Mirno rješenje još uvijek moguće u Ukrajini

Vasilij Nebenzija
11 komentara

Rusija nikada nije odustala od pregovora, za razliku od Kijeva, rekao je izaslanik Moskve u UN-u Vasilij Nebenzia

Sukob između Moskve i Kijeva još uvijek se može riješiti mirnim i diplomatskim putem, rekao je ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak. Međutim, kako bi to bilo moguće, Zapad mora prestati sa svojim “zlonamjernim miješanjem” i poslušati zabrinutost Rusije, rekao je.

Rusija “nikada nije odustala od diplomacije”, za razliku od Kijeva, rekao je diplomat na sastanku. Moskva je više puta tijekom sukoba izjavila da je spremna uključiti se u mirovne pregovore sve dok se uzme u obzir “stvarnost na terenu”, misleći na četiri bivša ukrajinska teritorija koja su se pridružila Rusiji nakon referenduma u rujnu 2022.

Kijev nije priznao rezultate tih glasovanja i nastavlja svoja prava na te teritorije, kao i na poluotok Krim, koji se također pripojio Rusiji nakon referenduma 2014. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski također je predsjedničkim dekretom zabranio bilo kakve razgovore s aktualnim vodstvom Rusije u 2022.

U ponedjeljak je Nebenzia doveo u pitanje pregovarački kapacitet Zelenskog, rekavši da “rasprava o bilo kakvim pitanjima ili potpisivanje bilo kakvih dokumenata s čelnicima koji su izgubili legitimitet prkosi zdravom razumu”.

Mandat Zelenskog kao predsjednika službeno je istekao u ponedjeljak. Dok je Ukrajina trebala održati predsjedničke izbore u ožujku, glasovanje je otkazao Zelenski, pozivajući se na izvanredno stanje u zemlji, čime si je u biti dao pravo da ostane na vlasti na neodređeno vrijeme.

“Pravo rješenje ukrajinske krize političkim i diplomatskim sredstvima još uvijek je moguće”, rekao je Nebenzia. Takvo bi rješenje uključivalo da Zapad prekine isporuku oružja Kijevu, kao i povratak Ukrajine na svoj neutralni status i jamčenje prava svojim manjinama koje govore ruski i drugim manjinama, rekao je diplomat. Dodao je da će ti koraci “ukloniti uzroke koji su [Rusiju] natjerali na pokretanje svoje posebne vojne operacije”.

Predstojeći švicarski mirovni samit o Ukrajini zakazan za lipanj ne bi “dodao nikakvu vrijednost” diplomatskom procesu, rekao je ruski UN-ov izaslanik, dodajući da bi se “svi potencijalni razgovori trebali temeljiti na uzimanju u obzir sigurnosnih zabrinutosti Rusije na pošten način i priznavanju realnost na terenu.”

Planirano okupljanje u Švicarskoj bit će usredotočeno na “ultimatum” Zelenskog koji je “odvojen od stvarnosti”, rekao je Nebenzia, naglasivši da bi napori da se Moskvi nametne takav ultimatum bili “uzaludni”.

Diplomat je mislio na takozvanu ‘mirovnu formulu Zelenskog’ – skup uvjeta koje je Kijev iznio kao plan puta za mir. Plan uključuje zahtjeve da Rusija u potpunosti povuče svoje trupe sa svih teritorija koje Ukrajina polaže, da plati odštetu i pristane na sud za ratne zločine. Moskva je ranije odbacila te zahtjeve kao “apsurdne”.

mirovni pregovorirusijaukrajinaVasilij Nebenzia
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Ne ako Englezi vode igru.

Zoro
2 mjeseci prije

Rusi su uvijek sami sebe pobijeđivali i sami sebe uništavali, niko izvana im ne može ništa ali sami su najveći neprijatelj sebi,
kakvi pregovori posli ovoliko borbe i žrtava i mržnje, šta 43 Staljin nije pregovara sa berlinom da mirno završe sukob,
ako ne izađu tenkovima na zapadne granice Ukrajine i Sovjetskog Saveza loše im se piše, za sto godina se neće oporavit ako ikada više
političari su završili svoje, treba im obuć uniforme da manje pričaju

Bond cigarete Bond
2 mjeseci prije

“Rusija “nikada nije odustala od diplomacije” najjača izjava. 😂

Rusija nudi red batina, pa red priče.
Problem je što ukrajinska strana nakon teških batina i puno udaraca ustaje i bori se dalje i neće da priča sa rusima.
Biće ovaj meč u puno rundi.

tihobl
2 mjeseci prije

Rekao je da su pregovori moguci ali samo sa mentorima Zelenskog, a da sa bivsim predsjednikom bivse Ukrajine ne mogu pregovarati posto niko u Kijevu nema legitimitet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI