Greta Thunberg tuži Švedsku

Novi rudnik-Greta Thunberg
55 komentara

Eko-aktivistica pridružila se kolektivnoj tužbi protiv države, zbog njezine navodno pogrešne klimatske politike

Skupina od više od 600 švedskih mladih ljudi, uključujući ekološku aktivisticu Gretu Thunberg, tužila je nacionalnu vladu zbog nedovoljnih napora u rješavanju klimatske krize. U petak su prosvjedi koje je pozvala organizacija mladih Aurora marširali glavnim gradom Švedske kako bi podnijeli kolektivnu tužbu okružnom sudu u Stockholmu. Grupa želi da pravosuđe presudi da je Švedska prekršila ljudska prava svojih građana provođenjem neadekvatnih klimatskih politika.

“Mi smo 636 mladih ljudi u Aurori koji tužimo švedsku državu zbog nedovoljne klimatske akcije”, napisala je Thunberg na Twitteru u četvrtak, dodavši da “kada država provodi klimatsku politiku koja ugrožava naša ljudska prava, ona krši zakon”.

Kasnije je također primijetila da je Crni petak, koji označava početak božićne sezone kupnje, ali je i simbol prekomjerne potrošnje, “savršen dan za tužbu protiv države” zbog klime. “Dakle, to je ono što smo učinili. Vidimo se na sudu!” dodala je aktivistica.

Prije podnošenja tužbe, Aurora je napisala otvoreno pismo upućeno nekolicini visokih švedskih dužnosnika, uključujući premijera Ulfa Kristerssona i ministricu za klimu Rominu Pourmokhtari, zahtijevajući, između ostalog, da Švedska “uzme pravičan udio” u smanjenju emisija stakleničkih plinova u kako bi se ograničilo povećanje globalne prosječne temperature na 1,5 stupnjeva C (2,7 F) u usporedbi s pred-industrijskim razinama.

Prema zakonu o klimi koji je Švedska usvojila 2017., nacionalne vlasti imaju dužnost dati sve od sebe da ograniče emisije stakleničkih plinova kako bi do 2045. dosegle neto nulu. Međutim, nova švedska vlada formirana u listopadu ukinula je Ministarstvo okoliša u široko kritiziranom potezu, dok je njegove dužnosti prenijela na Ministarstvo poduzetništva i inovacija. Njegov novi proračun također je kritiziran zbog mjera koje bi mogle povećati emisije iz transportnog sektora. 2019. godine, nizozemski Vrhovni sud potvrdio je presudu, kojom se vladi nalaže činjenje daleko više toga za smanjenje emisija ugljika, inzistirajući na tome da je vlada dužna zaštititi ljudska prava svojih građana, koji su suočeni s klimatskim promjenama.

Greta ThunbergŠvedskaTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Treba krenuti od prava na primjerenu medicinsku skrb, nakon toga ostvariti pravo na pošten posao.

Gnostik
1 godina prije

Kod sibirskog šamana da ti išĆera zlo a uĆera Dobro.Ne’a druge.

Dokurčilomi
1 godina prije

Može li maloljetnik podnijeti tužbu? Samo razvikan naslov jer se prikrpila drugima.

Benty20
1 godina prije

Gretice, Gretice… Pa već si izišla van granica svoje zemlje, pozabavi se onima koji su malo više doprinijeli “globalnom zatopljenju”. Eto ti susjeda Norvežana koji su najveći evropski crpitelji nafte i plina. Kreni dalje protiv naftnih lobija koji su isisali trilijarde kubika iz Zemljine utrobe, a prethodno su pokrali sve patente koji bi korištenje nafte sveli na zadovoljavanje zdravstvenih i kozmetičkih potreba. Kreni dalje s ostalim granama industrije, prehrambenom recimo. Tuži Coca Colu koja ljudima širom svijeta, pogotovo u žednoj Africi, otima izvore vode da bi im uvalila svoje smeće… Na kraju krajeva, vrati se u osnovnu školu geografiji, trebala si naučiti da je Zemlja “živa” planeta i da ima svoje cikluse koji se, Bogu hvala stalno odvijaju. I onda bi s malo mozga mogla zaključiti da je današnja civilizacija jednostavno zakoračila u jedan ekstremni ciklus koji će vrlo vjerojatno okončati i njeno postojanje. Hoće li to biti za 5,… Čitaj više »

komšija
1 godina prije

Klaus Švab ima naj veći učinak u Švedskoj.Ova kretenuša je stvarno simbol debilizacije.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta djevojka , vise ne djevojcica u pogledu ina necega —- demonskog !!! Ocevidno – djavoimena ! Neca ta okoncat u Svedskoj no problem Kraljevine je sto od ono malo pucanstva na ogromnom teritoriju , imaju premnogo zlih . Zao mi je no nece im to na koncu izdobriti a steta … Generalno . Talentiran su narod ..Zivjeli !

nepoželjni
1 godina prije

“…dužnost dati sve od sebe da ograniče emisije stakleničkih plinova kako bi do 2045. dosegle neto nulu.”

E, pa vidimo kako na “ljudska prava” djeluje “O-prehlada” u Kini … sličan scenario će biti i “svođenje CO2 na nulu”…

Dakle, država Švedska instrumentalizira grupicu glupave janjadi kako bi glasnim blejanjem vršili pritisak na vladu i dali joj povod i opravdanje za uvođenje još više restrikcija na “ljudska” prava svojih ovaca………….. ne razumijem što ovce čekaju… i očekuju od takve janjadi i pastira.

Мунгос
1 godina prije

Неко би се запитао, како су то правници толико глупи да направе закон чије би се остварење могло регистровати тек после 28 година?
А ја им одговарам да нису правници толико глупи, него су правници толико покварени.
На пример, неки такође паметни судија ће на пола тог законског периода казнити некога, ко није смањио тај чувени ефект стаклене баште за 50%?. Затвориће му погон? Да, затвориће му погон зато што он свој погон није смањио за 50% односно за онолико колико је писало у неком бирократском Извештају неког „апаратчика“ гретена.

habanero
1 godina prije

Stoji Zekoslav Mrkva na rubu stijene i gleda u ponor onog crnog patka kako pada u bezdan i kaže: “Pitam se hoće li se sjetiti da patke lete.” I odmah potom kaže: “Nije se sjetio.”
Tužiti će ona države i proizvodnju potrebnu za funkcioniranje civilizacije, od proizvodnje hrane do automobila preko građevine, itd. Pitam se hoće li se sjetiti tužiti kompletnu ratnu industriju? Ili se negdje već vodi rat švedskim eko-naoružanjem pa joj je prihvatljivo.

Filip
1 godina prije

Meni nije jasno kako je ta zla i ružna curica postala ili autoritet ili teror za mnoge.
A bilo tko fda iskreno samo malo prouči CO2 agendu, znaći ne preko mainstream pranja mozga, brzo uvidi koliko je uopće smiješno da CO2 ima glavni utjecaj na klimu.

Osam Šezdeset
1 godina prije

Jel u tužbi protiv švedske navela klimatske promjene u hrvatskoj, i svim zamljama bivše juge, zbog svakodnevnog špricanja bojnim otrovima i kemikalijama natovim (i plaćenim ostalim) aviončićima, te utjecaj harpa na promjene klime i potrese?

tihobl
1 godina prije

A koliko ce para Greti biti dosudjeno za odstetu?

Nekoime
1 godina prije

Dolje klimatske promjene! Ukinite godišnja doba!

damjan
1 godina prije

treba ovu malu opizdit baton u čelenku pa što je ta šmrkavica sebi umislila…šupljača drogirana….

Karma
1 godina prije

Greta dio kabala kazalista. Zero covid, zero CO2, zero sex, zero pameti. Ima li ko ponovo dovest planetu u red?

Grdi
1 godina prije

Jeste culi za *Lud, Zbunjen, Normalan*? …….

Realno
1 godina prije

Retardiranu i ostale sektase treba jebat oklagijom dok im oci ne ispadnu.

indy
1 godina prije

Koje nebuloze.Pošto je za zeleno,zašto nosi pvc kabanicu,i kapu od umjetnih materijala.Istima,omogučiti da svojim primjerom pokažu da su zeleni,dakle oduzeti im:mobitele(svu tehnologiju),odjevati ih i obuvati samo u ono što načinjeno od prirodnih materijala(ništa što ima umjetnog u sebi)smanjit im grijanje u sobi na 15 celzija(u slučaju da se grije na drva ili struju isključiti potpuno grijanje),u školu bez obzira na vremenske prilike slati pješice(biciklom/busom,ali samo ako je na plin u protivnom nesmije koristiti autobus.đeparac isl slati kao pomoč u Afriku ili na licu mjesta pošto imaju puno izbjeglica,itd….Shvatili ste poantu,ako propagiraju,e brate mili toga češ se i držat.Nime isto isprobano i derišta odustaju od tvz.zelene agende u roku do 7 dana.Da za jesti samo zeleno ništa što je životinjskog porjekla,itd………Na duga putovanja kočijom,jedrenjakom bez mogučnosti umjetnog pogona,može i veslati to je zdravo i u krvi Šveđanima,isl.nema jahte nema auta nema aviona jer isto nije zeleno.

Slobodan
1 godina prije

Globalno zaglupljenje

krivA
1 godina prije

…cudi me da malo tko ili nitko, barem ja nisam naisao na to, ne spominje Schumannovu rezonancu.., 7.83 Hz.. i njeno djelovanje na planet i citavu floru i faunu. U zadnje vrijeme, ne znam od kada, ali prije nekoliko god, dobio sam informaciju koja potice od ruskih znansvtenika sa stanice MIR, je od svoje prirodne frekfencije (7.83 Hz), skoro dosla do 14 Hz, sto nije prirodno i pitanje je kakav utjecaj ima na planetu i sve na njoj. Citam nedavno kako vodeci oceanolozi i klimatolozi uvelike iskazuju zabrinutost zbog povisenja temperatura mora i oceana na velikim dubinama. Ja volim ponekad “okrenut pilu” naopako..(ma cisto zbog kontre da nije uvijek “opako”). A sto ako su tzv “klimatske promjene”, promjene atmosferskih prilika i neprilika, mozda i posljedica anomalije (zagrijavanja) planete izazvane djelom i zbog promjene Schumannove rezonance. Kako se to odrazava na zemljinu koru i pridonosi li to njenoj destabilizaciji. Takođe malo… Čitaj više »

Schroder
1 godina prije

Ova mala je placena od klima globalista da vrsi teror a njeni roditelji su zahvaljujuci njoj postali milioneri Ona radi za klima globaliste ZASTO NE PROTESTUJE ZBOG GEOINZENJERINGA KOJI SE ODVIJA NASIMGLAVAMA Ti avioni lete dan i noc i truju sve zivo na zemlji ispustajuci razne metale koji MOGU DA DJELUJU NA SUSU NA ZEMLJI ILI IZAZIVAJU POPLAVE KAKVE SE MOMENTALNO DESAVAJU U SVIJETU Te metale koji padaju na zemlju mi udisemo Otome je zabranjeno govoriti Tko je dozvolio da ti avioni nas zaprasuju? Dali iza toga stoji BILL Gates koji je godinama o tome dgovorio da hoce da mjenja klimu .,ALI NA GORE;NEMA VISE PRAVE KISE NEGO POPLAVE ILI PRAVI OBLAKA Ti geoingenjering pravi umjetne oblake ili totalno izaziva susu na zemljSTO SU RADILI CJELO LJETO ZASTO JE SVETSKA ZABRANILA DA SE GEOINGENJERING IZVODI U SVETSKOJ JER SU VIDJELI DA JE TO OPASNO ZA STANOVNISTVO:Zasto ova ne protestuje zbog… Čitaj više »

Jomla
1 godina prije

Greta!
Sljedbenici: greteni!
Oni koji im vjeruju: kreteni!
Oni kojima je svejedno: idioti (ovcoidi)!
Oni koji im ne vjeruju: normalni!
Oni koji su protiv: razmišljaju!
Oni koji nude razumna i racionalna mišljenja: razumni!
Jbg, nigdje mudrih… 😛 😛

Sloboda uma
1 godina prije

Da je Greta išla u školu, kao što nije, jer je demonstrirala po ulicama i plovila jahtama, naučila bi šta je fotosinteza i da je CO2 neophodan biljkama. Naučila bi da što je više CO2, više buja zelenilo (inače ga ne bi ubacivali u staklenike) i ne bi joj na um palo da zagovara agendu 0% emisije CO2. Da je Greti stalo do ekologije i čistog zraka, sadila bi drveće….

Max
1 godina prije

Greta Thunberg je igračka u rukama moćnika.

Garo
1 godina prije

Stvarno sam se nasmijao.
Debilcic tuzi drzavu Svedsku.
A jos je veci debil ko u ovo vjeruje.

Cetvrti crnac
1 godina prije

Greta ima 19 godina.Znaci tri crnca da joj zacepe rupe i opametice se.

Nena
1 godina prije

Mali đavo…

ANTIPATI
1 godina prije

Gretici preostaje da tuži tatu što ju je napravio sa nedovoljnom količinom mozga, a nakon toga mamu što ju je rodila mentalno i umno faličnu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI