Netanyahu poziva svijet da kazni sud u Haagu jer Židovima negira pravo na povijesne zemlje

Benjamin Netanyahu
100 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je međunarodnu zajednicu da kazni Međunarodni kazneni sud (ICC) zbog “napada na demokraciju i pravo židovskog naroda da živi u svojoj izvornoj domovini”.

Kao što smo izvijestili, Međunarodni kazneni sud sa sjedištem u Haagu sada istražuje je li Izrael proteklih godina počinio ratne zločine protiv Palestinaca.

Netanyahu je takvu izjavu najprije dao u intervjuu za TBN, najveći kršćansko-evangelički kanal, a potom su njegove riječi 21. siječnja objavile izraelske i svjetske agencije.

“Američka administracija pod predsjednikom Trumpom snažno se protivila Međunarodnom kaznenom sudu zbog ove parodije i pozivam sve da učine isto, zahtijevajući konkretne akcije, sankcije protiv međunarodnog suda, njegovih dužnosnika, tužitelja, svih…”, rekao je Netanyahu.

“Oni provode potpuni i frontalni napad na demokraciju, kako na pravo demokratskih zemalja na samoobranu, tako i na pravo Izraela i pravo židovskog naroda da živi u svojoj izvornoj domovini, zemlji Izraelovoj”, dodao je Netanyahu.

Američki evangelički kršćani predstavljaju jedan od političkih stupova predsjednika Trumpa i najveći su zagovaratelji cionizma u američkom društvu. Smatra se da su glasovi evanđelista na izborima u Sjedinjenim Državama 2016. bili presudni za Trumpovu pobjedu.

Krajem 2019. godine je Ured tužitelja Međunarodnog kaznenog suda u Haagu objavio da postoje svi razlozi da se istraže akcije Izraela zbog mogućih ratnih zločina počinjenih na palestinskim teritorijima, na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzalem, te u Pojasu Gaze, od kojih je prvo područje okupirano, a drugo je pod opsadom s kopna, mora i zraka.

Država Palestina se prethodno obratila Međunarodnom kaznenom sudu i stoga nije bilo potrebno tražiti dopuštenje za nadležnost prije pokretanja istrage.

Međutim, glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda Fatou Bensouda je „iz sigurnosnih razloga i s obzirom na jedinstvene i vrlo kontroverzne pravne i činjenične probleme povezane s ovom situacijom”, zatražila od ICC-a da potvrdi da se nadležnost ovog međunarodnog pravosudnog tijela proširuje na palestinske teritorije. Sud je presudio da postoje “svi zakonski kriteriji za pokretanje istrage”.

Sada će istraga utjecati na izgradnju izraelskih židovskih kolonija na okupiranom palestinskom teritoriju, premještanje okupiranog stanovništva na okupirani teritorij, rušenje palestinske imovine, iseljavanje Palestinaca sa Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema, kao i napade na Palestince tijekom operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Donald Trump i Benjamin Netanyahu

Odluka Međunarodnog kaznenog suda u Haagu i namjera glavne državne odvjetnice izazvali su bijes i nezadovoljstvo u Izraelu i Sjedinjenim Državama.

„Odluka tužiteljice Bensoude pretvorila je Međunarodni kazneni sud u politički alat za delegitimizaciju države Izrael. Tužiteljica je potpuno ignorirala pravne argumente koje smo joj predočili”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Američki State Department nazvao je istragu “nepravednim progonom Izraela “, dodajući da ICC navodno nije nadležan da razmatra moguće izraelske ratne zločine prema palestinskoj žalbi.

“Ne vjerujemo da se Palestina može smatrati suverenom državom i stoga nema pravo na punopravno članstvo ili sudjelovanje kao država u međunarodnim organizacijama, entitetima ili konferencijama, uključujući ICC”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Nasuprot tome, palestinske su vlasti pozdravile odluku ICC-a i tužiteljstva o istraživanju izraelskih akcija.

Hanan Ashrawi, članica Izvršnog odbora Palestinske organizacije za oslobađanje (PLO), nazvala je to “važnim korakom naprijed “.

“Od pristupanja Palestine Rimskom statutu palestinski je narod stekao vjeru u Međunarodni kazneni sud kao neovisnu instancu koja mu može jamčiti pravdu i odštetu za mnoge ratne zločine koje je protiv njega počinio njegov okupator, Izrael”, rekla je Ashrawi.

“Prije pet godina, kad su se Palestinci pridružili Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda, Palestina je upozorila svijet na izraelsku isključenost i nekažnjavanja”, dodala je.

“Izrael mora platiti za svoje zločine, a palestinski narod neće prihvatiti iznimke oko pitanja univerzalnosti ljudskih prava”, rekla je Ashrafi i ponovila nade svih Palestinaca “da će ostvariti pravdu, pravnu zaštitu i odgovornost kroz međunarodne mehanizme, uključujući i ICC”.

Čak i ako to ne bude tako, ovakvim stavom je Izrael dao jak argument svima onima koji ovu zemlju s razlogom ne vide kao važnu i uglednu članice međunarodne zajednice.

The Guardian

međunarodni kazneni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Zbilja zanimljivo…istorijska zemlja, kome pripada.

istrazuj
4 godine prije

“…napada na demokraciju i pravo židovskog naroda da živi u svojoj izvornoj domovini…” . Ovaj terorista je sve rekao u ovoj recenici. 1. “demokracij” – jeste prakticno cionisticki izum – a sluzi iskljucivo da se stoka koja “vjeruje” u takvo sto drzi pod kontrolom cionista. 2. “židovski narod” – besmislica. Tzv “židovski narod” dokumentovano (cak i na zidovskoj Wikipediji) – naprosto – ne postoji. Radi se iskljucivo o vjeri. Judaizmu. Onog trena kada je Hazarski Kaganat preuzeo judaizam kao zvanicnu religiju, te onda prvo kan i plemstvo (a potom i fukara) preuzeli tu religiju – prakticno se prekida svaka veza (ako je ikad i bilo osim u kjigama koje su zidovi pisali sami sebi) – sa zidovima u tzv “Svetoj zemlji”. Dakle kada su Hazari postali zidovi – NIKAKAV “narod” se od tog trenutka ne moze poistovjecivati sa tom religijom, cak i ako je mozda prije nekad i mogao. Hazari… Čitaj više »

Neko s mora
4 godine prije

Možda ti uspe aneksija tuđih teritorija druže, ali nećes imati vojske da iste i zadržiš.

subversus
4 godine prije

Izraelci: Obećao si nam tu zemlju!
Jahve: Jbg, lagao sam …

subversus
4 godine prije

Možda najbolje da se svi naguramo nazad u Afriku i počnemo utrku ponovo … mislim da je bilo prijestupa u prvom startu.

Zvrk
4 godine prije

Povijesna zemlja, vjekovna ognjišta, zakoni krvi i zla….vec videno na ovim prostorima.

Alen
4 godine prije

Monty Python naših dana, u živo , live…

subversus
4 godine prije

“Oni provode potpuni i frontalni napad na demokraciju … ”
Reče korumpirani ratni zločinac … na čelu apartheid države … koja već desetljećima nosi titulu najvećeg kršioca međunarodnih zakona i ljudskih prava. To je današnji svijet … smeće.

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
4 godine prije

Njegovi osnovali sud, njegovi su glavni u njemu, i sad se dotični kao brine zbog tužbe tamo nekih palaca a njegovi vladaju svijetom na kojeg se poziva da reagira. Ne znam dal bi se smijao il rigao……………..

nije bitno tko
4 godine prije

Ovi sebi uporno stvaraju sve više neprijatelja…..

imalijosnade
4 godine prije

koliko je tek ovaj palestinski majki rasplakao… ni broja se ne zna.. samo na ovom svjetu nema pravde jer ovaj svjet vode najvece protuhe, cast iznimkama.

Siniša
4 godine prije

Jezik pregrizao….

Jevrejski-jevish
4 godine prije

Izrael nikada nije “jevrejsko-jevish”

Matko C.
4 godine prije

Dobar članak, može li mi netko reči do kada će židovi terorizirati cijeli svijet, do kada ćemo biti svi mi tj. cijeli svijet taoci veliko-židovskih apetita?

Nema
4 godine prije

Ovi zidovi ce se svakome zamjeriti i doci ce vrijeme da u svojoj kuci nece biti sigurni

Matko C.
4 godine prije

Čitam malo vaše komentare šta reči?
Dosta vas niti ne pozna materiju. židovi nisu narod već sekta, nisu imali niakd svoju državu osim Hazarije, njihov kralj Kagran je uveo vjeru jer mu je narod bio dekadentan (štovao falus) i jako-jako ratoboran šta se vidi i danas,i za kraj PRINTAJU novac i vladaju svjetom.
Sve ovo u jednoj riječi ZLO

FATIH
4 godine prije

SLAZEM SE..ODMAH VRATITE ABORODZINIMA I INDIJANCIMA NJIHOVU ZEMLJU.
13.PLEME……CIVILIZACIJSKO ZLO.DJECA DJAVOLA.BIT CU SRETAN KAD KPILE UMRE.
.

Weteran
4 godine prije

Od Jevreja treba učiti!
I ne ponoviti njihovu grešku!?

Baba Vanga
4 godine prije

Zar niste vec napravili mnogo zla nama jevrejima dali vam je malo nase krvi samo napred sram vas bilo

Medo
4 godine prije

Sve vise ostavlja dojam da je Adolfova vizija bila sasvim ok.

Zidi su dijaspora
4 godine prije

Dijaspora zida nema izvorne domovine … imaju strategiju dijaspore.

Alex
4 godine prije

Kako stvari stoje,možda bi trebalo kazniti Nuermberg-ški sud.

Ime
4 godine prije

1Riječ koju Jahve upravi Jeremiji: 2Ovako govori Jahve, Bog Izraelov: »Upiši u knjigu sve ove riječi koje ti govorim. 3Jer evo dolaze dani« – riječ je Jahvina – »i promijenit ću udes naroda svoga Izraela i Judeje« – govori Jahve – »i vratit ću ih u zemlju koju u baštinu dadoh ocima njihovim.« 4Evo riječi što ih Jahve reče o Izraelu i o Judeji: 5Ovako govori Jahve: »Čujem krik užasa: strava je to, a ne mir. 6Hajde, propitajte se i pogledajte: je li ikad muškarac rodio? A svi se muškarci za bedra hvataju kao rodilje! Zašto su sva lica izobličena i problijedjela? 7Jao, jer velik je dan ovaj, slična mu ne bī! Vrijeme je nevolje za Jakova, al’ će se izbaviti iz nje.« 8»Onoga dana« – riječ je Jahve nad vojskama – »slomit ću jaram na njihovu vratu i lance ću njihove raskinuti. Više neće služiti tuđinu, 9već će služiti… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Palestinci preuzeše ulogu francuske sobarice

Covjek
4 godine prije

Samo se nadam da neki talijanski kreten ne dođe na ideju kako su Dalmacija i Istra povijesno talijanske zemlje.

valentin
4 godine prije

To je isto kao da Rimljani vele da imaju pravo na “Povijesne zemlje”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI