Merkel rekla Kijevu da EU neće koristiti ruski gas do 2046. godine – Zelenski želi oružje i pomoć u izgradnji mornarice

Merkel i Zelenski
41 komentar

Apetiti Ukrajine za zapadnom pomoći i obećanja koja je dala gostujuća Angela Merkel u nedjelju se razilaze, jer je njemačka kancelarka ponovila svoje izjave o Sjevernom toku 2, dok je Kijev tražio oružje i pomoć pri izgradnji mornarice.

Odlazeća dugovječna liderka, koja je bila u posjeti Ukrajini, u nedjelju, dva dana nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, sastala se u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim. Zelenski je pohvalio, kako je nazvao, dugogodišnju podršku Merkelove svojoj zemlji i dodijelio joj Orden slobode, najveće priznanje u zemlji koje se može dati stranim državljanima. Među dobitnicima Ordena su američki predsjednik Joe Biden, pokojni senator John McCain i mađarski milijarder George Soros.

“U svakom slučaju, u bilo kom statusu i u bilo koje vrijeme ostat ćete dobrodošli gost u Ukrajini”, rekao je Zelenski i izrazio nadu da će Merkelova ostati politički aktivna i nakon predstojećeg kraja mandata.

Strahovi zbog gasa

S obzirom da se gasovod Sjeverni tok 2 bliži završetku i uprkos glasnim primjedbama Kijeva i Vašingtona, posjeta Merkelove morala je da se vrti oko Rusije.

Pitanje tranzita gasa kroz Ukrajinu bilo je u središtu sastanka. Merkelova je u velikoj mjeri ponovila svoja ranija obećanja da će držati Rusiju pod kontrolom u smislu “zloupotrebe” gasovoda za Baltičko more – koji zaobilazi Ukrajinu – i ponovila svoj poziv da se produži tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu poslije 2024. godine, kada bi sadašnji ugovor trebalo da istekne . U isto vrijeme, pozvala je Kijev da se „pripremi“ za vrijeme kada će se Evropa na kraju okrenuti drugim izvorima energije.

„Najkasnije za 25 godina, gas se uopšte neće izvoziti iz Rusije u ostatak Evrope, ili hoće u znatno manjim količinama. Ukrajina mora biti spremna za to, da će Evropska Unija biti znatno nezavisnija od gasa“, rekla je Merkel, dodajući da bi zavisnost od resursa na kraju mogla biti zamijenjena saradnjom na vodoniku.

Merkel je u petak sa Putinom razgovarala o tranzitu gasa, pri čemu je ruski lider nedvosmisleno izjavio da će se Moskva pridržavati svojih obaveza i signalizirao da je spremna da produži sporazum nakon 2024.

U isto vrijeme, Putin je rekao da je to pitanje “čisto komercijalno”, a novi gasovod Sjeverni tok 2, za koji se očekuje da će uskoro doći na tržište, po svim mjerilima nadmašuje zastarjeli trans-ukrajinski sistem gasovoda. Nova opcija je za oko 2.000 kilometara kraća i izgrađena je prema savremenim ekološkim standardima, rekao je on.

Zelenski je u nedjelju rekao da odbija da gleda na projekat Sjeverni tok 2 kao na komercijalni. “Vjerujem da nije u redu ne primijetiti da je gasovod oružje”, rekao je Zelenski dok je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa Merkel. Ukrajinski lider pozvao je na jasnije izglede o tranzitu gasa kroz zemlju nakon 2024. godine, za koje je rekao da su “nejasni”.

„Želim da shvatim šta će Ukrajina dobiti i šta naša država može izgubiti nakon isteka ugovora 2024. godine i ko tačno daje garancije Ukrajini.“

Iako je ostalo nejasno koji bi uslovi gasovod kvalifikovali kao „oružje“, Merkel je uvjeravala Zelenskog da će Rusija biti podvrgnuta novoj rundi sankcija ako do toga dođe.

Snovi o sovjetskoj slavi

Stvarno oružje je takođe bilo na stolu tokom razgovora, pri čemu je Zelenski pozvao Njemačku, kao i druge zapadne zemlje, da umjesto riječi podrške pruže veću materijalnu pomoć.

„Obratili smo se njemačkoj vladi u vezi sa snabdijevanjem oružjem i dobili smo odbijenice u ovom ili onom obliku. I zaista bih volio, i zaista radimo u okviru NATO vježbi. Zaista, i Evropa i Njemačka nas podržavaju. Međutim, potrebne su nam vrlo konkretne stvari “, rekao je Zelenski.

Jedan od prioriteta Ukrajine na vojnom polju je stvaranje „moćne flote kakvu je imala prije 30 godina“, objasnio je Zelenski. Prema riječima političara, ukrajinska mornarica bi trebalo da bude nadograđena do 2035. godine.

„Potrebna nam je za deblokadu regiona Crnog mora i Azovskog mora“, insistirao je Zelenski.

Ukrajina je ipak dobila veliki dio sovjetske flote, nakon što je postala nezavisna, 1991. godine. Međutim, imovina je godinama propadala, pa je više brodova u kvaru, uključujući jedinu ukrajinsku podmornicu, koja je završila u rukama Rusije nakon ponovnog ujedinjenja Krima 2014. U to vrijeme, šef kijevske mornarice kontraadmiral Denis Berezovski prešao je na stranu Moskve, a njegovi podređeni su ga slijedili ili kapitulirali.

gasovodMerkelukrajinaVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Plenković, briselsko-vošingtonska podguzna muha, izjavio na ukrajinskom da Krim = Ukrajina. Kojeg mi beskičmenjaka i teroristu imamo za premijera, pa to skoro da nema nitko.

JumpingJackFlash
2 godine prije

“Najkasnije za 25 godina, gas se uopšte neće izvoziti iz Rusije u ostatak Evrope…”
Dotična gospođa je prava vizionarka, odlično vidi kako će se stvari posložiti za 25 godina, kad nje već dugo ne bude tu. Trebao ju je Zelenko odmah pitati i da mu izdiktira brojeve za izvlačenje Eurojackpota u idući petak. Ona bi mu ih sigurno izdiktirala kao iz rukava, jer žena ima viziju…. Onda bi Zelenko trebao svu svoju komičarsku imovinu staviti na te brojeve, jer on ima ogromno povjerenje u tu gospođu vizionarku…

tihobl
2 godine prije

Putin je godinama pozivao Potrosenka da preuzme brodove ukrainske mornarice koji su ostali na Krimu. Potrosenko na to nije pristao jer niko od ovih koji se bave sekundarnim sirovinama nije htio da ih kupi. Zelenski ako sanja o povratku u devdesete samo treba poslati tegljace do Krima i eto mornarice.

Alen
2 godine prije

Humoristični program..

Praetorian
2 godine prije

Ova Ukrajina je smijesna marioneta

Siniša
2 godine prije

Ipak mi se čini da je riječ o “od 2046.”,za period sledećih 25 godina ništa nije rekla osim da apeluje da se tranzit nastavi…..valda sm dobro razumeo.
Koji su debiltanti ti u Ukrajini, apsolutno ništa od nas nisu naučili a kada vidim njih muka me dođe kada skontam koliki smo mi debiltanti bili!!!!

Ringo10a
2 godine prije

Ostalo je jos poloziti oko 11 kilometara druge cijevi ST2
Nije im jos mnogo vremena ostalo.⁷⁷7⁷.

Alan Ford
2 godine prije

Pisanje Logicnog je i razlog zasto sam pobjegao s rezimskih novina kao sto su BBC

Carlo
2 godine prije

U Ukrajini sve ide po americko-engleskom planu.
Jedna nacija se podijelila u dvije drzave i krvno zavadila.

EU dismr
2 godine prije

Najbolje od svega su baleganja tipa – okrenućemo se drugim izvorima energije .. Zamišljam EU energetic shoping centar, Angela i ostali klipani gledaju po policama a onda ona kaže; -okrenimo sa sada, dragi kolege, prema policama sa novim energijama, na akciji .. 🙂 🙂

Herc
2 godine prije

Kaže barun von Plenkowitz ,Krim je Ukrajina,,,hehehe Kosovo je Srbija ,svaka sličnost je slučajna

vbook
2 godine prije

S novim plinovodom ispod Baltika priliv plina u Njemacku ce se uduplati.
Merkel je rekla Zelenskom da u roku 25 godina plin nece nista znaciti i da ce sav plin i nafta trunuti u Rusiji ispod zemlje i savjetovala mu je nek kupi njemacku tehnologiju i nek se prebaci na “zelena” goriva jer ipak i Zelenski i zeleni se rimuje.
Zelenko je odgovorio da mu nedostaje americkih zelembaca a Merkel ga je tjesila nek izveze sto vise mladih muskaraca i zena na zapad jer i oni su zeleni.
Tako da se to sve izbalansira.
Zelenski kaze da zeli oruzje za ratovati protiv Rusije, Merkel mu je uzvratila da je Amerika najveca sila u suncevom sistemu i ne mogu vojno nista Rusiji zato nek odustane od rata.

Max
2 godine prije

E pa imali su i oružje i mornaricu i tvornice i rakete. Sve su sami upropastili

Suze Roni
2 godine prije

Tako vam izgleda drzava kad je predsjednik stand up komicar.
Kod nas bi trebalo Dreleta stavit na celo, a vec je ionako u Saboru pa da svi umremo od smijeha.

ledeno doba
2 godine prije

kripto bezgrešna razgovara sa otvorenim bezgrešnim o državi koju drže bezgrešni–Khazarstan… formerly known as Ukrajina

a to što se andrija uvlačio u shupak bezgrešnima… nije ništa…jer iz tog shupka je i izišao, onomad kada je uklonjena ona kratkotrajna vlada Oreškovića, pod palicom Karamarka… pa je postavljen Andrija, koji se već godinu dan ranije istakao, kao cioslugić, kao nekakav opunomoćenik za Khazarstan, pardon, Ukrajinu

Onogošt
2 godine prije

Ne lepši Zelenski do zelene trave

tedi
2 godine prije

Nikako da lideri shvate ,da vise nema ni u stare babe djabe,muzike ce biti koliko platis,a platiti ces onim sto ti najvise vredi,zap. evropom ce se siriti pustinja,jer tko nema resurse morati ce platiti koliko gazda robe kaze,samo treba imati sa cime zastititi svoje bogatstvo od lopova.

sandokan
2 godine prije

Dajte Ukrajini lopate, krampove ,vile, kombajne traktore, šta če im mornarica možda samo neki ribarski brodič pa da žive od svoj rada. dosad su puno milijona dobili samo od tranzita Ruskog plina (malo su ga i sami “pozajmili”) kroz Ukrajinu.

Mali Ivica
2 godine prije

Zelenski, (mlad, zelen i glup) nezna za pravilo pomozi si sam sa 2/3 pa će ti i drugi pomoći sa 1/3.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI