Microsoft protiv indijskih poljoprivrednika

Indijski farmeri
4 komentara

U travnju je indijska vlada potpisala Memorandum o razumijevanju (MoU) s Microsoftom, dopuštajući svom lokalnom partneru Crop Data iskorištavanje glavne baze podataka poljoprivrednika. Čini se da je MoR dio inicijative za politiku Agri Stacka, koja uključuje uvođenje ”ometajućih” tehnologija i digitalnih baza podataka u poljoprivrednom sektoru.

Na temelju izvještaja za tisak i vladinih izjava, Microsoft bi poljoprivrednicima pomogao s rješenjima za upravljanje nakon berbe, izgradnjom suradničke platforme i bilježenjem poljoprivrednih skupova podataka poput prinosa usjeva, vremenskih podataka, potražnje na tržištu i cijena. Zauzvrat bi to stvorilo poljoprivredno sučelje za ”pametnu” poljoprivredu, uključujući upravljanje i distribuciju nakon berbe.

Crop Data će dobiti pristup vladinoj bazi podataka o 50 milijuna poljoprivrednika i njihovim zemljišnim evidencijama. Kako će se baza podataka razvijati, ona će uključivati osobne podatke poljoprivrednika, profil posjedovanog zemljišta (katastarske karte, podatke o veličini farmi, zemljištima, lokalnim klimatskim i zemljopisnim uvjetima), pojedinosti o proizvodnji (uzgojenim usjevima, povijesti proizvodnje, povijest unosa, kvaliteti proizvoda) i financijske detalje (ulazni troškovi, prosječni povrat, kreditna povijest).

Cilj svega ovoga je korištenje digitalne tehnologije za poboljšanje financiranja, inputa, uzgoja i opskrbe i distribucije.

Čini se da je plan za Agri Stack u poodmakloj fazi, unatoč nedostatku savjetovanja ili sudjelovanja samih poljoprivrednika. Tehnologija bi sigurno mogla poboljšati sektor, ali predaja nadzora moćnim privatnim koncernima samo će olakšati ono što im je potrebno u smislu zauzimanja tržišta i ovisnosti poljoprivrednika.

Takva ”poljoprivreda na temelju podataka” dio je nedavnog poljoprivrednog zakonodavstva, koje uključuje prijedlog za stvaranje digitalnog profila uzgajivača, njihovih poljoprivrednih gospodarstava, klimatskih uvjeta na nekom području, onoga što se uzgaja i prosječne proizvodnje.

Naravno, zbog toga su nastale mnoge zabrinutosti, od raseljavanja poljoprivrednika, daljnjeg iskorištavanja poljoprivrednika putem mikro-financiranja i zlouporabe podataka poljoprivrednika te povećanog algoritamskog odlučivanja bez odgovornosti.

Raseljavanje poljoprivrednika ne gubi se u Istraživačkoj jedinici za političku ekonomiju (RUPE), koja u trodijelnom nizu članaka objašnjava kako je neoliberalni kapitalizam uklonio seljačke poljoprivrednike s njihove zemlje, kako bi omogućio aktivno tržište zemljišta radi korporativnih interesa. Indijska vlada pokušava uspostaviti sustav ‘konačnog naslova’ cjelokupnog zemljišta u zemlji, tako da se može identificirati vlasništvo i potom kupiti ili oduzeti zemljište.

Uzimajući za primjer Meksiko, RUPE tvrdi:

“Za razliku od Meksika, Indija nikada nije podvrgnuta značajnoj zemljišnoj reformi. Unatoč tome, njegov trenutni program ‘konačnog naslova’ na zemlju ima jasne sličnosti s naporima Meksika u pogledu predaje imovinskih prava nakon 1992. godine. Indijski vladari pomno slijede scenarij kojeg je slijedio Meksiko, a koji je napisan u Washingtonu.”

Plan je da, kako poljoprivrednici izgube pristup zemljištu ili ako ih se može prepoznati kao legalne vlasnike, grabežljivi institucionalni investitori i velika poljoprivredna poduzeća kupuju i udružuju gospodarstva, olakšavajući daljnje uvođenje industrijske poljoprivrede s velikim ulaganjem, o kojoj ovisi poduzeća već je pomogao u poticanju široke financijske nevolje među poljoprivrednicima i duboko ukorijenjene agrarne i ekološke krize.

Ubiranjem informacija, u skladu s politikom razvoja poljoprivrede koji se temelji na podacima, što dobro zvuči, privatne će korporacije biti u boljem položaju za iskorištavanje situacije poljoprivrednika za svoje ciljeve: oni će znati više o prihodima i poslovima nego sami poljoprivrednici.

Otvoreno pismo

Otprilike 55 grupa i organizacija civilnog društva pisali su vladi, izražavajući ove i razne druge zabrinutosti, ne samo posljedice uočenog političkog vakuuma u pogledu privatnosti podataka poljoprivrednika i isključenja samih poljoprivrednika u trenutnim političkim inicijativama.

U otvorenom pismu navode:

„U vrijeme kada su podaci postali nova nafta i kada industrija na njih gleda kao na sljedeći izvor dobiti, treba osigurati interes poljoprivrednika. Neće biti iznenađujuće da će korporacije tome pristupiti kao još jednoj mogućnosti stvaranja dobiti, kao tržištu takozvanih ‘rješenja’, koja dovode do prodaje neodrživih poljoprivrednih inputa u kombinaciji s većim zajmovima i zaduživanjem poljoprivrednika za to putem fintecha, kao i povećanom prijetnjom oduzimanja od strane privatnih korporacija.”

Dodaju da se svaki prijedlog, kojim se želi riješiti problem koji muči indijsku poljoprivredu, mora baviti temeljnim uzrocima tih problema. Trenutni se model oslanja na ”tehnološki rješenje”, koji naglašava korištenje tehnologije za rješavanje strukturnih problema.

Tu je i pitanje smanjene transparentnosti od strane vlade kroz donošenje odluka zasnovanih na algoritmima.

55 potpisnika zahtijeva da vlada održava konzultacije sa svim sudionicima, posebno s organizacijama poljoprivrednika, o smjeru svog digitalnog poticanja kao i osnovama partnerstava ali i da izlaže dokument o politici u tom pogledu nakon što uzme u obzir povratne informacije poljoprivrednika i poljoprivrednih organizacija. Kako je poljoprivreda državni predmet, središnja vlada također bi se trebala savjetovati s vladama država.

Navode da će sve inicijative koje je vlada započela s privatnim subjektima za integriranje i / ili dijeljenje više baza podataka s privatnim / osobnim podacima o pojedinačnim poljoprivrednicima ili njihovim poljoprivrednim gospodarstvima biti obustavljene dok se ne uspostavi inkluzivni okvir politike i zakon o zaštiti podataka je usvojen.

Također se zagovara da razvoj Agri Stacka, i kao okvira politike i njenog izvršenja, treba kao glavno polazište u obzir uzeti zabrinutost i iskustva poljoprivrednika.

U pismu se navodi da će se, ako se pažljivo ispitaju novi zakoni o poljoprivrednim gospodarstvima, vidjeti da je neuređena digitalizacija važan aspekt.

Postoji velika vjerojatnost da će monopolističke “platforme” e-trgovine u vlasništvu poduzeća s vremenom kontrolirati velik dio indijskog gospodarstva s obzirom na trenutnu putanju politike. Od maloprodaje i logistike do uzgoja, podaci će zasigurno biti “nova nafta”, dajući moć platformama za određivanje svega što treba proizvoditi i u kojim količinama.

Oni poljoprivrednici koji ostanu u sustavu bit će vezani za ugovore i rečeno im je koliko se očekuje proizvodnja, koliko se kiše očekuje, kakva je vrsta tla, koja vrsta ulaza je potrebna i kada proizvodi moraju biti spremni i koliko novca će dobiti.

Predaja svih informacija o sektoru Microsofta i drugima stavlja moć u njihove ruke, moć oblikovanja sektora po njihovoj želji.

Podatkovni divovi i tvrtke za e-trgovinu ne samo da će kontrolirati podatke o potrošnji, već će imati i podatke o proizvodnji, logistici, tko što treba, kada im treba, tko bi ih trebao proizvesti, tko bi ih trebao premjestiti i kada bi ih trebalo premjestiti.

Bayer, Corteva, Syngenta i tradicionalni agro-biznis surađivat će s Microsoftom, Googleom i velikim tehnološkim gigantima, kako bi omogućili i pospješili postojanje farmi bez poljoprivrednika, vođene umjetnom inteligencijom i maloprodaju e-trgovine, u kojoj dominiraju Amazon i Walmart. Kartel vlasnika podataka, vlastitih dobavljača ulaznih podataka i maloprodajnih koncerna na zapovjednim visinama gospodarstva, trgovat će otrovnom, industrijski-proizvedenom hranom i širit će razarajuće zdravstvene utjecaje povezanim s njom.

A izabrani predstavnici? Njihova će uloga biti vrlo ograničena na tehnokratske nadzornike ovih platformi i alate umjetne inteligencije, koji planiraju i određuju sve gore navedeno.

Što se tiče poljoprivrednika, mnogi, ako ne i većina, bit će prisiljeni napustiti sektor. Deseci milijuna nezaposlenih i potplaćenih bit će ”kolateralna šteta”, lišena svojih proizvodnih sredstava.

Stoljetno znanje o uzgoju i načinu održavanja poljoprivrednih kultura će nestati. Poveznice između ljudi i zemlje svest će se na tehnokratsku distopiju vođenu umjetnom inteligencijom, u skladu s načelima neoliberalnog kapitalizma.

Kako trenutno stoji, Agri Stack će doprinijeti da se sve ovo ostvari.

CropDataIndijamicrosoft
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
happy trigger
2 godine prije
Slučajni gost
2 godine prije

Korporativni fašizam!

Mnogi indijski poljoprivrednici su se usrećili sa Monsantom, uzeli su njihovo besplatno seme, a kada su hteli da se vrate na staro seme, shvatili su da ono neće da klija. Hiljade poljoprivrednika je izvršilo samoubistvo, jer nisu mogli da prehrane porodice. Indijska vlada ponovo hoće da “usreći” svoje poljoprivrednike. 👏

Jomla
2 godine prije

Indija je ionako na jako dobrom putu za u qrac, ovo će stvari samo učiniti efikasnijima i dodati brzinu.
U svijetu ništa novoga…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI