Mike Pence, ”Zapadni Balkan” i Rusija

MVP
31 komentar

Američki potpredsjednik Mike Pence je 2. kolovoza u Podgorici na summitu ”Američko-jadranske povelje” u svom govoru izravno optužio Rusiju da pokušava destabilizirati Balkan i da je Moskva 2016. pokušala organizirati državni udar u Crnoj Gori kako bi spriječila ulazak republike u NATO.

”Kao što znate, Rusija i dalje pokušava silom definirati nove međunarodne granice. Ovdje, na zapadnom Balkanu, Rusija je pokušala destabilizirati regiju i potkopati demokraciju i podijeliti vas među sobom, kao i ostatak Zapada i Europe”, rekao je Pence.

”Ruske namjere su prošle godine bile više nego jasne. Agenti Moskve su pokušali spriječiti izbore u zemlji, napasti parlament, čak i ubiti premijera, samo kako bi uvjerili narod Crne Gore da ne uđe u NATO’‘, dodao je američki potpredsjednik.

Govor Mikea Pencea je pozdravljen oduševljenim pljeskom čelnika vlada u regiji i ”Jadranske povelje” koju čine predstavnici Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije.

Ranije u srijedu je Pence izrazio potporu Crnoj Gori i rekao ”kako se divi Podgorici, koja se oduprla ruskim pokušajima da ovu zemlju skrene s euroatlantskom puta”.

Odgovor Moskve Mikeu Penceu

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je dan poslije odgovorilo na izjave američkog potpredsjednika u Podgorici, uz napomenu da su Sjedinjene Američke Države bile te koje su 1999. stvorile još jedno žarište sukoba u Europi, a sada su pod velikim pritiskom natjerali Crnu Goru da uđe u NATO.

U priopćenju ruskog Ministarstvo vanjskih poslova se izjava Pencea ”kako Rusija pokušava nasilno prekrojiti granice u regiji” stoji kako se Washington drži ”primitivnih ideoloških klišeja Hladnog rata, potpuno odvojen od stvarnosti”.

”Nametanje balkanskim zemljama otvoreno destruktivni izbor ”ili sa Zapadom ili s Rusijom” neizbježno će dovesti do povećanja napetosti na europskom kontinentu, destabilizirati situaciju u regiji i pojedinim zemljama”, reklo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva ističe kako SAD aktivno promoviraju tezu ”kako ulasku cijele jugoistočne Europu u NATO pakt nema alternative”.

”Željeli bismo Vas podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države i saveznici 1999. Godine počinili teške povrede međunarodnog prava, nezakonito i silom odvojili Kosova od Srbije i time stvorili novi izvor sukoba u Europi. Zatim je Podgorica, samo pod velikim pritiskom Washington, pristala na članstvo u NATO paktu, suprotno mišljenju većine građana ove zemlje. Osim toga, SAD i EU su u prosincu 2016. bez srama ignorirali volju birača Makedonije, ne dopuštajući pobjedničkoj stranci da formira vladu”, stoji u priopćenju.

”Dakle, tko se upliće u unutarnje poslove i koristiti silu na Balkanu? Moskva ili Washington?”, pita rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ured je pozvao Washington da prekine s klevetničkom praksom protiv Rusije i njezine vanjske politike.

BalikanMeđunarodno pravoNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Andrej
6 godine prije

“Govor Mikea Pencea je pozdravljen oduševljenim pljeskom čelnika vlada u regiji..”

Zivimo na brodu ludjaka. Strasno je kada se covjek radije prikloni drustvu licemjera poput Pencea, jer se na zlo ipak mozes pripremiti, dok na drugoj strani ne postoji pouzdana odbrana od neizvjesnih poteza lokalnih ludjaka.

Srba
6 godine prije

dobro ih je podsetila Rusija sta su radili Jenki i EU u Jugoslaviji i da ne lazu vise. ..

beligorod
6 godine prije

Članstvo u Nato paktu bez referenduma baš i nema neki jačii legitimitet.

igi
6 godine prije

Da je rusija htjela sprovesti državnu udar u CG milo bi se već usmrdio dobrano na nekoj banderi javne rasvjete u podgorici…a ni ovako budućnost mu nije sjajna.

Milan
6 godine prije

Mike Pence je dete duboke “kanalizacije”, klasicna fora zamena teza, napravi haos i vladaj u njemu …Alinski gradivo.
Na istom skupu je nesretni Markovic ustao i pljeskao, klasicni uvlakacki imbecil…
Nas “medeni kolacic” Ivica Dacic se usprotivi i zakljuci da je Sad i Zapad kriv a ne Rusija, dat ce nam opet po pitčci, verovatno.
Pozdrav sa “prodanog” Jadrana ( crnogorska enklava).

Spektator
6 godine prije

Ispravak navoda, pravi tekst: Živimo na brodu izvrsno plaćenih luđaka.

zlatan
6 godine prije

Kada sve ovo čitamo, a znamo da je tako, manje-više je tako, mene je stid gdje živim…….
Zar nije npr.te političarčiće u CG, stid svojih licemjernih izjava? Svoga ponižavajućeg odnosa prema velikim SAD ? Ni drugi u tzv.regiji, nisu ništa bolji.

dalmata
6 godine prije

Od USrA,NATO i EU bezocne,licemjerne,podle lazi,samo mogu bit gori one instalirane zalosne i bjedne Balkanske protuve navedene u clanku.Ali ipak ovo prokleto zlo i zlocinci sami su pokazali svoje pravo lice,Ne mogu cvilit da su in Rusi podvalili.Vidim da sve ovi izdajnici imaju samo jednu skolsku spremu, spremnost na izdaju.Jesu li ikad culi za Dostojevskog i nejgovo djelo “Zlocin i kazna”.Prvi dio naslova su odradili. Ne bi in volija bit njihovoj bezvridnoj kozi kad dode drugi dio naslova na naplatu

Dragan
6 godine prije

Bravo gospodine Pence, samo Vi i gospoda Kongresmeni mi ulepšavate ove tope letnje dane. Sada treba zaustaviti onog predsednika koji je izabran na prevaru, mislim da mu je ime Tramp ili tako nešto.

Jadran i Balkan će biti američki, prelep osećaj.

Garibaldi
6 godine prije

Imperija ogromnim koracima srlja u propast …..

shumadinac
6 godine prije

02. 08. 2017. Pence tvrdi kako predsjednik i Kongres “govore zajedničkim jezikom”
04. 08. 2017. Trump ljut zbog činjenice da je morao odobriti sankcije protiv Rusije: “Naš odnos s Rusijom je na rekordno i opasno niskim razinama – zahvalite to Kongresu!”

Izgleda da Mike Pence živi u paralelnom univerzumu gde je sve naopako.

davor
6 godine prije

Još jednom Rusi oštri u kritici ali i dalje preblagi. Američka politika nije se nimalo promijenila posljednjih 70godina dok je ruska se u isto vrijeme promijenila za 180 stupnjeva. No i dalje je percepcija o Rusiji iskrivljena a to bude tako kad se u institucijama kao Vijeće sigurnosti prepustiš dogmatskom drijemežu skoro dva desetljeća i ne sudjeluješ u bitnim pregovorima o europskoj i bliskoistočnoj budućnosti. Objektivno Rusija je mogla i mora spriječiti mnoge sukobe u raznim državama koji su nametnuti od strane Washingtona.

davor
6 godine prije

Pence misli da je udaranje šakom o stol u odijelu i kravati na East Riveru sila, e papka

Weteran
6 godine prije

“Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI