Pompeo: Kako se usuđuju? Istraga američkih zločina od strane ICC-a je nemoralna!

Mike Pompeo - Suđenje
48 komentara

Odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da istraži zločine u Afganistanu nemoralna je i nezakonita. To je jučer, 5. ožujka, izjavio američki državni tajnik Michael Pompeo.

Prije toga je žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda odobrilo zahtjev tužitelja za istraživanje mogućih zločina u Afganistanu.

“Ovo je doista zapanjujući korak neodgovorne političke institucije koja se maskira kao pravno tijelo”, rekao je čelnik američke diplomacije.

“Sjedinjene Države zaštitit će svoje dužnosnike od ovog izdajničkog suda bez zakona i neće financirati ovu političku osvetu”, ogorčeno je rekao Mike Pompeo, naviknut da ICC istražuje i osuđuje samo one u koje prstom upre Washington.

Treba podsjetiti da je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda pokrenulo preliminarnu istragu situacije u Afganistanu još 2006. godine, a 2017. godine predraspravnom vijeću poslalo zahtjev za dopuštenjem za ispitivanje mogućih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u oružanom sukobu u Afganistanu.

U okviru slučaja mogli bi biti istraženi talibani, afganistanski vojnici i Amerikanci, posebno časnici CIA-e koji su počinili zločine u tajnim zatvorima u Poljskoj, Litvi i Rumunjskoj. Zbog toga je prijava očekivano odbijena, a kao razlog je navedeno da proces neće biti u interesu pravde i da su izgledi za uspješnu istragu i kazneni progon izuzetno ograničeni. Međutim, tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda je uspjelo osporiti odluku pred žalbenim vijećem, baš kao što je bio slučaj sa zahtjevom da se istraže izraelski zločini u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Napominjemo da Sjedinjene Države nisu član Međunarodnog kaznenog suda, a 2002. godine su čak usvojile poseban zakon koji dopušta uporabu vojne sile za oslobađanje američkih i državljana savezničkih država zatočenih na temelju tjeralice koju raspiše ICC.

U ožujku 2019. je Washington uveo ograničenja za izdavanje viza predstavnicima Međunarodnog kaznenog suda koji su, prema mišljenju američkih vlasti, izravno odgovorni za istrage koje se provode protiv američke vojske.

Hagmeđunarodni kazneni sudMike Pompeosuđenjezločini
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
4 godine prije

How dare they ☺

Dopizdilomi
4 godine prije

A kada legalni Guantamo dolazi na red i zašto nije na teritoriju USA.

Alex
4 godine prije

U Afghanistanu je sve bio zločin,počev od agresije,pa do dana današnjeg…prisustvo okupacijskih snaga…Od svih prisutnih samo Island nije slao vojsku,nego policiju I ekipe za izgradnju škola I bolnica. Ostali su vršili terror nad civilima,uključujući I djecu. Djeca I žene su su bili I meta snajperistima,ako bi samo nanjušili oasnost.

fićo
4 godine prije

Naravno.Ako nemaš pravo da kupiš nešto što ti ne prodaje Amerikanac,inače dobijaš sankcije,kako bi imao pravo da ga optužiš ne za zločine, nego za nedobronamernost!To je svet kome su pohrlili istočni Evropljani i mnogi drugi u svetu.Podanički mentalitet,samo se gleda ko ima najveću batinu da mu se priklone.

Juja
4 godine prije

Svi su zlocinci samo najveci USA zlocinci nisu odgovorni pred zakonom, to je sve sto je Pimp htio reci.

Živa istina
4 godine prije

USA ima vrlo kvalitetno i učinkovito vojno pravosuđe. Ako su uspjeli svoga generala Pattona osuditi i degradirati što je 2. vojnika (prašinara) ošamario zbog kučavličuka to je funkcionalna vojska! Isti taj Patton i predsjednik USA su oba izjavili da bi dali pozicije da im je dodjeljen “Medal of Honor” to sve govori o pravim VOJNICIMA i ljudima!!! A ostali borci za “slobodu” šalju tuđu djecu i viču “Allahu Akbar” ali ne mojoj djeci i mojim naj milijima a pogotovo njima!

Red Dog
4 godine prije

Ne mogu da verujem 😮
Pa, zar nam Murika ne donosi Slobodu i Demokratiju? Zar to ne znaci samo svi Ravnopravni i Jednaki pred Zakonom?
Osecam se izneverenim. Iskoriscenim. Prljavim.
Ja sam im verovao 😉

Dečko sa ulice
4 godine prije

Još prije par godina su zaprijetili da će svakog u Den Hagu tko se usudi optužiti bilo koga iz US za ratni zločin oni goniti, oduzeti mu sve što ima… smradovi zočinački.

Pisem Internet
4 godine prije

Odvratni debeli alkoholicar.

eks
4 godine prije

Zašto samo u Afganistanu ? Amerikanci su svuda činili zločine: Irak, Sirija, Srbija , Bosna, …

nije bitno tko
4 godine prije

USA je sve više slična Izraelu. Za vanjsku politiku upotrebljava potpuno istu politiku i medijsku retoriku.
Izrael teroriše Palestinu, a USA teroriše ceo svet….

nije bitno tko
4 godine prije

Mnogi ljudi na zapadu podupire i štiti američke zločine. To dovoljno govori, koliko je današnje zapadno društvo patološko idotsko bolesno, izkvareno, deviantno in fašistoidno. Moralne i etične vrednosti u zapadnom društvu ne vrede ništa. Vredi samo laž i novac.

mali jere
4 godine prije

Treba izdati potjernicu za ICC kao za Julian Assange jer kako se usudju pronalaziti istinu.

nije bitno tko
4 godine prije

Mike Pompeo:”Mi lažemo, varamo i krademo…… hahaha”

Pogledajte video, u kojem taj čovjek pred celim svetom kaže, da američki političari i pripadnici CIA planski lažu, varaju i kradu. Čak se pohvali, kako su Ameri u tome najbolji:

https://www.youtube.com/watch?v=TtNjttv0Wgk

varjag
4 godine prije

Ne želim vrijeđati životinjski svijet pa neću komentirati pompea i sl.

Mate
4 godine prije

Znači ima zločina?

ad astra
4 godine prije

Zašto Ameri ne daju da njihovim vojnicima sude druge države u slučaju sumnje na bilo kakav zločin? Pa vrlo jednostavno, zato što dobar dio tih država nije dosegao dovoljnu razinu demokratizacije. Tko bi dozvolio da mu se sudi po šeriatskom zakonu? S druge strane, Ameri imaju vrlo razvijen sustav nadzora nad svojim vojnicima i u slučaju nekakvih kršenja zakona, isti se sankcioniraju po američkim zakonima. A kršenje zakona u Afganistanu je vrlo interesantna tema. O tome može pričati samo netko tko je bio tamo.Svi slobodni strijelci koji pišu temeljem pretpostavki, nemaju pojma o stvarnom stanju u toj državi.

nije bitno tko
4 godine prije

Ad Astra je tipični primjerak degenske osobe, koja podupire američke zločine, pa se njima čak i ponosi.

Zvone
4 godine prije

Nemoralni su ovi bjednici koji vode ameriku

Boris
4 godine prije

Novoizabrani predsjednik je čisti dokaz kako vuk dlaku mijenja ali ćud nikad. Žalostan sam jer Hrvatsko ime se kalja skandaloznim izjavama ; -kako se nacionalni interes brani u Avganistanu.

glineni golub
4 godine prije

Vidi Ciaša pravi se i prof.dr. ratnog i medjunarodnog prava

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI