fbpx

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju – “Misija izvršena”

Kraj predstave

Danas je završen rad za mnoge vrlo kontroverznog Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

ICTY je prošlog tjedna srpskog generala Ratka Mladića osudio na doživotni zatvor, a danas je potvrdio presudu šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine, kojima su presude potvrđene i potvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog pothvata.

Nakon izricanja i potvrde presude je hrvatski general Slobodan Praljak ustao i popio otrov iz bočice. Praljak je potom iznesen iz sudnice, a izricanje presude je prekinuto. U poslijepodnevnim je satima potvrđeno da je preminuo.

Ne ulazeći u opravdanost samih presuda izrečenih proteklih godina, tko je i koliko kriv, je li dobio dovoljno visoku kaznu ili je pravedno i nepravedno oslobođen, ono što se previđa u slučaju ovog suda jest da je ICTY tijelo koje krši sve norme pravednog kaznenog postupka i pravosuđa općenito.

Sud sa sjedištem u Haagu je od Ujedinjenih naroda dobio ovlasti da bude nadležan za zločine počinjene od strane pojedinaca na teritoriju bivše Jugoslavije od 1991. godine. U prvom redu se to odnosi na kršenje zakona i običaja ratovanja, genocid i zločine protiv čovječnosti, odnosno Ženevske konvencije iz 1949.

Problem ovog suda je što je stvoren kao tijelo koje prikuplja dokaze, provodi istrage, sastavlja optužnice i onda na temelju prethodno provedenih radnji donosi presude. Ovakvo što je nepojmljivo u sudskoj praksi i pravosudno tijelo automatizmom postaje represivni aparat, a presude su u velikoj mjeri politizirane.

Statut ICTY-a navodi kako njegova svrha  nije samo pravosudni postupak u kaznenim predmetima, nego “provedba istraga i kaznenog progona osoba koje su počinile određene zločine”. To jest, sud je provodio zadaću koju provode represivni aparati, na primjer policija, što je potpuno besmisleno.

Na ovim prostorima je za takvu vrstu pravosuđa ostala uzrečica: “Kadija te tuži, kadija ti sudi“. Upravo po toj formuli je funkcionirao i ICTY.

Štoviše, važno je shvatiti da međunarodno kazneno pravo, od kojeg je ICTY jedna od institucija, nije pravednost u tradicionalnom smislu koja postoji unutar nacionalnih država. Ovo je jedan od načina međunarodne suradnje, a kroz međunarodnu suradnju svaka država provodi vlastite interese. To se događalo s ovim tribunalom.

Na kraju se ICTY pretvorio upravo u ono što je trebao biti – marionetski sud koji koristi fašističke metode pravde i predan je provođenju selektivnih procesa iz kojih stoji plan NATO pakta za osvajanje Balkana. Postupci su tempirani i vođeni u skladu sa širom geopolitičkom strategijom širenja NATO pakta na istok Europe.

Ono što mediji prešućuju jest da NATO koristio sud kao propagandni alat u stvaranju svoje verzije istine o nemilim događajima na prostoru bivše Jugoslavije, samo kako bi prikrio svoje zločine i kako bi republike bivše Jugoslavije lakše držao u pokornosti, opravdao agresiju i okupaciju onih koje su već u NATO paktu i imao polugu za pritisak protiv onih koje se opisu ulasku u savez.

Za kraj, je li sud donio pravdu i doprinijeo pomirbi naroda na ovim prostorima? Nije, jer mu je jedan od primarnih ciljeva bio da do mira nikada ne dođe.

Da citiram jednog od prijatelja koji kaže “kako ICTY, pod kontrolom američke politike, djeluje kao degutantna holivudska predstava za izazivanje balkanskih šovinizama i time predstavlja kontinuitet američke politike na Balkanu posljednjih 30 godina. Sve ostalo su sporedni detalji, naročito osobne sudbine pojedinaca iz Srbije i Hrvatske koji su sudjelovali u izazivanju rata, a danas ih se Amerikanci cinično rješavaju pred svjetskom javnošću, i to s mnogo smisla za dramu”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
181 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Slika ispod naslova je genijalana.Ne da govori hiljadu riječi nego govori sve.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Karl Marks nesumnjivo je bio u pravu kada je, osvrćući se u svom 18.brimeru Luja Napoleona na Hegelovu opasku o ponavljanju historije, dodao da je Hegel propustio ustvrditi kako se historija prvi put javlja kao tragedija, a drugi put kao farsa. Slučaj operetskog trovanja Slobodana Praljka u sudnici haškog tribunala prilikom izricanja drugostepene presude za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojim je ovaj mirnodopski teatarski radnik i ratni general želio sebe izjednačiti sa najmudrijim Atenjaninom, Sokratom, nije drugo do li najobičnija farsa, mučna i za gledati i za tumačiti.
Sokrat, koji u svojoj odbrani pred sudom preispituje ne samo optužbe koje mu se stavljaju na teret, već i sebe sama, jeste tragičan lik, ali je ujedno i putokaz za ono najuzvišenije u čovjeku. On odbija spas u vidu bijega i prihvata smrtnu osudu, ne zato što je smatrao da je ona pravedna, već zato što bi uzmicanjem pred njom obezvrijedio čitav svoj život i svoje učenje. A osuđen je na smrt jer je mlade ljude podučavao vrlinama i učio ih da preispituju autoritete, kako bi sami mogli razlučiti one istinske od onih lažnih.
Slobodan Praljak se, međutim, teatralno truje iz sasvim drugog razloga – zato što je on preispitivan kao autoritet. On tako ne staje uz bok Sokratu, već upravo Sokratovim tužiteljima, i svojom grotesknom predstavicom isporučuje ultimativni zahtjev za zaštitu svog autoriteta kao segmenta novohrvatskog nacionalnog mita. Praljak nije čovjek koji neznanje može isturiti kao opravdanje toga što odbija prihvatiti da je Sokrat optužen za oslobađanje ljudskog duha, a on da je optužen za najgnusnije zločine nad nemoćnima.
Zato je trovanje Slobodana Praljka samo farsa, i to veoma nedostojanstvena, i kao farsa će biti upamćeno u povijesti, bez obzira na njen ishod i na sva upinjanja njegovih istomišljenika da tom činu pridodaju neku drugu dimenziju.

Damir
Gost
Damir
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Griješiš. General Praljak je odslužio 2/3 kazne i trebao je izaći van.

Nećeš ti Žukov nikad ništa razumjeti, jer takvi kao ti se žrtvuju tuđim životima.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Damir

Žuti papirić s mobilizacijskim pozivom na kućna je vrata mojih roditelja stigao početkom maja 1992. Papirić je nalagao da se naoružan brijačem i četkicom istog popodneva nacrtam u gradskoj komandi.

Hodnici zgrade bili su prepuni prestrašenih gradskih mangupa. Istog su nas popodneva ukrcali u kamione i odvezli na jug. Prespavali smo u Neretvi, a tamo smo dobili i uniforme nove, ispeglane i mirisne, ali bez oznaka i šahovnice na kapi.

Sutra ujutro ušli smo u Hercegovinu. Tako je počeo moj rat u BiH. Još prekjučer bio sam splitski civil, a tog sam se popodneva našao na prvoj liniji posljednjeg evropskog rata, u uniformi bez oznaka, izložen umjerenoj artiljerijskoj vatri, okružen gomilom prestrašenih studenata mobiliziranih u profesionalnu brigadu.

Bio je to moj prvi rat, zato ga se i sjećam tako dobro. Ali, to sjećanje vara. Ja nikad nisam bio mobiliziran, nikad nisam dobio unformu bez oznaka ni vidio Stolove. Šibenčani sa Shermanom, moji prestrašeni studenti i srpske granate nisu postojali. Sve su to virtualna sjećanja koja su mi ugrađena implantima, kao u kakvoj cyberpunk knjizi. Ništa se od toga nije dogodilo. Tako bar kaže general Slobodan Praljak.

General Slobodan Praljak svjedočio je u Haagu i haškim porotnicima uvjerljivo pokazao kako ništa čega se sjećam nije do pričina i virtualna zbilja. Ni ja ni moji dalmatinski urbani vršnjaci nismo bili u Hercegovini, jer tamo nije bilo Hrvatske vojske. Hrvatske državljane nije se mobiliziralo za rat u BiH, nije im se na vrata ostavljao žuti papirić, nego su se tek poneki dobrovoljno javljali jer su bili hercegovačkog porijekla. A i takvih je, veli Praljak, bilo samo 600 do 800, što znači da su brigade Šibenčana i Splićana koje sam tamo vidio bile optička varka, proizvod podmuklog neurološkog implanta. Optička varka bilo je i tijelo onog sirotog momka iz Kaštelanske zagore kojeg smo u šatorskom krilu vukli devet kilometara kroz krš da bi mu roditelji imali što pokopati. Valjda je to istina, valjda ničeg takvog nije bilo, kad to kaže general Praljak.

A možda stvari stoje upravo obratno. Možda Slobodan Praljak naprosto laže. Možda Praljak sjedi u haškoj sudnici, nakon što se zakleo na Bibliju ili štogod slično, i laže bezočno, namjerno i glupo. Jer svi osim par idiota iz haaške porote znaju da laže tako da će mu narasti rascvali nos kao Geppettovu lutku.
Hrvatska vojska bila je u BiH i tamo ratovala, i to je notorna činjenica. Slobodan Praljak i čete haaških advokata pokušavaju opovrgnuti tu notornu činjenicu već puno desetljeće, ali im to ne uspijeva jer čak ni preplaćeni diletanti u Haagu nisu tako glupi. Ali ono što Praljak, Ivo Sanader ili Miroslav Tuđman koji još ratuje protiv londonske salvete nikako ne mogu shvatiti jest da nije važno je li ili nije Hrvatska vojska bila u BiH. Važno je što je ona tamo radila, i za kakvu je politiku radila.

Danas se svi – od Plenkovica do Tomca – trse uvjeriti sebe i druge da to što je Praljak radio nije bila agresija. Ali, stanje kad jedna država na teritoriju druge uvede svoje udžbenike, televiziju i valutu doista je teško zvati drugim imenom: ma kakvom god semantičkom gimnastikom izbjegavali neželjenu “a-riječ”, ostaje ruža koja i pod drugim imenom jednako smrdi.

Danas Praljku nije preostalo drugo nego da se samoubije pod zakletvom. Poželjeli bismo mu da barem sada , mrtav spozna istinu. A istina je neopisivo gorka. Istina je da su on i još nekolicina takvih izazvali najveći politički debakl Hrvatske. Istina je da su trajno uništili nade bosanskih Hrvata da u BiH žive kao ljudi. Istina je da su zatrovali i pljunuli na znoj i krv one hrvatske mularije koja se tog maja patila na Stolovima. Istina je da su ta krv i znoj postojali, dakle da sam i ja postojao. Stoga pokorno molim štab za odbranu digniteta da nas sve skupa odbrani.

Vostok
Gost
Vostok
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Svaka čast !!!!!

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Jos bolji tekst Zukov. Je*ena politika elite i bande

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Praljak je danas pokazao da ima vojničku čast kao general. To je nešto što bi pravi Žukov razumio, a lažni kauč žukovi neće nikad.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  žrec

Kao vojnik se rodiš, odrasteš, živiš i pogineš. Slobodan je više bio glumac nego vojnik ali turski geni su ga odvukli u rat, a rat je sranje, zlo.
Ako o tom samoubijanju imaš časno mišljenje, što misliš o hrabrim ženama koje moraju izvršiti čin prekida neželjene trudnoće, heroine, kukavice ili ubojice?

ZЪVЪNIMIRЪ
Gost
ZЪVЪNIMIRЪ
3 godine prije
Reply to  Mikojan

turski geni ? pokojni general je bio prototip hrvata neretljana po svima standardima,stas,visina,glava,nos…..

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  žrec

praljak je samo pokazao da se ne može suočiti s konzekvencama. Vjerovatno je i napokon shvatio da je izigran, i da su ga hr-političari cijelo vrijeme varali, nagovarajući ga da šuti i ne odaje ih, a da će zato dobiti oslobađajuću presudu. Uz to, kršćani se ne samoubijaju. Utuvi to u svoju glavurdu, žreckov.

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Ivo

Praljak se nije mogao suočiti s cinjenicom da istina nista ne znači časnim sucima i da u demokratskom svijetu postoji montirani proces .
Sad kažu , pa nije to Sud , to je ad hoc Sudište , zar ste ocekivali suđenje u skladu s međunarodnim kaznenim pravom ( koje isto tako dvojbeno ,kao kažu stručnjaci. ?
U svom idealizmu i znanju da nije napravio ništa sto bi ga moglo inkriminirati nije mogao shvatiti da to Sudište ne služi pravdi , a bilo je to jasno nakon prvog suđenja.

Wiki
Gost
Wiki
3 godine prije
Reply to  žrec

Čast (latinski honor) apstraktni je pojam koji postavlja osjećaje vrijednosti i uvaženosti koji utječe na društveni položaj i na samovrjednovanje nekog pojedinca ili nekog korporativnog tijela kao na primjer: obitelj, škola, vojna jedinica ili država. Prema tome pojedinicima (ili korporativnim tijelima) dodjeljuju se vrijednosti i ugled koja je u skladu prema njihovim izvršavanjem zadaća koja su zadana kodeksom časti, te moralnim kodeksom zajednice u cjelini.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Bravo!!

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

G.Z., skidam kapu.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Tu priču “žuti papirić” prodaj onom Ercegu. Ako si stvarno splićanin, onda znaš tko je to.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  žrec

ma ti sve znaš, žreckov. Koju boju si ti dobio, roza pretpostavljam. Od tih si.

Wswsws
Gost
Wswsws
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Uff prejako!!! Bravo!!!

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ne može se dovesti u pitanje prisustvo HV u BiH kao i prisustvo raznih paravojnih jedinica iz Srbije (dakle ne bosanski Srbi) ili u redovima JNA popunjena dobrim dijelom rezervistima iz Srbije i Crne Gore. JNA je početkom sukoba u BiH već izgubila svaki legitimitet da bi vremenom jedan njen dio mutirao u VRS. Zatim dolazak Sandžaklija Muslimana također iz Srbije i Crne Gore da se bore u redovima Armije BiH. Prisutan je bio i HOS, stranačka paravojska HSP-a ali priznat od Alije Izetbegovića kao predsjednika predsjedništva BiH. Isti taj HOS nisu rasturili ni Srbi ni Muslimani nego Hrvati iz HVO-a pod kontrolom HDZ BiH koji je bio samo filijala Tuđmanovog HDZ-a. Imao je i Fikret Abdić Babo svoju paradržavu i svoju vojsku koju su razbile snage Armije BiH pod kontrolom Izetbegovića dok je Babo imao podršku srpske i hrvatske strane. I hajde se snađi u svemu tome? Granice su bile samo na papiru, u realnosti je to bilo jedno ratište. Ustvari svi su se borili za isti cilj – raspad SFRJ iako nisu toga bili jednako svjesni a plemenski ciljevi su bili izvući što više teritorija na ruševinama SFRJ. Tu je Dušan Bilandžić bio u pravu da nema šanse da ovi izvana priznaju išta više od AVNOJ-skih granica. Sve ostalo bile su fantazije u prvom redu Slobe i Franje koji su i sami bili marionete. Priznanjem Kosova od strane Zapada prekršeno je načelo AVNOJ-skih granica i otvorena Pandorina Kutija. Ukrali su nam najljepše godine po rovovima za EU i NATO interese ali svatko tko je bio u ratu u bilo kojoj vojsci mora sam raščistiti sa tim. Čak je i Bora Čorba potpao pod utjecaj brainwashinga zaboravivši svoj legendarni stih: “Za ideale ginu budale”. Ali barem muzika nema granica. Onda je krenulo “discipliniranje stoke” i mnogi “narodni heroji” završili u Haagu da se vidi tko je gazda i tko sudi. Naravno uglavnom dobro plaćena bagra iz onih zemalja koje su preko svojih agentura velikim dijelom odgovorne za rat (ne bježim niti od naše odgovornosti posebno nas koji smo bili vojno sposobni ali lukavom propagandom u situaciji kad JNA razbija svoju državu koju je po Ustavu bila dužna čuvati natjeraju te da biraš stranu.) Kod biranja strana ključan je bio nacionalni kriterij ali imamo i Srbe na hrvatskoj strani ili Hrvate na srpskoj strani u tom ludilu balkanskog apsurda. I kako onda neki ljigavi kenjatori tj. “časni suci” da to uopće razumiju nego samo izvršavaju naloge od onih koji im daju enormne plaće za haaške predstave kojima i jest glavni cilj održati tenzije kod prevarenih plemena.

Vladimir Hegel
Gost
Vladimir Hegel
3 godine prije
Reply to  Perun

Bravo Perun,,izuzetno kvalitetno objašnjeno..Moje poštovanje

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Perun

Cinjenice molim.! Hrvatska vojska je bila legalno po dva sporazuma u BIH !!
Po internim sporazumima HV je posuđivala časnike.
HVO je bio legalan po svim sporazumima i kao takvo ušlo satav oružanih snaga Bih.
Herceg Bosna je bila ustrojena po principu Teritorijalne obrane!.
Vojni štab BIH je bio u Zagrebu , kampovi za obuku muslimana su bili u Hrvatskoj , a
ranjenici liječeni u hrvatskim bolnicama ( 32000 samo Split) Izbjeglice . oko 400000 u Hrvatskoj , oružje dolazilo iz Hrvatske . Hrvati su im omogućili da imaju državu u kojoj
Sve važnije bitke protiv Srba je dobio HVO.
A ipak su sa tim oružjem Muslimani krenuli na Hrvate , probijajući se do Ploča ( to je u Hrvatskoj?) .Sto reći o njima ?”’?

tabula
Gost
tabula
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pročitavši ovu tvoju tiradu, punu teatralnog istinoljublja i patetike, iskreno požalih zašto si čekao da se haški sud zatvori pa da tamo izneseš svoju istinu. Bio bi perfektan svjedok za već pripremljenu farsu od suđenja hrvatskoj šestorki. Ti, kao neobilježena individua (sa Marsa?), pojavio si se u tuđoj zemlji da haračiš i ubijaš žene, djecu i starce? E pa ti ljudi koji su te mobilizirali i poslali u tuđu zemlju, imali su daleko plemenitije namjere, da obrane svoje sunarodnjske iz BiH od izdajničkog napada tzv. armije BiH i spriječe masakr koji im se spremao, kao i njihov izlaza na more u Pločama. Umjesto da lamentiraš nad svojom sudbinom i nepravdama ovog svijeta kao Calimero, mogao si i ti svojevremeno dezertirati i postati heroj ili antiheroj, nije važno šta, jer dok je takvih kao ti, u Hrvatskoj nema razlike između ove dvije kategorije. Usput, zahvaljujem se svim onim tvojim “prestrašenim gradskim mangupima” koji su ipak imali muda da pomognu i spase svoje sunarodnjake od velike pogibelji, a usput obrane i dio hrvatskog teritorija (tu činjenicu uporno zaboravljaš). Očigledno je da si izgradio neku svoju virtualnu stvarnost, gdje redaš kockice, ali malo u krivo, a pri tom zaboravljaš da ima još živih ljudi koji su doživjeli i preživjeli te događaje. Aplauze za tvoju, kako rekoh, tiradu, možeš dobiti od, da ih ne spominjem, a možda bi dobro prošao i kod Frljića za njegove performanse.

Vladimir Hegel
Gost
Vladimir Hegel
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ajajaj – nije ti Praljak slao pozive, nego Šušak..No evo,Praljak je i Tuđmana i šuška mogao poslati u P.M..no to bi onda bio neposluh i odbijanje naredbe Hrvatskog Generala..

Jole
Gost
Jole
3 godine prije
Reply to  Damir

Ništa on ne griješi,To je ********* koji sanja svaki dan Veliku Srbiju.Samo neka sanja,ali je dočekati neće nikada.

————————————————————————-

Poštovani Jole znamo da ste oštrog jezika, kao i Žrec. Znamo da je Žukov Jugo nostalgičar. Svi imaju pravo na argumente i svoje mišljenje. Nemojte samo osobno vrijeđati.

Admin

Jole
Gost
Jole
3 godine prije
Reply to  Jole

U njegovom slučaju,on je to što sam napisao pod ********* !!! On se preoblači u jugonostalgičara,ali ne može izdržati niti jednu rečenicu da iz njega na bazdi velikosrpstvo.Jugoslavija je bila država u kojoj su živjeli svi Srbi i za njih je ta država nešto sasvim drugo no za Hrvate i ostale narode.No niti to nije bilo dosta pa su htjeli napraviti veliku Srbiju ili takozvanu “modernu federaciju” !! Osim saveznih institucija i organa,hegemonije i dominacije,Srbija je ostala i bez mora sa statusom kontinentalne države .Toga je svjestan velikosrbin preobučen u Jugoslavena koji u svakom komentaru vrijeđa Hrvate i njihove institucije.Koliko sam primjetio on uvijek veliča petokolonaše iz soroševih udruga i sve koji rade kontra Hrvata.Tako da se ne zavaravamo tko je on.To što mu vi kontinuirano dajete pravo da se tako ponaša,to je drugi par čarapa.Mene posebno vrijeđa što on stalno proklinje i psuje “hrvatske veleizdajnike”,koji su tobože izdali njegove velikosrpske snove,a to ej velik većina Hrvata.Koliko je velikosrpstvo retardirano,najbolje se vidi iz njegovih komentara.On Hrvate smatra za srpski plijen ,koji po defoltu jedino smiju biti pod kontrolom Srba .Živimo u 21 stoljeću,a nekima je pamet u srednjem vijeku.Lijepi pozdrav

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Jole

jole, iz tebe bazdi mržnja i kompleksi. vjerovatno si prikriveni jovan i imaš krizu identiteta. Nije to dobro, moraš se ići liječiti, jado.

Dr. Strangelove
Gost
Dr. Strangelove
3 godine prije
Reply to  Jole

Najveca zalost je to, da musters of puppets tako lijepo micu vase nitke…

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Dobar

Jole
Gost
Jole
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Slobodan Praljak završio je tri fakulteta. Godine 1970. diplomirao je kao inženjer elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike u Zagrebu s prosjekom ocjena 4,5. Napisao je diplomski rad o korekciji kromatske slike električnog signala za televizijski rad. Godine 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju. Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju (danas Akademija dramske umjetnosti) u Zagrebu. Predavao je filozofiju i sociologiju.
Tijekom sedamdesetih i osamdesetih bio je kazališni redatelj u Zagrebu, Osijeku i Mostaru. Režirao je televizijsku seriju Blesan i tulipan, tv-drame Novela od Stanca i Sargaško more, dokumentarni film Smrt psa (1980.), film Povratak Katarine Kožul (1989.) te dokumentarne video radove Sandžak i Duhan (oba 1990.).
Tupavi gedžovanski osmanlijo.,ostavi se komentiranja stvari o kojima nemaš blage veze.Praljak je odslužio 2/3 kazne I uskoro bi ga oslobodili u skladu sa dosadašnjom praksom.Praljak je napravio ono što častan čovjek radi i bio je dosljedan do kraja.Nasuprot njemu imaš onog vašeg bolesnika,nakazu i psihopata koji je to od rođenja .Neusporedivo,nebo I zemlja.
A kad melješ o novohrvatskom nacionalnom mitu,reci ti meni reci koji je to vaš nacionalni mit nakon 500 godina pod Turcima.Ti si obično janjičarsko kopile i nemaš nikakve veze sa Dušanovim Srbima.Zna se tko ima ekskluzivna prava na mitomaniju.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Jole

I srusio mostarski most uz obecanje da ce sagraditi jos lijepsi i jos stariji , obecanje naravno nije izvrsio jer sve sto je rekao u zivotu ,lagao je upravo kao i ti , pljuc .

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nego napišide ti meni tko napravi rekonstrukciju starog mosta u mostaru, neki novi Hajrudin?

Nagard
Gost
Nagard
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

A pa ovaj covjek sve zna pa dajte da mu se da nobelova nagrada za najveceg znalca svih zbivanja na svijetu u bosni i hercegovini postoje tri istine i nema tog suda koji ce to primjeniti taman da osudi jos sto generala ne mozes promjenit svijest naroda narod nije tudman mosevic izetbegovic narod je podjeljen bez obzira ko je predsjednik prodji kroz bbihhh pa ces vidjet.taman da nelson mandela dodje nece nika promjenit nista u bh

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Jole

O čemu vi raspravljate, tko je bio 500 godina pod Turcima, da nisu bosanci i hercegovci, dalmatinci nisu, u to sam siguran. Jole, ko je bio 500 godina pod Turcima, samo gosparski prodani Neum?

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Kakvi sad turci? Zasto o turcima?

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Pastir

Nemam pojma ! .. Jole malo kaki ..

Jole
Gost
Jole
3 godine prije
Reply to  Mikojan

genetika je egzaktna znanost modernog doba.Danas nije problem utvrditi tko je bio pod Turcima i u kojoj mjeri,a i koje su posljedice.Te price o slavenskoj braći i blablabla ….

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Jole

Slobodan Praljak je tim vise kriv jer kao obrazovan covjek odlazi krvaviti ruke u rat. Njegovo samoubojstvo jest izraz nemogucnosti da se nosi sa zlocinima koji su pocinjeni pod njegovim vodstvom. Steta sto njegovo pljackasko privatizacijsko djelovanje i kradja u Chromosu krajem devedesetih nije dobilo sudski epilog. Nitko nije zlocinac, a iza svih strana u proslom ratu gomile mrtvih civila, spaljenih ognjista i protjeranih ljudi. Dovoljno je reci da mu brat po oruzju, Vojislav Seselj, izrazava divljenje.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Koča ja mislim da Šešelj prije svega lud iako je i lucidan. Ali kad je reko da mu haški sud popuši, aplaudirao sam. To je valjda nama balkancima još uvijek zajedničko.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  žrec

Obojca su iz istog plemena samo ih razdvojili popovi i svećenici koji im podvaljuju istog lika kao ikonu samo malo drugačije prikovanog na spravi za mućenje. Žalosno.

Stribor Panov
Gost
Stribor Panov
3 godine prije
Reply to  Jole

I naravno od 1990-1992 završio akademiju i sve visoke vojne škole te postao general HV u HVO !?!

Mak
Gost
Mak
3 godine prije
Reply to  Stribor Panov

Akademije završio 1970-72-73! Poyyy slugeronje sistema! Svi ćete vi uskoro u ruske močvare svojevoljno ili na silu, ako ne vi onda vaši unuci!

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Jole

eeeee moj Jole:
Pita mali cigo starog: “Koja je razlika između ‘besplatno’ i ‘džaba’ “?
Stari cigan mu odgovara: “To ti je kao kad ideš u školu besplatno al’ je džaba”.

...još nešto...
Gost
...još nešto...
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

…a Vi ste, kao poznavali pok. gen. Slobodana Praljka,… pročitao njegove knjige, slušali njegovu obranu čutili njegove muke … pa ovako lakonski sudite … Utjeha, živi u istini, da će vam svima biti “Suđeno” jer ste sudili.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Da je bio tako inteligentan tada jednostavno nikad (NIKAD) ne bi dozvolio nikakve logore i mućenje dojučerašnjih susjeda. Znaći nešto drugo je u pitanju, ne inteligencija. Novac, moć, igranje Boga ili jednostavno ludilo !?

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Nevjerovatni ste. Tema je kako nas zavadi amerika izrovari i koristi sto je i sud radio do jucer, a vi samo potvrdite da je tako sa tim silnim prepiranjem.
Fuj i pljuc USrA i haag i svi cioni ! I trolovi isto

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije

Ma izvrsno. Sad je red staviti NATO-u na raspolaganje ne satnije, već bojne i pukovnije, to nam je u mentalitetu.

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Adriana

Da Hrvatska ima obraza i da politička vlast ima obraza nakon današnje presude Haaškog tribunala bi zamrznuli članstvo u NATO paktu. Ali nema obraza već samo lova zanima, šverc kalašnjikova u Siriju, tenkovi za Kuvajt itd. A nije ih briga za raju Zagreb, Mostar… Vidjet će se to odlično na primjeru ako uđu BIH i Srbija u NATO, dan prije toga će sve presude biti oslobađajuće ili tobože odslužene. Koja sprdačina Haag, nakrkali se odvjetnici para dnevnice su bile navodno po 2000€ eto barem onda da djeca tih odvjetnika imaju kakvu takvu budućnost kad sirotinja po bivšoj Jugi nema

celinc
Gost
celinc
3 godine prije

Temida je nekad u desnoj ruci nosila mac[simbol kazne]a u levoj kantar[simbol tezine dokaza]onda se pojavilo rimsko pravo i njegova bozica pravde Justicia,sa povezom preko ociju,zasto POVEZ?,zato sto je pravda SLEPA,sto najbolje dokazuje haski tribunal,te medunarodni tribunali za Ruandu,Sijera Leone….,gde se kobajagi balkanski i africki divljaci sude za svoja nedela,od kojih se cela medunarodna zajednica zgraza,jer treba oprati ruke od svojih pulena,koje su neke milom,neke silom povele na stazu zlocina za svoje interese,eto ti lokalni gospodari smrti nisu po broju svojih zrtava ni blizu tih bombasa demokrata u zadnjih 20 g,a ako se pogledaju rezultati u zadnjih pola veka,onda demokrate vode i to debelo,zasto onda nema tih demokrata na klupi za ratne zlocine,pa zato sto Justicija ima povez na ocima,samo mali i nemocni bivaju pozvani da odgovaraju za svoje zlocine,oni su uvek mali samo su u zlocinima VELIKI,a velike demokrate su uvek velike samo su u ZLOCINIMA male,pa za njih i ne odgovaraju,ta igra duplih standarda ce trajati dok JUSTICIJA nosi povez preko ociju,znaci do propasti sveta

System Failure
Gost
System Failure
3 godine prije
Reply to  celinc

Ispravka: povez nije zbog slijepoce nego zbog nepristranosti, sto je naravno – utopija.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

Odaaavno sam prestala da pratim epizode serije “Haski tribunal”. Ne znam koji glavni glumci su do sada umrli, koji preziveli, cija je kakva sudbina bila. Znam samo da se sa svakom novom epizodom mrznja podgreva, rat vec preko 30 godina ne prestaje, glavni korisni idioti su pusteni niz vodu, a njihova publika i navijaci, potpuno tupi i nesvesni i dalje zive u “Podzemlju”,

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Helena

Da je suđenje u Nurnbergu trajalo 25 godina kao ovo naše nikada se Francuska i Njemačka ne bi pomirile i ne bi bilo EU. Oni su to u čas posla.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije
Reply to  Helena

A valjda je i Kusturica shvatio da je njegov drugar Milošević ”herojski” počinio samoubistvo, a ne da su ga otrovali ”vekovni neprijatelji”.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Istina

Slobu su roknuli 100 posto. On je optužen tek nakon što je NATO pokrenuo vojnu kampanju. Umro je kad je trebala početi njegova obrana gdje bi on zvao sve strane bivše državnike i sam ih ispitavo. Tom showu nije bilo suđeno.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Helena

Slazem se

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Helena

Davor, Celnic, System i Helena apsolutno najbolji odgovori do sada. Bravo

Hezbollah
Gost
Hezbollah
3 godine prije

Mislim da nije slučajno odabran današnji dan, kao završetak rada suda. Naime, 29.11.1943. rođena je SFRJ, a danas je bačena posljednja lopata zemlje na grob, nekada velike, ponosne i slavne države, Ovime svima osuđenima, kao da su rekli: “Hvala vam što ste nam pomogli uništiti vašu državu, ovo vam je plaća.”

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Hezbollah

Kako onda tumačiš ovu izjavu Rexa Tilersona dan prije izricanja presude: pink.rs/vesti/48131/tilerson-balkanskim-zemljama-odustanite-od-starih-neprijateljstava Citiram: “Narodu iz balkanskih zemalja kažemo odustanite od neprijateljstava da bi mir mogao da bude trajan. Imate šansu da upravljate novim tokom istorije. Krvne veze ne treba više da predstavljaju borbene linije – rekao je Tilerson u govoru o američko-evropskim odnosima u Vilson centru u Vašingtonu.”

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Izjave visokih predstavnika zapada, kao i njihovih slugu, ne treba uzimati u ozbiljno razmatranje nikad, Prazne cionisticke price smisljene za neku novu podvalu.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Hezbollah

Ha,zanimljivo?

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije

Sud je odradio dovoljno. Samo jos da optuzi i srbiju jer su svi oficiri bili na platnom spisku srbije. Raspad Jugoslavije je rezultat elite i tajnih sluzbi Jugoslavije.sretan vam dan Republike

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Pastir

I Tuđman je bio oficir, general čak, da dalje ne nabrajam. Nego, reci ti meni jel su u “tajnim” službama Jugoslavije bili samo srbi ili se tebi samo tako sniva?

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Naravno da je bio i to najmladji general. Isto tako njegovo okruzenje kao i kod neki drugih sudionika rata.Preporucio bi knjigu “Balkan bluz”. Moze se pdf naci a ima i drugih knjiga…. Ko je rekao samo srbi??

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Mikojan

I osnivac Partizana

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

sud je bio i ostao ruganje međunarodnog prava (ako to išta taj pojam nekom znači), sprdačina, lakrdija i uvreda zdravom razumu.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije

Kakvi su narodi budale sa ovih prostora da je to strašno.

Obična igra gospodara zapadnog “modernog ” svijeta u kojem svi moraju ispasti krivci , a nitko pobjednik, tako da se mržnja i podjele samo rašire i rasplamsavaju. Svaka sličnost sa prvim svjetskim ratom i odlukama nakon njega – slučajna.

Ps. ne znam što više pišem i pokušavam ljude probuditi posebno nekada na onom facebook-u smeću , a ljudi žele uporno sebe uništavati i biti roblje Zapada. Ne moramo biti zajedno , ali sami se moramo pomiriti jedni sa drugima uz vlastita priznanja za greške i ukazu da to više ne ponovimo. Nažalost većina radi suprotno i stalno mi para srce , tako da danas osjećam jednu veliku nelagodu i ništa konkretno nisam radio … 🙁

Bratstvo i jedinstvo čuvajte mi kao zjenicu svoga oka , ma malo ih je razumjelo to…

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Busola

Tesko pored onoliko Idioten spremnih na sve

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Busola

clanak koji je gore napisan slazem se u potpunosti s autorom ali jedan detalj se ne slaze tajming kad je napisan bas zadnji dan suda i to bas nakon ovakove presude bas sada a bili je prilike i vremena i povoda da se ovakav clanak napise pitam se hm misija suda izvrsena balkanski kotao ponovo potpaljen debelim ogrijevom da se vatra ne ugasi

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  ohrana

Zašto bi išta bilo razlog da se ponovo potaljuje balkanski kotao? Koji razlog, koji ciljevi.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Mikojan

posto se priprema rat u evropi puno ga je lakse zapaliti na balkanu zar nitko ne vidi projekt velike albanije narko militantne drzave gazda svjetskog poretka tvornice i free zone prljavog novca zar ne vidite okupiranu srbiju i srpski narod kojeg unistavaju i ponizavaju bez kraja zar ne vidite hrvatsku vazalsku marionetsku tvorevinu koja je jucer shvatila da kmetstvo i vazalstvo nista ne donose zar ne vidite makedoniju zemlju koja ne postoji zar ne vidite bosanski lonac gdje je dovoljan jedan pravilno usmjeren teroristicki napad sa sve ode u p m a sto vise pricati o razlozima i ciljevima velikih arhitekata ima li nesto sto vec nije receno

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  ohrana

Vidim ja sve to ali još ne razumijem zašto bi u Bosni ratovali, za komad brda, ratni plijen, potok kojim teće muška voda? Albaniju i Kosovo smiri jedan Enver, a vratit će se on, kad tad.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, ratovat će se kako bi se spalila zemlja, kako konkurencija (Rusija i Kina) ne bi imali gdje investirati. Isto kao i u Siriji s trasama za plinovod. “Bit ćeš moja ili ničija” sistem.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  ohrana

Ne vidiim okupiranu srbiju , samo uništenu , a to je uspješno napravaila sama sebi.
Na žalost prije je napravila štete ostalima.
Poruka administratoru , nadam se da nećeš cenzurirati ovaj komentar!!

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Kad bi mi to znali bili bi na vrhu brda pa vidjeli,Realno gledano koji su uvjerljivi razlozi bili za izbijanje ovog zadnjeg četverostrukog rata, osim glasina “bit će rata” ? Tko je na kraju izvukao korist od toga, po meni nitko od učesnika, ali lutke ne pitaju lutkara za razloge.
Mi smo debelo u podnožju brda pa su nam i vidici takvi!

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Cilj je kontrolirani kaos . Kada je kaos može se opravdati kontrola . Tako je sad s muslim. imigrantima .Zbog terorizma se suzavaju prava kretanja , izražavanja i sl.
K tome Srpski prijatelji Englezi i Australci koji vode Sudište ,nisu dopustili da samo Srbi budu negativci. To sve piše Florence Hartmann.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Kad sam prvi puta čuo na radiju mislio sam da se zajebava. Da je to neki “otrov” i da će ga izvući iz bolnice za koji dan. Kad su objavili da je mrtav, ne mogu prestati gledati taj video. I ne razmišljam o tome da li je kriv ili nije, nego ta odlučnost da se ubije i izvede to do kraja.. pomno isplanira unošenje i trenutak pijenja pred kamerama, sa nekim gnjevom i namjerom da svojom smrću napravi štetu . Moram priznati da mi nije svejedno to vidjeti i da mi ga je žao kao čovjeka. Odradio je vlastitu smrt iz inata.. i u mržnji i jadu bez ljubavi otišao tko zna gdje… prevelika kazna.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Inače taj čovjek se kako bi rekli ljudi namazao poslije rata , ali izgleda da je više smatrao da je čast važnija i da ništa nije krivo radio.

Radili smo krivo itekako što nismo se kao normalni ljudi mogli svi dogovoriti što dalje nakon pada komunizma , nego su ljudi dopustili stranim agentima i našim protuhama , nacionalističkim budalama da odrade posao…

PS. Sjetih se Zvonka Bušića čovjek je smatrao da je Jugoslavija zlo i da se taj sistem mora promijeniti , ali nakon što je izašao na slobodu , vratio se u Hrvatsku i vidio u što se narod pretvorio od muke se ubio , pa čak i citirao Platona…

Ono kažem si bolje da je ostao u zatvoru u SAD-u, živio bi u uvjerenju da je činio i borio se za dobro , ovako istina ga je pokosila , zlo dotuklo.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

A nije ti žao Blaža Kraljevića i svih HOS-ovaca koji su uspješno montirano ubijeni, mučki i iz zasjede, kako bi monstruozna HZHB postojala od novembra ’91. do novembra ’96. god. pr. st.?!
Nije ti žao Srba ubijenih u Dretelju i Heliodromu, koje slučajni ministar Vulin prešućuje?!
Nije ti žao muslimanske djece i njihovih roditelja, živih spaljenih?!
A žaluješ i tuguješ zbog: dripca, hulje, jebivjetra Praljka, koji je mislio da je obrana Slunja isto što i ući u susjednu državu i ispunjavati narkomanske vizije krivousto-falsificiranoga dr. povijesti o Banovini iz 1939. god.
Nije ti žao splitske mladosti koja se drogirala, nakon što je gađala podmorničkim minama Mostar, jer je naišla na otpor Arifa Pašalića, koji je imao izraženi tremor ruku zbog neprospavanih noći i fizičke iscrpljenosti.
Da je bio živ još nekoliko mjesecî i Franjo bi dobio poziv u Den Haag.
Šteta što se to nije dogodilo.
Vidio bih onda o čemu bi Miroslav promuhabetio.
😛

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Istina

Prestao sam o tome razmišljati.. Tako bi mogao do kraja života hraniti mržnju u sebi. Svaka strana može izvući nešto loše o drugoj strani. Ne želim biti u tom filmu. Loše je za živce, ego i djecu. Ionako te svako malo prasne nešto ovakvo poput ovog videa gore. Što bi trebao.. Biti tvrd poput tebe i reći “Neka umre pseto zaslužio je!” To nije snaga.. to je slabost. Hrvatska je pomogla Bošnjake i to je također istina. Loše je što je tu pomoć na kraju planirala debelo naplatiti. I to sad nama stiže na naplatu. Poslije smo se pomirili, pomogli jedni drugima u Oluji.. prije preko dvadeset godina. Već dvadeset godina je nekome u interesu da ljudi na ovim prostorima podgrijavaju podjele i mlate mrtvog konja. Vi ste nama ovo, mi smo vama ono.. jbt ok.. rat vuče najgore i najbolje u čovjeku. Uzmi samo 505. Bužimsku brigadu. Bez mrlje herojski prošli 3 godine pakla da bi nekoliko prolupalih kretena kompletno usrali sve u nekoliko sati iživljavanja na Srbima u Dvoru. Treba se iskopčati i promjenit film u glavi. Inače odosmo opet u 3. pizde m.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

To je tvoja patetična povijesna interpretacija.
Nigdje nisam napisao da je neko pseto i da je zaslužio da umre: samo sam se ogradio od žaljenja zbog nečijeg samoubistva.
Usto je riječ i o ratnom profiteru.
Svaki ”prolupali kreten”, kako si napisao, treba da odgovara zbog svojih nedjela.
Koncentracijski logor je, složit ćeš se, mnogo ozbiljnija stvar koja povlači i veću hijerarhijsko-državotvornu odgovornost.
Zato čitava ova medijsko-politička promidžbena farsa tugovanja zbog banalnoga potvrđivanja, pa čak i ublažavanja (jer je konačno izostavljen urbicid Staroga mosta), davno donešene prvostupanjske presude, više govori o onome ko to sve organizira u 2 susjedne države, blamirajući sebe na kraju rada Tribunala u Hagu.
Umjesto da se prihvati svoja odgovornost, pogotovo jer niko ne traži da se slavi krivica svog naroda, ali da se šutke ispoštuju presude o čijim dužinama se znalo, manje-više, sve, osim o dodatnom potvrđivanju udruženog zločinačkoga poduhvata, zbog čega je posebno bilo iluzorno sav teret stavljati onima koji su žrtve tog zločina.
😉

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Istina

Ok. I kakve veze to ima s tim da mi ga je zao vidjeti na kameri kako pije otrov i ubija se pred mojim očima? oprosti, “Istina” , ne mogu si pomoci ni kontrolirati taj “los” pateticni osjecaj. Valjda bi trebao jos raditi na tome i gledati filmove iz rata, citati tragedije ili samo pratiti sve medije i jednog dana biti poput tebe. Jbg..sta cu.

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Istina

Nije zapovjedio , nije učinio zločin , nije srušio Most ( koji nije bio pod zastitom Unesca )
jer tad nije ni bio tamo .Tako piše u toj nakaradnoj presudi , dakle postavlja se pitanje koja je njegova krivnja’?
Nekome ko nema osjećaj za pravdu to je sve smiješno , na žalost .
Pradoksalno žena mu je Muslimanka , gdje god je mogao pomagao je Muslimanima .
Hrvatska idekja da opskrbljuje Muslimane oružjem dok i sama ratuje , obučava u kampovima muslimane , zbrinjava 400000 izbjeglica i liječi ranjenike se pokazala promašenom i glupom . Da nismo utrošili milijune dolare pomažući muslimanima bili bi na istom , jer očito zahvalnosti njihova politika ne poznaje , dapaće misle da je sada trenutak za konaćno riješenje.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Bravo Slager , a sada još sve dignite kroz prizmu interesa , usporedite sa Sirijom , Libijom , Ukrajinom – obrazac isti samo narodi ili plemena drugačija…

Koda svi ne znaju za Blaža Kraljevića i slične , a i o njima HOS-u bi se dalo pričati posebno u Hrvatskoj… neki su bili junaci neki ološ svoje vrste – sjetih se kukavičkog ubojstva obitelji Srba u Cerni kraj Vinkovaca.

I Srbi, Slovenci, Hrvati ,Muslimani (Bošnjaci ako se vole tako nazivati sada…), Crnogorci i Makedonci svi imaju putra na glavi neki više neki manje , ali to je nevažno bit je da ovo nitko ne može niti neće dobiti (svijetu u interesu…) , a svojim upornim upiranjem prsta sebe ubijamo i uništavamo.

Ovdje se muslimani kroz prizmu nevinosti provlače , a sve su samo ne nevini od raznih ubojstava stranih džihadlija do divljanja onog Orića koji je bio Miloševićev tjelohranitelj, da ne pričamo o ubojstvu nevinih ročnika u Tuzli . Bilo je tu djelovanja CIA-e , ali to je već duža priča … opet mogu linkati CIA-e dokumente u kojima su već 1988 godine znali da će rata ovdje biti… Umjesto da ljudi zbroje 2+2 oni dalje si prodaju bajkice…

SSSR nije od Nurnberškog procesa radio čuda a znate što su sve tada prošli Rusi i ostali narodi SSSR-a , a mi od jednog stvarno manjeg rata pravimo čudesa jer je elitama našim i stranim to u interesu (dobra zarada, moć, zaglupljivanje…)

Vidiš udovice u novim terencima, svećenike, hodže , parohe kako dolaze u bijesnim Mercedesima, Audijima na seanse u Srebrenicu , Vukovar, … , političare kako lažno kmeče suze i skužiš da osim stranaca naše mnoge žrtve su postali najgori izdajnici domovine zbog NOVACA.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Busola

Busola likvidacija Blaža i ekipe je star nacionalne higije. Čovjek je bio deklarirani ustaša i HOS u hrvatskoj je bio mala maca u usporedbi s onim u bih. Treba napomenuti i da je sastav HOS-a bih bio većinski muslimanski, ti muslimani će kasnije preći u armiju bih i da je dotični Kraljević imao čin general bojnika armije bih. Najveći zločini u tom dreteljskom logoru počinjeni su upravo u vrijeme HOS-ove uprave nad njim, točnije pod komandom Ediba Buljubašića. Tu su mučeni srbi većinom civili (žene i mučkarci), neki su ubijeni, silovani, a ostale je spasio Bobetko.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

@Slagerpjevac, zrelo razmišljanje, svaka čast. Praljak je platio svoju zaluđenost Tuđmanom. Malo je poznata činjenica da je njegov otac Mirko Praljak bio glavni Udbaš za Hercegovinu u teškom poratnom razdoblju. Da li je on tražio neko svoje iskupljenje i katarzu? Ne može se poreći da je bio inteligentan čovjek ali definitivno krivo usmjerena inteligencija. Haaške presude nitko normalan ne shvaća ozbiljno. Nemam dovoljno informacija o njegovoj odgovornosti za ratne zločine. Od ljudi čuješ razne priče ali pravu istinu je odnio sa sobom u grob. Na kraju sam je sebi presudio i dosudio si smrtnu kaznu. Čin časti ili očajnički pokušaj iskupljenja teško je dokučiti. On je bio i nekakav režiser pa je dao svoj doprinos kraju rada ove sprdačine od Suda. Iako bih jako volio jednu čistu revoluciju koja nije gladna može se reći da je revolucija opet pojela svoju djecu. Njegova država ga je izručila u Haag kao i sve ostale iz “jugoslavenske haaške brigade”. Svakog izručili njegovi a poznato je da su tamo u pritvoru u Scheveningenu svi nekad zakleti neprijatelji imali korektne odnose.

Ime
Gost
Ime
3 godine prije
Reply to  Istina

Čuj istina, istina je jedna a to je da bez Hrvata i njenog povijesnog da na referendumu ne bi ni bilo bih, a Hrvati su za to da dobili savjete od ovih ” što su se udružili da ruše BiH” i Tuđmana. Sudi mu se za rušenje kojekakvih građevina i zgrada kao da nije bilo rušenja na sve tri strane, sudi se preseljenje stanovništva kao da se i drugi nisu preseljavali ovisno o tome ko je zauzeo koji grad, sudi mu se za ubojstvo dvojice ne naoružanih ljudi kod prozora, na sve strane je bilo toga i nek se potrudi haški sud da osudi te što su ubijali. Hrvati jednostavno nisu mogli više čekati na Aliju jer da su čekali doživjeli bi ono što i muslimani, poučeni situacijom u Hrvatskoj znali su šta se sprema pa su se samo organizirali u Hrvatsku zajednicu Herzeg Bosna u Bosni i Hercegovini kao što je pisalo na svakom dokumentu. A ti transkripti o dijeljenju Bosne mogu se izvući kod sviju jer su svi u određenom vremenu razmišljali o tome i Slobodan i Tuđman i Alija.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Ime

Taj referundum je bio nelegalan, na njemu su hrvati i muslimani preglasali srbe, što je faktički bio casus belli. Činjenica je da su Hrvati opstali kao narod samo na područjima pod kontrolom HVO-a tj. HB. Te “salvete” su gluposti, jer da je postojao takav plan rata nebi ni bilo, ili bi bio vrlo kratak.

Spectator
Gost
Spectator
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Slično je i meni prošlo kroz glavu, ali očito je čovjek fanatične naravi , takav je dojam odavao i prije , ali problem je da takav tip ljudi često nemaju suosjećanja niti prema sebi , a s time i hladna neobzirnost prema drugima.Zločini nastali pod njegovom upravom nažalost govore da je bio takav.

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Spectator

Cinjenice molim u diskusiji .Praljlku ni ostalima nije presuđeno da su cinili ni naređivali zločine
već da su bili dio obrasca (?) . 331 logor s Hrvatima ,1000 ubijenih civila i djece Hrvata
nisu bili dio obrasca? , Ukupno su muslimani dobili smiješne kazne.
Hrvatska pomoć u ljudima , oružju , liječenju bolesnika , smejštaju izbjeglica i obuci dosiže milijune dolara.
Dok su bili u bolnici u Splitu na liječenju , slavili su pad Bugojna , a opet su ih i dalje liječili.
Eto zato se ubio , bio je idealist , a ne fanatik .

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Cinjenica je da ni Praljak , ni ostali nisu optuženi ni za zapovijedanje zločina , ni za izvršavanje zločina , pa zasto su kivi ?
Pogotovo on za kojeg je dokumentirano filmski , da je bio humanist bez mrlje i prijatelj svih muslimana ,( pa zena mu je muslimanka.)

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Nema se tekstu što dodati. Kako je Helena dodala, ovaj rat zahvaljujući Haagu traje evo 22 drugu godinu od službenog prestanka rata. I sad kada je s Haagom najzad gotovo, sve mi se čini da će početi novi rat.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  žrec

A ko će ratovati, političari?
Daj budi ozbiljan.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Pozdrav, mikojane, dugo te nisam vidio. Zar te tvoj komentar ne podsjeća na lepa sela lepo gore kad se glavni likovi međusobno podhebavaju “oće bit rata”, “ma koji rat” a na kraju filma se pitaju tko je počeo rat? Tko mi je opljačkao kuću? Tko mi je zaklao mater? Jel drekavac iz tunela? Može se desiti sranje, okidač, a onda jedno vuče drugo.

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  žrec

Na nasu zalost

davor
Gost
davor
3 godine prije

Ja sam reko, ako ikad i kad ekipa iza tih ratova znači Major, Carrington, Owen, Vance, Ashdown, Baker, Bush, Clinton, ambasadori SADa u bivsim jugoslavenskim republikama kad ta svita bar ona koja nije pocrkavala na svojim nepreglednim hektarima ognjišta pa makar i sjedne na optuženičku klupu pa ne osudili ih ni za najmanji zločin na Balkanu za krađu sto maraka ili ukrali igračku djetetu al samo da se nađu s te strane suda, onda častim američku i britansku ambasadu cvijećem, pivama, pizzom, colama i ostalim.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  davor

Pa Baker i Bush su podrzavali teritorijalnu cjelovitost Jugoslavije.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Gordan

Pa i naši današnji političari sve čine za narod i vode nas u bolje sutra. Nijedan ne kaže varamo vas, krademo i uništavamo. Tako i Ameri podržali na riječima dok su operativci na terenu očigledno uspješno obavili svoj posao. Nije štos u tome što su rekli nego pogoditi što misle a još teže što rade iza kulisa.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Perun

Da, oni su nas zaduzili, oni su nam uvalili kadrove koji su nas zajahali, oni su nas zaveli u bratoubilacku mrznju iza istih onih lica koja su nam govorila s TV ekrana godinama ako ne i desetljecima prije, oni su nam blokirali oruzje, pardon, prodavali oruzje, oni su nam stavljali metak u cijev, oni su nisanili nasim ocima, oni su povlacili okidac nasim prstima, oni su nam uvalili mirotvorce, oni su bili traljavi i nikakvi mirotvorci, oni su bili previse umijesani u sve, oni su nas ostavili na milosti jedni drugima… a sto smo onda mi radili? Nista? Od takve drzave sa takvim ljudskim potencijalom, sacica stranih agenata nam je to uradila?

Ma daj.

slabo igraš bakice
zar su tvoji poroci strah od smrti
loše sjećanje kao
kao da se ništa nije dogodilo
hvala bogu
krivi su oni drugi
strah od smrti
loše sjećanje

(Stulic)

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Gordan

Kao jebena djeca, razmazeni adolescenti kojima je sve sto roditelj radi zlo i bune se protiv toga, a nisu se jos naucili elementarne odgovornosti i samosvijesti.

No vecina djece se s vremenom emancipiraju a mi, izgleda, opet trazimo nekog drugog tateka kojem cemo okaciti odgovornost za nasu sudbinu, pa onda mrziti njega.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Gordan

Nikaj, duplikat.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Gordan

@Gordan, budući da sam bio u ratu nešto znam, čak sam i upoznao neke strane agente u obliku instruktora. Naravno da to sve ne bi bilo moguće bez domaćih izdajnika. Predugo je za objašnjavati. Svatko je slobodan misliti što hoće. I nema kolektivne krivnje. Nije kriv običan građanin USA za djelovanje specijalnih odjela CIA-e i “nepostojećih” troslovnih organizacija. Nije kriv otpušteni radnik za privatizacijsku pljačku. Mogao sam pobjeći u Njemačku za vrijeme rata gdje imam rodbinu. Moj bratić nacionalist je pobjegao dok ja kao YU patriot nisam jer bi me progonilo da sam kukavica pa sam ispao veći Hrvat od svih nacionalista zajedno. Kao i moji prijatelji srpske ili muslimanske nacionalnosti koji su završili na hrvatskoj strani. Ustvari, ispao sam budala, u tom ludilu ne možeš ostati čist.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Gordan

Evo malo stihova:
Rat je završen
Svet je savršen
Živi, mrtvi i ranjeni
Svi zajedno sahranjeni
Ali rat je završen

Ne zna se ko je dobio
Ne zna se ko je izgubio
Svako je ponekog ubio
Ali rat je završen
Srećom rat je završen

Lepi plavooki Bog
Sve odozgo gleda
Ali dobri Bog
Ima posla svog
Bože pravde

A ona dečurlija
Ona balavurdija
Više ih nema nego što ima
I niko ne zna šta je sa njima
A rat je završen

Ja nikog nisam ubio
Ja nikom nisam presudio
Ja nikog nisam povredio
Ja nikog nisam pobedio
A rat je završen

(Bora Đorđević)

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Perun

Ok, gromovnice. Upoznao sam ih i ja, emigrante legionare i ovakve i onakve, tvrde ljude. Prije nego sto su otisli tamo. Kad je vec rat zapoceo nije se bas biralo odakle ces primiti pomoc, narocito ne u onakvoj situaciji.

Kad je vec zapoceo rat.

A za to je trebalo biti svakakvih preduvjeta.

U kolektivnu krivnju ne vjerujem, ali u individualnu odgovornost svakog da brani, prije svega, svoje poimanje o stvarnosti i svoj integritet – e, u to vjerujem. I tu mislim da ljudski rod kolektivno pada, ne samo nas mali dio njega. Za razliku od tebe vjerujem da prosjecan gradjanin USA ima kulpabilnost i odgovornost za ono sto se radi u njihovo ime. Prosjecan gradjanin bilo koje zemlje se ne zeli zamarati tim detaljima jer “ignorance is bliss.”

Ali mozda se i ja samo pravdam za svoj “kukavicluk” jer me rat zatekao negdje drugdje, a nisam u njegovom karakteru, kakvog sam ga shvatio, nasao ama bas ni jednog razloga zasto je moj. Prije nego sto sam otisao vidio sam oko sebe promjene koje su bile zastrasujuce ali ipak i logicne. Nije bila invazija otimaca tijela ili umova. Sve je to bilo vec vidjeno i dobro uvjezbano. Samo kao da je pala gazena zavjesa.

Evo, kasno je i ovdje, pa mozda i ne pravim previse smisla.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Gordan

Gordane, pa normalno da nikad nećeš javno otkriti koje su ti namjere , naročito u politici.Radili su sve suprotno od izavljivanog.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Zigi

Osim Putina, taj uvijek govori bas ono sto misli a radi ono sto je rekao. 🙂 🙂 🙂

No, nakon dvadeset i nesto godina bilo bi zgodno dobiti i neki dokaz za te teorije zavjere. Jer meni se cini da je Jugoslavija imala u sebi sve sastojke svog eventualnog razaranja.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  davor

Točno, upravo su Vance/Owen krivci za bošnjačko – hrvatski rat jer su počeli praviti planove o raspodjeli Bosne, a to je kao da pišeš ostavnisku poruku i svi se počnu mlatiti za preostale stvari.Zapravo vjerojatno je to napravljen namjerno da se upravo to isprovocira.

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Zigi

Za hrvatsko – bosanski rat su najviše krivi Srbi , jer su ga i započeli. Muslimani su shvatili da im je najbolje krenut prema moru , dokumentirana ofenziva proboja na ploče. Na tom putu su im smetali Hrvati. I dalje rade na tom planu kupovanjem zemljišta i obespravljivanjem Hrvata .
Pa u Sarajevu postoji Društvo za bosansko primorje ?!).

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

nista cudno ovo je samo rezultat najkatastrofalnije politike od svih jugoslavenski republika koje mozgonje prvo priznaju drzavu pa poslije posalju vojsku gdje je tu pamet sjecam se kao danas kako su ispirali mozak hercegovima da izadu na glasanje za BiH eto to je taj procenat koji je ispusio za vjecnost

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Žukiove ne kenjaj. Ne sude praljka za “lipanjske zore”, već za hrvatsko-muslimanski sukob. Osobno ga ne podnosim i smatram izdankom maćehinske politike HDZ-a prema Hrvatima BiH. Dok je on glumio filozofa etnički su očišćeni Kakanja, Travnik, Vareš, Bugojno… tj većina srednje bosne od hrvatskog stanovništva. Za te stvari i zločine počinjene od već tada islamističke armije BiH nije odgovarao nitko, baš nitko od viših oficira iste, a da ne spomenemo političko vodstvo. Problem kod ove presude je upravo što je starac nevin za dobar dio onog za što ga se tereti, ne osuda, ona se znala i 95-e. Vjerujući u zapad i lažne zapadne vrijednosti tvz. slobode, pravde i demokracije ništa bolje nije ni zaslužio, no svi odgovaramo za svoje političke dogme. Praljak je najbolji primjer da mudrost, pamet i inteligencija nisu sinonimi, jer samo sila boga ne moli. Tako je bilo i biti će, Hrvatima u bih nisu trebali ljudi poput Praljaka već Ivaice Raiča, a boga mi i Ratka Mladića.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Koba

A Stjepan Kljuić ti nije pao na pamet? Ili Srbima jedan Bogić Bogićević?

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  pikaču

Stjepan ne može pasti, on je već davno pao. https://www.youtube.com/watch?v=Wrh-3cfha-A

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  pikaču

Inače taj Kljujić je interesantan lik na stranici 10pdf-a možeš vidjeti tko nabavlja papir za alijin ured i propagandu. Taj lik je vrlo omiljen na ovom portalu i općenito http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/RATNI%20DOKUMENTI/SJEDNICE%20PREDSJEDNISTVA%20BIH/163.pdf

davor
Gost
davor
3 godine prije

Pitam se koliko će dobiti godina kazne ovi što su u nekoliko navrata sravnili Palmiru i UNESCO svete krave. Da li će im itko znati imena uopće? Da li će netko isporučiti američke i izraelske generale koji su ih obučavali? Da li će neko hapsiti švercere svetog kamenja u Tel Avivu i na aukcijama Sothebya?
Marš u pizdu materinu glupi narode, EU ti nije obitelj koja misliš da je, NATO ti nije saveznik koji misliš da je, pravdu bi našao prije da si se udružio u transkontinetalnu neku formaciju nego ovu vampirsku sjevernoatlantsku

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

citam ove komentare i ne mogu da vjerujem koliko je ovde prikriveni nacionalista. glume neke rusofile a ustvari jedva cekaju da zavlada cetvrti rajh . ako su vam ovi idoli poput praljka , mladica ,, orica onda se popisajte na svoj mozak cast izuzecima i puno pozdrava iz sarajeva

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Slažem se

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Kolega, ako si već spomenuo Rusiju znaj da je današnja Rusija itekako nacionalna država. Tvoj jedini problem je što još uvijek živiš u 20 stoljeću i izjednačavaš Rusiju s SSSR-om.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Mislim da je naglasak bio na idoli poput Praljka,Mladića i Orića. Tako sam ja shvatio.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije

Jeste li vidjeli reakciju suca nakon što je Praljak “nazdravio”? Prekinite i sjednite. Klasična reakcija birokratsko-činovničkog smrada koji nije svjestan da je se upravo dogodilo nešto opako sumnjivo, nego kao da je riječ o sitnom uznemiravanju koje će on riješiti sa jednim ‘sjedni’. Žao mi je što se nije raznio eksplozivom umjesto što je popio otrov, pa da cijeli taj simbol atlantističkog porobljavanja ode u majčinu gdje mu je i mjesto.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

ovo sa praljkom moglo bi biti rezirano mozda zavrsi u nekom samostanu . prije ce biti da je ziv

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  17 novembar

A da se ti makneš od 20 stoljeća? Bilo bi ti puno lakše.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  17 novembar

17,
“Obožavam” kad se ljudi otkriju. Evo, Ivo se svojski trudi glumiti hrvatskog ljevičara, ima i hrvatski nick, a u biti se radi o srpskom desničaru, kojega odaju riječi koje Hrvati ne koriste. Ti si gore napisao da ne možeš da vjeruješ koliko je ovdje prikrivenih nacionalista, a onda dva reda dolje si se “outao” kao klasični srpski nacionalist napunjen antisrpskim teorijama zavjere. Da, Praljak se ubio, iako bi bio oslobođen ionako, ali “Svetski Srbogladni Srbožderi” su zaključili da će lažirati njegovu smrt i smjestiti Praljka uz Bobana, Šuška i Pavelića u neki jezuitski samostan gdje se bruse kame i čeka se novi znak Vatikana. Mislim takvim upisima samo pokazujete koliko ste retardirani.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

NATO su za bivšu Jugoslaviju. Usput, jučer je V. Starešina rekla Kako je moguće da nas saveznici osude, pa mi smo bili NATO trupe ne terenu. Eto, ka što veli, gore upravo to se događa. Uzmu, iskoriste i odbace.Čime stvaraju takvu mržnju da je ovdje dosegla razine stratosfere. Dakle, namjerno osnovan sud kako ne bi slučajno došlo do bilo kakve kohezije, ne mislim na političku tvorevinu ili nekakvu novu zajedničku državu. No , više od 20 godina je svaka presuda, hapšenje , bilo što bilo povod za mržnju i samo mržnju.Ma nek se nose u 3pm

GER
Gost
GER
3 godine prije

Laki imaš pravo. Sve rade da stvore nove sukobe. Nema veze bili to naši hrvatski generali, srpski ili bošnjački. Pustili su Saudijsku Arabiju da vršlja po BiH i stvara topovsko meso za buduće sukobe.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  GER

Stiče se utisak da je haški cirkus stvorio veću netrpeljivost i otvorenu mržnju od samog rata.Konstantno svojom selektivnom pravdam stalno otvara rane koje nekako počinju zarastati.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Nije utisak, nego istina, što mu i jest bio cilj.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Kohezije ima i te kako, samo se treba malo udaljiti. Ovdje kod mene svi su Srbi s olaksanjem docekali presudu Mladicu. Hrvata ovdje bas i ne znam osim sebe ali mogu reci da pozdravljam presude.

O legitimnosti ovog tribunala se moze stosta reci, kao i svih drugih tribunala za ratne zlocine koji su se dogodili… a narocito onih koji nisu. Vrijedja ponos da nam sude drugi, ali ima od ovog i te kako koristi za nas. Da nema, sudili bismo mi njima sami vec odavno.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Haški sud važi samo za male i vojno slabe narode dok su velike sile isključene iz njega.Svetsko pravo je u TOPUZU a ne u pravdi i istini kako se svi zaklinju.Tako je uvek bilo i tako i dalje biće.Ništa novo.

aha
Gost
aha
3 godine prije

Razlike između Srbije i Hrvatske u politici ili ratu prema BiH je ta što je Hrvatska priznala BiH 1992., a Srbija tek nakon Daytonskog sporazuma krajem 1995. kad je dobila Republiku Srpsku, do tada nisu priznavali BiH već su je smatrali dijelom velike srbije (namjerno malim slovima).

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije

Haradinaj napise knjigu kako je ubijao Srbe i nepodobne Albance,bila je to njegova biografija sa njegovim potpisom i ovi u Hagu kad im je knjiga predocena kazu ma salio se covjek,Toliko o postenom sudjenju.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga

I danas taj Haradinaj se žvaljaka i jezičari sa onom huljom imena i prezimena F.Mogerini.Toliko o pravdi.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

Odličan tekst… naši iz CFR, i ostala bratija iz raznih udruga ili think tankova, koja kontrolira UN, organizirali su pomenuti sud da naude max. Slavenima. Kad nismo mogli ništa ozbiljnije Rusima (prejak su orah za nas Jenkije poznatima i kao Gringosi) onda smo se max. uz pomoć europskih saveznika (vazala) i jezuitske bratije obrušili na Yugu… s konačnim ciljem da im više ne padne na pamet da koriste taj (za nas otrovni) naziv: Jugoslavija…

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Anyway / kako god, sada mozemo ocekivati daljnje podgrijavanje situacije. Jer slijede nove optuznice, slijede parnice za odstete – a novinari ce dati svoj doprinos sirenju mrznje medju balkanskim narodima. Vec ovi tipa Index, Jutarnji i Net.hr vracaju stare teme na stol, da se narod ne bi ohladio od mrznje. Pa ce biti lakse jednog dana kada Amer kaze “Aajmooo” da opet krenemo protiv bratskih slavenskih naroda. Pa ne mogu traziti da se protiv ruske sfere ide nepripremljeno – treba kondicionirati topovsko meso da izjednaci Ratka Mladica sa Rusijom, da kada hrvatski vojnik krene u Estoniju ostane u dojmu da brani Vukovar. Da se agresija prikaze obranom.
A Amer ce se opet, po n-ti put, smijati sa svojeg kontinenta na kojeg nikada nisu padale granate niti majke bjezale s djecom u sklonista. Gdje se obitelji i prijatelji nisu rastajali zauvijek uz zvukove sirena za uzbunu.
A opet, tko zna. Mozda ipak ovaj put bude drugacije ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  tuf

OK tuf.Poštujem tvoje viđenje stvari samo nisi trebao ubacivati ono bratski slovenski narodi.Toga nema.Ono je davno sahranjeno.Od svega zajedničkog što smo imali ostala je samo mržnja jednih prema drugima koja će nas na kraju uništiti.Nismo sposobni izdići se iznad nje.To je na kraju i bio cilj.Neko danas trlja ruke čitajući šta mi obični smrtnici pišemo.Nažalost,mi i jesmo njihova ciljana grupa.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Zadrži mišljenje za sebe.
Ne samo da sam Južni Slaven no i Slaven, generalno gledajući.
Moja braća su i Balkanci i Poljaci i Rusi…
(A o daljoj genetici bismo mogli diskutirati, ali je to tema neke druge diskusije.)
😛

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  Istina

Zasto sluze ovakva mjesta nego da podijelimo misljene sa drugima.Pa zar i sam na ovakvim temama ne vidis sta je od nasega “” slovenskog bratsva”” ostalo.U pravu si da je genetika neka druga tema.Maknim juzne sl. u stranu i pogledaj odnose danas npr Poljake, Ukrajince Ruse.O slovenskom bratstvu mogu pricati samo Rusi i Bjelorusi a mi ostali trebamo se stiditi.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Njihovi odnosi, kakvi god da su, jesu njihova privatna stvar, koja nas ne sprečava da jednako volimo: Ruse, Bjeloruse, Ukrajince, Poljake i izgradimo naše balkanske odnose na još boljoj osnovi od one prijašnje, bez uplitanja prijespomenutih Slavena u južnoslavensku priču.
Kako stara kin. kaže da je rizik i prilika…
🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Istina

Razumijem potpuno o čemu pišeš.Samo hoću da kažem da su nas uspjeli toliko zavaditi da ni sami nisu bili svjesni koliki su uspjeh postigli.L.P.?

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Hvala, također lijepi pozdrav želim.
😉

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Istina

Imamo samo slavenski jezik , a gena malo istih , kulture su potpuno različite , po čemu smo braća , kao ljudska vrsta jedino.

jasna
Gost
jasna
3 godine prije

Imali smo privid da nešto imamo , samo su Srbi zaiosta imali nešto i kada su i drugi htjeli biti ravnopravni
krenuo je rat . Taj privid se održavao represijom i pranjem mozga kao u svim totalitarnim višenacionalnim državama.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

J**o ih ovaj sud. Bolje da smo sami to rješavali. Drugo, Omar Al Bashir, predsjednik Sudana je optužen, a nedavno je bio gost u Moskvi I Južna Afrika ga isto nije isporučila. Assadu uporno hoće da pripreme optužnicu, ali Čurkin ranije i Nebezja sada redovito odbacuju ”izvješće” istražne komisije sastavljeno na temelju izjava ”anonimnih izvora” preko Skypea i fotografija i snimaka s YT i Facebooka i Twittera. ”Naši” – svi redom, prvo su pristali na suradnju s Haagom, sada svi vide kako je to. Dakle, jel kriv Haag, koji je NATO sud ili političari koji su žrtvovali narode da se svide Amerikancima i EU. J**e se njima za tamo neke barbarske generale, kako na sve ovdje gledaju. Šešelj jest konj i ne želim uopće komentirati pojedine slučajeve, ali im je jedini rekao što zaslužuju.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Đenerali su tu najmanje bitni, bitno je što ovakim igrokazima prave materijal za potpalu.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Mislim…ovo je cisto ubistvo;40 minuta trebalo Hitnoj da dodje,sanitet nije pusten u krug sto je moguce blize stradalniku,dva sata su ga mrcvarili pre transporta u bolnicu…mislim..ni on nije htjeo ovakav ishod,ruka mu je strasno drhtala.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Sinisa

ma pusti te njihove lazne podatke praljak se nije otrovao aspirinom znao je sto radi i vjerovatno je bio mrtav u minuti

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Rusi su ga otrovali.

Edo
Gost
Edo
3 godine prije

Ovo je oličenje naše stvarnosti. Mi nismo ništa krivi, krivi su svi drugi. Kroz kakvu prizmu gledaju ti ljudi koji dižu u nebesa sopstvene zločinice a tuđe žrtve gledaju kao neku bolest koju i treba iskorijeniti. Naravno javno se takve izjave ne daju, samo u krugovima istomišljenika. Bezočno se laže o događajima, motivima i činjenicama, a kad se pojave konkretni dokazi, onda počinje pronalaženje svakakvih opravdanja za taj čin i u trećoj fazi, ako druga ne pomogne, svaljivanje krivice na one druge, treće, ….
Interesantno da i ljudi koji imaju informacije, znaju šta su htjeli i zašto su se ustvari borili, opet ne vide ništa loše u svemu tome i gorljivo brane sebe i svoje istomišljenike. Sa ovakvim materijalom, doista nije bilo teško pokrenuti rat.
Trebamo sad svi priznati da smo bili papci, budale i da sve ovo nije trebalo biti ovako a to se naravno neće nikad desiti. Koliko god je nekima bilo teško u Jugoslaviji moglo se izdržati još neka godina da se dogovorimo i mirno raziđemo a siguran sam da bi trajalo i kraće nego svi ratovi koji tinjaju i danas. Naravno, tada ne bi bile pokopane sve nade i mogućnosti za zajednički život. Ostale bi relativno jake ekonomije ili bar solidna baza da to postanu. To bi opet dalo neku samostalnost i suverenitet. Država ne bi bila siroče koje moljaka po svijetu, spremno da uradi bilo šta za neki dolar. Ovo se naravno odnosi na one koji upravljaju tom državom i spremnost da učine bilo šta za sopstvenu korist.

Nažalost, ovakvo stanje, kao što je neko već naveo u prethodnim komentarima, je inicijalna kapsula za neki mogući scenario u budućnosti i nije slučajno ovako ostavljeno. Hoćemo li ikada doći pameti i izbjeći da opet budemo korisne budale? Sumnjam.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
3 godine prije
Reply to  Edo

Upravo tako. Glavni problem balkanskih naroda je neprihvacanje vlastite odgovornosti. Uvijek je netko drugi kriv za sve sto im se dogadja. Ali prije nego se prihvati odgovornost, nijedan problem se ne moze rijesiti jer neprihvacanjem odgovornosti nismo aktivan sudionik dogadjaja i vlastitih zivota

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

U svakom zlu ima i dobroga. U ovom slučaju dobro je da narodi na ovom području spoznaju razmjere vlastitih nedostataka, poput gladi za teritorijem, novcem, mržnje prema drugima i sl. Jer tada bar dobivaju mogućnost poduzeti nešto u cilju uklanjanja takvih negativnosti, dobivaju mogućnost učenja na vlastitim pogreškama, kad već nisu naučili na pogreškama mnogih generacija kroz ljudsku povijest. U suprotnom bi i dalje živjeli u iluziji vlastite ispravnosti i lažne moralno-etičke kvalitete.
Ispravan čovjek ne čini zločine niti ima zločinačke namjere. Ispravno društvo ne podržava zločine niti zločinačke namjere. Dok god u društvu postoje ljudi koji čine zločine ili imaju zločinačke namjere, dotle takvo društvo očigledno nije ispravno. Isus kaže: “Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen”. Pod “bacanjem kamena griješnog čovjeka” se može shvatiti bilo kakav zločin ili zločinačka namjera, uključujući primjerice maliciozne komentare na internetskim forumima. Tek onaj koji je bez grijeha može pisati ispravne komentare, a kao što vidimo iz priloženog, danas si svatko uzima za pravo komentirati i tako prakticira svoju slobodu, slobodu griješenja, slobodu nakupljanja vlastitog karmičkog tereta, jer čovjek ne zna što čini (nije u potpunosti upoznat s razmjerima svog djelovanja). Svi zločini i zločinačke namjere moraju se odraditi u vidu “nošenja svog križa” kroz život, bilo patnjom ili dobrim djelima. Tek takvo moralno-etički ispravno društvo može biti pozitivno i imati pravi (duhovni) napredak. U tom smislu, svaki pojedini komentator može pridonijeti poboljšanju društva svojim načinom komentiranja i sadržajem tih komentara.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hari1, ok, dao sam ti plus, jer nema zlobe u tebe, ali brate, ne treba nam Haag , umjesto pomirenja nas je svađao više od 20 godina. Kako god se situacija smiri, oni nešto tempiraju , otvore temu, odluče ovako ili onako i vrte nož u živoj rani. Jel to cilj suda? 25 godina voditi postupke???? Samo kako narod ne bi ostavio iza sebe ono što mora biti ostavljeno da bi se živjelo dalje.Ne kažem oprošteno, oko, nikome ništa, ko je ubio, ubio je. Ali da je sud i istražitelj i policija i task force za hapšenje i tribunal, e jbg, nijedno pravo to ne poznaje i ne priznaje kao pravednost. Onda se ovi tamo pojave, kao imaju neke advokate da ih brane od koga? Od kadije koji je već pri hapšenju presudio. Oslobađajuće su presude također bile poklon za političke vazalske elite uvijek s nekim ciljem.

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hrvati nemaju glad za teritorijem , bili su napadnuti i branili su se . Dapače kroz povijest teritorij nastanjen Hrvatima se smanjuje.Srbi imaju doktrinu Srbi svi i svuda , i danan imaju u vladu prave četnike , to ke kontinuitet kroz 150 godina. .
O kakvoj sličnosti vi pričate .Misija suda je bila upravo ta , da nema pobjednika i poraženih , pravih i krivih , za njih smo svi svi jednaka smeća, ali nismo.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

ovako: Hrvatska politika i tudjman su pravilii greske, to je izvjesno, ali….
Haški sud je od početka bio instrument Zapada, i globalističke elite, za izjednačavanje i podjelu krivnje za rat 1991-95. i za sijanje jos vise razdora. Kadija te ruži, kadija ti sudi. Haški međunarodni sud za ratne zločine, koji se bavi procesuiranjima zločina i u raznim državam svijeta, pravi procese samo sitnim ribama: tamo nekim afričkim diktatorčićima, kao onom bivšem državniku Konga i bivšem predsjedniku Sudana i sličnima, ali one daleko najveće zločinačke ribe– Busha, Billa i Hilary Clinton, Blaira, Obamu, Netanjahua, itd., taj sud nikad neće optužiti, taj film nećete gledati. SAD i Izrael ne priznaju taj međunarodni sud u Haagu i ne dopuštaju izručenje svojih državljana na bilo koji međunarodni sud, ali zato nameću svim ostalima na svijetu svoju “pravdu”.
Gotovinu i Hrvatsku se u onoj optužnici teretilo za “prekomjerno granatiranje Knina” i smrt oko 100 srpskih civila. Prije 3 godine, izraelska armija nije prekomjerno grantirala Gazu, već totalno, i uništila i razorila sve u prah i pepeo i pobila 2000 palestinskih civila. Ali da Netanjahu bude suđen za zločinački poduhvat i ratni zločin, taj film nećete gledati. SAD je u svojim ratovima u Iraku i Afganistanu, od 2001. do danas u prosjeku, svaki dan ubio oko 680 civila. Ukupno 4 milijuna žrtva u zadnjih 16 godina– kako je rekao Noah Chomsky. Ali da SAD, Bush i Obama budu suđeni za zločinački poduhvat i ubijanje civila? Ne, nema teorije. A da ne govorimo o Libiji i Siriji, gdje su SAD i Zapad, razorili države, podržavali i naoružavali koljače ISIL-a. i odgovorni za stotine tisuća mrtvih i milijune protjeranih.
Haški sud osudio je Mladića ali i RS i država Srbija, su izuzeti od svake odgovornosti, dok su drugoj strani 6 Hrvata osuđeni i sva odgovornost je prebačena na RH. To znači sud je faktički proglasio RH jedinim agresorom na BiH,
Stvaranje Herceg-Bosne koja je davno propala je bio zločinački poduhvat, ali stvaranje RS nije. to je bio legitmini čin, borba za slobodu.

Koliko je taj sud absurdan, smiješan, i prije svega podmukao, pokazuje baš to; dakle Mladić i Karadžić tvorci RS-a su osuđeni ali ne i njihovo djelo RS; RS je priznata kao legitimna i tako je faktički priznat i genocid u Srebenici, jer Srebrenica se nalazi u RS i danas u njoj nema Bošnjaka.
Zamislimo ovakvu situaciju 1946 godine: u Nuernbergu su osuđeni nacističke glavešine: ali je tada Njemačkoj ipak ostavljeno da zadrži Čehoslovačku i Poljsku, koju je osvojila i da je tako i Auschwitz ostao na teritoriju Njemačke.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  alan ford

Ko ti je slagao da u Srebrenici nema Bošnjaka? Koliko je sud podmukao i zlonamjeran vidi se i na primjeru Hrvatske i Kosova.Ajmo i tako gledati a ne samo uzimati ono što nama paše.Ja žiivim u RS-u ,nisam činio zločine,osuđujem ih.Kuća mi je bila naprvoj liniji.Jesam li bio agresor??Koliko je Bošnjaka osuđeno u tom jebenom Hagu po komandnoj/ zapovjednoj odgovornosti.Jedan ,5 god.ako grijesim neko će me ispraviti.Koliko kosovskih albanaca???Ja nemam problem stim da kažem da su moji vršili svakakve gadosti,a neki izgleda imaju( ne mislim na tebe ali ih itekako ima)..Ko je pobio desetine hiljada srpskih i hrvatskih civila i zarobljenika ( odnijeli ih marsovci..)Haška “” pravda”” je selektivna a naše pamćenje i komentari su na tom tragu.Tužno je proći kroz prazna hrvatska i bošnjačka sela gdje nema niko mlađi o 70 god.ali je ljigavoo slušati Plenkovića i njegovo hvalisanje o oslobađanju bos.krajine . Rezultate tog oslobađanja vidim svaki dan ,ti ljudi od kojih su Glamoč,Grahovo ,Drvar …”” osobođjeni “” žive u izbjegličkim naseljima u kućama bez krova samo sa prizemnim betonskim pločama.Sud je odradio za naše dušmane pravu stvar.Učinio nas je takvima kakvi smo danas.Nikakvi,jadni i čemerni. Svi sa prostora bivše države. Kad srbi pitaju za svoje žrtve,svi imaju isti odgovor: vi ste žrtve velikosrpske politike.Može li jadnije?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Fala kur…5 sati i 40 min.da ga odobriti.Obican komentar bez uvreda,šovinizma i drugih gadosti ,samo odgovor Alanu.Pa nije sveto pismo. ?

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije

ali je sveti gral

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

Palmiroviću , vjerujem da ti osobno nemaš ništa s tim . ali koji klinac je srbima trebalo da napadaju republike koje se žele izdvojiti?Prvo na Sloveniju , pa Hrvatsku,Bosnu itd.Završili ste sa nefunkcionalnom republlikom srpskom i bez Kosova ,sada bi podjelili krivicu svima jednako.Provališ nekom u kuću pa kad dobiješ po lampi onda kuknjava, e živote.

mrginj
Gost
mrginj
3 godine prije
Reply to  alan ford

Kad ratovi završe pobjednička strana sudi poraženima. Pobjednici su ovdje tzv međunarodna zajednica a poražene znate sami. Pametnima dosta.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Haški sud samo još više produbio nepovjernje i mržnju, Ali to je i bila namjera tog suda, odnosno globalne mafije, koja stoji iza njega. Dakle, Srbi su izišli faktički kao pobjednici. To što oni imaju najviše osuđenih na sudu samo je optička varka. Jer u stvarnosti: RS i država Srbija nisu osuđeni i nisu prozvani na odgovornost, a Hrvatskoj je nabačena odgovornost i za vlastitu obranu od SAO Krajine i za stvaranje nepostojeće Herceg-Bosne. A ionako loši odnosi Hrvata, Bošnjaka i Srba će biti još lošiji i zatrovaniji- a to jeste i cilj i namjera, onih koji stoje iza tog suda.

senzacionalno 2 dobra komentara na portalu JL-a, da haški sud nije bio neutralan i da ove presude ne doprinose stabilizaciji i pomirenju u regiji.

https://www.jutarnji.hr/komentari/da-su-haaski-suci-sudili-u-nrnbergu-amnestirali-bi-josepha-goebbelsa/6797100/

https://www.jutarnji.hr/komentari/za-pravu-istinu-nigdje-nije-bilo-sluha-a-praljak-na-to-nije-htio-pristati-stvarna-prica-o-ratu-nije-zanimala-ni-zagreb-ni-sarajevo-ni-mostar-ni-haag/6797067/

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije
Reply to  alan ford

Agente Ford, moram priznati da si izrastao u pravog pravcatog agenta, pun korisnih informacija za grupu TNT… Zaslužio si plaću od cijelog jednog dolara. :))))
Naravno, čekamo odobrenje od Njegove Visosti za isplatu tako velikog troška za organizaciju… 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  alan ford

Ne.Ne.Nesmijemo upadati u ovakve zamke.Kakvi crni pobjednici?!Svi smo luzeri.Neviđeni luzeri.

jasna
Gost
jasna
3 godine prije

Pa muslimani i Srbi su dobili državu u državi , po cemu su luzeri ?

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  alan ford

Među onima koji nisu htjeli rat, Alane, nikada neće biti mržnje!

khameni bin saud
Gost
khameni bin saud
3 godine prije

osuđeni svi koji nisu plati sudski harač

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Haski sud je gori cak i od Hrvatskog pravsudja, sa Majom Supkovom na celu, ili kreatorom ISPICUTUROM Vladimirom Sheksom

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  Ive

Hrvatsko pravosuđe ,dakle DORH je od 2000 god do danas , pod upravom SDP-a Bajić-Cvitan .

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

praljak navodno ostavio pismo da zeli biti kremiran . prije ce biti da je ziv i ovo je zavaravanje tragova isto kao u bosni sa pogibijom rajka kusica i onog clana skorpiona sto je streljo srebrenicane i pogino sa porodicom u automobilskoj nesreci a mnoge cinjenice govore da se doticni kriju u nasoj dragoj rusiji

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  17 novembar

7 praljak je nevazan lik da bi se radila takova predstava a i uskoro je trebao biti na slobodi cjenim tvoj sumnjicavi kriticki samostalni um ali ovaj put nisi u pravu

Nagard
Gost
Nagard
3 godine prije

Sto se tice bosne i hercegovine to je podjeljena zemlja ko je prolazio vidio je i nema tog suda koji ce narode koji tu zive doduse treba se postovati i zivjeeti zajedno ali pokusati stvarati model ex yu ma to nikad ae nece desiti evo npr svi bosnjaci zastupaju multietinicku zemlju a sve krajeve gdje su vecina su etnicki ocistili i tako svi a laganje skrivanje istine lazni sudovi novac sauda i ujko sam to nece promjeniti svak ce zivjeti u svom toru zauvijek

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Nagard

Tako je bilo i ranije. Rijetko gdje si imao baš mješana sela, sela su uvijek bila 99% čista, ako je ko zalutao pa se udala/oženio, ali gradovi su druga priča i dan danas. Jeste, otišlo je puno Srba i Hrvata, ali još se gradovima u BiH može priljepiti etiketa – multietnički.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Ne može, osim mostara i jajca, svi su sa izraženom većinom jednog od naroda. Kako je stanje u mostaru dovoljno govori da do pola ulice čisti jedno, a od pola drugo komunalno poduzeće. Naravno po ratnim granicama. Da ne spominjem vodovoe, elektroprivrede, pošte, telekome, sve je duplo. I naravno takođe raspoređeno po ratnim granicama. Grad nije imao izbore oko 10 godina, a kada će se održati ni sam bog ne zna. Kako čujem i u jajcu nešto kuha od dolaska, po prvi puta, SDA na vlast, mada je tamo situacija drukčija. Jer grad je oslobodila hrvatska vojska ili ga je mijenjala za mrkonjić, no tko će to više znati.

Imam
Gost
Imam
3 godine prije

Naapokon ste shvatili tko je kriv za rat

Barba
Gost
Barba
3 godine prije

Ja ne mogu vjerovati kako nitko nije ubacio ovaj tragi-komični yt video. Dekadentni šefovi zapada, domaći izdajnici + lokalne priglupe ovčice = ponavljanje kaosa. A onda opet i opet i opet. Ali, i rimsko carstvo je propalo pa će i organizatori terora, i lijevi i desni. Normalno kretanje uvijek vječne dijalektike. Gore pa dolje, pa gore pa dolje…

Drž’te se dobri ljudi.

https://youtu.be/tZtdcKQC8Ew

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Barba

To je neosporno, ali ne možeš paliti kamen. Puno je problema stavljano pod tepih, kao što se i danas radi, i to se na kraju pokazalo u svoj svojoj gadosti. I zato bolje je i svađa nego lažno jedinstvo, bar se u svađi čovjek ispuše pa ne eksplodira, a možda se iznađu i neka rješenja. I autor tog klipa Nele i Mrković te ostala ekipa (među kojima je bio i Milorad Dodik) dobili su oko 14% glasova. Ostalo je pokupila bratska koalicija s ono “demokratska” u sredini SDA, HDZ, SDS. Vidiš imali su primjer u hrvatskoj i opet su glasali za rat.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Barba

bas su dobri trebalo bi umjesto dnevnika bivsih naroda i narodnosti pustati na tv u samo top liste nadrealista i za sedam dana ljudi bi se prestali mrziti i doslo bi do osvjescenja

Vrane Dogon
Gost
Vrane Dogon
3 godine prije

uspjeli su barem na dan pomirit srbe i hrvate al su hrvatska i bosna zakrvile zauvjek

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

poslije ove presude ja ni kriv ni duzan postajem gradanin drugog reda u mom gradu i u mojoj drzavi zahvaljujuci hrvatskoj politici od danas sam nista samo slaven

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  luni lunovic

Hrvati su bez prava zahvaljujući valjda muslimanskoj politici , a ne Hrvatskoj su Hrvati građani drugog reda. Nisu si valjda sami oduzeli prava.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

mi smo bili bosnjaci i turci su nas zvali bosnjacima a vi ste jenostavno predali ostalim da se zovu isto zbog vasih kockica sramota do neba treba znati voditi drzavu a vi to neznate napravite govna svakih 50 godina

jasna
Gost
jasna
3 godine prije
Reply to  luni lunovic

Naravno to područje se zvalo Bosna , pa nisu vas mogli zvati Međimurcima . I hrvatski kraljevi su sebe zvali kraljevima Bosne.

Veno
Gost
Veno
3 godine prije

Misija izvršena na najgori mogući način.Je li mogla presuda biti pokvarenija nego što jest? Lažnom optužbom za podjelu Bosne i za zločinački pothvat nakon što su Hrvati prihvatili Vance-Owenov plan koji je Hrvatima dodijelio ono što su nazvali granicama Banovine. Hrvati su se kao najmalobrojniji narod bili prisiljeni braniti. Srbi su protjerali 200000 Hrvata iz Posavine i sjeverozapadne Bosne da bi ostvarili plan stvaranja velike Srbije. Brojni Bošnjaci nad kojima su počinili zločine i koji su bili protjerani dolaze na hrvatske prostore, a Armija BiH zauzima Hrvatima dodijeljeni teritorj i protjeruje 172000 Hrvata iz Srednje Bosne i Doline Neretve, dok Hrvati protjeruju 52000 Bošnjaka.
Cilj Haškog suda je zločinački pothvat nestanka Hrvata iz BiH, naroda koji je jedini na tim prostorima od stoljeća sedmog.

jasna
Gost
jasna
3 godine prije

Je li se možete držati utvrđenih cinjenica presude?. Nitko od sestorice nije osuđen , niti im je dokazano izvršavanje ni naređivanja zločina , nego zbog zbog obrasca(?) koji je postojao . Zbog nemogućnosti da ih se osudi , inzistiralo se na konstruktu udruženog zl. p. iako po svom Statutu to Sud nije smio .U stvarnosti upravo taj obrazac je postojao u djelovanju Armije Bih u njenom cilju da prodre na more na Ploče ( npr. ofenziva Neretva itd) , samo s većim žrtavama s hrvatske strane ( 331 logor za Hrvate , 1000 civila i djece ubijeno i 70 % Hrvata protjerano) ali eto hrvatske zrtve se nisu uklapale u koncepciju presude…
Sve te 4 godine sukoba , ta agresorska Hrvatska je davala svoje oružje bez naknade muslimanima za obranu od Srba ,sanitetski materijal i liječila 32 000 ranjenih Bosanaca ( samo u Splitu) dok se u isto vrijeme borila u svojoj zemlji protiv JNA i četnika…Vodila Bosancima kampove za obuku njihove vojske u Hrvatskoj , posuđivala časnike za Bosnu a vojni štab BiH je imao sjedište u Zagrebu.Helikopterima vozila im oružje , vraćala ranjenike , punila svoje hotele izbjeglicama .itd itd.
Po kojim sporazumima je hrvatska vojska bila u Bih i kako je Izetbegović plakao da spasimo bihaćku enklavu od pokolja , to su sve poznate stvari , samo ovisi koliko si pošten da želiš poštovati činjenice.
Eto , nepravdu i nepoštivanje istine taj covjek nije mogao izdržati, zato se ubio.
A slavljenje presude, muslimanima će ostati na duši ( ne svima , pa i žena mu je bila muslimanka)…
Zar to nije apsurd?

jasna
Gost
jasna
3 godine prije

Hrvatska je zaista radila ogromne greške u Bih , pomažući muslimana u oružju, sanitetu , liječila 32000 ranjenika samo u St ,uništavala svoje hotele smještajem izbjeglica muslimana , obučavajuči muslimane u svojim kampovima , nudeći im svu moguću pomoć , dok je istovremeno krvarila u ratu s Jna. Glup neki narod i vrlo zahvalni Bošnjaci!

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

za gospodicu jasnu prosetaj do Rima i potrazi gdje je grob bosanske kraljice ja mislim da je vatikan mjerodavniji od vas

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

austrija i njemacka su isti germanski narod pa su skoro uvijek zasebne jedino je hitler napravio sranje i prosao je kako je i prosao

POVEZANE VIJESTI

Izbornik