (Power Rangers.

tucker carlson
3 godine prije

hahaha evo pridruzujem seee

Finansijaš terorizma
3 godine prije

bild.de/bild-plus/regional/dresden/dresden-aktuell/anschlaege-darum-ist-deutschland-das-paradies-fuer-terroristen-73564032.bild.html

tango
3 godine prije

ti si slugic ciona i ostale klike zapada i najgore najveci ixdajnik islama i muslimana od vase nafte mi nemamo koristi kao civilizacija vec ovi ti sefovi i njihova civilizacija fuj niskoristi jedne gadite mi se svi dole i

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI