Mirnes Ajanović prijeti tužbom fuckchecking udruzi Raskrinkavanje – Inkvizicijsko djelovanje protiv slobode govora i informacija je nedopustivo

Mirnes Ajanović - Raskrinkavanje
35 komentara

Nakon što je portal “Raskrinkavanje.ba” označio jedno od saopštenja Mirnesa Ajanovića kao lažnu vijest, jučer je upućena opomena pred tužbu i podnošenje krivične prijave vlasniku ovog portala – Udruženju građana “Zašto ne”.

U nastavku objavljujem sadržaj ove opomene:
—————————
Udruženje građana “Zašto ne”
Gabriele Moreno Locatelli 21
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
N/r Darko Brkan, Tijana Cvjetićanin, Nerma Šehović

Predmet: Opomena pred tužbu i podnošenje krivične prijave

Dana 02.12.2021. godine putem portala “Raskrinkavanje.ba”, koji je u vlasništvu adresiranog udruženja, objavili ste članak u kojem je saopštenje advokata i predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića od 25.11.2021. godine objavljeno na portalu “Dosije.ba” označeno kao lažna vijest. Osim što je označno kao lažna vijest na portalu “Raskrinkavanje”, dodatno ste na društvenoj mreži “Facebook” izvršili označivanje linka sa saopštenjem na portalu “Dosije” također kao netačnim, što je za posljedicu imalo slanje upozorenja od strane mreže “Facebook” ka stranicama koje su podijelile taj link (između ostalog stranici Dosije.ba i BOSS – Bosanska stranka), a također ste sliku moje advokatske Facebook stranice postavili u svoj članak.

Naveli ste da je netačna navodna tvrdnja portala “Dosije.ba” da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila osnove krivičnih prijava Mirnesa Ajanovića, iako to nije niti navedeno u saopštenju, niti je moglo uopšte biti, jer se SZO ne bavi lokalnim aktuelnostima.

U mom saopštenju, koje ste prije vaše analize i označavanja trebali prvo pročitati, navedeno je da video obraćanje direktora SZO od 24. 11. 2021. da i vakcinisani mogu biti zaraženi i prenositi virus – dodatno dokazuje osnovanost podnošenja krivičnih prijava protiv odgovornih za uvođenje kovid-potvrda i faktičke prisile na vakcinaciju lica koja nemaju kovid-potvrde, jer se i vakcinisani mogu zaraziti i prenijeti virus, a nikako da je SZO donijela odluku kojom podržava Mirnesa Ajanovića, kako to neistinito poturate da je u mom saopštenju.

U pogledu vašeg osvrta da SZO nije potvrdila da vakcinisani i nevakcinisani podjednako prenose virus, napominjem da u mom saopštenju i u izvornom članku na portalu “Dosije.ba” nigdje nije navedeno da vakcinisana i nevakcinisana lica podjednako prenose virus, a s obzirom da vam je to služilo kao osnov za označavanja članka kao “lažna vijest” na Facebooku – jasno je da ste neosnovano uskratili slobodu medijskog djelovanja portala “Dosije.ba” i na taj način nanijeli materijalnu štetu ovom javnom mediju – zbog čega podnosimo opomenu pred tužbu.

Osim toga, štetu ste nanijeli i političkoj organizaciji “BOSS – Bosanska stranka” čija je Facebook stranica također dobila upozorenje da njen doseg prema javnosti može biti ograničen, a stranica obrisana, zbog objave navodne lažne vijesti, a koja se odnosi na isti objavljen tekst na portalu “Dosije.ba” koji je prenio saopštenje BOSS-a i nisu izvorni autori tog teksta za koji ih lažno optužujete.

Time ste počinili i krivično djelo propisano odredbama člana 177. – Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina Krivičnog zakona FBiH, te uskratili pravo na slobodno političko djelovanje i uvjerenje. BOSS-ovo pravo da upozori na neefikasnost vakcina u imunizaciji i osnovanost podnesenih krivičnih prijava protiv predstavnika vlasti koji diskriminiraju građane na vakcinisane i nevakcinisane, posebno nakon objave direktora SZO od 24. 11. 2021. da i vakcinisani mogu biti zaraženi, prenositi virus pa i ubiti nekoga, te da su zabrinuti zbog lažnog osjećaja sigurnosti da su vakcine okončale pandemiju, direktno ste ograničili vašom protuzakonitom radnjom pravo na političko uvjerenje kao i prava utvrđena međunarodnim ugovorom, Ustavom, zakonom ili drugim propisom u FBiH. Također ste nanijeli i štetu ugledu ovoj advokatskoj kancelariji s obzirom na slike advokatske Facebook stranice, koje ste priložili u vašem članku.

Naročito Vam skrećem pažnju da je nedopustivo jednostrano inkvizicijsko djelovanje sa vaše strane, davajući sebi za pravo izvođenja zaključaka iz govora direktora SZO istovremeno uskraćivajući pravo izvođenja zaključka drugim medijima, BOSS-u kao političkoj stranci i meni kao advokatu. Također, nedopustivo je vaše miješanje više različitih izvora informacija u jednom članku koji bi trebao da se bavi jednom konkretnom viješću jer ste time dokazali motiv izvršenja krivičnog djela sa niskim pobudama.

Također vas obavještavam da će ova obavijest biti dostavljena i drugim relevantnim adresama, naročito javnim organima koji regulišu slobodu medija, kao i na engleskom jeziku National Endowment for Democracy (NED), Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Centru za promociju civilnog društva (CPCD), European Endowment for Democracy (EED), Open Society foundation (OSF), Balkan Trust for Democracy (BTD) i Međunarodnoj mreži za provjeru činjenica (IFCN), s obzirom da su finansijeri vašeg nezakonitog djelovanja, te inostranim medijima.

Shodno navedenom, zahtijevam da izvršite povrat u prijašnje stanje kredibilnosti medija “Dosije.ba” i stranice “BOSS – Bosanska stranka” na platformi “Facebook”, uključujući i moju advokatsku stranicu na Facebooku ukoliko ste na sličan način protuzakonito djelovali, te da linkovi ovog medija i link saopštenja ne budu označeni kao lažna vijest, kao i da obrišete svoju vijest na portalu “Raskrinkavanje.ba”.

Također zahtijevam javno izvinjenje zbog nanesene štete javnom mediju “Dosije.ba” i Bosanskoj stranici, uključujući i predsjednika iste – čije je saopštenje označeno lažnim.

Zahtijevam da odmah, nakon što dobijete ovu opomenu pred tužbu i podnošenje krivične prijave, postupite shodno naprijed navedenom, u suprotnom u ponedjeljak 06. 12. 2021. godine podnijeti ću tužbu Općinskom sudu u Tuzli radi provođenja postupka u kojem će biti raskrinkano vaše nezakonito djelovanje, uz obavezu naknade materijalne i nematerijalne štete. Također protiv pravnog lica “UG Zašto ne”, direktora udruženja, autora teksta i drugih odgovornih lica podnijeti ću krivičnu prijava Federalnom tužilaštvu FBiH.

S obzirom da prijetite smanjenjem dosega BOSS-a i Dosije.ba kao i brisanjem stranica ukoliko po vašem nahođenju ili političkoj direktivi odlučite da smo iznijeli lažnu vijest, od suda ćemo tražiti da u krivičnom postupku donese mjere sigurnosti zabrane obavljanja djelatnosti udruženja građana “Zašto ne”, shodno članu 143. Krivičnog zakona FBiH, a kako bi ste se spriječili u daljem izvršenju krivičnih djela.

Krivična prijava će se podnijeti, pored već navedenog člana 143. – Zabrana obavljanja određene djelatnosti i 177. – Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanian KZ FBiH, i shodno odredbama članova 31 – Saučesništvo, 126 – Odgovornost pravne osobe, 340. – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i 342. – Organizovani kriminal Krivičnog zakona FBiH.

S obzirom da se ste u vašem tekstu grubo uvrijedili i Dosije.ba i BOSS isticanjem da je iznesena lažna vijest o vrlo bitnom segmentu za opšti interes građana, a koji se tiče informacije Svjetske zdravstvene organizacije da vakcinisani mogu biti zaraženi i prenijeti zarazu i nekoga ubiti zarazom, a u odnosu na naše krivične prijave protiv organa vlasti zbog diskriminacije građana, vaše djelovanje može se okarakterisati i kao krivično djelo iz člana 362 – Nasilničko ponašanje KZ FBiH.

Detaljno obrazloženje krivičnih djela, štete i vaših motiva za klevetnički tekst prezentirati ćemo u toku sudskih postupaka protiv vas, ukoliko odmah ne postupite po ovoj opomeni.

Mirnes Ajanović
advokat
03. 12. 2021. godine.

Mirnes AjanovićRaskrinkavanjeTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Izvorinko
1 godina prije

E nek je on njima rek’o. Sve u bebe.

AJeTo
1 godina prije

Zato volim ponedjeljak.

Ivan
1 godina prije

Da nam je vise ovakvih ljudi, nego u politiku i vlast sve sam olos.

Dokurčilomi
1 godina prije

Naprijed Mirnes!

Schwarze Hunderte
1 godina prije

On je cestit covjek na ponos svojoj drzavi ! Kada bi samo vise takovih na CJELOM Balkanu bilo … Sretan bio te zasluzujes svaku podrsku !!!

Gaja
1 godina prije

Bravo dobri covjece !

BordoDNK
1 godina prije

Mirnes je trn u oku plaćeničkoj gamadi u BiH, koja podanički slijedi globalističku agendu trovanja vlastitog stanovništva.Častan i beskompromisan čovjek, i mogu mu se jedino napušiti plemenitog.Bravo, Mirnese!

alexosijek
1 godina prije

Dakle, čovjek koji je sve svoje znanje, uvjerenje, ugled, čast uložio u obrane sloboda ljudi je nemjerljivo. Koliko god ovo zvučalo nekima čudno: on je uspio sudskim putem srušiti birokratske odluke političara o zabrani kretanja (tzv.covid-potvrde) u Bosni i Hercegovini. Tada je nazvao BiH slobodnom zemljom. I koliko glupo nekima opet zvučalo – moj osobni stav jest – ta velika pobjeda gdina Ajanovića je sigurno utjecala na prestanak zabrana kretanja polako, ali sve više i više, po ovom dijelu Europe, a i dalje. I dodati ću ovo: gdin Fuelmich (sa kojim gdin Ajanović surađuje) gadno dere po američkim sudovima protiv svih vrsta nasilja provođenih na ljudima tijekom ‘pandemije’. Neka ih blagoslovi dragi Bog

TBD
1 godina prije

Od same slobode govora ionako nema ništa. Promjene o kojima se mašta mogu doći samo djelima jer raditi i pričati nije isto. Svatko tko misli kako će se nešto promjeniti sve kad bi i svi u glas vikali istinu, a da pojedinačno ništa ne naprave, živi u matrixu.
Koja je korist sad srat po vlastodršcima i factcheckericama kad će sve ostati isto kao i pravni poredak sistema gdje je iluzija kako će pravosuđe nešto promjeniti jer sve i da kazne factcheckerice tu kaznu će platiti svi moderni robovi kojii se danas zovu potrošači.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Koliko god da ih se kazni, nastampace Soros novaca. Jedino ih zatvor, sudenje pa vjesala mogu zaustavit…
Eventualno giljotina…

CAN
1 godina prije

Bravo M!
A za ove ispred ekrana:
Opet
prebaciti (se) na kanal=
kanalizirati se…
=završiti ukanaliziran,u kanalu,
Kanalizacija , jelte ?,)
Kanalibalizam.

Isus nazarećanin 2th
1 godina prije

Index vam sprema tužbu da se userete , dosta ste ljudima punili glavu teorijama zavjere, ovaj put nemate šanse, Arna naša draga nam je dala materijala da vam se najebemo majke jednom zauvijek

Čuko
1 godina prije

Šta je ovo, 3.12.2021.? Jel se u ovih godinu dana dogodilo šta? Jesu se ovi ispričali ili je ovaj tužio?

Tupko Glupko
1 godina prije

Raskrinkavanje.ba (BiH), Faktograf.hr (Croatia), Fake News Tragač (Serbia), Raskrikavanje.rs (Serbia), Raskrinkavanje.me (Montenegro), Razkrinkavanje.si (Slovenia) and Istinomjer.ba (BiH)

su fact-checking redakcije koje čine SeeCheck mrežu portala za provjeru činjenica iz jugoistočne evrope.

SEE mu dođe South Eastern Europe.

SeeCheck ima i svoju službenu stranicu seecheck . org koja je kompletno pisana na engleskom, uključujući i prevedene tekstove sa navedenih portala 😃

Suzana
1 godina prije

Zbog ovakvih ljudi ne gubim vjeru u čovjeka.

Schroder
1 godina prije

Bravo Mirnes.Dosta vise Sorosevi placenika koji su prodali dusu vragu. Malo je ovakvi ljudi koji se bore za pravdu kao ovaj GOSPODIN ADVOKAT IZ TUZLE Banda se prodala za saku jada da se istina sakrije .SOTONA LAZE I SIJE STRAH A BOG JE LJUBAV I ISTINA BOG JE JACI OD SUTONE

Garo
1 godina prije

Mirnese, car si !

Crna
1 godina prije

Sto bi rekla moja prijateljica iz Holandije:
“Kad hoces zaustavit zlostavljaca samo upali svjetlo i doooobro ga osvijetli da ga svi vide!”
Sad bi Zapata rekao, za ludu ti svitlo Crna pored slijepih.
Neka slijepih, barem je nama lipo sto jos uvijek vidimo.

rdfgjkuioll
1 godina prije

u ger oslobođena med.sestra koja je placebom cijepla 10000 pacijenata

Keki
1 godina prije

Treba dizati privatne tužbe protiv privatnih osoba.

Max
1 godina prije

Lažovčine i treba tužiti.

Blues
1 godina prije

Kakva opomena ? Krivična prijava za terorizam i veleizdaju, ništa manje !

Makistef
1 godina prije

Maki

Maki
1 godina prije

Zar niko nije primetio da se spominju datumi od pre godinu dana (2021), tako da ovo nije nikakva nova vest.

Lucija, prva
1 godina prije

“1964. godine. Završio na FILOZOFSKOM FAKULTETU PEDAGOŠKI SMJER, posjeduje i diplomu pravnika upravno-pravnog smjera, diplomiranog pravnika opšteg prava, pravnu specijalizaciju krivično-pravosudnog prava sa specijalističkim radom iz 2008. god. “Aspekti položaja optuženog i njegovog branitelja i novi procesni instituti u reformisanom krivično-pravnom zakonodavstvu”. Odbranio je magistarski rad 2014. god. na temu “Sloboda izražavanja u jurisprudenciji Evropskog suda za ljudska prava i nacionalnih ustavnih sudova”. Ima položen državni pravosudni ispit, a po zanimanju je advokat, u samostalnoj advokatskoj kancelariji u Tuzli. Zastupao je klijente u svim vrstama krivičnih, prekršajnih, građanskih, upravnih i privrednih slučajeva od 2007 godine. U toku je izrade doktorskog rada pod nazivom “Reforma pravosuđa u BiH sa aspektom na pravično suđenje. Objavljivao je tekstove u više listova i časopisa. Autor dvije knjige i nekoliko publikacija. Sudjelovao je u osnivanju pet nevladinih organizacija. Na prvim postkomunističkim izborima angažovao se na formiranju stranke Savez reformskih snaga BiH, nakon čega 1990. godine… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI