Meksiko oslobađa bivšeg ministra odbrane kojeg su SAD uhapsile zbog krijumčarenja droge i pranja novca

Salvador Cienfuegos
7 komentara

Meksiko je rekao da neće procesuirati bivšeg ministra odbrane Salvadora Cienfuegosa, čije je hapšenje od strane SAD zbog krijumčarenja droge dovelo do diplomatskih tenzija između zemalja.

„Zaključeno je da general Salvador Cienfuegos Zepeda nikada nije imao sastanke sa članovima zločinačke organizacije koju su američke vlasti istraživale, niti je imao bilo kakvu komunikaciju s njima, niti je izvršio radnje čiji je cilj zaštita ili pomoć navedenim osobama“, rekli su iz Odjela Generalnog Tužioca Meksika (FGR).

U tvitu je FGR dodao da neće preduzimati „nikakve kaznene mjere“ protiv penzionisanog generala nakon proučavanja dokaza koje su poslale Sjedinjene Države i koje je podnio sam Cienfuegos.

Cienfuegos, koji je služio kao sekretar nacionalne odbrane od 2012. do 2018. godine, uhapšen je na aerodromu u Los Angelesu na zahtjev američke Uprave za borbu protiv droga (DEA) u oktobru 2020. Američki tužioci rekli su da su presreli hiljade tekstualnih poruka koje pokazuju da je Cienfuegos, djelujući pod pseudonimom „Kum“, pomagao kartelu H-2 da isporuči velike pošiljke heroina, kokaina i metamfetamina u SAD u zamjenu za mito.

Washington je odustao od optužbi za trgovinu drogom i pranje novca protiv Cienfuegosa u novembru 2020. godine, složivši se da izruči bivšeg zvaničnika Meksiku. AP je tada izvijestio da je nesvakidašnji korak preduzet nakon što je Meksiko zaprijetio protjerivanjem regionalnog direktora i agenata DEA ukoliko SAD ne odustanu od slučaja. Prema Wall Street Journalu, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador lično je insistirao na izručenju Cienfuegosa.

MeksikoSADSalvador Cienfuegos
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podunajská
3 godine prije

Amerikanci su ga uhapsili i morali pustati, zato jer im je Mexico zaprijetio.

Toliko o trabunjanju hrv. politicara i idiota za bilo koju drzavu da je…
“Pravna drzava”.

Englezi zapljenili iranski tanker kod Gibraltara pa kad su Iranci zapljenili njima, perfidni Albion ga je oslobodio.

Prije nekih pet godina poceli u Belgiji da ce zapljeniti rusku imovinu a onda Moskva zaprijetila njima zapljenom njihovog kapitala u Rusiji pa se Belgija povukla.

“Pravna” drzava moze biti samo banana drzava ili ako s njom upravljaju hrv. politicari.

3 godine prije zadnji put uredio Podunajská
bauštelac
3 godine prije

dinamo

Simon
3 godine prije

Globalna mafija koristi svojeg najjačeg razbijača Ameriku

kako bi održala primat u pranju novca i distribuciji droge world wide.
Radi se o čistom psihopatskom obrascu optuživanja drugih što oni sami rade neizmjerno duže, intezivnije i obimnije.

nessy
3 godine prije

Naravno da nije kriv. Mexicki politicari, a pogotovo vojno osoblje su poznati po moralu, i zna se da nikad ne bi suradjivali sa tim odvratnim kartelima, osim ako bi dobili par miljuna, a to se ne racuna. Ovaj Centrifugalni tip je vjerojatno olicenje postenja u drzavi koja je poznata po tome da su politicari strogo moralni, cak i po cijenu par stotina tisuca dolloresa. Vecina njih dobije postenu ponudu “hoces biti placen u zlatu ili olovu”? Pa ti sada glumi moralnu horizontalu, pardon, vertikalu.

Antun Tun
3 godine prije

Gen. Salvador Cienfuegos = SPASOJE STOVATRIC, SRPSKI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI