Merkel i Macron navodno žele pozvati Putina na summit europskih čelnika

Putin-Macron-Merkel
63 komentara

Ruski je predsjednik prošli tjedan održao svoje prve razgovore licem u lice s Joeom Bidenom u svojstvu predsjednika, a europski i svjetski čelnici pomno su promatrali bilo kakve pokazatelje koji bi ukazivali na to da bi se trenutni hladni odnos Rusije i SAD-a mogao ugrijati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron privatno pozivaju na sastanak na vrhu europskih čelnika, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, u pokušaju da Europsku uniju usmjere prema “bližem angažmanu s Rusijom”, izvještava Financial Times.

Diplomate su u srijedu rekle poslovnim novinama da je na čelu prijedloga summita Merkel, a Macron je izrazio potporu toj ideji.

Istodobno, njemački i francuski diplomati navodno su na sastanku u Bruxellesu na mjesto smjestili druge članice EU dajući novi prijedlog za poboljšanje odnosa s Rusijom, pri čemu su neke zemlje izražavale ”gađenje” prema toj zamisli.

Merkel je navodno bila u bliskom kontaktu s njemačkim europskim saveznicima o tom pitanju tijekom posljednjih nekoliko dana, a Macron i talijanski premijer Mario Draghi nedavno su ovog tjedna posjetili Berlin. Američki državni tajnik Antony Blinken također je ovog tjedna razgovarao s njemačkim dužnosnicima.

Savezna Republika navodno smatra prošlotjedni summit Putina i Bidena “predloškom” za poboljšanje veza s Moskvom, tijekom sedam godina nakon državnog udara kojeg je podržao Zapad u Kijevu, Ukrajina je uzrokovala da se odnosi srozaju do razina neviđenih od Hladnog rata.

Ruski je predsjednik nekoliko puta prisustvovao sastancima na vrhu EU prije krize u Ukrajini, zadnji put u siječnju 2014. Tijekom tih summita, Moskva i Bruxelles razgovarali su o širokom spektru pitanja, uključujući zajedničke mjere za borbu protiv terorizma, energetsku sigurnost, ulaganja u Rusiju, znanstvenu i tehnološku suradnju, pa čak i ambiciozne izglede za stvaranje “zajedničkog gospodarskog i humanitarnog prostora koji se proteže od Lisabona do pacifičke obale”.

FT kaže da njemačko-francuski prijedlog poziva na “selektivni angažman” s Rusijom i da će “vjerojatno uzbuniti” ruske klevetnike EU-a, uključujući Poljsku i baltičke države, čiji su čelnici zagovarali čvrstu liniju prema Moskvi i radili na pružanju pomoći niz američkih inicijativa za razdvajanje Europe i Rusije.

Prijedlog nadalje poziva Europsku komisiju i diplomate EU neka stvore “konkretne prijedloge i poluge” za ovaj “angažman” u širokom spektru područja, uključujući klimatske promjene, Arktik, prekograničnu suradnju, zdravstvo, svemir, terorizam i vanjsku politiku, uključujući Siriju i Iran.

“U vezi s tim, Europsko vijeće poziva na reviziju postojećeg formata dijaloga s Rusijom, uključujući sastanke na razini čelnika”, navodi se u nacrtu prijedloga koji navodi FT.

Kancelarka Merkel razgovarala je s predsjednikom Putinom telefonom u utorak na 80. godišnjicu početka operacije Barbarossa, invazije na Sovjetski savez koju je u lipnju 1941. predvodila nacistička Njemačka. Kremlj je rekao da je Putin obavijestio svog njemačkog kolegu o rezultatima rusko-američkog summita u Ženevi i rekao joj da je sigurnost na europskom kontinentu moguća samo zajedničkim naporima.

Zamisao o “summitu” nastala je usred napora Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da Kinu izoliraju na Tihom oceanu te da formiraju azijsko-pacifički produžetak NATO-u, u koji su uključeni Japan, Indija i Australija. Dužnosnici, vojni zapovjednici i diplomati u Moskvi i Pekingu u više su navrata govorili o važnosti strateškog partnerstva dviju zemalja i odbacivali napore SAD-a i njihovih saveznika da pokušaju umanjiti povijesno snažne odnose između Moskve i Pekinga. Istodobno su se dvije zemlje klonile stvaranja službenog vojnog saveza, ukazujući na svoju potporu načelima nesvrstanosti i nekonfrontacije.

Angela Merkelemmanuel macronPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
2 godine prije

Razgovarali su i Staljin i Hitler prije “Barbarose” pa opet bi “Barbarosa” i rat sirokih razmjera iz kojeg su cionisti izasli jaci nego sto su bili

pozitivan pesimista
2 godine prije

mnogo ih cijene biden i putin, dà, zbog toga se i sreli u svicarskoj;)

mladen
2 godine prije

Rusija je do sada valjda shvatila da nema prijatelja i da joj je najbolje oslanjati se na samu sebe. Čak i savezništvo s Kinom može biti samo djelomično i kratkoročno.

Alen
2 godine prije

A o čemu da razgovara s njima , o vremenu ?

ledeno doba
2 godine prije

Za vrijeme rata i krize u Ukrajini, prije 7 godina, čitao sam članak Paula Craiga Robertsa, gdje je on rekoaa- nije mi jasno zašto ruska vlada stalno želi normalizaciju sa Zapadom Roberts, bivši podministar u Reaganovoj vladi i jedan od najpoznatijih kritičara SAD-a i globalizacije, više puta je zadnjih godina boravio u Rusiji i naklonjen je Rusiji… i ja sam se to tada pitao…ali danas nakon plandemije… sve mi izgleda kao igre geopolitike bez granica i ja to odavno više ne pušim… na jednom srpskom desnom portalu, objavili su da je Putin napisao članak za njemčki Die Zeit. Eh, sad, zašto bi Die Zeit objavio članak Putina. Tjednik Die Zeit je jedan od najgorih kabalinih medija u Njemačkoj, koji je ranijih godina otvoreno huškao na rat sa Rusijom. Glavni urednik je Josef Joffe,–trilateralac i pripadnik bezgrešnog naroda Pokojni njemčki kancelar Schmidt, koji je cijeli život bio bliski prijatelj Kissingera, bio je… Čitaj više »

Dokurčilomi
2 godine prije

Što je sasvim u redu jer Rusija je i Europska zemlja za razliku od SAD.

blokirani piždro
2 godine prije

Sve je to kabalina ekipa

RoPe
2 godine prije

Cini se da su priprema za rat usle u novu fazu. Ona britanska brodica, pucnji upozorenja. Pitanje je sto ce tu biti.

enbi
2 godine prije

Netko se pita zasto je Putin dozvolio da mu se objavi otvoreno pismo u njemacke novine Die Zeit koje su poznate po antiruskoj retorici.
Drugi se pitaju zasto su njemacke demokratske novine koje zastupaju atlantizam i americku upravu u Europi objavili otvoreno pismo ruskog predsjednika Putina koji uzvraca na zapadne udarce.

Cudan je zivot i cudna su pitanja a odgovora nema.

Tvrtko
2 godine prije

Koliko ja razumim, da je pismo bilo objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji ili Logicno, to bi bila komedija.
Mnoge anglo-saxonske novine bi odbile to pismo objaviti.
Pismo je objavljeno u Zeit s svrhom da dodje do svjetske publike.
I doslo je.
U pismu se vidi da je Putin mirotvorac po stoti puta, da poziva na mir i na dialog, trazi od zapada da se postivaju nacionalni interesi zemalja koje nisu u tom bloku.
Putin neprekino trazi od zapada da se pisu neka pravila gdje bi svaka strana bila ucesnik pregovora i potpisnik. To bi bio onda medjunarodni sporazum.
Zapad zeli samo ona pravila koja napise Washington.
To vodi sukobu a bloku “zapad” to odgovara.
Oni su jaci vojno i ekonomski.

srifvnwuevriuwneruvn
2 godine prije

Pa naravno da će brata po krvi pozvati jer je sukob gluma a kad bude krvi neće puštati svoju već jamago, ma marš………………….

nekoime
2 godine prije

Biden je od ruskog cara Nikolaja zatražio trenutno odstupanje i raspisivanje slobodnih izbora. Barem on tako misli.

Max
2 godine prije

Europe nema bbez Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI