Ministar Filipović “glupom” hrvatskom puku daje lažna obećanja

Ministar Filipović Hrvatska

Samo viša sila, od one vrste koja nije sklona hrvatskom narodu, je mogla stvoriti okvir u kojem bi Hrvatska na mjestu ministra gospodarstva u najodsudnijim vremenima za opstanak države i nacije imala lika koji se dosad pokazao kao stručnjak za prelazak pješačkog prijelaza za 20 minuta, kao najavljivač izgradnje tvornice cjepiva u Zagrebu, kao izborni gubitnik na lokalnim izborima, kao član nadzornog odbora INE u trenutku kad slavonska nafta hrvatskim naftovodom teče besplatno ka Budimpešti, kao člana nadzornog odbora Hrvatskih šuma dok se one nesmiljeno tamane.

Damir, Davor ili Danijel Filipović (još se ne zna koje ime je od tri navedena točno), hrvatski ministar gospodarstva koji je zamijenio tć lika, unaprijeđenog zbog zasluga, što za Mađare, što za vlasnike vjetroelektrana radnim mjestom u HNB i plaćom ne manjom od 50 000 kuna (umjesto da neko vrijeme provodi kao sudrug Sanaderu u Remetincu), imao je svoje bljutavo krštenje u Brusselu.

Bio hrvatski predstavnik na sastanku ministara energetike EU s temom uvođenja šestog kruga sankcija Rusiji. Danas će Europska Komisija ‘predložiti’ taj paket koji sutra ide na usvajanje državama članicama u Vijeće EU. Kako demokratski, kako prosperitetno, kako očaravajuće, koji ogledni primjer poštovanja demokratskih procedura, ah!?

Glavni sadržaj ‘paketa’ bombe za Rusiju: zabrana uvoza ruske nafte.

O izjašnjavanju našeg Danijela, Davora ili Damira nema zabilježenih pisanih, ni tonskih zapisa. Zasad znamo da su se protiv uvođenja zabrane uvoza ruske nafte usprotivili Slovačka i Mađarska. Pritom Mađari izričito ponavljaju da neće pristati ni na kakve europske sankcije koje bi joj zabranile uvoz nafte i plina iz Rusije! Europska Komisija se dosjetila kako izigrati vlastite demokratske procedure. Sankcije bi se morale proglasiti konsenzusom što znači slaganjem svih zemalja članica sa sankcijama. Budući da se Mađarska i Slovačka ne slažu, za njih će EK napraviti izuzeće!

Zašto izuzeće? Europska Komisija ima objašnjenje: Slovačka uvozi preko 90 posto nafte iz Rusije i ne može tek tako zamijeniti rusku naftu drugom, Mađarska uvozi 58 posto nafte iz Rusije te ne može odjednom prekinuti taj uvoz.

Objašnjenje je lažno. Naftovod koji polazi s Omišlja na otoku Krku vodi do rafinerija u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Pravi razlog za izuzeće Slovačke i Mađarske iz provedbe embarga na rusku naftu jest protivljenje njihovih vlada toj politici. Za svoje građane će te zemlje i dalje osiguravati rusku naftu po povoljnim cijenama koje su i danas manje za više od pola eura po litri od ovih na hrvatskim pumpama (9,35 kn po litri je cijena benzina i dizela na mađarskim pumpama).

Naš Damir, Davor nije iznio hrvatski stav o protivljenju jer se Hrvatska ne protivi, naprotiv – podržava.

Objasnit će to vodeći energetski stručnjak Damir ili Danijel Filipović glupom hrvatskom puku koji pješački prijelaz zna prijeći u manje od dvadeset minuta: „Visoke cijene i velika neizvjesnost zahtijeva zajednički odgovor Europske unije.“

To znači da će nakon ‘zajedničkog odgovora Europske Unije’ u vidu embarga na rusku naftu te visoke cijene pasti? Ne. Neće. Te cijene će porasti. Nitko se ne usudi prognozirati koliko. S ruskom naftom u tržišnom optjecaju su cijene nafte porasle za 30-50%. Za koliko će porasti nakon jednostrane europske odluke prestanka kupovine ruske nafte?

O kakvoj neizvjesnosti halucinira naš Davor? Jesu li Rusi prijetili prestankom isporuke nafte, smanjenjem proizvodnje? Nisu.

Dakle, visoke cijene nafte na tržištu nisu posljedica ruskog napada na Ukrajinu, niti bilo koje ruske politike, cijene su počele rasti puno prije i to zbog enormne količine novca kojeg su FED i ECB proslijedili kockarima po svojim burzama, umjesto u vlastita gospodarstva.

Već danas je jasno svakom koji nije hranidbenom sondom za mišljenja spojen na zapadne medije da EU, kao slijepi, tupi i glupi američki vazal vodi politiku usmjerenu na materijalnu propast vlastitog stanovništva. Logika po kojoj će Rusija bankrotirati zbog uvođenja sankcija se pokazala manjkavom samo zbog ucijepljenog svjetonazora zapadnog uma koji kaže da novac pokreće svijet.

Ne pokreće. Pokreće ga nafta. Rusko gospodarstvo pokreće ruska nafta. Europsko gospodarstvo pokreće neka tuđa nafta te o cijeni te nafte ovisi njeno gospodarstvo, njen standard i njen način života kojeg eurobirokrati zovu europskim vrijednostima. Svi udžbenici iz ekonomije u kojima se lupeta o produktivnosti, konkurentnosti, monetarnoj politici ne vrijede ni kao toaletni papir, ako se uzimaju kao argumenti koji dokazuju da će Rusija bankrotirati zbog europskog prestanka kupovine ruske nafte. Međutim, ti argumenti vrijede za EU. U ovom trenutku je ona puno bliže gladi, raspadu sustava, gospodarskom rasulu, nego li Rusija.

Što se tiče Hrvatske, njen geografski položaj doista omogućuje kupovinu bilo čije nafte pa i bilo čijeg plina. U Omišlju na otoku Krku se nalazi i LNG terminal za prihvat ukapljenog plina pa bi teoretski Hrvatska mogla kupovati i plin iz SAD-a, iz Katara. Samo teoretski. Naime, kapacitete LNG terminala su do 2027. zakupile mađarske tvrtke. Plin za sad nije u ‘prijedlogu’ (dokaz da se direktive ne moraju uvijek zvati tako, nego može i drugačije) za novi paket proturuskih sankcija. Kad takav prijedlog dođe na red, EU će vjerojatno biti pokojna u svakom smislu.

Neki su ponosni na svoje ministre, svoje Vlade koji im, unatoč gubljenju dijela suvereniteta zbog članstva u EU, osiguravaju opstanak kroz zaštitu vlastitih nacionalnih interesa, bez obzira na politike koje nameće EU. Neki su ponosni što su na ‘Putinovoj listi neprijateljskih zemalja’, poput Poljske.

Mi u Hrvatskoj smo taoci Plenkošenkovih briselskih ambicija kojemu su europski interesi prioritet, a hrvatske interese nikad nije ni shvaćao kao bitne.

„Nama se događaju grozne stvari u EU, tko je mogao znati. Mi ostajemo bez ljudi. Naši klinci odlaze. Mi nismo sirotinja, ali nismo dovoljno bogati. Ovo je sustav od kojeg najviše ide najbogatijima” – reći će predsjednik Milanović na Klisu, samo dan ili dva prije nego li će svaki slobodni zid po Splitu prekriti natpisi Milanović udbaš.

Da, nama se u EU događaju grozne stvari. Ali tek je počelo. Strpljenja pa ćemo tek vidjeti.

Davor Filipovićeuhrvatska
Pretplatiti se
Obavijesti o
96 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZriBra
1 godina prije

I tako vi o prof. dr. sc. Davor Filipoviću ,zlanstveniku ekonomrskih zlanosti koji radi na još jednom doktoratu kako će cijene nafte,plina ili bilo čega drugoga ,a posebno nužne nam hrane rasti,premda ih može,ali ne smije na tržištu biti više nego ih se potražuje.Hrana je izuzetak.Nju će se u obilju po policama moći (,a i sada se to događa) gledati ,ali zbog visoke cijene neće moći priuštiti.Nakon što joj istekne famozni “rok upotrebe” ne će ju se donirati već uništavati,čemu već dulje vrijeme i svjedočimo.

Vendetta
1 godina prije

Kakav narod takvi i ministri. U narodu općenito vlada taj stav da se mora pognuti glavu, uvlačiti u dupe ovakvim likovima ili sa nekim njihovim kumovima i rodjacima jer tko zna kad ce tko trebat di.

Mlade ne zanima nista, odrasli su indoktrinirani propagandom da su Srbi i Bosanci krivi za sve sto im ne valja u drzavi.

Smatram da od svih ex-yu drzava Hrvatska i Slovenija kao sluge Zapada ce najvecu cijenu platiti. Spas je uvijek u zajednici svih naroda i narodnosti i stvaranju balansa, ne sluziti nikome, suradjivati i sa istokom i sa zapadom na ekonomskom planu, ali ne biti sluga, vole svoje postuj druge. Dok god je tu 6 malih kolonija i onaj ukradeni dio bratske zemlje nikada vise nece biti nekog napretka u nasim krajevima.

Vale
1 godina prije

Blago nama u Srbiji kada smo po tvrdnjama našeg vrlog čelnika “čvrsto” na putu u EU a vi u Hrvatskoj, od kad ste tamo, živite u neviđenom blagostanju.

Zadranin
1 godina prije

Sto mogu reci na dobru reportage?❤❤❤❤❤

tihobl
1 godina prije

Najnovija vijest: uhapsen bloger Anatolij Sarij (Анатолий Шарий) koji je godinama krtitikovao porosenkovu vlast, a onda i Zelenskog.

NeBudiOvca
1 godina prije

Ove EU sankcije Rusiji su nešto kao kad je Mujo da kazni Fatu, sam sebi odsjekao kur..
Nazalost onima koji ih donose neće faliti ništa, patiti će obični ljudi. Barem do trenutka dok dovoljan broj ovaca progleda i nagradi majstore na primjeren način.

xdart
1 godina prije

Podsjeca me na situaciju za vrijeme SFRJ jest ce mo travu ali dug cemo vratiti. Tako danas figurativno jest cemo travu da naskodimo Rusiji na americki zahtjev

1 godina prije

nikad ne govori o sebi ili bar nuzni minimum. tako je racan rekao da je nekad zapalio dzoint. ovi ga razglasili da je narko trafikant.
filipovic je zelio reci kako je on sav po pravilima, discipliniran i posten. malo samodopadno prozivljava razliku od strpljivog izmucenog pjesaka do, vidi ga sad, ministra.
neka se on drzi zakona kao prometnih pravila pa ce biti dobro.
nigdje a na balkanu valjda jos vise ne smijes pravo otvoriti sebe. krvolocni vukovi samo cekaju.
tko ce baciti prvi kamen? ima li tko bez dozivljaja kojeg taji? mozda one prljave gace u trenutku pijanstva?

Max
1 godina prije

Takvi su standard u ovoj vladi.

Boba Lazarević
1 godina prije

Ta priča o semaforu najbolje ilustrira zašto je taj tulipan postavljen na to mjesto. Ne zato što je pametan, jer nije, nego jer sluša i slijepo provodi naređenja. Nijedan ministar u Napuhankovićevoj vladi nije bio samostalan, ali ovaj je možda prvi za kojeg je to očito i najneupućenijima.

OGO
1 godina prije

Koje je rijesenje? Mozda Gavrilov princip.

Otpornik
1 godina prije

Postavljanjem ovakvih likova na mjesta ministara plenky vrijeđa inteligenciju naroda.

Dragan
1 godina prije

Evo Ga!!! Novi Normalan :)))

Dragan
1 godina prije

Ovaj je sposoban svašta potpisati!!

tihobl
1 godina prije

Пре него што је почело групно фотографисање, Бајден је одлучио да посаветује слепе спортисте да гледају у камеру. Нашалио се и на рачун корисника инвалидских колица:      „Ви у инвалидским колицима – не скачите приликом сликања! А ви слепи –гледајте у камеру!“

Adriana
1 godina prije

Na slici gore nisu hrvatske ovce. Hrvatske ovce su ošišane do kože.

Lucija, prva
1 godina prije

Očito je da su demokratski sustavi svugdje srušeni.

Raznolikim i mnogobrojnim prevarama.
Od izbornih zakona do izbora.

Biden, ministri u Engleskoj, ovaj tu.pan i drugi oko njega…

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

U Hrvatskoj nema nade u bolju budučnost dok ma i najsitnijim tragovima postoji KORUMPIRANI ZLOČINAČKI HDZ.
Prvo treba raspustiti i rasformirati ZLOČINAČKI HDZ, zabraniti političko djelovanje svim dosadašnjim članovima i tek tada početi raditi na boljitku Hrvatske.

Vedran
1 godina prije

1 2 3 test

Vedran
1 godina prije

Jedan dva tri for drill purposes only

Vedran
1 godina prije

Yesterday all my troubles seemed so far away test test

Vedran
1 godina prije

1 2 3 test

Lara
1 godina prije

Komedijaši se danas skupo plaćaju, osobito kad iz komedije vode u tragediju. Ovom liku nema tko se nije smijao, u svakoj karikaturi je bio. Zato kad Bane nakon tvornice cjepiva obeća tvornicu plina ne treba mu se smijati da poslije ne bi plakali jer od komedije do tragedije nije dalek put. I nije skupa cijena za one koji plaćaju 7 milijardi dolara mjesečno i pitaju Hej Slaveni jeste li živi?

Mat
1 godina prije

Sve je lazno jos od 90-tih.

Aezakmi
1 godina prije

Po*erem se ja na takve sve silne doktorate i na studiranja u inozemstvu. Najljepše ovcama zvuči kada netko završi neki tobože fakultet u americi pa odma ga se gleda ko boga, sto se tice ovog redikula taj je proveo semestar dva tamo i da nije bilo lika koji mu je stisnuo zeleno vjerojatno bi krepao od gladi na semaforu. Toliko su mi se zgadile te konvencije, semimari i druge gluposti na zapadu (barem sto se tice politike, ekonomije i sl.) da cim netko ode na par seminara ispada kao da je na sorboni doktorirao pa je njegovo misljenje odma uvazeno, a zapravo je odrzao neko kvazi predavanje, malo pojeo popio i eto u knjizici pise da je pun iskustva.. Zao mi je onih koji zaista ulazu sav trud, bave se necim cijeli zivot, pametni su i onda ispadne da su po titulama u rangu sa dr.sc. Filipović, Banožić, Mihanović.. Pljuc

Tadija
1 godina prije

Par semestara studiranja u Americi naj slicnije je nasem naukovanju kod nekog privatnog majstora.
Majstor potpise i sad si netko.
Ali ne zaboravite to se i na zapadu cijeni nesto vise,a ko koji semestar provedes negdje u drugom jezicnom prostoru.
Da,da.

gostgost
1 godina prije

Dobra večer cenzori. Podhitno odite na twitter i u twitter tražilicu utipkajte “pfizer data dump”.
Pfizer je danas objavio novih 70,000 stranica podataka. Twitter doslovno gori. Nema na čemu.

gostgost
1 godina prije

eh da….ako fukin twitter skida cenzuru, možete i vi.

tihobl
1 godina prije

Da li ste vidjeli ukrajinskog instruktora na minobacacu?
Hit je na telegramu.

łedeno doba
1 godina prije

Europski parlament podržao produljenje covid-potvrda za još godinu dana

Pravednik
1 godina prije

Zanimljiva je izjava dotičnoga, da je čekao na semaforu 20 min.To je dokaz da se na ključna mjesta ne postavljaju osobe sa sposobnostima već POSLUŠNICI.

Vedran
1 godina prije

1 2 3 test test testis

Ungary
1 godina prije

lik je stvarno u stanju čuvati nacrtane ovce na papiru…zato ga Plenki voli..

Vedran
1 godina prije

Logicni testiranje

Vedran
1 godina prije

Supcine fejkeri jebite se

abc
1 godina prije

Ova američka EU sve više liči na bazen govana. Kako koja država članica želi isplivati vanka, ostali članovi je povuču nazad u govna.

1 godina prije

Kad smo već oko dvojbi (ili trojbi) po pitanju imena, recimo da nama treba STJEPAN Filipović.
Da ustane iz zemlje i da nas povede. Jer očigledno nemamo mudа sami se pokrenuti.
A i FILIP Filipović da je uz nas, isto bi bilo dobro.

Lucija, prva
1 godina prije

Z. Milanović “U ovoj situaciji (Izborni zakon) Srbi su nam saveznici, je li to nekome nije jasno?”

Novinar “ali Republika Srpska je nastala na zločinima”
Z. Milanović “Hello, Amerika je nastala na genocidu, većina država je nastala na zločinima”

łedeno doba
1 godina prije

EMA se nada da će se prilagođena cjepiva protiv covid varijanti odobriti do jeseni

nacional.hr/ema-se-nada-da-ce-se-prilagodena-cjepiva-protiv-covid-varijanti-odobriti-do-jeseni/

“…Europska agencija za lijekove objavila je u četvrtak da se nada da će cjepiva, prilagođena za određene varijante koronavirusa poput omikrona, biti odobrena do rujna.

“Naš je prioritet osigurati da prilagođena cjepiva budu potencijalno odobrena najkasnije do rujna kako bi bila spremna za nove kampanje imunizacije u EU-u na jesen”, rekao je Marco Cavaleri, voditelj odjela za biološke zdravstvene prijetnje i strategije cjepiva pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA)…”

Samuraj
1 godina prije

Ovo što rade u javnosti def nije lijepo, ali kada bih ja kao desničar, ali pravi desničar prije stao uz Zokija onda je sve jasno kakav je Plenki. Mislim nazvati Predsjednika države Ruskim agentom? A upravo je Zoki spuštao loptu na zemlju u vezi sankcija jer kako ćemo to pomoći Ukrajini time da sebi pucamo u nogu u smislu odnosa sa Rusijom. A svi Vi koji podržavate ovaj cirkus uvlačenja u tur zapada javite se Ad plastici koja je pred stečajem zbog naših “sankcija” Rusiji i javite se Škveranima itd. Dakle postoji realna opasnost da u jednom dano oko 5 000 ljudi ostane bez posla. Zahvalite to Plenkoviću. Ma sramota. Da se ne shvati krivo želim mu svako dobro, ma neka mu sve cvate, kršćanin sam, opraštam mu za sve, ali zaista ne mogu razumjeti kakav tip čovjeka trebaš biti da ovoj vlastitoj svetoj zemlji ne želiš dobro. Vidiš da… Čitaj više »

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Banditske dvore i sabor treba očistiti od HDZ ZLOČINACA.

Bosanac
1 godina prije

Svi putevi vode ka: nećete imat ništa a bit ćete sretni ako preživite sve ovo.

Nema ništa od kukanja i nadanja, ako hoćete da Vam ne bude kako su drugi planirali za Vas, tad trebate imat svoj plan i sprovest ga u djelo.

duki
1 godina prije

Čitam danas da ćemo i mi (čitaj ova spodoba od ministra)tražiti izuzeće.
A tek plin ? D.F.je neki dan samouvjereno tvrdio da će nam ona kada u Omišlju biti dovoljna..ha..ha..za zimu! Ali pitajte ga o kladarama.O njih ima u malom prstu.na njima je i doktorirao
A stado je i dalje unisono beee… pa beee..
Nazdravlje ovcice ups.narode !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI