Meksički predsjednik ažurira stav o ukrajinskom sukobu

Andres Manuel Lopez Obrador
17 komentara

Meksički lider kaže da ne „prihvata“ napad Moskve, ali pominje prethodne invazije SAD, Francuske i Španije na njegovu zemlju.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador osudio je “rusku invaziju na Ukrajinu” nakon višenedjeljnih pokušaja da ostane neutralan po pitanju sukoba. Uspio je u tome, podsjećajući svijet da su neki od najžešćih kritičara Moskve ranije izvršili invaziju na njegovu zemlju.

„Ne prihvatamo invaziju Rusije na Ukrajinu jer smo i sami pretrpjeli invazije“, rekao je Lopez Obrador u subotu u video poruci. Meksiko je u različitim vremenima bio na udaru invazija SAD, Francuske i Španije.

Lopez Obrador je objavio svoju video izjavu koja će biti uključena u subotnji događaj prikupljanja sredstava „Ustani za Ukrajinu“, kampanju za koju organizatori tvrde da želi da prikupiti novac za humanitarnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama. Meksički predsjednik je odbio poziv kanadskog premijera Justina Trudeaua da prisustvuje događaju, ali je pristao da objavi saopštenje u kojem se izjasnio protiv „ruske invazije“.

Lopez Obrador se ranije odupirao međunarodnom pritisku da osudi Moskvu, rekavši da je politika njegove zemlje da „održava dobre odnose sa svim zemljama svijeta“. Prošlog mjeseca, američki ambasador u Meksiku Ken Salazar pozvao je meksičke poslanike da stanu na stranu protiv Moskve, izjavivši: „Moramo biti solidarni sa Ukrajinom i protiv Rusije“.

Ambasadorka Ukrajine u Meksiku, Oksana Dramaretska, pojačala je pritisak prošle nedjelje tako što je Lopezu Obradoru tvitovala slike mrtvih tijela na ulicama Ukrajine. „Da li zaista želite da nastavite prijateljske odnose sa onima u Kremlju koji vrše genocid?“ upitala je predsjednika. „Cijeli svijet koordinira napore da se Rusija izvede pred lice pravde. Potrebna nam je podrška Meksika.”

Bez obzira na sve, komentari Lopeza Obradora vjerovatno nisu bili toliko izraženi kako bi neki od njegovih kritičara željeli. Nije pristao da optuži Rusiju za ratne zločine, kao što su to učinili Trudeau i američki predsjednik Joe Biden, i nije dao nikakve naznake da će se Meksiko pridružiti uvođenju sankcija Moskvi. Više je govorio uopšteno o svom protivljenju ratu, nego da je osudio konkretne akcije Rusije.

„Mi se zalažemo za mirno rješenje sukoba između Rusije i Ukrajine“, rekao je on. „Mora se postići mir kako ni narod Ukrajine, ni narod Rusije, ni bilo koje druge države na svijetu ne bi i dalje patio od takvog apsurda jer su ratovi sramotni i nikada ne smiju da se vode.“

Komentari Lopeza Obradora dolaze usred političkih previranja kod kuće. On se u nedjelju suočava sa glasanjem o tome da li treba da ostane na funkciji preostale tri godine njegovog mandata – prvi takav referendum u istoriji Meksika. On je sam pozvao na glasanje kako bi potvrdio demokratsku podršku svojoj politici, potez koji su protivnici kritikovali kao skup politički trik.

Andrés Manuel López ObradorInvazijaMeksikorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
łedeno doba
2 godine prije

prije 3 godine gledao dokumentarac o lihvarskoj stoglavoj aždaji BlackRock
Dokumentarac je napravila njemačko-francuska mainstream tv “arte”.

U dokumentaracu se spominje i meksički predsjednik Obrador..
Koji je kao ljevičar u predizbornoj kampanji 2017. grmio da će opaliti američke lihvare po džepu, da će istjerati Black Rock iz Mexika..
kada je pobjedio na izborima, u tajnu posjetu mu došao šef BR-a za Mexiko…
Nakon te posjete, Obrador zaboravio na svoja obećanja, ništa od protjerivanja BR-a i ostalih američkih lihvara iz Mexika..

što možemo zaključiti iz ovoga?
Koliko je šef BR-a dao love kvazi ljevičaru Obradoru da zaboravi na svoja predizborna obećanja?

Max
2 godine prije

Vrlo pametan i svjestan čovjek.

ad astra
2 godine prije

Rusija izbačena iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava. 24 zemlje računajući i Rusiju bile su protiv. Kad se analiziraju imena tih zemalja sve ti je jasno. Rusija je sama protiv cijelog svijeta. Teško njoj. Politika je vrlo težak posao i nije dobro kad se predsjednik poistovjećuje s državom. Kad jedan čovjek odlučuje o sudbini cijele države, a uz to je posesivan.

Zoran
2 godine prije

Dok smo svi mi doslovno zatrpani vijestima o sukobu u Ukrajini između ruske i ukrajinske vojske, Vijeće Europe najavilo je izmjenu rezolucije 2361 koja se odnosi na protivljenje obveznom cijepljenju i nagovještava da bi ta izmjena od 1. srpnja 2022. godine, trebala stupiti na snagu.

Aezakmi
2 godine prije

Pozdrav,
Pošto se ne mogu ovdje linkovi stavljat, a tamnica naroda EU je blokirala sve ruske medije,postoji li drugi nacin kako da dodem do sputnik news ili russia today?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI