TikTok podiže tužbu protiv Bidenove administracije zbog zakona koji prisiljava prodaju aplikacije

TikTok
3 komentara

TikTok je podnio tužbu protiv vlade Sjedinjenih Država nakon što je predsjednik Joe Biden potpisao zakon kojim se od matične tvrtke ByteDance zahtijeva da proda svoj udio u platformi ili da se zatvori.

ByteDance je izjavio da bi radije zatvorio platformu za hosting kratkih video zapisa nego se predao zahtjevima zakona. U svojoj tužbi ByteDance tvrdi da su povrijeđena prava korisnika TikToka prema Prvom amandmanu.

Prijedlog zakona je podnesen zbog zabrinutosti da bi Komunistička partija Kine (KPK) koja upravlja Kinom mogla imati pristup korisničkim podacima kroz stražnja vrata u aplikaciji.

U tužbi se tvrdi da “Nema sumnje: Zakon će prisiliti gašenje TikToka do 19. siječnja 2025., ušutkavajući 170 milijuna Amerikanaca koji koriste platformu za komunikaciju na načine koji se ne mogu preslikati drugdje.”

Tužba je također tvrdila da je TikTok već potrošio oko 2 milijarde dolara na sigurnosne mjere za zaštitu podataka američkih korisnika i da je već preuzeo neke sigurnosne obveze koje su organizirane s Odborom za strana ulaganja u Americi.

U tužbi se nadalje navodi da je ByteDance obavijestio CCP da neće dopustiti prodaju algoritma platforme društvenih medija.

Tužba TikToka inzistira na tome da prijedlog zakona krši Prvi amandman

U tužbi, podnesenoj u utorak, 7. svibnja, Okružnom prizivnom sudu SAD-a u Washingtonu, D.C., tvrdi se da zakon, Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontroliraju strani neprijatelji, krši ustavnu zaštitu slobode govora i predstavlja “kršenje bez presedana” Prvi amandman.

“Prvi put u povijesti, Kongres je donio zakon koji podvrgava jednu, imenovanu govornu platformu trajnoj, nacionalnoj zabrani i zabranjuje svakom Amerikancu sudjelovanje u jedinstvenoj online zajednici s više od milijardu ljudi širom svijeta”, rekao je TikTok u tužba.

ByteDance tvrdi da navođenje zabrinutosti za nacionalnu sigurnost nije adekvatan razlog za ograničavanje slobode govora i da je na saveznoj vladi teret dokazivanja da je to ograničenje opravdano.

U tužbi se čak navodi da Kongres nije pružio nikakve dokaze koji bi ukazivali na to da TikTok predstavlja rizik za sigurnost podataka ili širenje strane propagande koji bi “mogli zamislivo opravdati” zakon te nije uspio dokazati da aplikacija predstavlja bilo kakvu konkretnu štetu u tim područjima.

Ministarstvo pravosuđa (DOJ) nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Glasnogovornik Bijele kuće preusmjerio je zahtjev za komentar Ministarstvu pravosuđa.

“Kongres i Izvršni ogranak zaključili su, na temelju javno dostupnih i povjerljivih informacija, da TikTok predstavlja ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost i američki narod. Značajno je da bi TikTok radije potrošio svoje vrijeme, novac i trud boreći se na sudu nego rješavanje problema razilaskom s KPK, uvjeren sam da će naše zakonodavstvo biti podržano,” rekao je zastupnik John Moolenaar, predsjednik odabranog odbora Komunističke partije Kine.

Tužba, koja se očekivala otkako je Biden potpisao zakon 24. travnja, vjerojatno će produžiti ionako dugačak rok za moguću zabranu ili prodaju aplikacije.

ByteDance je već imao više od godinu dana da krene dalje s prodajom svog udjela u TikToku. Trenutačni pravni postupci prekinut će taj rok, što znači da bi mogle proći godine prije nego što zabrana stupi na snagu.

SADTikTokTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zoran
8 dana prije

Nista, zatvori pa nek se dalje duvaju, a ne da zaradjuju.

Max
8 dana prije

Očekivano

Sloboda uma
7 dana prije

Demokracija, pravo i sloboda tržišta na Zapadu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI