Kenijski moderatori traže 1,6 milijardi dolara od Mete nakon neuspjeha pregovora

Meta
2 komentara

Deseci bivših moderatora sadržaja na društvenim mrežama u Keniji nastavit će sa svojim naporima da tuže kompaniju Meta, vlasnika Facebooka, i dva podizvođača, nakon što su optužili tehnološkog diva za nesavjesnost u nastojanjima da postigne vansudsko poravnanje nakon njihovog otpuštanja.

Grupa za ljudska prava koja radi s bivšim moderatorima izjavila je u ponedjeljak da su pregovori o tužbi podnesenoj zbog navodnog nepravednog otkaza propali.

Sud je o situaciji obavijestila odvjetnica Mercy Mutemi, koja zastupa 184 bivših moderatora sadržaja na Facebooku iz Kenije koji tuže matičnu kompaniju zbog radnih uvjeta i plaćanja.

Mutemi tvrdi da napori Meta-e da postigne vansudsko poravnanje, što je dogovoreno tijekom posljednje sudske sjednice, nisu bili iskreni.

“Podnositelji su uložili maksimalni napor. Prisustvovali su svakom posredovanju. Odgovorni su tražili informacije koje smo im dali. Nastavljali su govoriti da će se javiti do određenog datuma, ali su se tek prošlog tjedna javili s vrlo malom svotom koja čak ne može brinuti o mentalnom zdravlju podnositelja”, rekla je Mutemi sudu. Meta i podizvođači Sama i Majorel su odbili dati odmah komentar.

Uloga moderatora uključivala je pregledavanje korisničkog sadržaja na 12 afričkih jezika i brisanje objava koje su smatrane kršenjem Facebookovih standarda zajednice i uvjeta usluge.

Prema Associated Pressu, moderatori su primili mjesečnu plaću od 60.000 kenijskih šilinga (414 dolara), ali mnogi su bili preplavljeni gledanjem uznemirujućeg sadržaja osam sati dnevno. Sama se optužuje da nije osigurala profesionalno savjetovanje nakon traumatičnih iskustava, a bivši moderatori traže odštetu od 1,6 milijardi dolara.

Saslušanje će se održati 31. listopada kako bi se razmotrio zahtjev moderatora da se Meta i Sama smatraju krivima za prijestup prema sudu, izjavio je Foxglove.

Ranije ove godine, bivši moderatori tužili su Meta i dva podizvođača nakon što su izgubili poslove kod Same, podizvođača iz San Francisca koji se opisuje kao etička AI tvrtka, jer su pokrenuli sindikat. Prema tvrdnjama bivšeg osoblja, Facebook je promijenio izvođače i stavljen na crnu listu za iste poslove kod druge tvrtke, Majorel.

U kolovozu je sud strankama naložio da postignu vansudsko poravnanje i obećao se vratiti slučaju ako ne uspiju. Meta je u prosincu prošle godine izjavio da pravila njegovih platformi Facebook i Instagram zabranjuju govor mržnje i poticanje na nasilje.

KenijaMetaTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Dobit će figu.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Nevezano direktno za temu , uzeti ću sebi za pravo da odgovorim , svima , onima što su me pitali za nekakovi , dobar software , putem kojega mogu isčitavat web stranice a bez da troše oči na njih … Dakle … Kao kada im matere pričali priče pred spavanje …. Istina … Puno dobrih tekstova propada jer je većina korisnika prešla na mobitele , isključivo a tu su maleni ekrani i vrlo je teško čitati … Neki web masters odavno koriste ” read text ” gumbiće baš da im tekstovi nebu propadali a opet ljudi žmureći mogu poslušati što se veli … Da je još veća nevolja … Teško je pronaći za Južnoslavensku jezičku grupu , budući i kada ima to je za 5- 6 ” glavnih ” jezika 👎 .. E pa .. PRONAŠAO SAM 😁 . Istestirao i skenirao na viruse … Dakako da je pride i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI