Merkel objašnjava zašto je nije iznenadila ruska ofenziva u Ukrajini

Merkel i Putin - Njemačko-rusko prijateljstvo
17 komentara

Sporazumi iz Minska postali su “neučinkoviti” i EU nije bila spremna razgovarati s Moskvom, rekla je bivša njemačka kancelarka za Der Spiegel

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da nije bila iznenađena kada je krajem veljače izbio sukob između Rusije i Ukrajine, rekla je za Der Spiegel u podužem intervjuu objavljenom u četvrtak. “To nije bilo iznenađenje”, rekla je Merkel za novine. Do tada su “sporazumi iz Minska bili narušeni”, izjavila je bivša kancelarka, misleći na sporazum o prekidu vatre iz 2014. koji su sklopile Njemačka i Francuska, a koji je bio osmišljen kako bi se istočnim regijama dao poseban status unutar Ukrajine. Također je rekla da njezini napori da uspostavi još jednu platformu za dijalog za Rusiju i EU 2021. nisu urodili plodom.

“Željela sam, s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, stvoriti neovisni europski format rasprave s Putinom kroz Europsko vijeće”, rekla je Merkel, objašnjavajući da se suočila s protivljenjem drugih članova najvišeg tijela EU-a.

“Više nisam imala snage za vlastitu afirmaciju”, primijetila je, jer su svi znali da se sprema odstupiti. S istim se problemom suočila i tijekom oproštajnog posjeta Moskvi, osjetivši da više nema mogućnosti utjecati na Putina za kojeg je rekla da se “vrijedi samo moć”.

Bivša njemačka čelnica rekla je da “želi mirnije vrijeme” nakon svog odlaska i da bi “i dalje gurala svoju inicijativu”, da je odlučila voditi svoju stranku na parlamentarne izbore 2021. i da je pobijedila.

Bivša kancelarka također je priznala da nije odmakla “ni milimetra” u rješavanju ne samo ukrajinske krize, već i napetosti između “Pridnjestrovlja i Moldavije, Gruzije i Abhazije”, kao i kriza u Siriji i Libiji. “Bilo je vrijeme za novi pristup”, rekla je. Merkel je, međutim, branila svoje protivljenje primanju Gruzije i Ukrajine u NATO, tvrdeći da je “kupila vrijeme” da se Kijev bolje pripremi za rusku ofenzivu.

Međutim, Merkel i dalje smatra da Berlin ne bi trebao biti “prva nacija koja će poslati najsuvremenije tenkove” u Kijev, upozoravajući da bi to samo narušilo odnose Berlina s Moskvom. “Rusija bi tada bila samo još više usmjerena protiv Njemačke”, rekla je.

Merkel se kod kuće suočila s kritikama zbog sukoba zbog navodnog previše ovisnosti njemačkog gospodarstva o ruskom plinu. Bivša kancelarka branila je svoje odluke rekavši da je kupnja plina iz Moskve najbolji put prema zelenoj budućnosti i odmaku od ugljena.

MerkelnjemačkaPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antee
1 godina prije

Kad Merkel mice usne, znaj da laze…ona ce reci istinu kad se zahebe.

Grdi
1 godina prije

Uglavnom merkelica je kriva za propast minsk 2 …. kao jedan od garantora njemacka je morala prisliti ukrajinu da se drzi potpisanog sporazuma …. a nije ….. i u 2-gom mjesecu evo rata …..

Tupko Glupko
1 godina prije

Jbt, baba Merkel se javlja sa naknadnom pameću.

Rat u Ukrajini je počeo u veljači 2022., a ova odstupila sa mjesta kancelarke svega dva mjeseca prije, u prosincu 2021.

I sada serucka da je ona pokušavala od 2014. do 2021. postići da se Minski sporazumi sprovedu kao najutjecajnija osoba u EU ekonomski najjače države koja čini 17% pučanstva Europske Unije, skupa sa drugom najutjecajnijom EU državom Francuskom, ali nije uspjela.

Bljuv, bljuv i još jednom bljuv.
Ali izgleda da Nijemcu možeš prodati bilo koju priču.

hiber
1 godina prije

Njemačka je najveći gubitnik i zato je Merkel najodgovornija. Sada moramo slušati ovakva glupa opravdanja. Poljaci su sada daleko pametniji tako da nista od nove realizacije Molotov-Ribentrop sporazuma. Ukratko, Njemačka je kaput. Čak su i Francuzi digli ruke od nje.

1 godina prije

Prasico agendaška,sporazumi iz minska nisu postali neučinkoviti..nikada nisu ni provodjeni!!!zar nije ona sama bivša lutka od ukro predsjednika rekla da nisu ni imali namjeru provoditi bilo kakve sporazume vec su samo kupovali vrijeme?!..radije objasni Nijemcima kojim se rasporedom slazu drva u pec za grijanje!gdje ide jelovina,kako se stavlja papir i u kojim slojevima,gdje ide bukovo drvo..hebo te putin i Pridnjestrovlje!danke Deutschland!

Jomla
1 godina prije

K’o što reće Šumadinac: Čim su “bivši” postanu strašno pametni 😛 😛

Max
1 godina prije

Naknadna pamet.

Nekoime
1 godina prije

Propast Europe započela je invazijom migranata, koje je pozvao tko?

emmi
1 godina prije

Ni riječi o SAD, koje zajedno sa UK vode igru uništavanja Ojrope i koji su zajedno sa starim njemačkim “Von” kanalizacijama prisilile frau Merkel, da ode sa svog položaja, a nije tako davno, kad je još govorilia da “bi bila prava ludost kada bi Njemačka morala financirati nabavku daaleko skupljeg američkog LNG od kudikamo jeftinijeg ruskog”. Ako je netko mislio, a mislio je, da Njemačka polako ali sigurno napušta “ugovor sa američkim đavlom”, grdno se prevario ili, ako je nekome tako lakše, Merkel&co. su u poslednjih 10-15 godina polako krenuli u pravcu deamerikanizacije Njemačke, malo preesporo. Neka vala. Zaslužili su, deebelo.

nessy
1 godina prije

Kako bilo, Minski sporazumi su nudili prihvatljiv kompromis za obje strane. Ukrajinci su ih prihvatili, jer nisu mogli odbiti razumno rjesenje bez razloga, a nikada ih nisu ni imali namjeru primjeniti. Zato kada Mutti, kaze navedeno, to ne bi trebalo biti iznenadjenje. Valjda je svakome jasno, da drzava kojoj su ugrozeni vitalni interesi (NATO na granici), a ima nacina braniti se, postupi kako je Rusija postupila. Zapad, kojem dirigira USA, a svi ostali su statisti, bez stvarnog prava glasa, je postigao sto hoce. EU sada kupuje njihove energente, po nevjerojatnim cijenama, ginu Slaveni, slabe Rusiju, a i Njemacku, dakle pjesma za usi USA establismenta. Kako je lijepo sazeo jedan USA senator “ginu nasi neprijatelji. Koliko to kosta? Nije vazno, isplati se”. Pa barem papira za stampanje ima koliko god treba.

Roccos
1 godina prije

Anđelija Mrkela laže ko pas.Nikad nije ni pokušala natjerat ukre da provedu minski sporazum,sve je to bilo obično zavlačenje dok SADistan ne pripremi Kijev za rat.

Rimtutituki
1 godina prije

Dobila bi 5ti mandat glatko.vjerojatno je tnala sta usa spremaju za 2024,pa odjebala sve,a 2024 iskoci 2 godine ranihe,birajuci izmedju lose i gore. Ima danas odlican text sta je spremano za 2024

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI