Međunarodni kazneni sud u Haagu u rasulu

Međunarodni sud u Hagu
21 komentar

Opća skupština Ujedinjenih naroda je u srijedu odobrila osnivanje radne skupine koja će biti zadužena za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenima u ratu u Siriji.

Rezolucija o uspostavi nezavisnog povjerenstva je odobrena sa 105 glasova za, 15 protiv, a 52 zemlje su bile suzdržane.

Prihvaćena rezolucija poziva sve države, sve strane u sukobu i udruge civilnog društva da pruže sve informacije i dokumentaciju o mogućim zločinima ovom istražnom tijelu.

No, nije jasno kako se misle prikupiti dokazi o zločinima strana u sukobu koji nisu priznati ili uopće nisu državni entiteti, kao što su takozvana Islamska država, Al-Nusra Front i njegovi ogranci u Siriji, ali i nepriznata federacija Sjeverni Kurdistan. Ispada da će ovo istražno povjerenstvo na kraju istraživati samo zločine koje su navodno počinili sirijska vojska i njeni saveznici.

Za Siriji nema dvojbe i ova odluke je miješanje u unutarnja pitanja suverene Sirijske Arapske Republike“.

“Uspostava takvog mehanizma je očito miješanje u unutarnja pitanja”, rekao je prije glasanja sirijski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Jaafari.

Rezoluciji se protive i sirijski saveznici, Rusija i Iran.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi je 2011. godine uspostavilo Istražno povjerenstvo Ujedinjenih naroda za Siriju, radi istrage mogućih ratnih zločina. To tijelo je više puta pozivalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da situaciju u Siriji prijavi Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu (ICC).

Rusija i Kina, dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, uložile su veto na pokušaj zapadnih sila 2014. godine da zločini počinjeni u ratu u Siriji dođu pod ingerenciju ICC-a.

Međunarodni kazneni sud u Haagu se raspada

Hoće li Sirija biti predmet optužbi Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, inače dobro poznatog na ovim prostorima? Najvjerojatnije neće. Naime, ICC definitivno prolazi najkritičnije razdoblje od svog osnutka. Ako je povlačenje tri afričke zemlje iz njega bilo zvono upozorenja, odluka Rusije od prošlog mjeseca da ne ratificira Rimski statut može označiti početak njegova sprovoda.

Hoće li nekome biti žao zbog mogućeg nestanka ovog međunarodnog pravosudnog tijela? Moguće, ali će biti više onih koji će pozdraviti njegov nestanak, jer se više puta pokazao kao mehanizam za uklanjanje političkih protivnika zapadnih sila.

Naime, ICC bi mogao prestati s radom, jer je Ruska Federacija službeno priopćila da neće ratificirati Rimski statut, sporazum kojim se predviđa osnivanje Međunarodnog kaznenog suda. Ovaj organ “međunarodne pravde”, koji službeno djeluje od 2002. godine, sada se suočava s brojnim preprekama.

Sukobi i neslaganja koji su se nakupili u posljednjih nekoliko godina su potaknuli Moskvu da bez susprezanja i definitivno prekine sve veze sa sudom, čime će možda spriječiti njegov daljnji rad.

Konkretno, Rusija je optužila Međunarodni kazneni sud u Haagu da je iznevjerio očekivanja i da se nije pokazao kao istinski neovisan, a kao takav ne može imati legitimitet za dijeljenje međunarodne pravde. Ruska administracija je odbacila odluku donesenu od strane suda da aneksiju Krima proglasi “okupacijom ukrajinskog teritorija”. Osim toga, ICC je posebno optužio Moskvu i za podupiranje proruskih milicija u Donbasu.

Konačni izbor Kremlja je bio napustiti ICC, kojeg je Rusija optužila da nije uzeo u obzir rezultate narodnog referenduma na Krimu, na kojem je većina stanovništva izrazila želju za ujedinjenjem s Ruskom Federacijom, kao ni Povelju Ujedinjenih naroda, koja entitetima i narodima jamči pravo na samoodređenje.

Podsjetimo da Krim nije bio dio visoko-centralizirane ukrajinske države, odnosno bio je Autonomna Republika Krim, sa svim pravima koja mu daje takav status, pa i pravom na samoodređenje.

U vrijeme dok Rusija još nije donijela konačnu odluku o izlasku iz Međunarodnog kaznenog suda, situaciju je pogoršao francuski predsjednik Francois Hollande, koji je zatražio da se istraže “ratni zločini” počinjeni u ruskoj kampanji u Siriji.

Odlazak Rusije zaista može označiti početak sprovoda Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, ali Moskva nije jedini “krivac”. Naime, prije odluke Kremlja su isto učinile i neke afričke zemlje. Prva je bila Južnoafrička Republika, koja je istupila iz suda zbog optužbi ICC-a da nije uhitila sudanskog predsjednika Omara Al-Bashira dok je bio u posjetu Johannesburgu, za kojim je sud raspisao uhidbeni nalog. Južnoafrička Republika je na optužbe i prozivanja odgovorila povlačenjem iz suda, iako je su tamošnje vlasti ratificirale Rimski statut.

Primjer Južne Afrike su slijedili  Burundi i Gambija. Afričke zemlje općenito ICC nazivaju “Bjelačkim sudom”, tako nazvanim od nekih čelnika afričkih država koji su Haag optužili da od svog osnutka niti neovisno, niti nepristrano provodi postupke uglavnom protiv afričkih država.

Podsjetimo da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji bi se mogao smatrati pretečom Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC), zapravo bio “ad-hoc” tribunal, utemeljen isključivo za zločine počinjene na teritoriju bivše države.

Afrički lideri i nisu u krivu, jer je čak devet od deset istraga Međunarodnog kaznenog suda provedeno u afričkim državama, s izuzetkom Gruzije. Afrički bijeg od suda je stvaran, jer bi, osim već spomenute Južne Afrike, Burundija i Gambije, isto mogli učiniti KenijaNamibija i Uganda, zemlje koje su u više navrata izrazile razočaranje radom suda.

Međunarodni sud sa sjedištem u Haagu je osmišljen da bi sudio pojedincima koji su kao dio vladajućih struktura ili privatnih tijela počinili teška kaznena djela predviđena Statutom Suda, temeljnim sporazumom usvojenom na diplomatskoj konferenciji u Rimu 17. prosinca 1998. godine, a koji je stupio na snagu 1. srpnja 2002.

Nema sumnje da život Međunarodnog kaznenog suda u Haagu prolazi najteže razdoblje i upitno je hoće li uopće preživjeti, jer, nakon što je Rusija odlučila da neće ratificirati Rimski statut, a zemlje poput Kine i Izraela ga nikada nisu ni potpisale, nastaje jasna praznina u međunarodnom legitimitetu ove međunarodne pravosudne institucije.

Posebno je zanimljiv slučaj Sjedinjenih Država, koje su 6. svibnja 2002. godine, nakon što su prethodno potpisale Rimski statut, službeno povukle i potpis i namjeru o njegovoj ratifikaciji.

SAD se strogo drže politike da američki državljani, prije svega dužnosnici i pripadnici američke vojske, ne mogu biti progonjeni i suđeni u inozemstvu, bez obzira na težinu počinjenih zločina.

Kina nikada nije vjerovala u ICC, a Izrael iz razumljivih razloga nije potpisao Rimski statut.

Sada će svi uloženi napori da se dokaže nepristranost suda biti uzaludni, jer će ICC sve više ovisiti o sredstvima iz europskih država.

U stvari, glavni prigovor afričkih zemalja koje su se odlučile povući iz ove institucije jest da sud nije neovisan i da je sve više politiziran, te da njime zapravo upravljaju europske države, koje u njemu vide instrument pritiska u destabiliziranju afričkih zemalja.

Dobar primjer ovog modusa operandi je bilo je uhićenje oporbenog čelnika Konga, Jean-Pierre Bemba, samo kako bi se uklonio neugodan protivnik aktualnog predsjednika Josepha Kabilekoji, unatoč isteku mandata i suzbijanja prosvjeda naroda Konga, i dalje nesmetano vlada, isključivo zahvaljujući podršci zapadne diplomacije. Inače je Kongo poznat kao zemlja koju su uništili “gospodari rata” i multinacionalne korporacije. 

Istraživanja koja uključuju neafričke države poput Afganistana, gdje su SAD predmet pažnje suda zbog počinjenih ratnih zločina, ili u Palestini, gdje se provode preliminarne istrage o zločinima počinjenim od strane izraelske vojske tijekom operacija u Pojasu Gaze u ljeto 2014. godine – su u zastoju, jer ni SAD, a ni Izrael nisu pristali potpisati Rimski statut. Međunarodni kazneni sud u Haagu, osim brojnih mana, sada se suočava s jasnim nedostatkom legitimiteta, a nepristran posao mu je onemogućen zbog uplitanja određenih država.

Konačna ruska odluka da ne ratificira Rimski statut može nanijeti smrtni udarac ovom tijelu, koje će se nakon “afričke pobune ” suočiti s teškim i relativno nestabilnim razdobljem.

Gledajući drugu stranu medalje, kriza Međunarodnog kaznenog suda u Haagu može otvoriti nove mogućnosti i da se pokrene reformski proces koji će sud iz ovog oblika kakav je danas pretvoriti u stvarnu međunarodnu pravosudnu instituciju, na koju neće moći utjecati manji broj država i koja će imati veći kredibilitet na međunarodnoj razini.

Ovakav kakav jest, Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC), uključujući i ad-hoc Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), pokazao je brojne nedostatke, koje ne treba posebno naglašavati. Stoga je malo vjerojatno da će, ako ne provede potrebne reforme, ikome nedostajati.

međunarodni kazneni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac
7 godine prije

Sto mu nisu dali ime nato-sud?

saša
7 godine prije

E sad,kako se ova evropska oligarhija odnosila po pitanjima samoopredeljenja naroda na pojedinim područijima : Na Krimu ne može samoopredeljenje,u Hrvatskoj-Krajini ne može,u Bosni-Republika Srpska ne može,Katalonija ne može,Kosovo može,Hrvatska i Bosna od Jugoslavije može,Ukrajina od SSSR može .
Halo i kao sad oni pravedno sude u Hagu

Živojin Žvakenzi
7 godine prije

…Vojvodina i Sanđak ne može a trebali bi.

Tufahijac
7 godine prije

ampak Preševo Republjik isto treba.

Dundić
7 godine prije

Amerikanci su donijeli zakon po kojem ako ICC uhapsi njihovog građanina, imju pravo upotrijebiti vojsku da ga oslobode. Taj se zakon kolokvijalno naziva The Hague Invasion Act.

Hiber@drek
7 godine prije

Carl Paladino, americki milioner, osoba od utjecaja je izjavio da ce se u godini 2017 dogoditi sljedece: Obama ce umrijeti od kravljog ludila a njegova zena ce se vratiti u prvotni oblik muskarca.
Volim Ameriku zato jer u Americi postoji sloboda govora.

Croatia first, not EU or NATO.

Sara
7 godine prije

Tužiteljica ICTY pita svjedoka: “jeste li vi osobno razgovarali sa Kulinom banom?” sa naglaskom na osobno. Izraz lica svjedoka poslije pitanja – neprocijenjivo….

subaru
7 godine prije

Sve što dolazi sa zapada treba ignorirati jer je sve to u službi kolonizacije planeta. Kulin ban hahaha, dobra.

Igor
7 godine prije

“Konačni izbor Kremlja je bio napustiti ICC, kojeg je Rusija optužila da nije uzeo u obzir rezultate narodnog referenduma na Krimu, na kojem je većina stanovništva izrazila želju za ujedinjenjem s Ruskom Federacijom, kao ni Povelju Ujedinjenih naroda, koja entitetima i narodima jamči pravo na samoodređenje.” Isti taj “sud” nije zucnuo kad su zapadne zemlje i njihovi vazali tipa Hrvatska pogazili obvezujuću rezoluciju VS UN-a br 1244 koja Srbiji jamči suverenitet na Kosovu tako što su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od Srbije. Isti taj “sud” nije osudio od UN-a neodobrenu i po Povelji UN-a nedopuštenu agresiju NATO-a na Srbiju iz 1999. I sad ispada da je po tom “sudu” nasilno, vojno odvajanje Kosova od Srbije OK, dok odvajanje Krima od Ukrajine bez ispaljenog metka nije OK makar do njega nije došlo bombardiranjem Ukrajine kao što je bio slučaj Srbije i Kosova, i makar je na Krimu bio referendum kojeg… Čitaj više »

Fi Faj Fo Fan
7 godine prije

Zaboravljas da je Milosevic htjeo izvrsiti genocid nad Albancima, scime je izgubio sve argumente za zadrzavanjem Kosova uz Srbiju. Krim nije bio nastanjen sa Rusima kao vecinskim narodom, osim ako racunas ruske vojnike iz Rusije koji su sluzili tu vojni rok, odnosno penzioneri ruske vojske koji su tu ostali. Ipak i oduzimanje autonomije Kosovu i pokusaj genocida kao i okupacija Krima su krsenje medjunarodnog prava, zar ne! U tom smislu je sprecavanje genocida upozoravajucim bombardiranjem Srbije , nakon sto genocid u Srebrenici nije sprijecen, bio apsolutno optavdan i mozda preblaga reakcija.

Laki Topalović
7 godine prije

Ma nema bez ’90-ih ništa. , čak ni ovdje. Džaba, jedino pobjeći na neki sjevernokorejski portal. Ovo već postaje bolesno.

replika molim
7 godine prije

“Milosevic htjeo izvrsiti genocid nad Albancima…” Što znači “htJeo”??? A ti znaš što je Miloševiću bilo u glavi jer je on tebi rekao što je on HTIO? Halo, sudovi sude po DJELIMA a ne po onome što ovaj ili onaj MISLE da je netko HTIO uraditi! PITANJA: 1) Kako to da ICTY nije niti S. Miloševića niti bilo koga iz Srbije osudio za pokušaj genocida na Kosovu? 2) Kako to da tužiteljstvo ICTY S. Miloševića nije nikad čak niti optužilo da pokušaj genocida na Kosovu? 3) Ako je Srbija po tebi “izgubila sve argumente za zadrzavanjem Kosova uz Srbiju” kako to da je UN 10.06.1999. izglasao OBVEZUJUĆU rezoluciju VS UN-a br. 1244 koja Srbiji jamči suverenitet na Kosovu? 4) Zašto su zapadne zemlje bezuspješno jednu godinu prije priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova 2008. po svaku cijenu nastojale promijeniti obvezujuću rezoluciju VS UN-a br 1244 tako da izbace dio koji jamči… Čitaj više »

Helena
7 godine prije

Nema niti jednog jedinog dokaza da je Milosevic zeleo ili izrvsio genocid nad Albancima. Svi dokazi su lazirani i svako ko hoce da pronadje nesto o tome ima pun internet podataka. Dokumentarnih filmova koje su radile strani novinari istrazivaci, priznanja “nezavisnih tuzilaca” o podmetnutim dokazima i raznih bivsih belosvetskih protuva koje su se smenjivale kroz kforove i ostale funkcije dole, kosovskih Albanaca…Jedini genocid tamo izvrsile su Nato zemlje bombardujuci Kosovo, sa toliko osiromasenog uranijuma, da su i zemlja i voda i narodi zatrovani za dugi niz decenija, mnogo vise i gore nego u uzoj Srbiji i da se stopa smrtnosti od kancera na Kosovu popela do astronomskih visina, a svaka cetvrta beba je rodjena sa nedostacima ili nerodjena zbog povecanih spontanih pobacaja. Umiru od kancera i strani vojnici, stacionirani dole, ali se o tome cuti. Bombardovanje, a ne nekakav genocid izazvale su i egzodus Albanaca sa Kosova i jedina greska… Čitaj više »

Fi Faj Fo Fan
7 godine prije

Igor/replika, sjecas se ti dogadjaja na Kosovu? Oduzimanja autonomije? Gnjavaza, krsenja osnovnih ljudskih prava prema Kosovarima? I na kraju plana “Podkovica” i protjerivanja polovice domicilnog stanovnistva? Plan je bio Kosovare stjerat na mali teritorij i onda ih ili pobiti ili otjerat u Albaniju, naravno da je Milosevic, uz podrsku velikog djela naroda, htjeo izvrsiti genocid nad Albancima. Srce na ruku, znamo se 😉 to bi vi i danas dan volili. Sada nesto lupas o hrvatskim vazalima koji su po tebi, uz nagovor gazda priznali Kosovo. Zasto bi netko trebao nagovoriti/natjerati Hrvatsku da prizna Kosovo??? O realnosti i pravednosti haaskog suda smo (svako uz svoje argumente) sigurno istoga misljenja, to nije sud u klasicnom smislu, vise je neko orkestrirano kazaliste sa komponentama suda!

Fi Faj Fo Fan
7 godine prije

Helena@ ako si protiv lazi, zasto lazes??? I to na ovom mjesanom forumu??? Mislis da smo svi budale ili da smo spavali zadnjih 30 godina??? Zasto zapocinjete vase propagande o nepravednom bombardiranju 99 ??? Koji je to bezobrazluk, nakon masovnog silovanja traziti razumjevanje i podrsku od silovanih??? Zasto bas nama gledate progurati dogadjaje u znaku jednakosti, svi su isti i svi isto krivi??? Kakvu pomirbu (koja bi po meni bila pozeljna) zelite tako dostignut???

replika molim
7 godine prije

Ja nisam zainteresiran za kafanske rasprave i kafanske argumente. Ja se pozivam na međunarodne dokumente UN-a i odluke UN-ovih sudova. Ako netko želi sa mnom polemizirati neka jasno i glasno odgovori na moja pitanja 1-4 u postu 25/12/2016 at 19:33

Anonimac
7 godine prije

replika molim26/12/2016 at 09:25
Apsolutna istina ne postoji.
To mi je rekao moj prijatelj iz Izraela, Izraelac.

Helena
7 godine prije

Dokaz? Sudske presude, potvrdjena (ne lazna) svedocenja…

Helena
7 godine prije

Replika, gluvima, mrznjom ispranog mozga, koji sebe proglasavaju realnim se ne prica. Ti njima argumente, oni tebi floskule i tako u krug

Ima poslovica “kada pametan sedne sa cetiri budale za sto ispadne najveca budala”! Cuvaj svoje vreme. Onaj ko hoce da zna istinu on ce do nje i sam naci put, ostali su nebitni.

Helena
7 godine prije

Gde si ustaski pravobranitelju? Odlican si. Jos malo pa ce srpski zlocini biti veci od ustaskih, a ti ces lakse spavati. 🙂

I nastavite da lazete i o meni. Zabavno je koliko se trudite. Cmok 🙂

Helena
7 godine prije

Zaboravih reci i obozavatelju nato zlocinaca i koljaca kozojeba, sto nam ovde drzis propoved o ljubavi. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI