Smrt Gaddafija: Tužbu protiv Sarkozyja pokreće 15 afričkih udruga pred Međunarodnim kaznenim sudom

Sarkozy Gaddafi
18 komentara

15-tak afričkih udruga podnijelo je tužbu Međunarodnom kaznenom sudu protiv Nicolas Sarkozyja, zbog ubojstva pukovnika Muammara al-Gaddafija 2011. u Libiji.

Udruge podižu tužbu protiv bivšeg francuskog predsjednika Nicolas Sarkozyja za poticanje vojne intervencije u Libiji, koja je završila brutalnim ubojstvom libijskog predsjednika Muammara al-Gaddafija.

Prošlog tjedna, članovi udruge su se sastali u Bamaku kako bi utemeljili Panafričku frontu koja za cilj ima obranu Afrike, demokracije, dostojanstva i ljudskih prava.

“Podnosimo tužbu protiv Nicolas Sarkozyja za ubojstvo Muammara al-Gaddafija, koje je prouzročilo dramatične posljedice na Afričkom kontinentu, kao i za afričku populaciju“, objasnio je gvinejski član FISPA-a Elie Kamano, a kojeg prenosi RFI.

Intervencija NATO saveza u Libiji, prouzrokovala pad libijskog režima i dovela zemlju u stanje sigurnosnog kaosa. Francuska je među prvima izvršila zračne napade na vojne ciljeve Libije, a nakon čega su je slijedile Velika Britanija i Sjedinjene Države.

U lipnju ove godine, aktualni predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je sljedeće: „Intervencija francuskih snaga u Libiji je bila greška“.

„Francuska nije bila uključena u rat s Irakom i imala je pravo. Način kako je napala Libiju, nije bio ispravan. Što smo dobili s ovim intervencijama? Propale države u kojima prosperiraju terorističke skupine », izjavio je na kraju francuski predsjednik.

Izvor: RFI

Elie Kamanomeđunarodni kazneni sudnicolas sarkozyTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BROJ JEDAN
6 godine prije

Osnovni problem je sto moderni predsjednici tvrde jedno, rade upravo suprotno, a pri cemu im biraci vjeruju na rijec.

davor
6 godine prije

za ovog francuza mađarskog porijekla bi nešto napisao ali neću jer ne želim vrijeđati majmune

bobrock
6 godine prije

Svaka čast na inicijativi! Tako bi i mi trebali tužiti sve one koji su radili na razbijanju Jugoslavije!

bbbb
6 godine prije

Di češ ti postići pravdu u sustavu takozvanog prava kojeg kontrolira subjekt koji vlada svijetom……….

Tomica
6 godine prije

Vrana vrani oči ne vadi.

otpisani
6 godine prije

Je li to 15 udruga afričkih naivaca tuže Sarkozyja sudu u Hagu?
Hahaha mogu tu tužbu, mačku o rep okačiti.
Mislim da će to glatko biti odbijeno kao neutemeljena optužba, a ako je i prihvate biti će to sprdnja od suđenja.
Moglo bi mu se suditi za zapovjednu odgovornost (kao “Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije”) , ali nemam iluzije, nije isto suditi balkanskim volovima ili francuskom Jupiteru. (quod licet Iovi, non licet bovi)

Helena
6 godine prije

Crème de la crème kriminala. Uceni, bontonu nauceni, u svilu obuceni, narodnu vojsku koriste kao privatne egzekutore. Sto na visem polozaju gori zlocinci. Nekada je bila moda da se savest pred smrt opere, podizale se bogomolje i islo u monahe (opate), a danas se pisu memoari, drze predavanja sirom sveta za basnoslovne svote i gradi karijera savetnika premijera u banana republikama. Ima se, moze se.

Georgij Žukov
6 godine prije

sta ovi afrikanci nemaju dovoljno zemljaka u parizu , pa da ovom ljigavcu stave konjsku glavu u krevet , umjesto da pokrecu tuzbe koje su vec izgubili .

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ništa od toga na njihovom sudu.Iako bolje i ova inicijativa neg ništa.Da ih je bar puno više.

Mate Jebach
6 godine prije

Možda banke nisu profitirale koliko su mogle zbog Sarkozijevih grešaka ili Gadafijeve lukavosti, zato je Macronu invazija libije greška. Nisu sudjelovali u Iraku? Zato su u Siriji sve ove godine i puno su ljudi pobili i gradova srušili svojom avijacijom.

Ive
6 godine prije

Cijelu Bjelosvijetsku mafiju, pocev od G.W. Busha, T. Blaira, Berlusconija, Sarcozija i pobocnika treba izvesti pred lice pravde zbog udruzenog zlocinackog djelovanja protiv humanosti.
A na sudu treba otkriti gdije su zavrsili trilijuni dolara Libijskih i Irackih financijskih rezervi?

Branko Golič
6 godine prije

Ubojstvo bez presedana.Sjetimo se Aljendea i toliko drugih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI